Няколко интересни технологии

Екрани с многоточково докосване

Тази технология не е нова, но приложението и е сложно не само поради цената на компонентите, но и от чисто софтуерна гледна точка. При тези екрани компютъра получава повече от един сигнал за докосване. Все едно да имате неограничен брой курсори върху екрана. Сегашните операционни системи не могат да поддържат повече от един курсор и дори да включите повече от една мишка, всички те управляват един и същи сигнал (курсор). Ето представянето на тази технология от Jaff Han на TED симпозиума.

Фирмата му, Perceptive Pixel, разработва точно такива програми за големи корпорации и военни организации, който да поддържат множество сигнали. Всичко изглежда много яко, но как точно се прилага на практика? Наскоро Microsoft обявиха разработването на нов продукт – компютър във формата на маса, който не само поддържа многоточково докосване, но и разпознава обектите, който са сложени върху него и комуникира с тях безжично. Те дават пример с безжична камера от която се свалят снимките автоматично, когато се сложи на масата, или телефон с който се създава незабавна връзка. Ето представянето на продукта има в PopularMechanics.com.

Предимствата на тази технология са неоспорими и времето когато средния потребител ще може да си позволи нещо подобно е съвсем обозримо. iPhone вече са въвели многоточковото докосване и този продукт се очаква да излезе на пазара. Остава само разработчиците да догонят възможностите на подобни компютри за да не се занимаваме само с карти и оразмеряване на снимки.

Кола с компресиран въздух

Такси на въздух

Звучи почти като шега, но една компания MDI наистина ги произвежда. Тя е практически 100% чиста, освен може би електричеството за помпата докато се зарежда. С едно зареждане може да измине почти 150 километра в града. Снабден е и с бензинов двигател за всеки случай. Идеята е като начало да си използва за таксита във Франция, но аз мисля, че ако оправят дизайна на колата (!) и подобрят ефективността, този тип коли ще станат много по-популярни от електрическите. Предимствата са, че пълненето отнема от 3 минути до 4 часа, а цената е 3 лева! Така за 100 километра харчите 2 лева вместо около 20 лева!

3D принтери

От известно време на пазара започнаха да се появяват принтери който „печатат“ триизмерно. Как ли? Има различни принципи – някой втвърдяват крем използвайки лазер, други слепват/разтапят фин пясък, а трети наслагват разрези на модела. Независимо каква технология се използва – важното е, че вече няма нужда да се взимат масивни блокове и да се дялкат от роботи докато наподобят модела. Този стар метод има и много недостатъци, защото малките кухини, като примерно стаите в модели на сгради, е невъзможно да се отрежат. Новите принтери буквално наставят слой след слой докато се получи триизмерна фигура. И за всичко това на човек му трябва модел от някоя дизайнерска програма като AutoCAD системите например.

Защо? Защото когато се взимат решения за милиони е важно да пипнеш това в което ще инвестираш. Освен това виртуалния модел на екрана не създава съвсем реална представа за продукта. Що се отнася до общия потребител – когато тези принтери станат достъпни, хората могат да създават работещи продукти директно от скица в компютъра си. И всичко това от пясък и с цвят.

[tags]интересни, технологии, многоточков, екран, touch, display, екология, кола, триизмерен, принтер, модел [/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.