Още една идея за Тролей 1

Друго нещо ми хрумна днес в трамвая относно статията ми от завчера. Наблизо имаше две жени, които си говореха за загубата на немските традиции поради комерсиализацията. Стана ми интересно да ги слушам. Снощи пък бях на българска културна вечер (за нея ще пиша по-късно), където самодейни актьори представиха няколко скеча, имаше музика и т.н.

От двете събития ми хрумна, че може да се направи представление на колела. Представете си тролей (или трамвай, или метро), което да е театрална сцена. Няма нужда от осветление, декори, реквизит – всичко наоколо ще бъде такова. Този транспорт няма да е с цел да превозва хората от точка А до Б, а да постави нова сцена за изкуството. На мен често ми се случва да видя колоритни личности в градският транспорт като в някои случаи те ме радват, натъжават или отвращават. Някои ме карат да се замисля. Защо това да не бъде направено с цел?

Има монолози, и скечове, които нямат нужда от особена атмосфера. Дори понякога в театъра се опитват да пресъздадат обстановката в града. Какво по-добро място от транспорта. Пък и така актьорите няма да са на сцената, а сред хората – подобно на уличните артисти, но организирано и целево.

Ще е интересно да се пуска една такава кола (било то тролей 1 или някой друг) от време на време и да се знае, че в него ще има представление. Дори няма нужда зрителите да знаят кои са актьорите – те ще са измежду тях. Така ще се създаде илюзията, че всичко това се случва реално.

Впрочем идеята да мобилни събития не е нова – в метрото на New York се правят купони без предупреждение. Просто се уговаря група хора по интернет и в даден час се качва от началната спирка на някоя линия, закриват светлините, пускат си музика и започва купона. Също така не виждам пречка тези арт-събития (изложби, спектакли, рецитали и т.н.), които предлагам да се направят мобилни, да бъдат където и да е – в парковете, на Витоша и т.н.

Да си призная отдавна не бях ходил на театър или изложба. Липсва ми. Уж все нямам време. Струва, че такова нещо ще има успех. Най-малкото защото мързеливци като мен няма да имат извинение, че не им се приготвя да отидат до театъра – театъра ще дойде при тях. Светът е сцена, както е казал поетът.

[tags]тролей 1, Петър Чернев, градска, легенда, софия, транспорт, арт, проект, мобилен, театър[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.