Skype с висококачествено видео

Skype обявиха, че през Ноември ще пуснат нова версия, която ще позволява висококачествени видео разговори. За сега тази функция е на разположение в бета версията на Skype, която впрочем аз използвам. Ето пример за разликата в качеството от Skype.

free-high-quality-video-calls-with-skype.png Видео разговори има отдавна (2005) и стават все по-разпространени. Според Skype, един от всеки четири разговора включва видео. Досега обаче видеото беше размазано, движенията бяха забавени или накъсани, а цветовете – мрачни. Предполага се, че новата им технология за пренос на видео, тези проблеми ще бъдат оправени за да можем да говорим безплатно с видео.

Колко безплатно ще е това обаче. За целта ще ви трябва компютър с двоен процесор (dual-core) за да може да обработва видеото в реално време. Трябва ви и интернет камера с висока разделителна способност. Тъй като Skype си сътрудничат с Logitech, който така или иначе са най-добрата марка интернет камери, ще ви дам пример с моделът им Quickcam Pro 9000 – цена 100 евро, оптика на Carl Zeiss, 8 мегапиксела с HD качество. Ако обаче искате да имате наистина добри видео разговори, било то лични или бизнес, цената не е въобще лоша.

Другото много важно условие е връзката. Тук изискването е поне 384 kbps в двете посоки. Сега все повече навлиза DSL, а и доста от мрежите в София предлагат подобна връзка. От тази гледнат точка, това изискване е лесно да бъде спазено. Вчера примерно проведох видео разговор с една позната в щатите. Връзката беше прекрасна въпреки, че камерите ни не бяха много добри, а моят компютър беше претоварен заради торенти.

Когато обаче опитам да се свържа с България обаче, връзката е много лоша. Това не се отнася само до Skype, а и до всички сайтове. Когато говоря, постоянно връзката накъсва или пада качеството неочаквано. Вярно е, че камерата на нашите е лоша, но въпреки това може да изкара добро видео. Когато говоря с тях от Германия обаче, почти не мога да видя нищо.

Причината за това според мен е в ужасните международни интернет канали в България. Преди 3 години, когато интернета не беше толкова натоварен – нямаше ги торентите, нямаше ги youtube и vbox7, нямаше я интернет телевизията – разговорите със Skype бяха супер. Тогава технологиите им за пренос на глас не бяха толкова добри и въпреки това качеството беше голямо. Случвало ми се е да се обаждам от компютъра ми в Darmstadt на мобилен в Пловдив и да се чуваме все едно е до мен – никакъв шум, заглъхване или ехо. От тогава обаче, нещата все повече се влошават и май БТК трябва да започне да инвестира повече в тази част от инфраструктурата.

00fa000000149424.jpg А като говорим за качество и за камери – ето един много добър компромис с цената. Камерата, която използвам е Hercules Deluxe. Стува около 30 лева. Има щипка за латоп, която може да се използва и за плоските монитори или да се залепи на стената. Това, което най-много ценя в нея са четирите led лампи, светлината на които може да се контролира. Това е много полезно, когато сте в тъмна стая. Качеството на видеото е супер добро за цената на камерата. Единственият недостатък е доста лошият вграден микрофон. Освен това кабелът е бая дълъг – повече от метър, за да позволи работа с настолни компютри. Когато работите на лаптоп този кабел пречи, но понякога е удобен, ако искате да покажете стаята или околността например. Определено не съжалявам, че си я купих.

[tags]skype, logitech, video, видео, разговори, камери, връзки[/tags]

3 коментара

  1. Във връзка със Skype рекламите, следната снимка е изпратена на Skype Journal. Това е истинска насочена реклама. Тук те призовават да си купиш висококачествена камера, за да можеш да говориш с добра картина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.