Netscape, OpenOffice, Firefox 3.0, Asus от дърво и безжично захранване

Netscape се завръща

Новия Netscape Navigator Излиза нова верси на Netscape Navigator. Според сайта им новата версия има добра поправка на адреси, четене на новини от RSS, Link Pad, където удобно може да си записвате адреси без да ги слагате в „Любими“ и споделяне на интересни сайтове с приятели. Освен това е cross-platform и има plug-in за Firefox add-ons, което означава, че ще можете използвате много от функционалността и. От тук може да свалите последната версия.

OpenOffice за Mac

Логото на OpenOffice Пуснали са нова версия на OpenOffice за Mac. Във връзка с тази новина, заглавието което се тиражира в новините – „Излезе пълен с бъгове OpenOffice за Mac“ – показва меко казано невежество, особено за хора, които пишат в раздела „Технологии“. Това заглавие се използва и от news.bg, и от dir.bg, като първите го смениха преди малко. Всъщност става въпрос за алфа версия на комплекта програми, което от само себе си означава, че е пълно с бъгове. Досега за да използвате OpenOffice на Mac трябваше да сложите някой емулатор на linux или windows или да си сложите X11 графичен сървър и през него. Така или иначе всичко това отнемаше много ресурси заради поддържането на различна среда. Аз съм правил нещо подобно но на WinXP + cygwin и върви добре стига да не си играете много с графиката в презентациите на Impress.

Firefox 3.0

Логото на firefoxВече започват да се чуват слухове около Firefox 3.0. Последния е, че новия Firefox ще използва услугата на google за блокиране на вредни сайтове, за да предупреждава потребителите за потенциална опасност. Имало още спорове по темата, но това би било много добра инициатива, стига да има потребителски контрол върху преценката кое е опасно и кое – не. Това което McAfee са направили – SiteAdvisor – е нещо подобно, но съдържанието се генерира от потребителите и всичко става бавно.

Както и да е – ето го списъка с новите функции и поправките във Firefox 3. За сега има малко довършени (в зелено), така че не може да се надяваме да излезе скоро. Според мен най-малко още 4-5 месеца.

Лаптоп на Asus от дърво

Дървен лаптоп Asus са направили лаптоп от дърво – наричат го „екологичния лаптоп“. Не знам колко е екологично да отрежеш сума ти и дървета за корпуси на лаптопи и да не направиш много за енергийната им ефективност. Реално погледнато създаването на този лаптоп не е технологичен проблем, а дизайнерски. Ако искат да направят истински екологичен лаптоп, трябва да оправят ефективността на батериите и да лепнат една слънчева батерия на гърба. Така въобще няма да имаме нужда от ток – глобалното затопляне се е погрижило да имаме предостатъчно слънце.

Безжично захранване

Безжично захранване на телефони Това е една наистина добра технология, която окончателно ще ни „отреже жиците“. Когато ми писна да се оплитам в кабели вкъщи, си взех безжичен рутер за интернета. Обаче захранването нямаше как. Преди време писах, че Splashpower са разработили плоча, върху която може да се оставят телефони, камери, лаптопи или подобни от този асортимент и така да се зареждат – без включване на кабели. Предимството на тази технология е, че се хаби по-малко енергия за поле в което може да се зарежда и че такива плочи могат да се инсталират в маси, плотове или бюра. Недостатъка разбира се е, че трябва да сложих машината на точно определено място и не работи примерно в парка. От Splashpower казват, че ще пуснат продукта си на пазара през тази година и че няма да е много скъп, така че ще видим как ще се представи.

Експериментално решение на проблема с разстоянието е представил екип от MIT. Те са успели от 2 метра разстояние да захранят крушка, което е много по-обещаващо от разработката на Splashpower. Проблема е, че при такива разстояния вече трябва да се правят повече изследвания за ефекта на лъченията върху хората. Сега и без това знаем, че телефоните ни вредят – поне да хващаме новите технологии в крачка още като не разпространени.

[tags]netscape, navigator, openoffice, mac, firefox 3, wooden, asus, wireless, charging, безжично, зареждане, дървен лаптоп, екологичен, Splashpower[/tags]

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.