Safari 3, YouTube идентификация и OOffice червей

Apple представят нов Safari

Излезе Safari 3 за windows. За сега обаче е само бета версия. Въпреки това от Apple твърдят, че browser-а е повече от 2 пъти по-бърз от лидера в сферата – IE и 1,5 пъти по-бърз от Firefox. Ето това е графика от сайта им показваща резултатите им от iBench тестовете :

Относителна бързина според Apple

Аз лично не съм го използвал, но съм чувал, че има проблеми с някой сайтове, а и контролите не са много удобни. От Аjaxian.com примерно посочват, че досега в чистата версия – без plug-in-и – много трудно може да се контролират табовете. Ето и клип от Apple, който показва как се използва. Впрочем ако системата ми е чиста и машината ми е ракетна като тази на която правят демото, и Firefox би върви така.

YouTube търси решение на проблема с лицензите

Напоследък толкова много съдят YouTube за нарушени лицензи, че явно са решили да потърсят начин да спрат нелицензираните качвания. Струва ми се, че много по-лесно и морално би било да се разплете мрежата от объркани закони и многобройни задни вратички за лицензирането и да се даде зелена светлина на хората с въображение и изобретателност. Нали последното е целта на YouTube. Това обаче няма да стане, защото всички тези закони са така написани, не без помощта на лобистите разбира се, за да могат големите играчи да печелят луди пари и да задушават потенциалната конкуренция.

В крайна сметка компании като YouTube нямат никакъв избор освен да плащат милиони в обезщетения и да търсят решение как да ограничат потребителите без да изглежда като цензура. Сегашната идея е да има система за разпознаване на съдържанието с която компаниите да могат по-лесно да търсят нарушения на лицензите и да алармират YouTube. Дори и да успеят да я направят, това не решава проблема, че в един момент нищо няма да може да се качва, освен клипове как някой се търкаля по пода или как дъщеря ви си прекарва рождения ден. Сигурно дори и тогава ще забранят да се виждат определени неща като например да се вижда какво дават по телевизора или анти-правителствени протести. Не се смейте – и това е близо.

OpenOffice червей, който работи на различни операционни системи

openoffice logoКакто знаем едно от най-големите предимства на OpenOffice е, че работи на различни операционни системи и навсякъде показва всеки документ еднакво. Изглежда обаче, че и това си има недостатъци. Направили са червей, който използва тази му функция за да се разпространява в различни среди. Червея е от типа на macro вирусите. MSOffice имаше този проблем отдавна и той беше решен с вградена проверка за вируси или просто изключване на macro опцията. По същия начина можете да се предпазите и от този червей – просто сканирайте за вируси всичко което получавате като документ или програма от някой. А най-добрия начин да се предпазите е въобще да не приемате файлове от хора, които не познавате. С подобни методи може да се предпазите от повечето вируси и червеи.

[tags]safari, openoffice, ooffice, youtube, нова версия, apple, подобрения, сравнение, тестове, идентификация, лицензи, закони, червей, защита, операционни системи, вируси[/tags]

Един коментар

  1. Няколко часа след като е била пусната Safari, специалисти са открили дупки в защитата. Това въобще не говори добре са възможните следващи грешки. Нали знаете – ако се намерят 3 глешки в една програма, значи трябва да се търсят още 3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.