Срамът на немците в снимки

Вчера писах за това как немците се срамуват яко от това, което техните деди са правили през втората световна. Ето и някой снимки в тази връзка.

Тук се вижда монумента в чест т.н. „Нощ на пожара“ в Darmstadt. На 11 Септември 1944 градът е бил бомбандиран от съюзниците и изравнен със земята, защото е бил важен индустриален и научен център. На фонът на втората снимка се вижда замъкът в центъра на града, който също е бил унищожен. Малко след войната го възстановяват в оригиналният си вид и сега в него се помещава част от университета, университетската библиотека, музей и полицията. На монумента са показани въздушни снимки на града след бомбандировката.

a100_a13_t.jpg

a100_a13_t.jpg

Следните три снимки са направени в един малък парк точно на спирката, която използвам всеки ден. Преди войната там е имало синагога, която е била унищожена. На мястото и има следната възпоменателна плоча. Надписа, който се вижда след това е на два метра от плочата. В съседната сграда се помещава офиса на турска телевизия (или нещо подобно). Името звучи донякъде като оксиморон, но ще оставим на политиците да решат това. Мога само да ви кажа, че това е само една следа от турската инвазия на Германия. Навремето дори турците се шегуваха, че се радват, че световното ще е в Турция. Последната снимка няма много връзка с темата, но е пак от това място и ми харесва.

a100_a13_t.jpg

a100_a13_t.jpg

a100_a13_t.jpg

Последната снимка, която исках да покажа бе във връзка с коментара на nname.org от вчера. Не мога да я намеря в момента обаче, затова я очаквайте довечера.

Допълнение 21:30

Е не мога да я намеря. Снимката беше направена точно след войната и показваше как един млекар разнася мляко на фона на руините. Правеше впечатление, че целият град беше унищожен, но той пак с чиста престилка и типичната кошница си вършеше работата. Затова и са успели толкова бързо да се възстановят – дисциплина.

[tags]снимки, срам, немци, война, емигранти[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.