Русия: Мостът в Минесота паднал заради акустично оръжие

most_21_56.jpg
most_10_39.jpgmost_07_57.jpgmost_23_70.jpg

Основната теория за падането на мостът в Минесота, е дефект в конструкцията. Такива съмнения е имало още преди две години, но не е предприето нищо по въпроса. Мисля, че дори са намерени пукнатини в бетона. Това, което е странно в случая е, че в деня в който е паднал моста е нямало никакви аномалии във времето или натоварването. Смята се, че тъй като само едната лента е била отворена е имало голямо задръстване и това е претоварване от едната страна. На другото платно обаче, са работили по паважа и непременно е имало тежки машини. Дори и да не сметнем това, пак е странно как един мост може да се счупи от малко повече претоварване.

Затова и теорията на руския военен институт в Иркутск не звучи толкова невероятна. Те са засекли мощен ниско честотен взрив, типичен за акустичните оръжия. Може и да си помислите – да бе, звуково оръжие, което разрушава мостове! Работата е там, че подобни разработки има и дори вече се използват на бойното поле. Има например звуково оръжие за разгонване на тълпи. Не само, че излъчва страшно силен звук, който обезоръжава всеки противник, но и звукът е насочен. Така оръжието е много по-практично и изразходва по-малко енергия. Не е трудно да се помисли, че когато има насочен звук, може да има и насочен ултразвук, а както знаем по-ниските трептения могат да разрушават твърди материали.

Тук изниква въпроса дали въобще е направено такова оръжие и за какво им е на военните да взривяват мост в Минесота. Възможно и да е било инцидент – все пак на експериментите на Тесла се приписват няколко пожара по негово време. А може и да е било поредната „атака на терористи“ подобно на Световния Търговски Център, с цел да се припомни на американците, защо имат нужда от войната и от Буш (гледайте V for Vendetta в тази връзка). Всичко това, разбира се, ако наистина е било акустично оръжие.

Има случаи разбира се в които мостове са пострадвали от много малки неща. Пример за това е един ефект, който е бил наблюдаван при някой от по старите увиснали мостове. При точно определен дъжд и вятър, водата се стича по такъв начин по въжетата, че профилът им се променя. С такъв профил, въжетата започват да вибрират под ударите на вятъра и да се късат. След като това е било забелязано, са направили подобрения за да не се случа.

Изглежда обаче нещо трябва да падне за да се усетим, че не е съвсем наред. Причината е в това, че не се инвестират достатъчно пари в разработки за да се направи нещо перфектно или поне близо до перфектно. Това е един проблем над днешното мислене – ако нещо излиза по-скъпо от колкото пари може да генерира – не се прави.

Вижте тези статии във връзка с акустичните оръжия:

  • LIC 2004 – Less than lethal weapons
  • Global Security – Acoustic Weapons
  • Sonic Bullets – Acoustic Weapon Of The Future
  • Acoustic-Energy Research Hits Sour Note
  • [tags]Minesota, bridge, минесота, мост, разрушаване, акустично, оръжие, конструкция, русия, терористи[/tags]

    15 коментара

    1. Ами знам, че е теоретично възможно и знам, че американците от край време разработват такива технологии. Виждал съм документални филми за насочени тонколони и знам, че същото може да се направи с ултразвук. Насочването на вълните е големия проблем, защото иначе не само се губи много енергия, но се унищожава всичко наоколо, а не само целта. И поради факта, че знам тези неща, имам съмненията, че може и да е вярно.

      От друга страна стои моментът, че Русия се опитва всячески да дискредитира щатите. С тази спекулация, например иска да всеят още объркване у населението , което и без това е изнервено от това, че правителството им не се е погрижило както трябва за мостът.

      Не знам кое е правилно, но теорията е интересна и може да се докаже само ако и други институти потвърдят подобни отчитания.

    2. най-малкото в Щатите пресата и медиите са многократно по-свободни и ако има нещо такова ще го раздухат моментално. За разлика от Русия в Щатите човешкият живот има цена и всички виновни ще бъдат осъдени да платят огромни обезщетения. Отделно, че само в Русия някога са си позволявали да изпробват оръжия за масово унищожение (вкл. ядрено) върху собствените си хора – по време на военно учение е произведен тактически ядрен взрив.

    3. В щатите медии обявяват нещо, ако са сигурни, че няма да си имат проблеми след това или ако скандалът се е разразил толкова, че не може да се покрие от правителството и трябва да се намерят изкупителни жертви. Всички новинарски агенции се притежават от корпорации, които работят заедно с правителството. Единствената разлика с Русия е, че там държавата цензурира медиите, а в щатите са така организирани нещата, че медиите сами се цензурират за да не си загубят лицензите.

      И не си прав за ядреното оръжие. САЩ също са го изпробвали на войници. Записите дори са разпространени и се показва как са ги наредили на линии през няколко стотин метра. Естествено всички са хванало лъчева болест, но нали няма значение.

      И не съм съгласен, че медиите в САЩ биха раздухали подобно нещо, защото по техните закони, ФБР може да изземе всички материали и да забрани излъчването защото може да е „във вреда на националната сигурност“. Има няколко съобщения в нета за малки телевизионни канали, които са се сблъсквали с подобни неща.

    4. проблемът е, че г-н Димитър е заклет костовист с всички произтичащи от това следствия. той трудно може да приеме лоша дума за САЩ и хубава за Русия.

      🙂

    5. А какво ще кажеш за „911 по Фаренхайт“ – може ли такъв филм да бъде направен в Русия и награден в Кан? Фактът, че живееш в демократична държава, която дължи немалко от съвременното си състояние на Щатите би трябвало да ти говори нещо.

    6. Всъщност ако тръгнем да търсим на кой дължим сегашното си положение, можем да минем през решението за подялба на Европа след втората световна война, което ти направи почти васални на Русия, или още по-назад, когато по волята на Англия ни разделят на части и се започват обединителните войни. Тези неща са ясни, но не ми е ясно какво са помогнали толкова щатите за да бъде България на това дередже сега.

      Що се отнася до 911 – да, и в Русия има такива филми но не са известни, защото не засягат света по този начин. След 9.11 САЩ подивяха все едно кой знае какво станало. Цялата страна тръгна по психиатри и съвсем случайно изравниха две държави със земята и изпомпаха нефта им. Не ме интересува какви са им били намеренията – в крайна сметка това стана.

      Наистина в САЩ има повече свободно слово, но пак не са цвете за мирисане. Там тактиката за прикриване на новините е по-съвършена и по-ефективна. В Русия просто те заплашват и ти спират телевизията. В САЩ те дискредитират, изкарват те наркоман и психопат и те съдят до дупка за клевети. А добре знаем, че по тяхното законодателство можеш да осъдиш всеки за каквото си искаш стига да имаш добър адвокат и връзки.

    7. Всъщност имах предвид Германия – нали си студент в Дармщат.
      А иначе за филмите – моля те цитирай ми един руски такъв. Апропо – кога за последен път си бил в Русия, та така добре познаваш руската действителност?
      Много добре си написал в последния абзац какво се случва в Щатите със съденето – това имах предвид още в първия коментар – ако има нещо гнило адвокати, които да осъдят виновните и да вземат 33% дал господ. А как ще коментираш последните присъди от 90-110 години на американски войници, обявинени за изнасилване на иракско момиче – доколкото знам в други държави за аналогични обвинения присъди няма…
      И последно – не знаех, че в Афганистан имало петрол за източване…
      Доколкото знам иракският не е източен още също.

    8. Всъщност Германия дължи много на щатите и това е всичките пари които са налети в нея, защото щатите да си мислили, че ще си осигурят стабилен външен пазар. Основна причина за това е било и факта, че сега САЩ си имат постоянна база в центъра на Европа, от която могат да си нападат на воля целия свят, дори и немското правителство да не е съгласно. В момента щатите използват старите си окупационни бази без да плащат наем или данъци, но Германия няма против, защото се наливат пари по други линии.

      Що се отнася до адвокатите – най-добрите са наети от големите корпорации и трудно може да се направи нещо от дребния потребител. Големите дела, за които чуваме да примери за единични случаи, в които компаниите дотолкова са сгафили, че няма накъде или просто са причинени от недоумиците в законите им. Що се отнася до осъдените войници – пак единични случаи, когато световните медии гръмнат по определен случай. Пребиванията, мъченията и дори изнасилванията се толерират от командирите им. Имаше няколко войника, които свидетелстваха за това по време на прочутия скандал с ония голите снимки на пленници, но ги съдиха за клевета, защото са нямали практически доказателства като снимки, записи и т.н.

      В Ирак от началото на войната са се изгубвали (чети открадвали от американската армия) по няколко десетки милиона долара в петрол и това все още продължава. Афганистан може да няма какво да предложи, но доколкото знам е на пътя на един петролопровод, който бащата на Буш се опитва да построи от както е станал президент. Сега доколкото знам само Иран пречи. Имаше един документален филм на темата и като го намеря ще ти го пратя.

    9. Не мога да разбера, защо когато ти показвам нещо против щатите, единствения ти отговор е „Хвала на таквизи свободни медии“. Показвам ти, че медиите в двете страни имат почти еднаква свобода и независимост, като аз твърдя, че тези в САЩ са дори по-манипулативни.

      Ако си мислиш, че демонстрантите в щатите нямат подобна съдба. В репортажа горе се дава пример за това, че различни демонстранти са били привиквани във ФБР за разпит (минута 2:19). Това напомня малко на инцидента с Мишел, нали? И същите агенти са отказали да признаят разпитите.

      Съгласен съм, че преди доста време в САЩ медиите са били наистина свободни и демокрацията е била в разцвета си (каквото и да означава това), но вече не е така.

      Що се отнася до Германия, самия факт че не съм чувал на някой да му забранят да работи каквото и да е поради убежденията или произхода му, означава, че тези закони не се прилагат на практика. Още повече, че немците с всички сили се опитват да накарат хората да работят каквото и да е, защото социалната им система колабира под натиска на емиграцията.

      Впрочем бих ти препоръчал да си поговориш с Македонски – един пич от форума на българите в моя град, който пише със същата любов за САЩ и ненавист към Русия като теб в раздела „Философия и политика“.

    10. Ето един пример. Прав си, че имат свободни медии и проблемите се обсъждат, но ефективно не се постига нищо. Не твърдя, че Русия, не е по-зле в това отношение, но не смятам, че са толкова различни в това което правят или в методите си. Просто в САЩ се работи на дребно, докато Путин гради империя. Ето репортажа и сам прецени, та да видим как ще го извъртиш това.

    11. Ето още един пример – кои са свободните медии. В Русия таков нещо няма да видиш.
      Забелязвам и че винаги отклоняваш въпросите за конкретни факти и отговаряш мъгливо.Нормално е и е простено, предвид твоята младост. Естествено не помниш нищо преди 1989 г., не си бил никога в Русия и няма как да знаеш каква е реалната обстановка в момента. Знаеш ли, че Червеният площад е отворен за преминаване само 2 дни в седмицата. Знаеш ли, че когато има митинг на опозицията районът е отцепен от двойно повече милиционери на поне 200-300 метра. Гледал ли си руска телевизия напоследък? Да си чувал нещо за опозицията от официалните руски медии?
      Знаеш ли че сравнително богатите руснаци имат кошмари дали утре няма да се събудят в комунизма и това, което са спестили да им бъде отнето? Знаеш ли какъв страх е сега да не им отрежат английските визи? Естествено няма как да знаеш – все пак аз работя в Русия – не ти.
      И понеже усещам, че си доста антикорпоративно настроен – сега доколкото знам работиш за голяма корпорация. В големите корпорации социалните придобивки са също относително по-големи и по-равномерно разпределени – поне в корпорацията, където работя аз е така.
      А съвременната германска политическа система и свободни медии са изградени с помощта на САЩ – виж само историята на сп. „Щерн“.
      Знаеш ли какво е berufsverbot и наясно ли си, че той още действа в Германия?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.