Стената във Виена

063g.jpg

Не става дума за стена в смисъла на берлинската. Тази тук помага на хората. По-скоро можем да я наречем щит за гражданите – високо технологична преграда срещу шума и замърсяването. Стената се намира на булеварда Margaretengürtel и има за цел да пази жилищните комплекси от неизбежния трафик. Цената на съоръжението е 3,5 милиона евро. Може да ви се струва скъпо, но представете си колко щеше да струва да отбият булеварда или да го покрият. Трябвало е да се направи нещо по въпроса, защото жителите с години са се оплаквали от шумът.

Една от най-интересните характеристики на стената е, че произвежда ток, достатъчен да захранва четири домакинства. Това може да не е много, но все пак е стъпка напред. Печалбите също надали ще са големи, но поне ще плащат за поддръжката. Това означава, че стената ще може да се самоиздържа, което в дългосрочен план оправдава разходите.

04b.jpg
lrm2_big.jpg

Самата стена е изградена от полупрозрачни стъклени панели, което цели две неща – да пропуска светлина, за да е светло в комплексите, и да не заблуждава птиците. Тук в Германия има правило при строежите, а предполагам също и в Австрия, че където има големи прозрачни панели, трябва да се слагат специални лепенки със силует на хищни птици. Това може да се види по спирки, големи витрини и дори някой сгради. Целта е птиците да не се блъскат в стъклата и да нараняват себе си и конструкцията.

Също така покрай магистралите, които минават близо до градчета могат да се видят подобни звукоизолиращи стени. Високи са около два метра и имат същата цел – да пазят населението от шумът. Тази тук обаче е първата доколкото знам, която се прави в самия град. Освен това е с внушителни размери и доста интересна идея. Струва ми се, че нуждата от такива стени ще отпадне, когато започне да се използват повече електрически коли.

Източници: wien.orf.at, news.bg

[tags]Виена, стена, устойчива, слънчева, енергия, булевард, шум[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.