Паметника на Аспарух

0267-large.jpg

В днешното шоу на Слави, Росен Петров даде една много добра идея. Той започна с това, че в България имаме паметници на много хора, които са повлияли на историята на България. Интересно обаче защо няма паметник на създателя на държавата Хан Аспарух. Има в интерес на истината три паметника на Аспарх: в град Изперих, над Шумен и в град Добрич. Тези паметници обаче са някак си страни от общественото внимание и от туристическите маршрути.

Разбира се има спорове дали България е била създадена по-рано и как точно е името и титлата на Аспарух. Това трябва да се установи от дискусиите, които ще се организират в шоуто на Слави. Прав е обаче, че такъв паметник определено трябва да има. Причините са много и предполагам, че са ясни на всички. На който не му е ясно – ще ги чуем в Сряда, когато ще гостува проф. Божидар Димитров.

Аз бих доразвил тази идея. Защо не бъде направен алея, на която да бъдат поставени в цял ръст статуи на всички български ханове и царе. До всяка статуя ще има плоча с кратко описание на управлението му. С подходящо осветление и архитектура, тази алея бързо ще стане туристическа забележителност, към която чужденците ще проявяват голям интерес.

А за да бъде не само интересна, но и образователна, трябва да се добави и мултимедия. Заедно с плочите може да се инсталират няколко екрана, на които да се показват кратки уроци по история на няколко езика, интересни факти и карти. Също така може да се построи малък площад, подът на който да представлява карта на Балканския полуостров без границите. Около картата да има издигнати няколко реда пейки подобно на амфитеатър и на картата да бъдат прожектирани как са се променяли границите на България през годините. Тук също може да се пускат уроци по история на различни езици според това какви туристически групи има.

Допълнителен плюс на един такъв комплекс, като тук имам в предвид второто ми предложение, е че ще помага и на учениците. Преди се организираха групови посещения на музеи и планетариуми от училище. Сега не знам дали още ги има, но ако е ще е добре да се възобнови тази традиция. Когато един клас посещава комплекса и се среща лице в лице с хановете и царете, те ще запомнят много по-лесно уроците. Когато нещо се представи визуално се възприема много по-добре отколкото просто да се чете на дъската. Да не говорим, че на децата ще им бъде много по-интересно.

Ще изпратя това предложение на Росен Петров и се надявам, че ще го има в предвид. Знам, че ще е трудно да бъде направен дори и само един паметник, но доколкото аз усещам проблема е повече политически, отколкото икономически. Пари могат да се намерят – има подходящи проекти по еврофондовете и много български бизнесмени-патриоти. Да не говорим, че като туристическа атракция и национална гордост ще има и икономически интерес. Друг е въпроса обаче дали политиците и общинарите ще спънат проекта, защото няма полза за тях и дали историците ще постигнат консенсус за детайлите около официалната ни история.

Има много въпросителни около тази идея, но аз съм оптимист, че ще се сбъдне. Давам пълната си подкрепа.

[tags]идея, проект, български, ханове, царе, Аспарух, Росен Петров, Слави, история, паметник, туризъм[/tags]

16 коментара

  1. Ха, още ли има хора, дето му се връзват на учиндолския селяндур!?! Аман от чалганационализъм.

  2. Е, чак да няма паметник на Аспарух? Не съм гледал шоуто, все по-често го пропускам, но паметник има поне един и то огромен. Намира се в центъра на град Исперих и се вижда на заглавната страница на общината.

  3. Е то ако става дума има и паметник и в родния ми град Добрич, но е там въпроса. Работата е там, че тези паметници не се посещават и няма интерес към тях. Въпреки са туристически забележителности, те не са на картите на туристите.

  4. Никога не е бил, никога няма да бъде. За алкохолизъм не издават професорска диплома.

    Аспарух има мост край Варна и огромен паметник пред НДК.

    Когато човек гледа профански предавания и оттам поглъща история, човек може да се засили от верандата и скочи, за радост на другите.

    Бива ли така да се излагаш, а

  5. По-добре да се вложат средства за поддръжката на нещо наистина автентично, като Мадарски конник. Това е истинскят паметник от Аспарухова България и е точно там, където трябва да бъде. Всякакви други инициативи ми се виждат ужасно панаирджийски и излишни

  6. А вие кога за последен път сте си избирали дестинация за туризъм заради нов, голям и не дотолкова оригинален монумент, който лъха на сталинитска архитектура?

  7. Точно това е моята идея – да не се строи монумент, който просто да възвеличава хановете ни, но и да помага на посетители да се свържат по-добре с тях и да бъдат поставени в контекста на онова време. Така ученици и туристи ще останат с нещо повече от просто снимки на фона на една статуя, а със знания и част от историята. Освен това смятам, че подобен комплекс ще е добре да се направи някъде вътре или близо до голям град за да е по-достъпен за първите.

  8. Съгласен съм с последния коментар на Николай Павлов (първият му е обикновена простащина). У нас проблемът не е в липсата на исторически паметници, колкото в тяхната непопулярност и в непознаването на историята от по-младите хора. Нещо като ситуацията със законите. Всеки иска нови и нови и нови закони, а никой не ги спазва.

    Твоята идея, Бояне, също може да се съчетае с идеята на Росен Петров, но аз мисля че (1) няма нужда от голямо финансово изхвърляне и (2) не мисля, че София е подходящо място за това. Просто не усещам връзката й нито с Аспарух, нито пък с някой друг от великите ни владетели, като Крум, Симеон или Иван Асен II.

  9. Майк Рам, съгласен съм с мнението ти и донякъде с това на Николай Павлов. Това, което предлагам може да се съчетае с комплекса около Мадара или с някой от другите големи български паметници. Обаче сте прави, че не може да започнем да строим нови и нови паметници, преди да сме се погрижили за старите. Не струва много, но трябва политическа воля.

    Мисля си, че отчасти дискусиите, които смятат да направят в шоуто на Слави ще бъдат в тази насока – не да променят някой, а да поставят проблема на дневен ред и да потърсят решение и подкрепа за него. Каквото и да говорите за Слави и екипът му, те са влияели много на обществото и на тенденциите в него.

  10. Не искам да се фукам, но паметника е изграден от дядо ми- Владимир Цветков(направи ми впечатление, че никъде не е поместено името му).Мисля че българския народ трябва да се грижи за свойте паметници, независимо дали те са малко или много посещавани.Историческите ни паметници, носят в себе си величието на една Велика България и според мен трябва да отдадем заслуженото на нашите предци, най-малкото като поддържаме техните паметници.

  11. Във Варна също има паметник бюст на Аспарух, а също и паметник на Аспаруховия войн

  12. В крайна сметка всичко опира до това да има паметник в София. Това е столицата и наистина е странно като няма статуя на основателя на българската държавност по тези земи.

  13. Селяшка работа дай да турим по 5 паметника във всеки град. Това ще ни оправи. Понеже слави няма как да построи паметник на себе си та иска да се увековечи с паметник на аспарух. Тъпо Седларов безкрайно тъпо. За твоя информация само в Шумен хиляди японци всяко лято ходят да зяпат тъпото парче бетон. Така че не съм никак съгласен с изказването ти за маршрутите

  14. А защо си мислиш, че „хиляди японци“ са много? В Гърция, където историческите забележителности представляват 5 камъка един върху друг, милиони минават всяка година за да видят кое дръвце е „полял“ тоя и ония бог след запой. И въобще не говорим само за туризъм, а за историческа памет. Ако наистина възприемаш историческото ни и културно наследство за тъпо „парче бетон“, значи няма за какво да си говорим повече.

  15. Здравейте, искам да споделя ,че от вчера вече има нов паметник на кан Аспарух.Намира се в центъра на родния ми град Стрелча.Висок е 681 сантиметра.Защо толкова е ясно.Изработен е от монголци ,ученици на нашият голям скулптор Величко Минеков.Снощи на празника на града с очите си видях да се снимат пред него десетки хора, местни и гости на градчето.Който иска да го види ,може да посети курорта Стрелча,да се наслади на чистия балкански въздух и да се изкъпе с минералната ни лековита вода.Паметника го монтираха само за 3 дни.В сряда положиха основите, в четвъртък облицовките, в петък качиха конника, насадиха цветя около него,почистиха.Включиха се много хора от клуб „Родолюбие“ от Стрелча.Повярвайте ми ,много е красив и мисля ,че с неговото присъствие някак си се чувстваме по устойчиви във времето.Някога ордите са дошли от Азия, сега скулптурата отново премина през Азия и стъпи на пиедестала си, в съседство с пеещия фонтан „Нимфа“ който символизира минералната вода дошла при нас от миналото.На 20 метра от другата му страна е паметникът на Васил Левски, изработен от самият Величко Минеков и подарен на Стрелча.И наличието на тези паметници само може да ни кара да се гордеем с корените си и да помним кои сме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.