Преглед на Zip.bg

Ето и един нов портал в българското интернет пространство от типа на обществата (online community) – Zip.bg. Предполагам, че някой от вас посещават Facebook (Щатите), Studivz (Германия) или подобни общества, които вече отдавана са прекрачили границите на държавите в които са създадени. В почти всички има и много български потребители, групи и мрежи. Хубавото на този сайт – на страна че е на български разбира се – е че е направен специално за нашия начин на живот и разбирания. А и самия факт, че е на български предполага, че много повече хора от България ще се включват и ще търсят в него. Само мога да пожелая на екипа да достигне успеха на Facebook, откъдето все повече компании си търсят специалисти на базата на социалните им контакти.

Ето и някой от моите първи впечатления за сайта. Повечето неща тук за предимно за дизайнерите, но ще ми е интересно да видя какво обикновения потребител мисли за тях:

Още щом го обявиха в реклама в tyxo.bg, ми стана интересно и го чаках с нетърпение да излезе. Преди точно месец се сетих пак за него и реших да се регистрирам, но не намерих откъде. Затова писах на администраторите и те ми казаха, че ми трябва покана от друг член за това. Предполагам, че го правят за да не се претоварват сървърите бързо, защото сайта е все пак още в бета.

Както и да е, дадоха ми покана и се регистрирах. Виждал съм много сайтове и повечето извести такива на общности. Също така често използвам и Facebook. Честно казано бях много приятно изненадан от това което са направили със сайта. Наистина са поработили сериозно по него и са вложили талант. Използвани са добре цветовете и умерено много AXAJ без да се претоварва машината и без сериозни бъгове.

  • Особено за AXAJ-a мога да кажа, че са го приложили много подходящо. Ето пример с личната галерия със снимки. Добавянето, триенето и местенето на снимките е много интуитивно без да има пречещи бутони, които да претрупват екрана.
    Zip.bg - снимки

  • Друг много добър пример е кирилицата – за да стимулират хората да пишат на български, дизайнерите да добавили виртуална клавиатура, която се използва доста лесно. Освен това отделни полета са маркирани като задължителни да са с кирилица. Наистина е дразнещо да се чете на латиница и за да е наистина български сайта трябва хората да положат малко усилие. Впрочем да си направите фонетична на компютъра е много лесно – вижте това.
    Zip.bg - виртуална клавиатура
    Zip.bg - задължителна кирилица

  • Нещо, в което по принцип е трудно да се ориентира човек в повечето сайтове-общества е определяне на това кой какво може да гледа. Повечето хора не искат да споделят личните си контакти, но искат приятелите им да ги виждат. За целта обикновено се правят сложни панелиZip.bg - достъп до информация с настройки за нива на сигурност и достъп. Тук решението е много добро – просто срещу всяка информация, която може да се скрие има бутон за достъпност. С него лесно може да кажете дали всички или само приятелите ви могат да виждат тази информация. И тъй като всичко това е на AJAX, т.е. динамично, няма нужда да презареждате страницата и може да продължите с помените си по профила.

    Имам обаче и малко критика към сайта. Това са предимно неща които мен лично са ме подразнели, а аз все пак съм един потребител – не може на всички да се хареса. Затова моля да го приемете като градивна критика, както тази която давам на VBox7.

    Zip.bg - основно меню

  • Първото нещо е основното меню – както виждате се започва с познатите, после „Вероятни познати“ после се минава на профила, съобщенията, после пак търсене на познати и покани и накрая картата. Струва ми се, че са разместени. Същото нещо видях и на други места. Примерно това меню от частта „Познати“ – Zip.bg - меню в познати линковете за разглеждането на приятели и изчакващи трябва да са групирани отделно от търсенето на нови и поканите. Въпроса е не, че не са на място – това е добре направено – няма излишна информация извън контекста на това, което се показва. Това което аз лично намирам за объркващо е подредбата. Когато човек му хрумне, че иска да намери познат, погледа му трябва да се дърпа към съответната връзка, а не да претърсва менюто. Говоря чисто визуално.

  • Когато разглеждате списък с хора, примерно при търсене, отстрани на всеки профил виждате панел с шарени бутони за свързване, карта, оплаквания и добавяне. Като идея, подобно на по-горната със снимките, е много добра. Това което ми се струва обаче е, че шарените бутони разконцентрират вниманието от снимката и текста, които са по-важни. Когато човек се интересува от един елемент на сайта и в частност профил, той интуитивно минава с мишката върху него. Затова моето предложение е тези бутони да се появяват само когато мишката е върху дадения профил. През другото време може да липсват въобще, да има индикация за меню или просто да са силно посивени. Така според мен вниманието на посетителя няма да се разконцентрира.
    Zip.bg - шарените бутони

  • Още един много добър пример за прилагането на AXAJ, който забравих да спомена по-горе, е избирането на училища и университети.Zip.bg - избиране на училища Много лесно и бързо могат да се избере и добави учебно заведение без да се презарежда страницата няколко пъти за нещо малко. Това което се забелязва трудно обаче е избирането на учебни заведения в чужбина. Има линк, но не се вижда много като такъв.

  • Нещо което намирам за добре да се добави е подобно търсене на фирми и компании – когато се въведе име на фирма да предлага вече въведени фирми. Освен това да може да се търси по градове и държави. Същото може да се направи и с университетите в чужбина. Причината за тава мое предложение е, че името на една и съща фирма/университет може да се напише по няколко начина. Така ще е трудно за хора, които са работили/учили заедно да се намерят. Ако обаче някой вече се е регистрирал с дадената институция, колегите му ще им е по-лесно.

    Zip.bg - добвяне на университет

  • Друга моя идея за този панел е това, че в някой случай може потребителя да направи грешка. Не казвам, че е направена достатъчно ясно и разбираемо, а че може малко да се подобри. Когато човек избира училище и не въведе година на завършване, а направо избере града и после училището, панела се затваря защото е решил, че сте свършили, и избора е без випуск. За да се поправи грешката, трябва да се изтрие записа и да се повтори действието. Според мен ще е по-удобно, ако след като се избере училището, да се появява бутон „Избор“ така че да може да се правят бързи поправки. Това ще увеличи кликовете с един и малко ще забави избора, но потенциално ще спести дразнение и повече работа. На мен лично ми се е случвало няколко пъти вече.

  • Последното е една хубава функция, която я има във всички интернет общества – път до даден човек. Ако разглеждате нечии профил и искате да видите дали има някаква връзка между вас, т.е. някой приятел да познава някой, който да го познава, използвате точно това. В Zip.bg това може да се види от „Най-кратък път“, но според мен ще е по-удобно ако се вижда директно над профила. Така могат да се видят неподозирани връзки между хората, нещо което ми се е случвало често в LinkedIn, например.
    Zip.bg - Най-кратък път
    Примерно точно до или вместо надписа „непознат(a)“:
    Zip.bg - профил

    Накрая искам да кажа, че сайта е направен наистина много добре и вярвам, че ще става още по-добър. Виждам старание и умение в работата и ако се подпали достатъчно интерес у хората това има потенциала да стане българския eJobs.ro. Надявам се, че ще оцените идеите ми и че ще ви помогнат. Ще се радвам ако и други хора си кажат мнението за сайта и се започне дискусия като тази за VBox7. Това би било само от полза. От моя страна ще гледам да събирам още идеи – от мен и от други интернет общества – и да ги събера на едно място в статии по-нататък.

    zip.bg logo Впрочем направих и бутон за Zip.bg с размери 80х15. Подходящ е за профили, блогове или обикновени страници. Този тук сочи към профила ми в zip-a. Ако искате го използвайте за да се свържат повече хора с вас.

    [tags]zip.bg, ideas, new, bulgaria, facebook, studivz, препоръки, идеи, ново, профил, социален, общество, axaj, бутон, блог [/tags]

    10 коментара

    1. Много бих се радвал ако и аз имам възможността да получа покана за zip.bg, защото смятам, че това е един уникален сайт по своята същност и замисъл. Благодаря предварително.

    2. Явно разбираш от интернет дизайн,г-н Юруков!
      Аз също харесвам идеята за включване в zip.bg,но засега никой не ме е поканил.Бихте ли ме поканили?За необходимата Ви информация -моля пишете на p.kerin@dieselor.com
      Благодаря предварително!

    3. Здравейте.

      Бих желал и аз да получа показа за zip.bg на nikolai.nikolov(at)hotmail.com

      Благодаря Ви предварително.

    4. Найстина впечетляваща рецензия на сайта!
      От одавна гледам началната страница и аз не съм получил покана, но все се чудя абе това на ФейсБук ли ще прилича, кво ли…
      и след прочетеното тук съм сигурен че искам да прекарам известно време в ЗИП.БГ разглуждайки всички интересни неща – стига да има покана и за мен ще съм благодарен на един от двата мейла:
      mario@designer.bg
      mario.vassilev@gmail.com

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.