Някой принтери били опасни за здравето

danger-printer.jpg От техническия университет в Кливланд, Австралия са направили откритието, че лазерните принтери замърсяват много въздуха в офиса. Когато се печата, част от тонера се отделя във въздуха и ефекта е същия като човек който седи и пуши. Микроскопичните частици тонер могат да влязат в тялото през белите дробове и да предизвикат интоксикация. Ето тук може да прочете докладът им.

В този доклад има и списък с принтери, които са тествали. Потърсих този, които имаме на работа и нямаше точно същия модел. Един подобен модел обаче беше в най-първата група – на тези които почти не отделят тонер. Това е успокоително, защото принтера стои в една малка стая от 3-4 квадрата и не спира на печата. В общи линии се използват го половината етаж. Поне не е толкова вреден.

pic_49221.JPG

Впрочем се сетих нещо интересно. В сериала „Хаус“ (виж в списъка ми с любими сериали) имаше един епизод за един, който се беше нагълтал с тонер. Знаете ли как го оправи – напи го. Според обяснението, алкохола неутрализирал метанола, който се е отделил от тонера. Би трябвало това да е медицински вярно, защото в сериала по принцип се придържат към достоверни диагнози.

Затова дами и господа – ако прекарвате много време в офиса и при това близо до принтера, то имате медицинското основание да обръщате по една-две чашки на ден. Ако шефа ви забрани, искайте му вредни.

[tags]мидицина, принтери, опасни, лазерни, тонер, кливланд, австралия[/tags]

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.