Протест срещу лошото качество на грижата за децата с физически и умствени увреждания

1476523004_5da4bb21c3_o.jpg

Яна Домусчиева пи писа вчера, че се организира протест срещу лошото качество на грижата за децата с физически и умствени увреждания, настанени в институции. Инициаторите са „Движение на българските майки“ и много от пишещите във форум бг-мамма. Поводът за протеста е филмът на BBC за тези деца, а причината е последователната липса на политика в България по въпросът, въпреки всички сигнали и журналистически разследвания.

Протестът ще се проведе във Вторник, 09. Октомври пред сградата на Министерството на труда и социалната политика на ул. Триадица 2, през двора на Министерския съвет. Призовавам всички да се отзоват да се отзоват на този призив и да се насочи общественото внимание към проблема достатъчно дълго, за да се намери решение. Чували сме понякога за тези деца, но информация има малко и за жалост се сещаме за тях около акциите за събиране на дарения по празниците. Тук може да видите исканията на протеста и да се подпишете под петицията.

1485492932_2cfc476682_o.jpg

Ето едно предложение от мен – в момента има голям спор за това, че много учители щели да останат без работа. Всички те са педагози и могат да бъдат преквалифицирани да се грижат с деца с увреждания. Едната пречка, която виждам тук обаче е, че въпросните учители няма да искат да се занимават с децата, защото ще изисква големи усилия и всеотдайност.

[tags]протест, деца, увреждания, bbc, Bulgaria’s Abandoned Children, bg-mamma[/tags]

6 коментара

  1. Много модерно стана да се протестира напоследък. Айде нема нужда пък чак толкоз…

  2. За жалост сега това е начина да се привлече вниманието на институциите към даден проблем. По принцип трябва просто общественото внимание по въпросът да е достатъчно за да реагират обществениците.

  3. Това значи че са съ+гласни
    Юлиян съветва по плакатите да се призове Масларова да прекара една нощ в Могилино..целокупното народонаселение не е чувало за тоя..хотел
    Денят в който чуе е далеч

    Всъщност
    идеята с протестите е точно ИНФОРМАЦИОННА
    Вече писах, че каквото става в България се научава в чужди медии, а българине не чете такива..нито ги ползва да се информира ежедневно
    Медийните мелези и националните парцали са го тренирали съгласен

    Само заради това
    идеята на майките
    е голяма
    Но твоя тип не го разбира
    щото не фела друг език освен български
    и все още вярва, че бг е заградено пространство
    Не е

  4. Предупреждение към тези, които искат да подпишат петицията – когато въведете данните си, получавате писмо в пощата си с линк с който трябва да потвърдите подписа си. Писмото често се маркира като спам, затова ако не го получите до 5 мин., проверете там.

  5. Проблемът е не само, че учителите не са склонни да се грижат за тези деца, а че те живеят изобщо като забравени, като в паралелен свят, скрити някъде в мизерията си, по селца и зад огради. Българското общество няма познания за тези хора и няма публичната грамотност не само да ги признае за общ проблем, а да се научи да живее с тях и да им помага. Виж инвалидите – години наред тези хора бяха отсъстващи от градската среда, добре че поне едни скосени тротоари им направиха. Тези деца, които линеят по домовете, са част от общия български синдром да се пазиш от „различното“, да се правиш, че го няма. Това е най-лошото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.