На тази дата преди 129 години загубихме Македония

litografia.jpg

На тази дата преди 129 в Берлин Санстефанска България е била разделена от т.н. Великите Сили (новината в нюза | bg.wikipedia). Всички сме го учили в училище и знаем ефекта, който е имало това събитие върху България. Всички следващи войни, страната ни е водила с тази мисъл и цел – да обедини териториите в едно. Много малко от нас се съмняват, че сме имали право, но аз ще оставя това на историята.

Естествено едно такова решение остава извън учебниците по история на Великите Сили, защото не е било толкова важно за тях. Като казах за тази годишнина на колегите-немци, те първо помислиха, че обвинявам Германия и затова го казвам. След като обясних, че е не е така, ме питаха откъде го знам. Откъде може да знаеш историята – от учебниците. Те дори не бяха чували за конгреса и това е нормално. Това, че е имало сериозен ефект върху нас не е било техен проблем.

А резултатите можем да видим днес. Виждаме равносметката от всички войни и етнически борби в региона. Тогава са подценявали този фактор. Виждаме и докъде е стигнала грижата им за Турция – сега не могат да се отърват от нея. Това, което нас най-много ни боли е Македония. Затова и озаглавих статията така. В северна Добруджа вече няма българи – румънските власти са се погрижили да ни изселят от там, а западните покрайнини някак си не занимават толкова обществото. Може би защото са малки и няма токова много българи там. Всъщност най-вероятната причина е, че те не отричат, че са българи.

Македонците от друга страна скачат на бой ако им кажеш, че са българи. Много съм спорил на тази тема. Въртял съм се в много форуми в нета и съм спорил със седмици. Ясно ви е, че нямаше никакъв резултат освен псувни и банове. Защо си губих времето ли? Беше ми интересно какви са им аргументите и как ще реагират на моите. Представете си някой да ви каже, че сме руснаци и да обърне всичко което вярвате с главата надолу. Ето така реагираха. Кой е прав и кой е крив не е темата тук.

Последния спор в който влязох беше в немския социален сайт Studivz.net. Един от македонците изказа интересно мнение, което накара да се замисля. Той се съгласи, че някога македонците са били българи, но че вече от доста време не са. Просто са избрали различен път. Сега, дали те са го избрали или някой им го е наложил е друг въпрос, но резултата е налице. Има държава Македония с хора, които се смятат за различен народ. Подсъзнателно сигурно осъзнават, че историята им е изфабрикувана и че пра-дедите им са българи, но ненавистта към нас им пречи да си го признаят.

А те имат право да ни мразят. След въпросния Берлински конгрес темата за Македония се е превърнала в инструмент на политиката. Всички са обещавали, че ще ни я върнат, но не е ставало нищо. Просто сме ги оставили да се оправят сами. Като прибавим и типичния македонски инат се получава прекрасната картинка която имаме днес.

Е нищо от това не пречи на македонците да кандидатстват за гражданство като показват българския си произход. Интересното е колко им е лесно да доказват родствени връзки. Икономическите и политическите проблеми могат да са много силен стимул. За това и ние сме изменили историята си преди освобождението за да излезем славяни и да омилостивим Русия.

Икономическата стабилност може да е решението на един исторически проблем. Европейския съюз може да не обединява народите в едно, но определено премахва границите. Ако Македония влезе в съюза (интересно как тази дума променя контекста си), премахването на границите ще засили връзките между нас и може би ще намали напрежението.

До тогава трябва да изхвърлим от главите си идеята за териториална „Велика България“ и да започнем да я градим икономически и политически. Освен това не трябва да забравяме какъв ефект могат да имат международните действия на страната ни. Колкото и да сме малки, гласът ни пак има тежест, а с харизматични представители в Брюксел може тежестта да се увеличи много кратно. Не бива с действията или бездействието си да причиним на някоя друга държава, това което стана на тази дата преди 129 години.

[tags]България, Македония, берлинския конгрес, на тази дата, македонският въпрос[/tags]

Един коментар

  1. Може би ще ти е интересна четирилогията на Талев, в която е кодирана точно историята на втория път, по който са поели „македонците“, а в четвъртата книга може да видиш защо в момента България е в такова положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.