Photosynth и Seadragon

Логото на photosynth Колкото и да ми е трудно да го призная – Micro$oft излязоха с нещо наистина разтърсващо. Казва се Photosynth и представлява нов начин да гледаме не само нашите снимки, но и тези на всички останали които са минали през дадено място. В основни линии програмата събира всички снимки и ги подрежда в пространството, създавайки модел на това което представляват. M$ дават пример с площада на Св. Петър във Ватикана – можем буквално да се разхождаме през него и да видим какво има около нас. Сградите се виждат като сенки, и всичко е създадено автоматично от снимките и какво се вижда на тях.

Впрочем ако искате да го пробвате, препоръчвам да следвате тези напътствия. Ето техническото описание от M$:

Логото на Seadragon Технологията е наистина уникална и вътрешно ме е яд, че M$ са я създали, но за нещо подобно трябват наистина страшни инвестиции в разпознаването на обекти и виртуалните светове. Единственото успокоение ми е, че за целта е трябвало да изкупят една друга компания, която е разработила Seadragon – това върху което се базира Photosynth. Seadragon е продукт с който може да се разглеждат снимки, видео, текст и т.н. представени по различен начин. Начина по който е представено всичко е много нов, въпреки че напомня някой неща от Picasa на Google. Интересното обаче, че няма значение колко големи са снимките или текста – всичко се показва бързо и лесно може да се увеличи част от екрана за да се видят детайлите.

По времето на представянето на двата експериментални продукта в TED, хората там, които всъщност са сред движещата сила на технологиите и интернет въобще, са били просто шашнати от тях. Ето и представянето:

[tags]seadragon, photosynth, ted, microsoft, M$, micro$oft, photos, снимки, невероятно, технологии, 3D[/tags]

Един коментар

  1. e tva mi skri shapkata. Teq ot TED pravqt ludi nesta. Nenavijdam Micrisofot i korporativnata im politika, no vinagi usestat kude ima hlqb i toq put ne se pomotaha. Qd me e che Apple ne kupiha licneza i kompaniqt predi tqh. Togava steshe da e po-guzarsko…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.