Снимане в сумрак с Kodak

digita_camera_matrix.jpgАко имате камера от ония малките дигитални със сигурност сте снимали познати по купони, барове или просто вкъщи. След като сте свалили снимките на компютъра сте открили за свое съжаление, че светлината не е била достатъчна и снимката е много тъмна и размазана. Светлината от светкавицата не е била достатъчна или дори е влошила нещата. Колкото и да се опитвате да осветявате снимката с програми като Picasa или от типа на Gimp и Photoshop, качеството остава супер лошо и накрая ядосано я изтривате.

Това ми се е случвало много пъти. Особено като се има в предвид, че снимам много по купони и тем подобни. Всеки апарат може да изкара хубава снимка на открито при добро слънце. Въпроса е как да се снима в сумрак и лошо осветление. Как ние виждаме добре в такива случаи? В ретината ни има два вида клетки – едните отговарят за разпознаването на цветовете, а другите за виждането в тъмнина. Всъщност причината да не виждаме толкова добре в тъмнината като котките е закърняването на вторите за сметка на първите и развиването на такива функции като разпознаването на перспективата.

kodak_logo.jpg Изглежда от Kodak са решили да се поучат от еволюцията и да приложат тези принципи във фотографията (нюза, digitalworld, pcworld). Това което са направили е да добавят сензори наподобяващи точно онези клетки които отговарят за нощното виждане. Така може да се регулира ириса и баланса на бялата светлина според осветеността – точно като при нашите очи. Не знам кога точно новите матрици ще излязат на пазара – предполагам, че са още в тестова фаза. Мисля, че следващата стъпка в тази сфера е да направят биологични матрици, защото почти са достигнали лимитите на електрониката. Другия вариант е просто да вържат четец към ретината ни и просто да записваме какво виждаме. Това в сферата на научната фантастика, разбира се. Засега поне.

Ето някой примери за проблема:

underexposed_example1.jpg
underexposed_example21.jpg
underexposed_example22.jpg
underexposed_example3.jpg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.