Палачинки

Тази вечер реших да правя палачинки. Понякога и най-простите рецепти стават трудно. Затова ще споделя как ги правя аз.

Продукти:

  • 3 чаши брашно
  • 3 чаши мляко
  • 3 яйца
  • 2-4 лъжици захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода
  • Слагате всичко в една купа и бъркате докато бучките брашно се разбият. Внимавайте да не слагате много сода, че бухват много. Ако имате миксер ще е по-лесно, защото сместа става гъста и с бъркалка много се уморява ръката. За да проверите гъстотата на сместа, взимате един черпак и изливате малко от сместа обратно. Струйката трябва да е малко по-малка от малкия ви пръст. Котлонът трябва да е леко загрян, а в тиганът сложете около лъжица олио. Изсипете около черпак от сместа.

    Първата палачинка почти винаги става лошо, но това е полезно. Първо че ако е дебела може да се ориентирате по това колко смес трябва да слагате. Второ като я опитате може да видите дали трябва да се добави захар. Винаги има по няколко „грозни“ палачинки, които отиват като данък за готвача. Малко след като изсипете сместа, тя трябва да започне да потъмнява. Ако горните слоеве не потъмнеят докато долните изгорят, значи трябва или да намалите котлона, или да намалите сместа. След като потъмнеят отделете ръбовете с дървена шпатула и обърнете палачинката. Така една по една.

    Хубаво е палачинките да ги сложите в чиния и да ги покриете с друга, по-дълбока. Така се задушават и не изстиват. За да е по-удобно отварянето, може между двете да сложите една вилица, както съм показал по-горе. Ето и клип във VBox7, в който се вижда как въртя палачинките във въздуха. Научих се преди доста време и е много полезно когато трябва да се обръщат.

    А ако се чудите, защо ми изглежда палачинката на пред-последната снимка толкова зле, то отговора е прост. Реших направя да експериментирам и за последните две палачинки сложих шоколадови мюсли в сместа. Резултата не беше кой знае какво и не го препоръчвам. Може да опитате обаче с ядки или стафиди – трябва да стане добре.

    [tags]палачинки, рецепта, приготвяне, готвене, въртене[/tags]

    10 коментара

    1. В неделя реших и аз да експериментирам – реших да добавя половин капсула Butter Vanille(Dr. Oetker, ама и такава от Плюс ще свърши работа) – станаха много добри, ванилията се усещаше много леко, само като нотка. Поръсени с пудра захар бяха страшни!
      Другата седмица ще ги замеся с малко какао и повече захар – ако станат добри, ще споделя.

    2. Хареса ми българската сода на картинката:) Палачинките са от най-простите неща, които понякога не се получават, може би точно защото са прости:)

    3. Много обичам да правя палачинки, но винаги не ми остава време. Миналата събота си направих и станаха много вкусни.

    4. Страшно много обичам палачинките и аз , сместа наистина се разбива най -добре с миксер само че аз ги правя без сода и пак стават екстра !

    5. С миксер става по-равномерно, но проблема му е, че много шуми. А ако искате да изненадате някого със закуска в леглото, то е по-добре да се потрудите с вилица или по-добре с онези специални бъркалки. Дали ще се сложи сода или не, зависи от това дали ги препочитате бухнали или не. Не трябва обаче да се слага повече от една (изравнена) чаена лъжичка, защото иначе палачинките придобиват вкус на сода. Ако ги обичате плътни, тогава не слагайте въобще. Аз обикновенно слагам съвсем малко на върха на лъжичката.

    6. За палачинките има много варианти и за да са пухкави е важно да не се пестят яйцата; стават много добре, ако половината от брашното се замести с грис – стават по-дебелички и бухнали!
      И содата (точно така – с много мярка) и ванилията са много добри!
      А наскоро си купих малко брашно от кестени, та си мисля сега през празниците да блесна огряна от топъл палачинков блясък!

    7. Добри съвети. Аз се сетих и за още един – за да станат по-леки палачинките, освен да използвате по-малко олио, може да пресеете брашното през много фино сито. Така влиза въздух в него и палачинките стават по-леки.

    8. Това за пресяването на брашното си е стандартна процедура, та затова не я и споменавам! Но е добре и да се каже. И си е вярно, че първата палачинка не става хубава. И весели празници!
      Ето една весела простотия: http://www.vbox7.com/play:cc74e43f
      И Silent Night в изпълнение на Josh Groban:

    9. здравей много много не ми изглеждат вкусни твоите палачинки ;д
      най хубаво се правят палачинки с обикновен тиган 26 см с не залепващо покритие

      Аз ги правя по следния начин:

      1. 1 литър мляко
      2. 500 грама брашно (може да е софия мел или на друга фирма)
      3. 4 яйца

      И за накрая можете да изберете (течен шоколад, сладко)

      Начин на приготвяне:

      в дълбок съд разбивате 4 бр. яйца
      2. след като разбиете добре яйцата добавяте и млякото и разбърквате добре
      3. и накрая добавяте малко по-малко брашно и разбивате (на ръце или на миксер) много добре за да не остават бучки
      4. оставяте сместа поне 20 минути
      5. загрявате тигана намазвате много малко с олио (препоръчва се да се намаже с картоф )
      6. след като загрее добре тигана слагате олио изчаквате малко още и слагате сместа по-средата на тигана и разливате добре сместа в тигана

      Лесно и Вкусно.
      Надявам се да съм бил полезен

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.