Още преложения за Zip.bg

Отдавна не съм споменавал този сайт. Всъщност доста време не го бях и отварял. Просто не съм чувал нищо от него до сега. Нали знаете Atol.bg? Колко от вас са влизали там да се ровят освен ако не получат уведомление, за нова регистрация на съученик? Нещо подобно не случва със Zip.bg. Да, може да си направиш подробен профил и да се свържеш с познати за които знаеш, че са там. Има обаче някой неща, които пречат на ефективното използване на сайта. Поне според моето скромно мнение.

Под-общества, групи, суб-мрежи или както искате да ги наречете. Не правете грешката на Atol.bg да генерирате супер голяма база с потребители и да не правите нищо с тях освен в даден момент да започнете да им пращате реклами. Позволете на хората да говорят помежду си, да се групират, да споделят снимки и видео. За последното може да използвате директно данните от snimka.bg. Въобще може да добавите RSS или елементарни web service възможности към сайтовете си и да комбинирате информацията. Примерно лесно вкарване на снимки или цели галерии в blog.bg. Или пък изкарване на кратък feed от личния блог в профилът в zip.bg.

После може да разширите групите и да добавите функции за project managеment така, че хора със сходни идеи и способности да могат да започват проекти примерно в сферата на Евро-фондовете. Има някой такива платформи с отворен код, така че може да използвате направо тях с малко променен дизайн.

Търсене в zip.bg Нещо, което намирам трудно в сайта е да намирам хора. Наистина в търсачката има страшно много възможности за филтриране. Може да се търси дори и по това какви домашни любимци имат. Търсачката обаче като цяло е много усложнена и основните критерии се губят като цяло. За мен това са град на раждане, град където живеят, гимназия, университет, месторабота и разбира се имената.

Освен това малко се обърква човек, от това, че има два панела за търсене един под друг. Случвало ми се е не веднъж след като избера критериите долу, да натисна „Търси“ на панела за съкратено търсене. Според мен това може да се опрости с малко ajax, който правилно използвате предпазливо. Може да се остави само съкратения панел с бутон „още критерии“ и самите критерии да се разделят по важност и да се появяват на три части когато се натисне бутона.

Освен това самите полета може да се направят по интелигентни. Примерно когато се избира възраст и се избере „от“, годините преди тази възраст да се изключват от менюто „до“. Същото се отнася до ръста. Когато се избира дата на раждане възраста (от-до) може да се изтрива, защото е безсмислена. Такива неща.

Също така имам забележка към картата с познати. Постоянно се намества и се вижда трудно, когато има много хора на нея. Ще е хубаво е я направите по-голяма и с падащо меню до всяко име на картата – по-удобно ще е да се избира какво искам да правя с този човек – да отворя профила или да му видя контактите. Мисля си, че ще е по-добре да го направите на flash. И аз предпочитам ajax, но този скрипт много затормозява компютъра.

Картата на Zip.bg

Друго нещо, което ми липсва е каталог на фирми и компании. Има каталог на училищата. Ще е трудно да се направи нещо подобно за фирмите, защото те са сравнително по-динамични. Затова може да се използват групите, като под групи имам в предвид предложението ми горе, а не групирането на личните контакти в профила, което го има сега. Хората от всяка фирма може да си правят фирмени групи с лого, описание, адрес и т.н. Сигурен съм, че много фирми не биха пропуснали да се представят така. От личен опит знам, че дори самите работещи във фирмата ще започнат такова нещо.

Мисля, че може да взаимствате много от успешни портали като facebook, linkedin и xing. При тях има страшно много функции, в които понякога дори се губи човек. Не всички са успешни, но нали това е идеята – да пробва човек много неща и все някое ще стане.

Ето първият ми преглед на Zip.bg.

[tags]zip.bg, snimka.bg, blog.bg, предложения, търсачка, групи, project management[/tags]

7 коментара

  1. Ето отговора на Божидар от Zip.bg за тази и предишната статия:

    Здравей,

    Наистина интересен преглед на сайта. 🙂 Потребители като теб са ни изключително полезни. Само така и с много работа Zip.bg ще върви напред.

    Нещата, които си предложил и още други подобрения и функционалности ще бъдат реализирани със следващата версия на сайта. Надявам се тя да бъде факт съвсем скоро.

    Поздрави,
    Божидар Бончев

  2. Сайтът изглежда като по-добър преглед на услуга от типа на популярния Атол.бг. И в БГ или има web предприемачество вече? това би било супер, само дето да не беше в private beta.
    можете ли да ми пратите покана, за да разгледам по-отблизо?

  3. опа…явно съм прибързал…първоначалното ми впечатление беше,че сайтът е тип reunion (atol.bg), а то било социална мрежа. четох твоите предишни ревюта на сайта и изглежда интригуващо.

  4. Може ли една покана и на мен, ако все още ви е останала? Б;агодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.