Промени по блога ми

Преди бях написал един код, но днес го пролижих към този блог. Забележете двете големи стрелки отстрани. Тази вляво отваря предишната страница със статии, а тази вдясно – следващата. Ако четете статия, двете стрелки отварят предишната и следващата статия.

Вдясно има има и две по-малки вертикални стрелки. Когато сте в началната страница с тях може да прехвърляте статиите. Ако четете статия, с тях можете да се прехвърляте между статията, коментарите и писането на нов коментар. Освен това всичко това се движи заедно със страницата.

yurukov_blog_navigation_070725.png

Направих това допълнение, защото понякога статиите стават много дълги и е неудобно да се прехвърля текста и коментарите. Освен това така е по-лесно минаването от станица на страница. Някой от стрелките се активират чак когато се зареди изцяло сайта.

12 коментара

  1. Но малко дразни, че стрелките скролират „на тласъци“ докато четеш… Може би нещо по-малко?…. 🙂

  2. Настина, добре ще е… иначе дразни очите, постоянно нещо се движи вдясно и вляво… или да са фини тези „скролчета“ или да ги няма съвсем… а и хората в наше време с ‘home/end’ и скрол-бутона на мишката чудеса правят, няма нужда от толкова улеснения… 🙂

  3. Направих някой промени и сега се scroll-ва плавно. Наистина е по-добре така. Все пак оставих стрелките да се влачат по-бавно, а не заедно със страницата, защото иначе ще затормозява много бавните компютри. Как ти се струва така?

    Прав си по принцип за това, че със сегашните контроли на мишките и клавиатурите може да се маневрира много лесно, особено ако си наясно с бързите бутони. Тези улеснения ги правя обаче за тези, които не ги знаят тези неща, а те не са малко. Все още на доста хора им трябват 5-6 движения (кликове) за да запишат или да изтрият файл. Подобно е и при разглеждането на сайтове.

  4. Ами при мен във Firefox си е на леки „тласъци“ все още …

    Опитай може би по-малки да ги направиш? Не знам… Мен лично ме дразни обект в уебстраница, който се опитва (гладко или на тласъци) да се движи ЗАЕДНО с текста, който чета, защото това разсейва доста и пречи на четенето…

    🙂

  5. Значи това с тласъците не мога да го оправя без да променя основната структура на сайта. Какво мислиш за този вариант?

    Сега работя по това да се скрива когато мишката е върху текста на някоя статия и да се появява пак когато се излезе от бялото поле наляво или надясно.

  6. Интересно е така 🙂

    Но, хм, не знам… Аз бих се отървал от стрелките съвсем:)

    ОК, ето друг вариант: ако много държиш на тази втора форма на навигация, за да не скролва тя на тласъци, защо не я сложиш горе в десния ъгъл, позиционираш абсолютно със със CSS, и я „залепяш“ буквално, така че да не мърда? 🙂 Хем ще е винаги там, хем няма да мърда 🙂

  7. Е да ама така няма да е винаги на страницата когато се скролва, а това е идеята. Единствения начин, който ми хрумна за целта е безкрайна итерация, която засича дали страницата се скролва и мести панела. Проблема естествено е, че това става на тласъци.

  8. Намерих този сайт с css трик, който поставя елемента фиксиран спрямо това, което се показва. Проблема е, че за сега работи само на Firefox. IE не го поддържа (разбира се), но и там има решение. Получавам някой грешки там за сега, затова в IE този панел е изключен.

  9. Привет:)

    С риск да съм супер-досаден, 😉 , ще добавя още един кратък коментар…

    Вдясно навигацията сега като не мърда (е, поне във FF е перфектно), е чудесно. Само мъничко ми се струваха imperfect две от кривите линии със сянката, която имитира че има като че ли подгънато листче под блога :))) (малко ръбести ми бяха)…

    Позволих си да опитам да прерисувам ефекта с Fireworks, заедно със сянка и т.н., само не успях да ги направя съвсем по същия начин… Но ми се струва иначе малко по-гладко. Ето, сравни:

    http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2007/08/yurukov_blog_sidebar_back11.gif
    http://optimiced.com/web/2007/yurukov-sidenav/yurukov_blog_sidebar_back12.gif

    Ако ти хареса моят вариант повече, можеш да го копираш на сайта си свободно… Ако не ти херасе – е, поне опитах 😉 Беше интересно… 🙂

    Поздрави:)

  10. 🙂 Много благодаря за усилията, но май така ми харесва повече. Имам някой приятели, които се занимават с графика и може да им се обадя да направят малко гънки от лявата страна на листа, за да изгледа, че е повдигнат.

    Това което мен ме дразни повече е, че на IE не става да се направи това. Пак може, но ще догонва като преди. Мисля, че в IE7 има вече опцията „position:fixed“, но не съм пробвал, защото упорито не искам да си сложа IE7. Затова съм и сложил лепенката долу вдясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.