Научна фантастика от 1910

Представяте ли си как би изглеждал светът след 50 или 100 години? Разбира се ако предположим, че не сме се самоунищожили до тогава. Много от вас може би си представят космически туризъм, станции на луната, пренаселеност на градовете, страшно високи сгради и може би най-накрая летящи коли. Във филми като Матрицата, Петия Елемент, StarTrek и подобните им се изрисува подобна картина на погледът ни върху бъдещето. Трудно ни е да си представим, че може да е по-невероятно.

Обаче сме грешели и преди. Нашите родители са си нямали и най-малка представа, че интернет ще съществува или която и да е от днешните технологии. Въобще никой не е имал представа какво ще стане. Но и тогава са мечтали както ние сега. И те са си мислили, че светът ще бъде такъв и такъв след 100 години. От днешна гледна точка идеите им ни се струват смешни. Представяте ли си какво ще мислят пра-внуците ни за нас, като гледат Матрицата или който и да е от сегашните филми?

Наскоро Националната Библиотека на Франция направи изложба с отпечатани рисунки, изобразяващи визията за бъдещето през далечната 1910 година. На тях са представени ежедневието и технологиите през 2000-та година. Ако ви се струват смешни, замислете са над нашата визия за бъдещето. Ето някой от тях:






















[fishki.net]

[tags]научна фантастика, снимки, франция, библиотека, 1910, 2000[/tags]

5 коментара

  1. All that can be invented has been invented
    – Charles Duell. Director U.S. Patent Office, 1899

    This craziness for the radio will die soon
    –Thomas Edison, 1922

    There is a world market for about five computers
    –Thomas Watson, IBM chairman, 1943

    In the future, computers will not weight more than 1,5 tons
    – Popular Mechanics, 1949

    There is no reason for anyone to have a computer at home
    – Ken Olsen, president of Digital, 1977

    64K will be enough for anybody
    – Bill Gates, president of Microsoft, 1981

    😉

  2. аз лично,като гледам тея рисунки си мисля,че получаваме повече,отколкото искаме – виж хората какво са смятали за предостатъчно постижение за 90 години – по-бърз транспорт и по-чисти дрехи…

  3. Много точни цитати. Най-стресиращото е, че тези хора са всички в сферата на технологиите и не могат да осъзнаят потенциала на науката.

  4. Интересно че най-близо сме стигнали до предсказаното във военните технологии и донякъде в телекомуникациите. Виж, с полета и с автоматизацията сме още назад 😉

  5. Сега много са се развили информационните технологии – нещо, което тогава не са го и сънували. Това е може би основната разлика. Освен това през последните 10-20 години има избухване на приложението на науката в ежедневието. Постоянно се появяват нови играчки и подобрения на вече съществуващи машини. Това подхранва консуматорството, защото постоянно трябва да имаш най-новото.

    Все пак трябва да се поправя за това, че не сме наясно с това, което предстои. Знае се, че всяка технология следва определена крива на развитие – започва бързо, достига върхът си и пада рязко, като след това постепенно започва да се изгида и да се печели от нея. Освен това се знае, че технологичното развитие следва геометрична крива, като пример за това са габаритите на компютрите. Има една много интересна лекция по темата на шефа на Wired в рамите на конференцията TED. Писах за нея няколко статии назад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.