Модулен компютър

uni_comp.jpg

Идеята при този компютър е, че всяка функция трябва да бъде разделена от общото. Всеки модул изпълнява точно определена функция като четене на DVD, видео обработка (видео карта и изход), съхранение на данни, генериране на звук (звуковата карта) и връзка с клавиатурата и мишката. Всички тези модули си комуникират благодарение на технологията за безжичен USB (Wireless USB), който позволява връзка с 480Мб/сек. Алтернативно може да се използва една друга технология за пренос на данни направо през електрическата инсталация със скорост 200Мб/сек.

Модулите могат да се свържат един с друг все едно са разклонител (на снимката виждате че е използван британският стандарт за контактите) или да се сложат в различни части на апартамента, където са нужни. Другият плюс тук е, че могат да се добавят още модули за да се увеличи мощността, паметта или други възможности, като за целта е нужно само да ги включите в контакта. Ето и сайта на дизайнера.

uni2_comp.png

Имам известни съмнения, че идеята в този си вариант ще стане популярна, но тенденцията е ясна – все повече компютрите се разделят на части с безжична връзка помежду си. Само пред мен виждам лаптопът ми, който работи безжично с мишка, слушалки, интернет и PDA-то ми. Единствения кабел, който стърчи е тъпото захранване, но май скоро и той ще бъде отрязан, ако това тук стане реалност.

[tags]Wireless USB, модулен компютър, безжични, електрическа мрежа[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.