Син екран на Windows XP

pic_4964.JPG

Току-що това се появи на екрана на колегата до мен. Не знам какво точно го причини. Сигурен съм, че не е фалшиво, защото го гледах какво прави и не беше снимка. Аз лично използвам снимка на старите сини екрани за screensaver, но това тук ме шашна. От Micro$oft дават награда за тези, които получат син екран. Едничкото условие е, че трябва да можеш да го възпроизведеш. Мисля си, че няма да можем. Независимо от това, този случай затвърдява предпочитанията ми към linux – не, че и там няма крашове, но са по-малко и обикновено ги оправят в другата версия.

[tags]windows, blue screen, microsoft, micro$oft, син екран, crash[/tags]

28 коментара

  1. Всекидневно гледам това на лаптопа ми 🙁
    Имам чуството, че това е някаква маркетингова стратегия тип „Back 2 basis“

  2. За две години употреба на 64-битовата версия на ХP съм бил ощастливяван с тази красива гледка точно 3 пъти, като причините си останаха необясними… (при чисто нов и отличнно поддържан и защитен компютър) Последният случай беше при инсталирането на Google Earth – щом започна валидизирането на инсталацията, синият екран грейна.

  3. на мен доста често ми се случваше такова нещо
    ако знаех по рано за наградата нямаше да си преинсталирам компа.

  4. позната картинка. на мене започна да ми го прави когато инсталирах ориджинъл джамдоуз на бърсак новия ми комп. оказа се, проблема е в несъвместимостта на ос-а с дъното [имаше стикер – хр рекомендед или сорт ъф] – желязното asrock с всичките му джаджи. видите ли серията имала 5% дефектни дъна, които се карали с хр. кхх! сменихме дънцето и проблема изчезна. докато не започнах да обкичвам машинката с разни периферии – тунери, допълнителна рам, етц… и пак ти проблем! сини екрани. научих ги от какво са – мемори дъмп. като сбози – махам джаджата и върви. като позабрави за сините екрани – пак сначале и така.. лъжем се с джабоуза 🙂 успех. вероятно колегата ти е стартирал процес, за който ядрото не може да смогне да бута нули и единици в кеша и спира комуникацията с процесора. но какво ли разбирам аз…. лаик!

  5. Е, хайде сега, чак награда! Тия са нагли, честно. Ето ти 100% възпроизводим син екран на XP:
    1. Прясна инсталация на XP, никакви 3rd party софтове, за да няма обяснения после.
    2. НЕ инсталираш никакъв принтер (ок, не е задължително да имаш принтер, нали?)
    3. Отваряш произвален файл или започваш нов в WordPad (100% оригинален MS продукт!)
    4. Казваш Print Preview.
    5. Получаваш син екран, 10 от 10 пъти.

    Два пъти преинсталирах на една машина XP SP1, докато загрея 🙁
    Може и да се е оправило в SP2, ама се съмнявам.

    Ако някой вземе нограда с този номер, може да почерпи 😉

  6. След сини екрани може белият екран на Google да помогне. Съвсем без да изпадам в подробно търсене открих:

    http://support.microsoft.com/kb/315266
    http://support.microsoft.com/kb/228753

    А в kb/228753 има и вериятна причина:
    0xC000009C, or STATUS_DEVICE_DATA_ERROR: bad blocks on the hard disk.
    – това на база на хубавата снимка 🙂

    Сигурно е бая късно за моя коментар, но се надявам да е послезно инфо. Сините екрани не излизат за разнообразие, а когато нещо ги причини…най-често бъгливи драйвери на евтинджос дъна (блах…Asrock)/периферия или някой „готин“ софтуер, който сме си качили 🙂

  7. Здравейте, помогнете ми колкото и да преинстал уиндолса все ми излиза синия екран помогнете ми.плс пишете ми на емайла.

  8. Здравейте,значи и аз имам същият проблем „Stop 0x00000077“ or „KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR“ и немога да разбера причината от какво е,ще ви бъда благодарен,ако някой ми каже от какво се причинява този Син екран.Моля помогнете ми :S

  9. На синия екран на Windows може да помогне само две неща – reinstall или да намерите Ubuntu в Google и да си сложите него. Останалото са кръпки и вещерство.

  10. Демек windows-a нестава,това ли имате впредвид г-н Юруков,защото като започна да тегля и забива и така се получава

  11. @bruno86 – не съм специалист по windows, но в чести случаи само реинсталирането помага. В случая предполагам, че програмата с която сваляш се е скапала нещо. Ако е IE, значи може и да е вирус. Както казах обаче не съм специалист и затова може би е добра идея да погледнеш линка на Petar.

  12. Reinstall е доста крайна мярка мисля 🙂 Дали е син екран или Kernel Panic – все тая 😀 Сините екрани са метод Windows да каже, че има нещо нередно. От моята практика виждам, че най-често причината са бъгави драйвери (не само хардуерни!), както писах и по-горе. Защо аджеба да сменям операционната си система, като може вендорите да се напънат и да напишат нещо по-качествено? 🙂
    Аз нямам много оплаквания от вехтото си XP, но и спазвам няколко лесни правила:
    1. Внимавам какъв хардуер купувам
    2. Внимавам какъв софтуер инсталирам върху опер. система (задължително първо инсталирам върху виртуална машина)
    3. НЕ използвам CCleaner и подобните…В противен случай компютърът ми наистина е по-бърз, но се и държи по странно?!?

    Надявам се, че ще е полезно някому 🙂

  13. @Petar – е то ако аз трябва да внимавам какъв хардуер използвам и да инсталирам само сертифициран и тестван софтуер, по-добре да съм на linux. Единственото предимство на Windows, освен че повечето хора го ползват, е че всички производители се съобразяват с него и не би трябвало да имаш проблем с драйверите и поддръжката. Това е. Виста и Win7 имат повече проблеми в това отношение от ubuntu, а визуално не са кой знае какво повече. От там нататък единствено звукът на linux е проблематичен, но за сметка на това няма вируси.

    Айде спирам, че почнах да се самонавивам. Утре ще си слагам windows 7 на netbook-а, че ония идиоти от samsung не са пуснали драйвери за webcam-а си и linux не я поддържа. А и ми трябва поне една win машина за itunes заради шибания iphone. Вече ме е яд, че го спечелих направо. След година ще си взема някой gphone.

  14. Когато играя някоя игра ми излиза синият екран,само на някои игри.
    Ще ми кажете ли защо?Благодаря Ви предварително.

  15. Здравейте! Значи при мен започна да се появява след като ми поправиха дъното. Беше изгоряло, занесох го на сервиз и го оправиха… и след няколко дена си пускам Уаркрафт и изведнъж ми забива и синият екран се появява само за 1 секунда и се ресва. Чудя се от какво може да става това и се случва всеки път, когато влезна в Уаркрафта. Преинсталирах Уар-а и Уин-а ама пак същото. Чудя се дали не е някой хардуер или да има нови драйвери за дъното или са го сменили и сега драйверите, които имам не стават и праят грешки. Ако някой има друго решение на проблема, моля да сподели :).

  16. Ясно значи не съм единствен с тези проблеми .. Като гледам са си доста срещано явление .. До колкото разбирам от изписващото по сините екрани е или някакви грешки в Уиндоуса или както вече прочетох нагоре по коментарите бъгави драйвъри за всякакви хардуери … С две думи ОПРАВИЯ НЯМА … Ще продължават да си ни излизат сините екрани и това си е … Но по лошото е че на старата ми щайга която я имах около 7-8 години и я ползвах до преди година тези сини екрани не са ми се появявали незнайно защо .. Дочух че може да се получават и от несавместимост на Хард Дъно Видео Рам и останалите части по компа … Последно ми излезна син екран днес и до колкото разбрах се е получило от бъгави драйвъри на Видеото … Излезна ми информация за грешка в файл с име ati2dvag … Ако някой разбере окончателната причина за тези сини екрани може да драсне по едно писмо на пощата … 🙂

  17. Здравейте!Та по последния въпрос от @GTonchew значи приятелю провери си най вече драйверите и окабеляването,ако това не подейства проверяваш компонентите (хард,рам,видео карта,захранване и т.н.) имах проблем,и аз оказа се Lan картата разкарах я и се оправи.Значи давам ти тези съвети,провери си конфигурацията и драйверите,в краен случен смени Windows-a с нов.Успех!!! =)

  18. До коментар НОМЕР 24 … Разбрах от какво ми се получава така нямам оригинални дривери за видеото изчезнаха ми някъде и след прейнсталиране на Уиндоус пускам самия Уин да търси драйвери от друго не мисля че може да е защото пуснах и една програмка за драйвъри да ми покаже кой са оригинални и кои не и ми излезнаха само тези за видеото …. Мерси все пак за помоща ще диря от някъде драйвери за видеото оригинални .. Ако може някой да помогне Виеото ми е Ati Radeon HD 2400 PRO … драскайте и на емейла МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО :))

  19. Искам да попитам от какво може да ми излиза син екран на компютър на една година в отлично състояние.Твърде бързо се рестартира за да мога да направя снимка ама нещото което можах да прочета е драйвер …….. и някакви точки.Може ли да ме насочите горе-долу какво може да го причинява.
    Благодаря предварително.

  20. при мен излиза син екран като стартирам Fraps,някой може ли да помогне?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.