Обединение на блогърите

tiananmenblogger.jpg

След като се случи инцидента с Мишел и НСБОП, Блогосферата гръмна с коментари в покрепа на правата на блогътите. Тогава покрай някой статии излязоха предложения, че трябва да се обединим по някакъв начин за да можем да се защитаваме. Самата полиция каза (неофициално разбира се), че с журналистите никога няма да си позволят подобно нещо.

Ако има обединение на блогърите, можем да легитимираме това, което правим и да искаме повече права и защити по подобие на журналистите. Още повече, че когато сме заедно, гласът ни ще се чува по-силно и ще сме по-организирани срещу посегателства върху някой от нас.

В щатите, доколкото разбирам, вече са започнали да създават нещо като профсъюзи на блогърите. Преди известно време гласуваха и изравняване на статута на някой блогъри с тези на журналистите. Въпреки, че определението кои блогъри са привилегировани – тези които се изхранват само от блоговете си – е малко разтегливо, все пак това е напредък.

dsc01343blogger_lg.jpg

В България обаче, дори и да ни дадат равни права с журналистите, което не знам доколко ще ни облагодетелства, всичко опира до това колко ще ги е страх полицията от скандал. Както писах по-горе, точно затова ги кара да се замислят дали да привикат журналисти. Подобен скандал се започна и когато привикаха Мишел, но той не беше толкова голям и повечето медии реагираха с твърде голямо закъснение.

Според мен вместо да се правят акции от типа на тази тук, трябва да имаме официално представителство под формата на някое НПО, което да реагира веднага щом стане нещо такова. Една допълнителна полза може да бъде да се организират конференции с блогъри от България и Европа с цел обмяна на опит и т.н. Финансирането може да дойде от Еврофондовете, а доколкото знам там има доста такива проекти – за обмяна на опит и среща на хора от различни държави и култури (или както ми го обясниха на мен – кьор-софри).

Има още много неща, които ми идват на ум, но нека започнем с малки стъпки.

[tags]блогър, общество, блогосфера, българия, организация, обединение, еврофондове[/tags]

7 коментара

  1. За мен подобна неправителствена организация би имала смисъл и бих участвала активно в организацията.

    Необходимо уточнение:
    Има много съществена законодателна разлика между САЩ и България, поради която цел на такава организацияй не може да е „да легитимираме това, което правим и да искаме повече права и защити по подобие на журналистите“.

    В САЩ журналистите имат право да не издават източниците си на информация, а блогърите доскоро бяха нямаха, тъй като именно по този повод преди 3 2-3 години Върховният съд на САЩ (който има функция подобна на нашия Конституционен съд за тълкуване на Конституцията) постанови, че те (блогърите) не са журналисти. Сега тече приемане на закон, който приравнява част от блогърите (тези, които се издържат от блоговете си или печелят от тях) към журналистите по отношение на защитата на източниците си, подробности при – Нели Огняновас на

    САЩ: блогърите в обхвата на защитата?

  2. Знам, че има голяма разлика в щатите и в България. Струва ми се обаче, че подобно НПО би било добър начин за представяне на нашите интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.