Един час без електричество

Счупена земя Някакъв пич на име Andy е започнал преди повече от два месеца кампания за да помогнем малко на околната среда – OneHourNoPower. Подобни кампании има редовно като тази например. Идеята е на 1-ви Юли 2007 между 12 и 1 часа местно време, всеки от нас да изключи всички уреди, лампи, мотори и въобще всичко, което хаби енергия или замърсява околната среда. Целта на това е не само за един момент да се намали замърсяването, но и да се накарат хората да се замислят за последиците от техните лични действия върху околната среда.

А ефекта върху природата може и да не е толкова малък – според блога на инициативата и B.L. Ochman (американски популярен) няма да е учудващо ако се съберат поне един милион души.

Някой биха казали, че тока, например, така или иначе се произвежда, затова дали за малко се намали потреблението или не – няма значение. Така щял само да се похаби. Не съм съгласен. Както казах по-горе – независимо дали непосредствения ефект е нищожен, хората ще видят, че не е трудно да се хабят по-малко ресурси и в дългосрочен план потреблението ще се намали.

Ето и превода на началната страница:

Един час без мощност

На обяд в Неделя, 1-ви Юли 2007 ние молим всички загрижени за последствията от промяната на климата просто да изключат всичко (което не е жизненоважно) за един час. Това е един час без коли, компютри, телевизия и т.н. С вашата подкрепа бихме искали и колкото се повече компании да се присъединят към нас и публично да покажат тяхната съпричастност към борбата с промените на климата.

„Един час без мощност“ цели да покаже, че с колективните ни усилия, ние можем да се борим с проблема в ежедневието си.

Това е събитие, което се прави от хората за хората и всеки е добре дошъл да помогне. Моля споделете своите идеи за „Един ден без мощност“ в коментари към блога и намерете помощ в разгласяването на това събитие като се регистрирате в сайта.

От вас зависи как ще прекарате този един час. Може да организирате спонсорирана проява за вашата любима природозащитна група, да се разхождате с колело, да напишете личен природосъобразен план за следващата година или просто да си прекарате добре със семейството или приятелите си.

Моля присъединете се и изключете всичко между 12:00 и 13:00 в Неделя, 1-ви Юни (локално време).

Благодарим ви за подкрепата.

Защо OHNP? | Блог на събитието | MySpace | YouTube | Регистрирай се | Контакт | Поддръжници | Начало

Допълнение 11 Юни 2007 10:38

Превода горе го сложих за тези, които не разбират английски, а и защото така го дадох на създателите на инициативата, за да сложат и български вариант на началната страница. Вчера той вече беше готов. Ето го тук.

[tags] един, час, без, замърсяване, ток, екология, кампания, инициатива, onehournopower[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.