Медиците са си у дома

zx490_361998.jpg Най-накрая медиците се завърнаха в България. След 2755 дни в затвора, наказанието им беше променено в доживотен затвор и бяха изпратени да го излежават в България. Президента естествено ги помилва заедно с палестинския лекар, както се и очакваше. Сега единственото което можем да направим е да покажем подкрепата си към тях и да си направим разносметка на случилото се. Има личности и институции в и извън България, които с действията си или бездействието си възпрепятстваха по-ранното решаване на конфликта. Има дори и такива, като Световната Здравна Организация и ООН, които можеха дори да избегнат трагедията с либийските деца.

Ще оставя обаче тези анализи на политиците и медиите. Не съм толкова компетентен в правомощията на всяка една институция и точно какво е направила за да давам точно мнение. Знам обаче, че СЗО е наясно със ситуацията в африканските болници и не прави нищо по въпроса. Знам също, че ООН е наясно откъде идват парите на Либия за оръжия, но не спира Великобритания да им продава. Много съм благодарен и на Саркози, че помогна толкова от дипломатична гледна точка към края, но защо Франция не го направи по-рано. В същото време съм и сигурен, че съвсем скоро ще завалят един куп бизнес предложения към Либия. Доскоро щяха да изглеждат нагли предвид, че онези искат да убият европейски граждани. Сега обаче ще бъдат облечени в идеята за „подобряване на положението на хората в Либия“.

Определено не трябва да забравяме този случай, както стана с други скандали и трагедии. Не трябва и да позволяваме да се превръща в политически инструмент, защото това ще го опорочи. Нека веднъж да си направим правилните изводи и да си вземем поука от случая. Едното нещо което трябва да научим е, че трябва да се грижим за всички българи, независимо къде са. В момента има страшно много българи, жертва на трафик, за които държавата нехае. На тях кой ще помогне?

[tags]медиците, либия, завръщане, трафик, изводи, европа, саркози[/tags]

10 коментара

  1. Знам, че не е черно-бяла и затова не се наемам да правя подробни анализи на случилото се в Либия. Казвам обаче, че не трябва да позволим това да отшуми като скандала в Топлофикация. Обществото има за жалост доста слаба памет.

  2. Да, но сега покрай това събитие ще отшуми скандала с „агент Гоце“ и всички ще се накичат с незаслужени лаври, само Костов ще е виновен.

  3. По мое мнение и Костов е виновен да се стигне толкова далеч. А и политиците днес не могат много да се похвалят, че са направили нещо изключително. Затова казвам, че трябва да се седне и да се проследят събитията и да се види кой какво не е направил през времето.

  4. Тъкмо подобен ретроспективен анализ на събитията в този касуз няма да бъде направен. Политическите партии нямат интерес да го извършат. Сучаят обхваща периоди на управление на цялата парламенарно представена политическа прослойка. Медиите, поне българските – абсурд е да се очаква от тях нещо извън поръчковите пиар кампании от типа „Не сте сами“, които обслужват митологията на националното единение, за да погребат въпроса за персоналната вина. В интерес на статуквото е случаят да се запомни (и забрави) с триумфалното завръщане. Не се сещам други агенти на обществения дебат, които биха се заели с търсене на истината.

  5. Ами това, което ми се иска да видя е дискусия в българската Блогосфера на темата. Ще е жалко обаче ако се превърне в политическа битка на привърженици на тези или онези. Всички политици са направили нещо, но не достатъчно по въпроса. Интересно ми е обаче да видя от хора, които са следили събитията по-добре от мен, списък с фактите около процеса и какво не е било направено във всяка стъпка и кой е бил отговорен за това.

    Бих седнал да го направя, но нямам достатъчно познания за процеса и за държавната администрация. Струва ми се, че ако седнем да изготвим един такъв анализ, тази информация ще се появи в медиите бързо – просто няма да изпуснат сензацията.

  6. Казвате, че определено не трябва да позволяваме този случай да се превърне в политически инструмент, но за съжаление той вече е! Съдя и по коментарите на изказалите се тук. Забравиха се ежедневните скандали, за агенти, топлофикации, местни избори и т.н. Както се знае в България всяко чудо е за три дни, а това събитие успя да спечели две седмици затишие по другите болни теми.
    От друга страна не съм привърженик на идеята да се направи анализ, който да се превръща в медийна сензация. На доста хора, които познавам вече им е омръзнало от „сензации“, а дори има и такива, които не следят новини.
    В интернет вече има достатъчно „блогова“ информация, мнения и изказвания. Преобладаващи са „много се радвам, изживявам го все едно аз съм бил там..“. Естествено има и доста отрицателни.
    Аз не бих се заел да коментирам кой е виновен и кой е героят около целият този процес и не бих бързал с благодарностите към Франция, Катар и евро-личности.
    Историята ме е научила, че Франция, Англия, САЩ, Русия и други големи държави не помагат, а точно обратно, действат единствено и само в своя полза. Любопитно ми е Франция каква изгода има в случая?

  7. На големите в европейската зона и в това число – Франция, ползата им е, че пазара и ресурсите на Либия ще бъдат отворени за бизнес. Вече си точат зъбите за нефта и инфраструктурите им проекти. Да не говорим, че Саркози в момента е на върха на рейтинга си, защото всички си мислят, че „ще се бие на всички фронтове“ и ще изпълни всичките си обещания.

    Нещо, което мен ме подразни обаче е не само вниманието което се отделя на темата, а и всичките благотворителни акции с цел да се помогне на медиците. Вярно е, че и психически и физически са много жле, но в същото положение са и много пострадали от пожарите сега или от наводненията миналата година. За тях защо никой не се сеща.

  8. Съгласна съм с теб Бояне. Никой не отрича,че физически и психически са зле, но това вече е прекалено.С дни наред само това се коментира, а много други не по-маловажни неща които стават в държавата ни изобщо не се и споменаха,но това как им се дава обезщетение, доживотна пенсия, апартаменти, работа /и то ако желаят да работят/, та дори и холивудски звезди станаха сега…… съжалявам но толкова шум при положение че в същият момент, на целия този фон, дават снимката на едно беззащитно българче и че няма пари за да го лекува държавата му……просто е недопустимо. А и какво стана например със Сергей Антонов, неговото положение не беше по-розово?Някой задавал ли си е този въпрос?и ако е – нека отговори,защото една от последните статии за него гласи – „Сергей Антонов не се нуждае от помилване и опрощение. Той не е извършил нищо престъпно, но има нужда от средства за съществуване“

  9. Съгласна съм с теб Бояне. Никой не отрича,че физически и психически са зле, но това вече е прекалено.С дни наред само това се коментира, а много други не по-маловажни неща които стават в държавата ни изобщо не се и споменаха,но това как им се дава обезщетение, доживотна пенсия, апартаменти, работа /и то ако желаят да работят/, та дори и холивудски звезди станаха сега…… съжалявам но толкова шум при положение че в същият момент, на целия този фон, дават снимката на едно беззащитно българче и че няма пари за да го лекува държавата му……просто е недопустимо. А и какво стана например със Сергей Антонов, неговото положение не беше по-розово?Някой задавал ли си е този въпрос?и ако е – нека отговори,защото една от последните статии за него гласи – “Сергей Антонов не се нуждае от помилване и опрощение. Той не е извършил нищо престъпно, но има нужда от средства за съществуване”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.