Поредна година борба срещу матурите

Покрай протестите на учителите тази година, виждаме че и учениците протестират. Те пък срещу матурите и че другата група протестиращи не са ги подготвили достатъчно добре. Матурите са част от реформите в образованието, която вече седма година не е мръднала въобще.

430×335.jpg

Когато аз завършвах имахме същият проблем. Знам го от първа ръка, защото бях един от организаторите на протестният щаб в Пловдив. Събрахме се доста хора още когато бяхме 11 клас (значи някъде началото на 2002) и започнахме да организираме протести. Събирахме подписки, агитирахме по училищата, лепяхме плакати и т.н. Спомням си, че в някой училища в Пловдив дори и не бяха чували, че ще има матури. Доста учители на драго сърце ни даваха да обясняваме в часът им за проблема, докато те отиваха в близкото кафе. Подписките, които събираме бяха изпращани в МОН. Тъй като изпращахме копията, все още пазя част от протоколите с над 5000 подписа в тях. Не, че някой в МОН им обърна внимание де.

Общо взето всичко беше финансирано с наши пари. Спомням си, че няколко човека си дадохме стипендиите за да направим плакати. Една сутрин Пловдив се събуди облепена с призив срещи матурите. Още пазя копия от плакатите и като ги намеря ще ги кача.

На протеста в Пловдив дойдоха около 4000 човека (май). Беше супер яко. Имаше концерти, речи и т.н. Преди това имаше конференция в НДК, организирана от МОН с цел да ни убеди да спрем, но май ефекта беше обратен. Спомням си, че от БНТ ме интервюираха, заедно с още някой, но тъй, като много дълго говорех, ме отрязаха от интервюто. Преди това пък се бяхме събрали в някаква станция край Сливен за да обедини движенията в различните градове.

В крайна сметка резултата от всичко това беше, че се запознах с много хора и се забавлявах страшно. Политическият ефект, който търсехме го нямаше. Не успяхме да убедим министерството да преосмисли стратегията си или поне да седне на масата за да я обсъдим. Не успяхме да спрем матурите. Това, което ги спря е едно съдебно дело.

От тогава досега почти същата история се повтаря всяка година. Нито учениците знаят какво трябва да учат, нито учителите им казват, нито министерството проконтролира какво се прави. Учителите не искат и да чуят за матури, а предпочитат да си дават по-старо му, защото така са свикнали. За да направят нова програма, за да могат да се подготвят учениците за матурите, трябва да се потрудят, което изисква усилие. От министерството пък предпочитат само да спускат наредби и нехаят как и дали се изпълняват те. В същото време имат изисквания, а не подготвят базата.

Мисля си, че това не е единствената сфера, която има подобни проблеми. За да се решат, трябва наистина твърда ръка, която да не отстъпва при най-малкото хленчене на учителите и учениците. За да се изпълнят тези реформи ще има непременно няколко випуска, които ще са ощетени. За да подейства обаче реформата и да има смисъл жертвата, трябва нормативната база, критериите и помагалата да са налице. Трябва да има яснота в целят процес, за да могат учениците да се подготвят.

Искрено пожелавам на следващото правителство да избере точно такъв министър на образованието, за да се случи нещо най-накрая. Казвам следващото, защото според мен на това му е изпята вече песента.

Източници: дневник, нюза

[tags]матури, образование, протести, учители, българия, МОН[/tags]

9 коментара

  1. Матурите не са нищо повече от средство да се оеднаквяг стандартите в различните училища. Само по себе си това е стъпка в правилната посока. Естествено учениците са против, защото те инстинктивно са против всякакво учене. Реалността обаче е, че тези от престижните училища имат интерес да се откроят от другите чрез общ изпит. Съвсем друг е въпроса как ще бъдат реализирани матурите.

  2. Всички могат да се осведомят какви ще бъдат матурите. Има примерни материали на сайта на МОН. Лично на мен матурите по български и английски език са елементарни. Смятам, че ученици в 9 клас би трябвало да се справят с тях. Знам, че много учители не знаят как да ги намерят в сайта; а учемиците не знаят, че могат да ги намерят там. И за какво са тези протести? За да скрием от себе си, че завършваме 12 клас, а не знаем колкото би трябвало да знаят деветокласници?

    В началото на всяка учебна година РИО на МОН правят съвещания за учителите по различните предмети. Очаква се да присъстват всички учители от съответния регион. Там се разяснява какво ще има в матурите. Казва се, че има примерни на сайта. Насърчават се учителите да дадат на учениците в клас копия, за да се осведомят. Колко училища правят това? И какво им пречи да го направят?

  3. И още. Какво толкова ясно трябва да има? Елементарната логика повелява да си учиш уроците и накрая, в 12 клас, да ти дадат изпит по предмет, който сам си избрал. Нормално е да изкараш оценка подобна на тези, които си изкарвал през годините. А ако матурите съсдържат неща, които не са залегнали в държавните образователни изисквания и не се преподават в училище, може да се реагира, нали? Достатъчно е всеки учител да разгледа примерните матури и да сигнализира в МОН ако нещо го смущава.

  4. Така или иначе на кандидат-студентските изпите се вижда какво е положението. Някой да протестира срещу начина, по който се провеждат? Мне. Начинът е удобен и се приема от всички. И половината изкарват двойки. Ама там имат втори шанс, и не само такъв шанс. А сега няма яснота на кого ще се плати, за да изкараш матурата. И затова има притеснения – заради неяснотата. Иначе за изпитите знаеш къде колко да платиш.

  5. Да ще се БОРИМ ДО КРАЙ!!! НЕКА СИ ПОПРАВЯТ НАРУШЕНИЯТА В ЗНП И ТОГАВА ДА СИ ГИ ВЪВЕЖДАТ!!! НЕКА ДА ОБУЧАТ УЧИТЕЛИТЕ КАК СЕ ПРОВЕЖДА МАТУРА ПО ТОЗИ НОВ МОДЕЛ––ТЕСТ–- ЖИВО ТОТО 6/49!!! СМЕШНО Е ВЪЛЧЕВ!!! И КАКВА ЗРЯЛОСТ ЩЕ ПРОВЕРИ КАТО И У-К В 9 КЛАС ЩЕ Я НАПРАВИ??? ААА?? НАПЪЛНО НЕНУЖНИ !!! А НАЛИ Г-Н МИНИСТЪРЪТ ВЪЛЧЕВ Л…..О КАЗА, ЧЕ ПОСТЕПЕННО ЩЕ СЕ ВЪВЕДЕ ТЕСТОВОТО ИЗПИТВАНЕ???–А КЪДЕ Е ТАЗИ ПОСТЕПЕННОСТ!!! В КОЕ УЧИЛИЩЕ, В КОЙ КЛАС СА СЕ РЕШАВАЛИ МАСОВО ТЕСТОВЕ !!! КАЖЕТЕ!????? НЕ НА МАТУРИТЕ МАТУРИТЕ!!!!!!!!!

  6. аз съм от гоце делчев и мислим да саберем подписки или да предприемем нещо срещу ТАПИТЕ МАТУРИ.нека се организираме всички и да направим нещо за да ни ги отменят или поне да опитаме да ги махним.нали знаете от опит глава не боли.надявам се и вие да сте на това мнение и да се саберем и да направим нещо

  7. аре бе хора не искате ли да направим нещо за матурите маи ви се правят ама както искате

  8. Мими, не знам на колко си години, но тук ще предположа, че си в гимназията. Смятам, че нормативната база около матурите още не е ясна и затова въвеждането им ще създаде доста проблеми за завършващите през следващите няколко години.

    В същото време смятам, че определено трябва да се направи нещо за образованието в гимназиите, защото спада все повече. Досега ми се е налагало за се занимавам доста с хора между 11 и 17 предимно в сайта VBox7 и съм забелязал, че всички пишат без каквато и да е пунктуация или граматика. На повечето думите въобще не се и разбират. Знам за прословутият „интернет жаргон“, но всичко си има граници. Ти поне пишеш на кирилица.

    В този смисъл определено трябва да стегнат училищата, защото в нещата западат сериозно. Аз самият не съм цвете за мирисане по тези показатели, но поне се опитвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.