Опасни ли са китайските стоки

Този въпрос за мен е еквивалентен на въпроса дали руската ролетка е опасна – може да изкараш късмет един-два пъти и да спечелиш от това, но в крайна сметка си прецакан. Ето на тази снимка може да видите пораженията от тези китайски чехли. Не, не са пуснали боя, а токсини, които са наранили кожата. Това, което виждате е само началната фаза – по-нататък има линк към останалите снимки където се вижда докъде е стигнало поражението.

kitaiski_bokluci.jpg

Предупреждавам ви, че снимките са доста гадни за гледане. Ето страницата на потърпевшата:

От токсините, местата по кожата, които виждате като червени се разяждат и се възстановяват чак след 3 седмици. Чехлите са закупени от Walmart – най-голямата верига от мегамаркети в САЩ – и са били произведени в Китай. Настрана от всичките проблеми, които момичето е срещнала в борбата си да получи обезщетение или поне признание от компанията (казали са и да говори с Китай), които са плод на прекрасната правна система в САЩ, ние можем да си извадим някой изводи. Предвид, че контрола върху вносните стоки е по-строг в щатите, какво си представяте влиза в България. Напоследък са се навъдили доста китайски магазини и борси пълни с подобни боклуци. Чувал съм за истории, че когато една фирма купи един ТИР със стока, 166×281.jpgобикновено 1/3 се разпада в ръцете ти, друга 1/3 не става за носене, 1/6 отива в магазините с „преоценени“ стоки и едва 1/6 става за нормалните магазини. В много страни са забранили вноса на цели групи с храни дрехи и играчки от Китай. Някой консерви и детски играчки са забранени дори и в самия Китай, което не им пречи да ги изнасят.

Имах спор на тази тема с баща ми преди време. Аз твърдях, че стоките са не само некачествени и потенциално опасни, а и купувайки ги, ние подбиваме българската икономика. Това е другото отрицателно действие на бизнеса с Китай. Когато се купува нещо елементарно като тениска, ако вземете някоя произведена в България давате парите си на българин и те малко или много ще останат в България. Ако купите нещо от Китай – българските производители страдат от това, а страна без производство не е за никъде. Примера е наистина елементарен, но илюстрира какво се случва на практика в по-голям мащаб. Заради дребното печалбарство не само правите проблем на родното производство, но може и да си докарате някой здравен проблем. Вече вие си решавате дали 2-3 лева си струват това.

[tags]китай, кирайски стоки, българия, родно производство, конкуренция, изберете българското, опасни, стоки, токсини[/tags]

5 коментара

  1. Ами да оградим територията България с желязна стена и да си произвеждаме и потребяваме на спокойствие. За какво ни е големия лош развращаващ империалистически пазар?
    Само че, тия дето биха произвеждали ще сме от другата страна на стената.

    А, за глупавата американка – no comment.
    Може ли нормален човек да си купи джапанки за 2-3 долара?
    И може ли да се остави без лекарска грижа толкова време?
    Но явно за нея е било по-важно да мрънка на магазина от където ТЯ си е купила джапанки по СВОЙ избор.

  2. Не казвам, че трябва да забраняваме вноса или дори да го ограничаваме – това би било във вреда на международните отношения и свободния пазар.

    Не говоря дори за нуждата от по-строг контрол върху производството и качеството на материалите не само на вносните, а и на родните стоки. Нито за стотиците тирове нелегална китайска и турска стока, която се внася всяка година.

    Говоря за потребителските навици на хората. Вече не става дума просто дали ще ти се скъса след 2 седмици, а дали след две седмици ще си в болницата. Освен това самите хора трябва да осъзнаят, че купувайки родно производство помагат сами на себе си.

    Познавам един чех, който от много години живее в Германия, където пазарите са още по-отворени от нашите. Той не си купува нищо когато се върне в Чехия за почивка, защото „вече живял в Германия и искал да помага на немската икономика“. Може да ви се струва смешно, но много немци са точно така и ефекта е осезаем.

    А това дали онази е тъпа или не, че не е отишла в болницата на време – нейна си работа. Въпроса е, че тези чехли имат този ефект върху здравето и „мрънкането“ й не променя нищо по въпроса, освен да предупреждава хората.

    По тази логика ако ти си купиш месо от магазина и утре си в болницата какво – ти си виновен, че си си го избрал или този който го произвежда и продава. Имал съм такъв случай с едни вносни пилешки бутчета заразени със салмонела. Бяхме тръгнали на поход, а болестта ни хвана на 2 дни път от цивилизацията и имаше сериозна опасност да оставим някой от нас горе. Не знам какво стана с вносителя, но май го санкционираха от ХЕИ. Май.

  3. Ето пак: Изтеглят 1 милион токсични играчки

    Китайците казали, че стандартите им са били същите, както по целия свят. Може, но неспазването им явно се толерира. Чак наскоро започнаха да се стряскат като започнаха да измират твърде много хора в самия Китай от замърсена храна. Твърде много за да бъде покрито.

  4. Нищо не се проверява и нищо не работи в нашата държава. Миналата година бях измамена от продавач на боклучиви китайски усилватели за интернет. Комисията на потребителите не работи! Продавача бил частно лице и за това,представяте ли си?! Писах предупреждения в olx но собствениците ги трият и така измамника продължава да мами наивни хора. Не купувайте от този телефон 0884666719. Продавача лъже че е в Плевен но пратката дойде от София. Казва се Васил Дишев.

  5. Аз съм измамника с телефон 0884666719 и какво от това?! Докато има балъци ще има и тарикати. Аз съм високоинтелигентен и мога да продам всякаква скрап на нискоинтелигентните като вас. И понеже съм високоинтелигентен знам какво да напиша на собствениците на сайтове за да изтрият истината за мен. Например в nekorektno.bg си направих два профила, от домашния и от служебния компютър и писах като жена и мъж възмущения и протести докато не изтриха писаното за мен. Ще пиша и тук да го изтрият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.