Работа за студенти в Software AG

От Септември месец 2006 работя за Software AG като Werkstudent, което в буквален превод означава „работещ студент“. С две думи това е студент на който се плаща по-малко да върши това което на другите им е досадно да правят. Понякога обаче се появяват интересни задачи и винаги има какво да се научи. Преди тази работа работих над две години за TUD – университета в който уча – и мога да ви кажа, че за първите ми три месеца в SAG научих много повече.

Доколкото ми е известно в момента тук има около 30 студенти като мен, които или работят, или правят дипломна работа. От скоро започнахме да се събираме и да правим неща заедно. Миналата седмица имахме закуска с един от CEO-тата на компанията. Под закуска разбирайте, че обсъждахме как може да привличат по-лесно добри кадри от университетите и как да помагат на студентите повече. SAG спонсорират някой университети и се допитват до студентите за тези неща. На няколко такива срещи споменах, че тъй като фирмата отвори офис в България, може да се направи подобно сътрудничество със Софийския или Техническия. Доколкото разбирам човека, който отговаря за връзката с университетите захапа идеята и май ще има ефект.

Друго нещо което направихме е общо представяне на продуктите, които се правят в компанията, група в online обществото Studivz (немския Facebook) и планираме да излезем някой път на бира да се опознаем що за хора сме. Повечето от тези неща се финансират от SAG, защото си мислят, че ще сме по-продуктивни.

Една задача, която поех в тази група е обявяването на нови работни места за студенти. В сайта на компанията излизат редовно такива обяви, но никой не си прави труда да ги окача. В университета има специални табла за такива неща. По принцип само губя време за тази работа, но от друга гледна точка печеля точки пред HR отдела, а и ми съобщават веднага за всяка нова отворена позиция. Последното е добре, като се има в предвид колко българи-информатици сме наоколо и че могат да получават информацията преди другите.

А това което работя е на вид скучно, но за информатик като мен ми е дори интересно. Сега се занимавам с web services, онтологии, OMV и един от основните им продукти – CentraSite. Няма да ви досаждам с подробности. Само ще препоръчам софийския офис на компанията на всеки, който си търси по-добра работа. Познавам един от мениджърите там, Добромир – голям пич е, а и доколкото чух средата за работа е супер. Компанията е супер отворена и развиваща се. На този сайт може да видите отворените позиции за София.

[tags] softwareag, centrasite, omv, ontology, работа, студенти, обяви, софия, предложение[/tags]

5 коментара

  1. Здрасти,

    кандидатствам за позиция community forums manager software AG development center Bulgaria

    ще ти бъда супер благодарен, ако метнеш една-две добри думи на някакво началство, което би могло да има връзка с това 🙂

    и си сложи една форма за контакт в блога 🙂

  2. Pingback: Какво работя в момента? : IT Отдел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.