Пуешко в бира с гъби в йенско стъкло

Преди час сложих това да се пече във фурната. Рецептата е комбинация от някой изпитани неща и такива, които видях в нета. Съставките са:

  • 500г. пуешки гърди
  • 500г. пресни гъби
  • 2 големи лукови глави
  • 1 бутилка бира
  • Първо нарязах гърдите на големи парчета. Измих ги хубаво и ги сложих в една купа с бира. Няма значение каква е бирата, но мисля, че ще е добре да не използвате тъмна, защото ще стане много горчиво месото. Сложих и около 1 чаена лъжица черен пипер в маринатата. Покрих го с фолио и го оставих около час. После го измих много добре така че почти да не остане пипер по месото. Измих купата и сложих студена вода с една супена лъжица сол и накиснах малко месото за да се махне малко от бирата и да се осоли малко. Накиснах го, защото не искам да е горчиво. Предполагам, че може да сложите и солта още в маринатата, но не сетих тогава.

    Докато е във водата измих добре, нарязах гъбите и ги подредих на дъното на йенското стъкло. Не забравяйте да намажете дъното с олио или масло. Преценете приблизително колко гъби да сложите вътре за да остане място за месото отгоре. Зависи от обема му. На моето капака е изпъкнал и напълних гъбите на около 2/3. Разпръснах малко черен пипер на зърна и дафинов лист за аромат. Отгоре сложих месото. Нарязах лукът на едро и го наредих отгоре на месото. Най-отгоре сложих няколко парчета маргарин за да се стопят върху месото. Накрая сложих топла вода за да покрие около 1 пръст от дъното. Цялото това чудо го сложих в печката на 220 градуса (предварително нагрята).

    Сега мина вече час и ухае невероятно. Отворих го току що за да махна част от бульона. Тъй като месото, гъбите и лукът си пуснат по малко бульон, в един момент стъклото се напълва доста и месото започва да се вари, а не да се пече. Затова махнах половината больон. След горе-долу час ще е готово и ще ви кажа как е на вкус. За сега изглежда повече от обещаващо.

    pic_4937-2.JPGpic_4937-2.JPG
    pic_4937-2.JPGpic_4937-2.JPG
    pic_4937-2.JPGpic_4937-2.JPG
    pic_4937-2.JPGpic_4937-2.JPG
    pic_4937-2.JPGpic_4937-2.JPG

    Допълнение – час и нещо по-късно

    Пуешкото стана супер яко. Стана толкова крехко, че като вадех едното парче от стъклото, то се разпадна на няколко части. Гъбите и лукът не изгоряха, а станаха сочни и малко сладки – може би от остатъците от бирата. Бульонът, който отделих стана малко мазен заради маргарина и олиото, но пак е по-добро от онези разтворимите.

    Ако искате нещо по постно, ето една рецепта от Весела – Шницели от тиквички, която тя пусна преди няколко часа.

    [tags]рецепти, пуешко, месо, гърди, гъби, лук, птици, йенско стъкло, печене, фурна, бира[/tags]

    8 коментара

    1. Снощи пробвах да го направя на хапки. При мариноването трябва да се бърка през 10 мин., защото парчетата залепват и не се мариноват отвсякъде. Когато го пекох, смесих хапките с гъбите, като добавих малко чубрица. Грешката, която направих е, че сложих много вода. Почти не трябва да се слага, защото иначе месото се вари, а не се пече. То само ще си пусне вода заедно с гъбите, но може да добавите още около 50 грама. Когато видите, че водата е много и че месото се вари, направете като мен вчера – просто я извадете с голяма лъжица. Като е затворено йенското стъкло, месото и лукът отгоре се готвят на пара. Малко по-бавно става, но вкусът е много по-добър.

      Сега търся в мрежата рецепти за сосове, с които да се покрие готовото месо. Забелязах, че макар да става крехко и меко, в същото време готвенето на пара го прави и сухо. Всъщност и при варенето става така. Затова искам да пробвам да го залея после със сос. Вече имам идея какво трябва да има вътре, но нямам много опит в сосовете. Определено обаче не искам да е като немските сметанови сосове.

    2. Ястието стана чудесно. Благодаря за хубавата идея. Единственото, което промених, бе това, че добавих два булона – пилешки и зеленчуков, като същевременно намалих количеството сол. Поднесох с гарнитура картофено пюре. Всички в къщи повториха, само за мен не остана:(

    3. Никога една рецепта не става еднакво. Това се опитах да го повторя и стана не чак толкова добре. Бульона е добра идея. Тогава не го използвах толкова, но сега го използвам при всякакви манджи. Със спагетите е яко например. Тази рецепта пък може да се направи и със зеленчуци – вместо гъби, може да се използват на едро нарязани моркови, зеле, чушка, броколи, патладжан и т.н. Ефектът ще е същия, но ще спаднат доста по-малко от гъбите. Така месото ще стане наистина на пара, но ще отнема малко повече време. Сега като си помисля – ще взема да го пробвам това скоро. Не съм го правил отдавна.

    4. Благодаря за рецептата. Наистина стана много вкусно, но и аз реших да внеса нещо от себе си и това бяха сирена. Синьо, кашкавал, пармезан, въобще каквото имах под ръка, а пуешкото месо първо покрих с прошуто и след това добавих лука. Стана невероятно. Yummii

    5. @Весела Григорова – да, сирена добре се смесват с птици. Не съм ги използвал в готвене обаче. Мисля идните седмици да изпробвам още няколко рецепти как ще станат. Имах една стара с пилешки филета, чесън, сметана и мандарини. Ще я пробвам пак.

    6. И аз Ви благодаря за чудесната и здравословна рецепта. Днес го сготвих и стана чудесно! Следващият път ще добавя солта в соса, докато се пече.
      Весели празници!

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.