Поредният мега-хотел в Дубай

Шейхът на Дубай май пак се е поолял с плановете си. Не че досега не са били успешни и печеливши, но това тук ще е просто невероятно. Хотелът се казва Аперион, пак ще е със седем звезди като Бурж Ал Араб, пак ще е на остров, но ще е много по-сложен за изпълнение и великолепен. Ще е висок 185 м., на 28 етажа и две подводни нива, ще има вътрешен корален риф и ще е достъпна само с яхта или хеликоптер. За хеликоптерите има площадка, разположена на 9-тото ниво или на 50 метра височина. На по-горното ниво ще има голяма градина в центъра на хотела. При яхтите става по-интересно – ще има вътрешно пристанище точно под градината, където яхтите ще акостират, за да влезнат гостите.

Интересно нещо за хотела е, че ще генерира 2/3 от нужната му енергия. Ако използват онзи български софтуер за управление на сгради, може да намалят силно разходите и генерираната енергия да е достатъчна. Очаква се цената да достигне половин милиард долара. Дизайнера на хотела е британската компания Sybarite, които изглежда правят доста неща за Дубай. Останалите им проекти ги има на сайта Ето и снимките и плановете за хотела.

В списъкът с планирани супер хотели влиза и космическият хотел за който писах преди два месеца. Ето и още няколко дизайна, които се обмислят в момента.

Местещи се хотели. Тези хотели фактически плават по водата. Разликата им с корабите е в конструкцията и целта. В самия хотел всички стени ще могат да се местят за да се създават по-просторни пространства или апартаменти, подходящи за броя на гостите.

Този хотел трябва да бъде построен в Сонгжианг, Китай. Ще се намира под водопад, ще има само 400 стаи, големи площи под самото езеро и множество екстремни спортове. За сега обаче е само концепция. Дизайнера е Аткинс, същите, които направиха и хотелът Бурж Ал Араб в Дубай.

Хотелът Посейдон ще е първият хотел напълно под вода. Ще се намира в лагуната на някакъв остров, ще има 550 големи луксозни апартамента, цената на седмица е 15000 долара, а цената на проекта – 105 милиона. Хотелът вече се строи и се очаква да отвори врати (люкове) в края на 2008. Интересен факт за този хотел е, че имената на първите 1000 души посетили хотела ще бъдат изписани на каменни плочи на дъното на лагуната. Това разбира се ще привлече страшно много посетители наведнъж. С тази стратегия ми сте струва че ще си възвърнат инвестицията за около 2-3 месеца. Ето и промоционалното видео.

[tags]хотел, дубай, Аперион[/tags]

7 коментара

  1. Тоя хотел ми изглежда доста неустойчив конструктивно. Жална им майка на проектантите 🙂

  2. Гледах документален филм за Бурж Ал Араб и главният архитект каза, че им е лесно на дизайнерите да си рисуват картинки, но да го построиш е съвсем друго нещо.

    Сегашните сгради са с или с кубична, или с пирамидална форма. Дотолкова сме свикнали с тази архитектура, че всичко различно ни се струва архаично и нестабилно. Не винаги обаче това е вярно. Модерната архитектура не само разчупва традицията, но и предлага различен поглед върху сградата, различно разположение на пространствата и по-добра гледка и използване на слънчевата светлина.

    Като пример ще ти дам ресторанта на последния етаж на Бурж Ал Араб, който буквално виси във въздуха. На външен вид центъра на тежестта е извън основната колона Когато архитектите са видели плана са казали директно, че това е невъзможно. Въпреки това са измислили как да го построят и е също толкова здрав, колко останалата част от сградата.

    Освен това не трябва да забравяме, че все повече се използват нови технологии и материали, които са по-здрави и по-леки. Така например стоманата е пълна с въглеводородни нишки. Отдавна вече се използват компютри, които следят колко се клати сградата и наместват специални противотежести за да компенсират отклонението.

  3. Изумен съм от неограничените възможности на технологиите. Евала и на дубайския шейх ли е принц ли е за смелостта да рискува, а сега и други ще направят нещо красиво. Моля те ако намериш още такива проекти да ги публикуваш.

  4. Има много проекти в Дубай и региона. Пример за това е най-високата сграда в света, която прилича на игла или затворената ски писта по средата на пустинята. Първият проект трябва да е готов съвсем скоро, а интересен факт е, че всички системи като климатици, осветление, отпадъци и т.н. ще се управляват от български софтуер.

    За жалост не всичко е цветя и рози. Шейха на Дубай иска да превърне градът в основна туристическа дестинация, а покрай него и да развие индустрията в целия регион. Това ще е от огромна важност когато петролът свърши и за сега се справя добре. Има обаче много тревожни сигнали за експлоатация на работниците, което води до много закъснели срокове, лошо качество и проблеми с международната общност. Също така доста клиенти, които са си купили вили на изкуствените острови са останали недоволни от липсата на каквато и да е зеленина и климатична система. В брошурите и описанията е писало съвсем друго, но за да увеличат краткосрочните печалби, архитектите са наблъскали къщите една до друга.

    Всичко това може да се отрази доста негативно на подема, който виждаме в Дубай и потенциално да прекъсне подкрепата за други грандиозни проекти, които несъмнено се обмислят в момента.

  5. ВСИЧКО Е ЧУДЕСНО, изглежда супер и т.н. Обаче се чудя всичките тези комплекси, дето се строят в Персийския залив върху нищото, как се отразяват на екосистемата, флората и фауната на залива? Въпросът ми е – дали след 50 години няма да изреват?

  6. Ключовата дума тук в „пустиня“. За разлика от общото мнение, в пустините има много живот, макар и скрит за простото око. За да живее човекът обаче в тази среда, трябва много повече. Затова и тези комплекси са нужни. Що се отнася до опазването на околната среда – всички нови хотели произвеждат достатъчно, а и дори повече ток, отколкото им е нужно. Също така се използват нови технологии за рециклиране на отпадъците и хидропонно поливане за да се превърне пустинята в плодородна земя.

  7. г-н Юруков , блогът или статията за плаващия хотел ми хареса много но
    все пак арабите са си странни хора , правят чудеса макар че във света върлува икономическа криза
    стана така че онези красиви искуствени /насипни/ острови не само че не са здрави ами не могат да им намерят куповачи за имотите на тях
    после се хванаха да правят най високия хотел ама се оказа че парите свършили та дрг шеих трябваше да го довършва а за капак на всичко
    се оказа че самата сграда нещо май имала проблеми с асансиорите
    но стига съм злословил по адрес на ехцентричните араби и да се върна на земята .Имам идея много по практична и по съобразена с реалностите
    на бизнес живота , идеята ми е близка до плаващия хотел но не е толкова налудничево начинание. търся арабин ,руснак или който и да е но с пари и ще го позлатя/ а пък и себе си / но не знам англиски
    и ми е много трдно .направих проучване в интернет за подобни на моите идеи неща /така намерих статията ви/ ,и не открих конкоренти
    обсъждах проекта си с икономисти ,инжинери и бизнесмени .от всякъде срещах разбиране и удобрение но наред с похвалите имаше искептицизъм относно това че в България може да се осъществи подобен проект . ако ви е интересно за кокво иде реч пратете ми E-mail, ако ли не забравете Много се нуждая от напътствия и помощ
    идеята е добра гарантирам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.