Съвети за приготвяне на наргиле

За много по-подробни съвети за наргилетата, както и всичко свързано с тях, посетете специализирания сайт Задимено. Там ще намерите съмишленици, с които може да се отганизирате в поръки на качествен тютюн от чужбина. Ето прегледа ми на сайта.

Пушил съм наргилета по кафенета и барове и на много места го правят доста зле. Може би опира до вкуса на човека, но са ми казвали някой неща, които трябва да се спазват. Всъщност повечето съвети ми ги е дал Ахмед – един приятел от Ливан. Както казва той – ако искате да ви се направи едно истински добро наргиле – дайте го на арабин. А тези хора им е в кръвта и го правят добре дори и да не пушат по принцип. Та ето какво знам по въпроса:

Четки за наргиле Хубаво е да се почиства наргилето често. Не, че аз го правя но, на всеки 2-3 пъти е достатъчно. Непременно се сменя водата и се измива главата. Вътре в бутилката понякога се образуват наслоявания, когато се пуши и се остави за дълго време, но с четка за миене на нормални бутилки се махат лесно. Металната тръба също трябва да се почиства, защото вътре се полепват сажди и се скапва вкуса. Това обаче е трудно да се направи. Продават специални тънки и дълги четки, но може да вземете нещо тънко и да увиете памук около него – по-трудно става, но е по-евтино. Маркуча, от друга страна, трябва да се почиства преди всяко пушене, защото в него полепват много сажди. Не мийте (както направих аз веднъж), защото е направен от плат или хартия и се скапва. Духайте известно време през него и го разтърсвайте докато не излизат повече сажди. Само внимавайте къде го почиствайте, защото аз веднъж си направих пода черен със сажди – като видите такава картинка се разбира защо трябва да се чисти.

По принцип в бутилката може да сложите най-обикновена вода. Ако искате да допълните вкуса обаче, може да сложите всякакви сокове или да нарежете някакви сочни плодове, примерно лимон или ягоди. Ако сложите лед, вкуса става по-лек и при повече пушек. Чувал съм, че в Търция слагали мляко и ставал по мек аромата, а пък в Ливан слагали алкохол и предполагаемо те е удряло в главата, но се съм пробвал нито едното. Каквото и да сложите, гледайте да не препълвате бутилката, защото пушенето става по-тежко и се губи ефекта. Ако сложите пък малко, пушека не се филтрира като хората. За мен 1-2 пръста вода над долната част на металната тръба са достатъчни.

Тютюн за наргиле Тютюнът трябва да е сочен. За целта трябва да се държи винаги добре увит. Аз дори го слагам в ония кутии, които се затварят вакумно и го слагам в хладилника. Ако тютюна изсъхне, вече не се топи толкова добре, вкуса го няма, а и вредните вещества се увеличават, защото по-сухите му части започват да тлеят. Ако пък сте взели по-голяма разфасовка, продават нещо подобно на сироп, с който може да се попие тютюна преди да се пуши. Не съм го използвал, но знам, че всеки сироп си пасва с определен вид тютюн, така че трябва да се пита в магазина.

Главата на наргилето Когато слагате тютюна в главата, не го тъпчете трябва да се слага леко без да се натиска. Така се оставя пролуки вътре в него, през който да горещия въздух и да гори равномерно. В противен случай се получават няколко неща: трудно се вдишва, защото главата е практически запушена; дима става много тежък и пропорционално вреден; горната част на тютюна изгаря бързо, а долната не може и в един момент започвате да дишате сажди. Да не говорим, че така се хаби безсмислено много повече тютюн. Чувал съм, че някой точно така го харесвали, може би защото не знаят как се прави.

Алуминиево фолио на наргиле Намират се метални пластини с малки дупки, които могат да се сложат отгоре главата и върху тях въглена. Удобното при тях е, че няма нужда да се слага фолио всеки път и да се дупчи. Ако нямате обаче, трябва да сложите алуминиево фолио. Хубаво е да е добре опънато и да има много и малки дупки – малки за да не гори бързо, а много за да влиза достатъчно въздух и да не е тежко поемането. Аз използвам върха на малък нож.

Украсени глави за наргилеГлавата на наргилето, където се слага тютюна било по-добре да е керамична. Ахмед ми каза, че имало разлика в начина на горене, а от там и във вкуса. Аз не знам, защото съм пушил само от керамични, но знам че турските са направени от глина и се развалят по-бързо, защото скоро самата глина започва да рони.

Металната част на наргилето е по-добре да е от ламарина, а не от мед, защото ламарината се чисти по-лесно, а и медта придава малко тежък вкус. Медните естествено са по-евтини.

Планирам скоро да направя няколко клипа за да ви покажа как ги правя аз тези неща. Ще ги пусна във VBox7 и ще ги сложа тук.

[tags]наргиле, почистване, подготвяне, глава, тютюн, четка, метал, арабско[/tags]

346 коментара

  1. Впрочем любимите ми видове тютюн са роза и череша. Разбира се зависи и от къде е тютюна, защото в различните региони ги правят различно. От тези които съм опитал най-много не ми харесва портокала.

  2. zdr.bix iskal da spodelia 4e s edni moi priateli si NAPRAVIXME nargile,stana dosta dobre,no po edno vreme ni stana lo6o.po4na da ni se vie sviat i sled tova da ni se povru6ta.vkusa be6e dosu6t kato istinsko nargile.izpolzvaxme totun ot iabulka i niakvi skapani vugleni

  3. Най-вероятно сте започнали да пушите по много и наргилето се е запалило силно. Това може да доведе до много силен и дразнещ пушек. Комбинирано с недостатъчно вода за да филтрира пушекът и получавате това което ви е станало. Има вероятност и наистина въглените да са много зле – чувал съм за едни които в началото горят много бавно, а накрая развиват доста висока температура.

    Що се отнася до тези неща не правете компромис с качеството. Наистина пушенето не е полезно, но ако искате да ви е приятно поне се опитайте да минимизирате вредата.

  4. Ето един коментар в Нетинфо за наргилетата. Изглежда е копирано буквално от фенското радио, но все пак отразява една тенденция в обществото – демонизирането на наргилето. Не знам кое повече надделява – опасенията, че ще последва съдвата на цигарите или страховете на родителите, че вътре има трева или наркотици. Има и сериозен отпор в цигарената индустрия, която вижда в наргилетата пречка за бизнеса си и ниша, в която не могат да влязат.

    Но който и да ви го казва, ще е прав, че наргилетата са вредни за здравето и въпреки, че този ефект може да се минимизира, пак има опасност от същите болести като при пушенето.

  5. ei tfa e dobra tema re6il sum si kopuam nargile mersi za savetite pi4 … sea tuko 6ti si zapisah tea ne6ta saveti te ti de … i utre otiam si kopuam nadqqm se 4e poe4e ot 60lv ne e i po edtino ot 30 ne e … 😉

  6. Вземи си и ми пиши като го пробваш. Интересно ми е дали ще ти хареса. Вече доста хора в БГ си купуват за вкъщи наргиле. В Германия пък много от кафенетата, в който можеше да се пуши, ги затварят, защото по новият закон не може да се предлага храна там, където се пуши. Това означава, че може само да продават кафета и алкохол, но не и мезе. Много лоша история.

  7. мдам. лошо. но пък мене по си ми е кеф да си пафкам у дома, както в момента. някак си се вързват омара портуондо, сезариа евора и наргиле с вкус на капучино 🙂
    попаднах тук търсейки онлайн стор за тютюн на едро, че взе да ми писва да ме дерат тука [8 кинта за малка опаковка т. с малък пакет въгленчета – от хубавите], та все се налага да ходя до варна да зареждам в по-сериозни количества и тютюн и въглени. директно от вносителя – сириец 🙂
    все се каня да отида до истанбул – тахтакьой, та да взема още по-сериозни количества и да им ударя бизнеса в земята ама… няма време.
    само да споделя – във водата слагам и 50 мл. мента и работата става фарси. проблема е, че се губи малко аромата на т., различен от ментов.
    а и още нещо – правенето на любов, гарнирано с т. капучино е направо влудяващо. успех и моля да ме светнете ако знаете някой е-магазин за тютюни. ако бъдете така добри 😉

  8. Аз от тук купувам по 200 грама тютюн за 12 евро, а въглените – една опаковка за евро. Обикновено ми стигат по 6-7 опаковки въглени за този тютюн. Тъй като пуша по-малко напоследък, всичко това ми стига за доста време.

  9. Нямам, но ще направя тези дни. Ще пусна коментар тук като стане. Ако си абониран за коментарите по мейл, ще го получиш автоматично.

  10. знам, че в ebay се продава, ноо излиза доста солено. аз по-добре да отида до варна да отскоча за 10тина опаковки… издирването продължава

  11. И аз тъся е-магазин за тютюн за наргиле, ако някой е намерил такъв и има опит да каже, ще бъда много благодарен ! lawyer.bg аз често добавям към водата и мляко … също има доста добър ефект 🙂

  12. А за някой магазин в Сф … около Паметника Левски ??? Че не ми се прекосява половината град да един тютюн 🙂

  13. Ето една дискусия по въпроса:

    Естествено, че е вредно. Въпросът е до колко. Ако се приготвя правилно и не се прекалява, вредата е минимална. Дори твърдя, че дишането на прахта по улиците и димът на околните е по-вреден, защото постоянно сме изложени на него.

  14. ….. pro4etoh v edin sait 4e da izpu6i6 edno nargile e vse edno da izpu6i6 200 cigari….. v drug sait pak pro4etoh 4e e mn po-bezvredno ot cigarite…. i sq na koe da vqrvam…

  15. вярвай на организма си. аз примерно като изпуша 200 цигари за 45 минути – ше припаткам. от наргиле – даже гадно не ми става. единствено може да си докараш хипервентилация от дълбокото вдишване, но повече от завиване на свят – едва ли. тва за 200та цигари е измислено от производителите на цигари даси запазят пазарния дял. сещай се. няма научни факти [или поне не зная за такива], доказващи вредата от изсъхващ тютюн. ако сте забелязали на опаковките на тютюните пише катрани – 0. никотин има, но тялото се нуждае от никотин. факт. друг е въпроса за влиянието на ароматните съединения, които се диспергират от нагряването на въглена и последващото преминаване през воден филтър. там вече да се изкажат биохимиците. знам, че в състава на някои тютюни слагат глицетин и ми се струва, че ще да е от него – боли ме глава след една сесия [сам] и неми се пуши вече. голямо значение има също и въглена. един авер ми донесе въглени, изглеждащи плътни, сякаш от въглищен прах – като брикети. те също са гадни. задължително е да са с по-едра структура частичките на въглена. така е по-ефективно изгарянето и няма кофти вкус пушека. всъщност няма пушек. за разлика от онези брикети 🙂 може да пробвате и с живи въглени от дърво. и да се похвалите после!

  16. Това може би е най-доброто разяснение, което съм чул досега. Наистина за разлика от цигарите, тютюна съхне, а не гори. Всъщност ако бъде натъпкан ще гори и тогава е доста вредно. Доколкото знам в голяма част от тютюна слагат мед. Не съм добре с биохимията, но глицетина може да е от там.

    За въглена също съм съгласен. Когато въглена е пресован прах, се пали по-лесно. Хората се полъгват, че това е по-добре и ги купуват. Веднъж нямаха други в магазина и си взех едни бързо-палещи се. Ужас просто. Така си стоят в шкафа. Най-добри са едни въглени подобни на тези за грил. Малко са с неправилна форма и е ад докато се запалят, но после и вкусът е много як, а горенето е равномерно. В общежитието ги палехме на котлон. Продават и специални газови горелки.

    Доколкото знам има и въглени, които са пропити с аромати. Това има два плюса – допълва се вкусът и докато се палят и горят стаята не се омирисва на лошо. В момента използвам пак едни пресовани, но са добри. Палят се трудно и през това време отделят кофти дим, но после са супер. Заради димът трябва да ги паля на терасата, а през зимата това хич не е приятно, но няма как.

    А впрочем относно вредата – всичко е относително. Зависи и как се пуши – дали гълташ, по колко дим поемаш, сам ли пушиш, колко бързо гори въглена, колко ти е голямо наргилето, колко е чисто, от какво е направено, колко вода си сложил и т.н. Аз лично намалих пушенето. Изглежда спира да ми харесва. В крайна сметка много неща са вредни, но ги правим защото нещо в тях ни харесва. Същото се отнася и до пиенето.

  17. Здравейте,
    много ми е приятно да видя такава детайлна дискусия относно наргилетата. Не бях търси досега информация в тази насока, въпреки че пуша наргиле от 2 години (дори и повече), като си имам собствено. Затова искам да споделя и моят опит с използването на наргилето :). Ще коментирам различните компоненти по отделно.
    1.Моето Наргиле (общ поглед) – брат ми го купи от Гърция преди 2-2,5 години и от тогава е неизменна част от всеки купон, събиране или просто момент на желание за релакс. Животът на наргилето започна много злощастно след като на 2 пъти счупвахме каната и след това се чудихме от каде да намерим резервна. Но от тук се породи идеята за модифициране на наргилето. 3-тата ваза купихме от специализиран магазин за дизайнерски вази и струваше 40 лв, поради което я пазихме като писано яйце. Но уви след няма и месец отново трябваше да купуваме нов същата :). Тук идва моментът с другата добавка. Понеже отворът на новата ваза е малко по-широк и основата на наргилето не пасваше, се наложи, понеже брат ми си пада бая техничар, да направи основа от колянов вал :). Може би тук е момента да спомена, че наргилето е от големите (1м високо), с 1 мунщук. Допълнитлно обаче, брат ми направи към основата входове за още 3 мунщука (като общо станаха 4), със клапи на всеки вход, за да не се възпрепятства пушенето на останалите като пушат :).
    До тук беше с упгрейдването на основата. 🙂
    Горната част сме добавили само похлупаче за по-добро уплатнение, и нова керамична глава, понеже и нея сме чупили поне 3 пъти :).
    Допълнително: Понеже преди около половин година при поредното миене на наргилето и в частност мунщуците, забелязохме че са започнали да ръждясват. При което ги разфасовахме и установихме, че около плтът минава зелязна нишка, която явно държеше украските по тях и в последвствие беше разяла вътрешността. Така на мястото им поставихме 4 нови градински паркучи, ама от прозрачните :), всеки по 1,5 м дълъг (дори и повече). Като всеки от тях има метален накрайник от неръждаема стомана :).
    С това завършвам описанито на упграйдите, ако така мога да се изразя.

    2. Ето какво вклучват допълнителните компоненти към наргилето, като ви препоръчвам и на вас да се сдобите със същите.

    2.1 Мини Горелка – представлява малка горелка с газ, като към нея може да си вземете пълнител с газ за запалки, за да си я зареждате като свъши газта :). Горелката ви служи по-лесно, по-бързо запалване на въглените.

    2.2. Щипката – тя си е оригиналната с която вървеше наргилето като го взегме, но е много добра, не е като тези с който гледам че ги продават тукашните наргилета. Тази е с гравирани орнамети и др.

    2.3. Разбира се пластмасова кутийка, където да съхранявате: накрайници за мунщуците, въглени, частите на горелката, уплатненията, които стоят основата и вазата и др.

    2.4 Като екста си имаме голям кашон (кутия от малък телевизор), в който съхраняваме цялото оборудване :).

    3. Относно тютюна и въглените.

    3.1 Тютюн – изпушили сме толкова много от него и толкова различни видове, че вече незнам дали има нещо, което не сме пробвали.

    – Тютюни на българския пазар – тези които ги продават тука са кажи рече добри. Но при липса на лесен досъп до алтернативни източници, хората за длъжни да пушат този. От тези който се предлагат по радния пазар, най-добри според мен са тези в който са по 50 г, обвити в червени пакетчета. Има всякакви вкусове, но лично бих препоръчал – арабски нощи, удоволствие, мента ако намерите, и другите с по екзотични имена (но не на плодове :)).
    – Тютюни от чужбина – лично ние пушим тютюн от Турция. Направо взимаме 2-3 кутии от по 150 г. Най-добри са Горски плодове, Пъпеш и др. С една дума от въкна са все добри 🙂

    3.2 Въглените – ето как стои въпроса с въглените. Тези които НЕ препоръчвам да се използват са:
    – тези черните (бързозаплващите, които някой спомена по-горе) – първо миришат ужастно и опушват цялата къща и второ много бързо изгарят и тютюна остава недопушен.
    – ема едни други чени, който са още по-голяма боза.
    – тези, който ги предлагат като брикето съсщо не стават за нищо. Незнам какъв е ефекта с дървени въглища, както прочетох в един коментар но немисля, че ще е добър (поради размера им, най-вече).
    – тези който, позлваме ние са сиви, на плочки, като са разделени на 3 или 4 купчета и само трябва да се отчупят. Вървят по 4 лв, 20 блокчета или 60-80 кубчета.
    – но скоро чух, че тези последните съдържали някакви вредни вещества и имало други по-дорби въглени, но не съм ги пробвал лично. Но като ги пробвам ще пиша веднага :).

    Ами мисля че това е засега от мен, надявам се да съм помогнал на тези, които се интересуват от наргилета. По нататък, ще пиша мнение за това да ли е вредно или не пушенето на наргиле.
    А иначе, ако искат снимки на наргилето само Г-н Юруков, ако може да ми каже как се качват и ще ви предоставя малко портрети на това творение.

    До скоро

  18. мм.. екстра. я да видим тунинга ако може. така ако предоставиш галерийка.. за улеснение предлагам фликъра или примерно пикасата на гугъл… но обезателно държа да видя модинга на наргилетката…

  19. аз – четящ, пиша!
    малкото пазарче преди колхозния ако го знаеш, питай там за наргилетата – най първото откъм булеварда за аспарухово. оня е супер зареден. много е добро, 3.50 лв. за пакетче, силно се надявам да не му се отрази инфлацията. даже смятам да направя добро дело за човечеца… но за това – по късно. тази седмица съм си наумил да го посетя с бизнес офертакис 🙂

  20. Здравеите аз живея близо до варна и бих искал да разбера къде продават тютюн за наргиле по евтино защото ся го купувам по 6 лв малката опаковка !

  21. @thebigboss – много добри разяснения. Горелка отдавна се каня да си купя, защото ми писна да паля въглена на свещ. Така и не се наканвам. Напоследък така или иначе понамалих пушенето. Има едни въглени, които се палят много трудно и единственият начин е с горелка или на много нагорещен котлон. За сметка на това са супер яки после.

    Впрочем и аз като lawyer.bg искам да видя снимки. Звучи интересно.

    @VaSk0 – аз съм в Германия и не мога да ти кажа. Ако някой от четящите се сети, моля да пише. Пробвай на потършуваш за арабски магазини из Варненските портали.

    Впрочем я вижте тази статия тук. Изглежда вече изнасяме тютюн за наргилета.

  22. здравейте от скоро имам наргиле и ми беше интересно да прочета за тънкостите около него. научих от вас някои неща които ще пробвам . относно въглените- чета че трудно ги разпалвате . моите са цилиндрично пресовани предполагам сажди слагам ги в/у главата на газовия котлон и пускам слабо газта така че пламъка обхваща въглена изцяло . не пушат и се разпалват бързо. пробвайте.

  23. Всички въглени, за които говорим по-горе, са цилидрично пресовани и разпалването на гас наистина е най-лесния начин. Дори има малки специални газови горелки, които работят на газ за запалки. Работата е там, че нямам газов котлон, а въпросните горелки излизат скъпо. Намислил съм да си купя от ония алпииските котлончета за целта.

    Всъщност аз наскоро рабрах и колко е лесно да се палят дървени въглища за скара с газова горелка. Спестява много време.

  24. зная, че темата е малко стара, но чак сега я видях… както и да е по-нагоре видях пост, в който беше написано че да изпушиш едно наргиле е като да изпушиш 200 цигари, както и че е напълно безвредно … в интерес на истината и двте неща са отчасти верни… истинският тютюн за наргиле който се пуши в близкия изток (визирам Дубай) е изключително тежък. При него и начина на приготвяне на тютюна е различен. СЛАВА БОГУ в България внасянето на такъв вид тютюн е строго забранен, и мисля че наказанието е като внасяне на дрога(просто около дрогата се завъртат повече скандали).
    Що се отнася до дупките на наргилето аз зная, че не трябва да се поставят точно така както си ги сложил ти, ми в различни кръгове. Към края се слагат 2 кръга, в средата се слага един, в центъра се слага едно съвсем малко кръгче, а в самия център се прави една маалко по-голямшка дупка. Въглените се поставят Г-образно, така че голямта дупка да остане открита 🙂 предимсвото на това нареждане е, че влиза повече възух и възможността да се подпали тютюна е много по малка 😉

  25. За вредата от наргилетата няма спор, но че са по-вредни от цигарите е глупост. Сега подготвям един експеримент да го докажа. Ако се прави правилно и е чисто няма голям проблем.

    За саудитския тютюн не бях чувал. Този който аз го пуша е от Иран. Харесал съм си тук един персийски магазин и само от там пазарувам. Много са мили хората и се познаваме вече.

    За подредбата на въглените зависи – аз използам само по един голям въглен. и го въртя по ръба. Ако обаче въглените са по-слаби и малки, трябва както ти каза. Тогава става по-равномерно топенето.

  26. iskam da popitam za6to kogato zapalq nargileto baob6te nqma priqten vkus sami 1 viq put kogato go zeh be6e 4uk …posle…. ne6to ne prabq kak si trqbva pls help

  27. Има няколко варианта:

    замърсило се е – от един път е трудно да се замърси, но е възможно главата да е пълна със сажди. Измий я добре. Освен това е добре да си вземеш четки за почистване и да почистиш основната тръба, както и стъклената част. Виж по-горе за повече инфо около чистенето.

    маркуча се е задръстил – преди всяко пушене трябва да го почистваш. Основния начин е да го разтърсиш силно за да се отделят полепналите частици пепел и да духаш силно в единия край. Това се повтаря докато не излезе всичко. НЕ го мий, защото се скапва.

    да не го приготвяш правилно – ако натъпкваш много тютюна или въглена е твърде силен и го слагаш по-към средата, всичко ще изгори бързо и вкусът ще е гаден.

    тютюна да ти е изсъхнал – това май е най-вероятното. Тютюна трябва да е много сочен и дори да капе сок от него. Затова се държи добре увит във вакумна опаковка в хладилника. Ако ти е изсъхнал, то той няма да се топи, както трябва, а ще гори и ще дишаш дим от горенето. Едното решение да си вземеш нов. Другото е да си вземеш допълнителен сок, с който се овлажнява тютюна. Питай в магазина, от който си го купил.

  28. мн интересни неща сте нашисали тук…аз пуша често наргиле и много си падам по него.често го пуша по купони или ходя в един мн як марокански ресторант да си релаксвам с него.Лошото е обаче,че много хора не разбират наистина как се прави и как да го използват пълноценно.В същия този ресторант съм виждала как мият с вода мунщуците или прозрачните ванички имат някакъв наслоен жълт слои по тях…много е неприятно:)Иначе вредно или не незнам….само знам,че щом ми харесва няма да спра да го пуша и без това всеки ден дишам цигарения дим на хората около мен….мисля,че той може да ми навреди повече!

  29. Маркучите по принцип не трябва да се мият, макар и че някой може. После обаче трябва да се отпушват, че дървото с надува и се затлачват по-лесно. А в стъклото ако има вода и е дори и малко мръсна е много лошо. Това означава, че въобще не го чистят. Аз като го пуша 3-4 пъти и после го чистя, водата е яко синя или жълта. Другия вариант е да са сложили подправки за овкусяване. Затова може да се вижда жълт слой.

  30. а би ли ме посаветвал как да си изчистя маркуча щтот нзн…

  31. Всеки път преди да пушиш до раклащаш яко все едно изтупваш дрехи. Така полепналите частици се отделят от стените. После яко духаш в единия край. Повтаряш го това докато не излезе почти всичко. Може да проверяваш като си навлажниш дланта и докато духаш я сложиш срещу обратния край на маркуча – ако полепне пепел, значи трябва още. Така се маха почти всичко от вредните частици.

    Ако пък си го мил като мен и дървото се е надуло, взимаш тънката четка, с която се мие металната тръба и почистваш от двете страни, където има дървени тръби. Обикновенно във вътрешния край има стърчащи стъготини, които с обръщат навътре и се запушва. С четката се махат тези стъготини, но трябва яко да я дърпаш навън и навътре за да излязат. Внимавай да не продупчиш обаче самия маркуч, защото той започва точно от там, където са прослодутите стъготини.

  32. мога да ви предложа няколко основни вкуса :
    1. Моя фаворит ; Манго и лимон (мангото е сладко, лимона е кисъл… смесицата докарва до много лек вкус … не драска на гърлото и е доста освежаващ (после цепи много глава))
    2. Манго и мента (същото, ментата има по лек вкус(пак цепи глава))
    3. Мента и лимон ( много свеж вкус.. съъвсем леко драска на гърлото(аромата и вкуса са много силни))
    4. Донякъде същия ефект се постига и с други тропически плодове, но трябва да спазвате прилични комбинации 😀

  33. Аз си падам повече по класическите роза и ябълка. Гроздето и ягодите също са много добри. Ментата не ми хареса, но не съм я смесвал с нищо. Манго не съм пробвал, но трябва.

  34. Купих си наргиле от турция преди няколко дена ония ден го запалих и се нагълтах с малко пушек от въглена след това реших да се поразровя да вида как се прави точно и днеска пак го запалих този път вече усетих аромата на тютюна но вадех много малко пушек опъвах супер много и пак вадех малко пушек ако може малко помошт ште е добре 🙂

  35. Има три възможности:

    Едната е да си сложил много вода. Когато слагаш водата, дръпни от маркуча все едно пушиш, но без да си сложил главата и да си запалил въглен. В такъв случай трябва да може да всмукваш без проблеми. Все пак тръбата трябва да е потопена поне 1-2 сантиметра във водата, за да може да се пречиства и най-вече охлажда тютюна.

    Втория вариант е да си натъпкал много тютюна. Не трябва да се тъпче, защото няма от къде да минава горещия въздух, който идва от въглена. Трябва да напълваш главата наполовина, но да е накъсан тютюна така че да има място между листата. Иначе тютюна изгаря бързо, дърпа се трудно и пушекът е много вреден.

    Третия вариант е да е запушено наргилето. При теб е малко вероятно, защото е ново, но все пак… Опитай се да го почистиш и НЕ мий маркуча. За металните части ти трябват четки, като тези, които съм показал горе. За чистенето на маркуча прочети коментар 34.

  36. Здравейте, искам и аз да ви попитам нещо.
    Онзи ден си взех едно малко наргиле от Турция. Днес реших да го пробвам. Имах един останал тютюн и първо сложих него. Направих всичко както си му е реда – тютюн, фолио, въглен, после дърпам, ама почти нищо не излиза. По едно време се ядосах и махнах фолиото, тогава леко тръгна, ама беше много тежък и дращещ дима, както и очаквах. Реших, че може би тютюна е малко поизсъхнал, тъй като беше останал отпреди няколко седмици и сложих чисто нов. Е, пак почти същата работа. По едно време, търсейки да не издиша отнякъде, забелязах, че от едната страна на основната тръба (стрещуположно на маркуча) има нещо като клапан и тоя клапан има 4 малки дупчици, през които влиза въздух. Развих клапана и сложих пръст върху дупката и тогава вече тръгна хубаво (за жалост тютюна вече беше почти свършил). Та се чудя това нормално ли е или са ми продали менте?
    Благодаря предварително.

  37. Въпрос: Когато няма тютюн (като махнеш главата) и като е затворен клапана, може ли да дърпаш въздух? Ако не можеш, значи основната тръба между главата и водата се е запушила.

    Другия вариант е да си натъпкал тютюна много, да няма място между частите му и да не може да мине въздух. Щом като си махнал фолиото е тръгнало малко, значи това е много вероятна грешка. Не трябва да тъпчеш тютюна, а да го раздробяваш и да го пускаш в главата докато се напълни. Освен това трябва да направиш достатъчно големи и много дупки в фолиото.

    Клапана отстрани се използва главно за две неща – ако се дърпа тежко от наргилето, и ако се събере много тежък пушек. Във втория случай се отваря напълно и се надува през маркуча така че да излезе през клапана насъбралото се над водата в стъклото. Аз рядко го използвам.

  38. Впрочем снимах няколко клипа за това как се почиства едно наргиле и как се приготвя. Сега ги прекодирам и ще ги пусна скоро в Vbox7 и Youtube. Ще пиша статия за тях в блога и коментар тук.

  39. Здравей, преди да сложа тютюна няколко пъти пробвах да вдишам въздух и всичко си изглеждаше нормално. За проблема с натъпкването знам и преди съм го правел няколко пъти, ама вече се старая да не се получава така.
    А въпросът ми за клапана беше дали трябва да има такива дупчици на него. Мисля, че именно заради тях дима беше толкова разреден и после. като махнах клапана и с ръка запуших дупката – тогава вече тръгна нормално. На други наргилета, на които съм пушил, мисля, че нямаше такъв клапан.

  40. По принцип винаги има дупки по клапана, но докато пушиш до остави затворен. Ако е тежък дима може да го отвориш малко
    почти всички са с винт, който се развива постепенно. Не знам дали това е нещото, което питаш/

  41. Аз си падам по по-леките вкусове.. гроздето яко ме задъхва, докато ментата и лимона в смесица с мангото правят вкуса много лек.. онзи ден пробвах и грозде с мента имаше горчиво кисъл вкус и ми бешее много мъчилтено отначало… много малки кратки дръпки поне отначало..

  42. Аз смески не съм пробвал. Някой тютюни обаче наистина са по-тежки. Може би зависи къде ги правят. Аз напоследък си купувам само персийски и съм доволен.

  43. бояне, персийски казваш… това какво значи? афгански? ирански? иракски?
    а за леките и тежките – на опаковките си пише. стига разбира се да знаете да четете на съответния език 😛
    не, сериозно погледнато има си тагчета казващи : ultra light, mild, light и т.н.
    аз като един дълго стажувал наргилеен кадър мога да твърдя следното: при някои тютюни се усеща аромата на самия тютюн, независимо от аромата, кото е добавен с глицериновия клей. при някои се усеща само аромата, но това е строго индивидуално за всяка кутийка, защото примерно си купуваш 2 кутийки накхла с ябълки – абсолютно идентични – и те да имат различен дъх. това идва не от нещо друго, а от 2та основни фактора, играещи роля при направата на крайния продукт – аромаризирания тютюн, а именно –
    1. тютюневите листа и
    2. глицериновия клей.
    ако листата са останали само слама преди да се напоят (разбирай само суха, безароматна и безвкусна маса), то ще се усети аромата само на клея.
    ако мога да направя сравнение, то би било с ароматните водки – примерно флирт зелена ябълка – много ясно се отграничават вкуса на водката и вкуса на есенцията. това не означава обаче качество, за разлика от тютюна. за мен е хубаво когато усещам отграничително аромата и на самия тютюн и на ароматния клей. дотук е ставало само с ванилията на накхла и капучиното на не помня коя фирма (но пък беше ултра лйат), май пак тяхна беше. останалите са само аромат.
    та идеята ми беше, че аз съм на сирийски тютюн. майко що нещо написах заради това…
    а, сега се сетих, че в началото си купих един много странен с пъпеш, от който много ме болеше главата. помня, обаче, че гроздето им беше хубаво. та въпроса основен, оставащ тук да виси е: и къф е тоя персийски тютюн?!? 😛

  44. Е как така какъв е тоя персийски! Има само едни персийци – иранците. Тук има един семеен ирански магазин и само от него пазарувам, защото собствениците са супер яки и стоката е добра.

  45. Счупих си чашката продават ли отделно и ква цена са
    и ако си е лепна с поксипол ще има ли проблем?

  46. Имаш в предвид главата ли? Може да си купиш без проблем. Те се чупят често. Трябва да продават в който и да е арабски магазин. Може даже да намериш online нещо. Въобще не мисли да я лепиш, защото като се нагрее яко от въглена, лепилото ще се разтопи, ще изгори и ще влезе в пушека. Така ще се натровиш.

  47. Ето един е-магазин за тютюни за наргиле и други арабски стоки.
    Надявам се да ви е от полза.
    Тютюна е в Каталог :: Тютюневи :: Тютюн за наргиле,
    а другите в Каталог :: Храни :: Арабски магазин

  48. сериозно ли това? доста аматьорски ми изглежда сайта, не че имам нещо против, но примерно не виждам ценоразпис на куриерските услуги, евентуално таблица с цени, възоснова на разстояние + тегло. има само написано – над 200 кинта безплатно ?! О_о

  49. що ве, боянски? чак смелост… едва ли, но ентусиазъм – да. аз сега водя преговори с един сравнително голям вносител на такива неща да му стартираме онлайн продажби. мисля, че не е до смелост 🙂 все пак 🙂

  50. значи за мен е ентусиазъм. нито ше взема, нито ще вкарам пари. за този, който иска сайта – едва ли е смелост, има си бизнеса човека, просто аз му подхвърлих и развих идеята и той каза – ок, да пробваме, па каквото стане. та откъдето и да го погледнеш смелост ако не ти е основен бизнес – едва ли. лично мнение. не задължавам никого с него.

  51. Изглежда са използвали някой от стандартните програми за магазини. Може да си купиш една сравнително добра за 50 евро. Не казвам, че изглежда добре, но факта, че са се престрашили да започанат такова нещо в България е хубаво. Не си мисли, че малките интернет магазини в Германия изглеждат по-добре.

  52. Когато си ентусиазиран за нещо, то това ти е хоби. Ако трябва да инвестираш пари вътре за да започне и има риск в начинанието, то това е смелост. 🙂 Поне аз така си мисля. Още повече, че доколкото знам няма голямо доверие в интернет пазара у нас.

  53. Залепих го с поксипол вчера тои издържа на температура
    (УШ) и ся си дурпам ама нз не се усешта лепило а ква цена е горе долу
    да ме опъти някой една глава???

  54. Като гледам втория ред, сякаш точно тогава си пушнал от наргилето. 🙂 Нямах в предвид, че ще ти се разпадне като започнеш да пушиш, а че има голяма вероятност да пуска лепило в пушека. Ако започнеш да говориш като циганче, значи съм прав. Иначе главите не струват скъпо – мисля, че за 5-10 лева може да си намериш нещо. Пробвай ония магазин от 51-ви коментар.

  55. ахаха… надишан с лепило 🙂
    аз моята стара глава (сякаш споменах някъде по-горе) я бях залепил с церезит, но миналата седмица имах път до софия, където намерих огромен магазин за наргилета и арабски чудесии, на христо ботев се намира, пича е пекан, та си взех нова глава. струва точно 2.50 лв. и не си струва да рискуваш да се надиша с изпаренията на поксипола. пък ако не си от софия или варна а се нуждаеш отчайващо от чашка – послушай боян за 51-я коментар, поне докато аз се накундя да пусна сайта на зино. 🙂
    успех с наргилетките!

  56. е да ама в пловдив каде да ти търся такава глава
    аре някой ако знае магазин да ми каже в плд
    или ако му се занимава да ми прати по пощата 1 глава 2.5 няма да обеднее ама ще ми спаси дробовете 😀

  57. Бояне, много полезна статия. В нея прочетох неща които не знаех. Искам само да сподея няколко неща:
    1. В магазина от който си взех наргилето ми казаха, че е по-добре фолиото да се слага с лъскавата част към тютюна.
    и 2. С дошното фолио не става много добре. Смисъл в магазините продават спецялно за наргилета което е значително по дебело и според мен става по добре. Ако се прави с горварско по-добре да се сгъва на два. Също имам един въпрос: като прибереш тютюна в хладилника „соса“ стича ли ти се на дъното на пакетчето? И ако да после какво правиш зада навлажниш най-рогния слой тютюн който е започнал да изсъхва?

  58. Да, това с дебелината е вярно, но е по-добро само в един смисъл – да се огъва по-трудно и когато сложиш въглена, няма да се допре веднага на тютюна. С двоно фолио също става, но аз не го правя. Иначе продават направо метални пластини с дупки за многократна употреба, ако въобще ще взимаш нещо в тази връзка.

    Сока пада, но затова гледам да взимам малки опаковки. Вярно е, че ми струва по-скъпо, но напоследък пуша доста по-малко и когато взема голяма ми изсъхва (както в момента впрочем). Иначе може да направиш следното: По принцип тютюна е овит в найлоново фолио и е сложен в някаква друга тобичка. Отрязваш торбичката само от едната страна и като прибираш тютюна, го слага на една страна. Като го извадиш, в торбичката се е насъбрал сок и като напълниш главата, изсипваш малко от него върху тютюна в нея за да се овлажни. Както писах горе, допълнително предлагат такива овлажнители, но и така става. Така дори и да ти е по-сух тютюна отгоре, като му сложиш сок ще е ок.

  59. Да пластините съм ги виждал, но според мен с тях няма да е добре, защото са с много големи дупки. А отностно фолиото ми казаха че като е по-дебело пропуска и по малко топлина и така тютна се топи по-бавно.

    Благодария за съвета за тютюна ще пробвам следващия път.

  60. Еми в кафенетата с наргилета използват само такива пластини, и моята „арабска връзка“ (пича дето ме е научил на всички тези неща) ми каза, че и те използват такива. Впрочем той ми каза, че в Ливан винаги слагат блестящата част на фолиото нагоре. Каза, че не знае защо, но може би било, защото е по-блестящо.

  61. Ами може да си взема една пластина да пробвам така или инече не са скъпи. А за фолиото ако се замислиш би било по-логично да е с блестящото надолу, защото при готвене се слага нагоре, за да „отразява“ топлината и по-малка част от нея да минава през фолиото, докато тук мисля че се търси обратния ефект. Незнам правил съм го и по двата начина пък разлика не видях 😀

  62. А сега се сещам… От къде си си взел кутията която показваш в клипа как се пълни главата? Защото тук в БГ по спецялно в София питах в няколко магазина и никъде няма. Казаха ми да си купя голям тютюн /250гр ако не се лъжа/ и като свърши да ползвам неговата кутия, но мисля че ще е по добре в буркан/мисля че се затватя по-добре/ да го даржа знам ли.

  63. Беше някакъв ирански тютюн, но кутията няма значение. Примерно може да използваш от ония вакумните кутии за фризер, а и буркан става. Номера е да не е на въздух, защото изсъхва по-бързо. А аз го слагам в халдилника за да се забави изпаряването на сока. Проблемът е, че трябва малко да се стопли преди да се използва.

  64. познай аз като нахаках студения тютюн от хладилника… 20 минути не мога да отлепя дим… смяааах в залата

  65. Еми затова се остава 10 мин. да се стопли. Ама чакай – ти да не си го замразил? Съветът ми тютюна да се държи в хладилника е защото като е на топло, сокът изтича повече и съхне много по-бързо. Недостатъкът разбира се е, че трябва да се изчака 10 мин. да се стопли. Също така не го замразявайте, че ще го скапете така. Това не е пиле.

  66. нито замръзявае нито размръзяване се е провеждало. просто беше на студено. и докле почне да пуска дим в чудо се видях 🙂

  67. Да, понякога трудно се пали. Трябва да е топъл обаче. Иначе сокът е много гъст и не може да се топи.

  68. наскоро един приятел ми каза за нов начин за поставяне на дупките и тютюна под тях.. Първо тютюна: В средата на чашката (точно над дупките)не се слага почти никакъв тютюн или ако се слага то е съвсем малко. Дупките: дупчите навсякъде освен в средата(над липсата на тютюн). Ефекта: Наргилето има много по-силен вкус, тютюна се пали по-трудно и се пуши по леко 🙂

  69. Реално така ще изгори по-пълно тютюна, защото въздуха ще минава от края към средава. Добра е идеята, но на човек му трябва по-голяма глава. Друг момент е, че така ще се слага по-малко тютюн, което е плюс, ако си го пушиш сам.

    В Събота впрочем пушихме в компания и две момчета от Ливан направиха наргилетата. Едното беше донесло малки патрончета с тютюн – точно за едно наргиле. Беше просто прекрасен – най-обикновенна ябълка, но го бях направили супер. Въглените бяха от пресовани дървени въглища и ги палеха на котлона. Може и с газова горелка, но нямахме. На тях това им е в кръвта направо.

  70. ами… що ми се струва, че ше е по-добре да се дупчи само по средата/над липсата..

  71. Зависи колко тежко го искаш и как си сложил тютюна. Като цяло обаче не е хубаво да има големи дупки и най-вече – само една в средата. Хубаво е да има повече и по-малки, като може да се сложи една по-голяма в средата, за да минава по-добре въздуха и да се пуши по-леко.

  72. @lawyer.bg ако има дупка в средата основния вкус ще е на въглена, тъй като дима минава направо през дупките, като евентуално малко разтапя тютюна..

    един-два съвета от мен:
    1.никога не си взимайте тютюн Earl Gray-има вкус на чай (може би защото това е името на англ. чай)
    2. опитайте бахрейн има страхотен специфичен вкус… много ми харесва..

    П.П. ако може постнете един коментар с какви тютюни пуште вие.. защото с компанията вече не ни останаха идеи 🙁

  73. И двата вида не съм ги опитвал. Пуша по принцип само ябълка, роза, грозде и мента. Портокал и манго не ми харесва въобще.

  74. До тук тези които съм пробвал най-много ми хареса кокос, но на един определен производител, защото пробвах и на други и меко казано са отвратителни, но не знам точно марката мога да кажа че е в кафява кутиика /50гр./ също ми харесва лином, портокал, портикал с крем, микс арабски нощи, царски микс. Пъпеш и дъвка не ми каресват също.

  75. Интересното е, че тук продават много малко видове – предимно тези, които се пушат в арабските страни. Един приятел-ливанец на Ахмед преди седмица ми каза, че пушил само ябълка и се учуди колко съм си играл да пробвам

  76. Веднъж съм пробвал ябълка /същата като тази от клипа ти/ и чесно казано изобщо ама изобщо не ми хареса. На кофти пакетче ли съм попаднал, заради новите въглени /които пробвах за пръв път тогава/ ли незнам защо ама изобщо не ми допадна.

  77. Ако всичко останало е наред и пушекът е бил тежък, значи определено е от въглена. Иначе той може много да повлияе върху вкусът. Има разни ароматни, които помагат да не се овони стаята докато го палиш и добавят аромат към вкусът. Аз като цяло гледам да взимам от най-скъпите пресовани без аромат, защото има по-голям шанс да няма разни гадости в въглищния прах. Все се каня да си взема газова горелка и да използвам специалните дървени въглища, но така и не съм го взел.

  78. Благодаря за съветите 🙂

    Като подхванахме темата за въглените.. преди около 2,3 седмици бях на море… там имахме наргиле и аз много се изненадах от въглените :?.. предполагам бяха някакви специални, защото повърхността им беше сив металик и когато го нагрях със запалка мястото побеля.. без да пуши, без да припуква… просто побеля.. сложихме въглена и той издържа значително много… ако някъде намерите в магазин такива въглени не се колебайте да си купите 😉

  79. Здравейте,
    Изчетох освен статията и всички коментари до тук. Открих няколко трика, които не ги знаех. Това, което до сега ме е учудвало е, че мой приятел слага фолио и в самата глава. Т.е. както е главата, слага фолио, прави му дупки по дупките на самата глава, после слага тютюна и после вече фолиото отгоре. Идеята му е, че така хем влизало по-малко прах от въглена, хем най-вече чашката не се умирисва на тютюна, който се пуши. Попринцип, от приятел от Дубай знам, че е е хубаво за всеки тютюн да си има наргиле. Това обаче трудно става, не може да имаш 7-8 наргилета у дома. Т.е. не че не можеш, но скъпичко излиза. Та като се слагало фолиото така, главата не запазв аромат на тютюн.
    Като цяло аз сега съм се запалила по грозде и все това пуша. Ябълка не харесвам, да не кажа, че направо не понасям. Но ми харесва в комбинация с друг тютюн. Най-вече заедно с мента, тогава сипваме и мента във водата. Друга комбинация, която харесвам е манго и ягода и също разните арабски нощи, екзотици и тн.
    За сега съм най-доволна от въпросните сребристи въглени, които са 4 на блокче и се чупят!

  80. Това с фолиото в наргилето не съм го чувал. Трябва да питам арабите тук. Има логика да се прави така. Не знам колко има ефект попилия аромат в главата върху общия вкус обаче. Друг плюс впрочем е това, че не загаря главата толкова. Моята вече е черна по ръба.

    Предпочитанията към тютюна са толкова различни, колкото и тези за храната. Трябва да се имат и в предвид марките тютюн и от къде се внасят, защото в различните краища на света се правят различно. За жалост не съм си записал марките, които аз пуша, но са ирански. Сега като ходя да си купувам тези дни ще снимам какви имат там и ще ги пусна.

    Тези сребристи въглени как ги палиш – на нормален или на газов котлон? Малките кръгли и пресовани ги паля на свещ или запалка. Плюсът им е, че малко да ги близне пламък и веднага се подпалват. Това разбира се за сметка на вкусът.

  81. Сребристите ги паля на газов котлон, не се палят веднага, но горят бая време, няма пушеци, димове, миризми и тн. Иначе имаме и още едни кофти въглени, които се палят лесно, да не кажа веднага, но горят малко…по-скоро много бързо изгасват и после за нищо не стават. Като цяло ми е доста удобно това, че имам газов котлон, бая помага.

  82. Almost дали ще е възможно да ми кажеш откъде мога да поръчам или да си купя такива въглени ( аз съм от София) и за разпалване са по-лесни и вкуса им не е толкова гаден.

    Още един съвет… ако искате наргилето да стане изключително леко сложете в каната мляко… наскоро имах имен ден и един приятел докато правеше наргилето сложи мляко и мента в каната, а отгоре сложихме маракуя с лимон… резултатът беше страхотен 🙂 (маракуята има почти същия вкус като пъпеш, така че ако искате да пробвате и не намерите маракуя вземете пъпеш ;))

  83. Това с млякото съм го чувал, но пробвах само с малко мляко във водата. Нямаше осезаема разлика. Пробвах с 1 към 5 алкохол и вода и стана много тежко и наистина удря в главата.

  84. Brian, аз си ги купувам от един магазин на Женския пазар, той е баш в началото на пазава, където завива трамвая, като тръгнеш навътре покрай сергиите има 5-6 в началото и после имаш само от ляво, а от дясно са някви магазини, там е въпросният. няма начин да не го забележиш, вътре само влизаш и казваш, че ти трябват сребристи въглени. Днеска ходих да си взема нови и още тютюни и реших най-накрая да пробвам капучино!

  85. @Боян Юруков идеята е да сложиш само мляко или ако слагаш вода, да сложиш и лед 🙂 млякото просто е някак по-меко и като дърпаш има разлика

  86. Да, чувал съм че го правят в Турция това с млякото. Тук ливанците ми показаха, че вода с лед и нарязани лимони става яко. Много свежо и подходящо за лятото. Номера е да се изчисти веднага след пушенето, че лимоните се скапват бързо. Има много варианти.

  87. Сега го пуша с мляко и да ви кажа не ми харесва. По-меко е, но става проблем – млякото се разпенва и влиза в маркуча. Може да е от това, че сложих и малко вода вътре, защото млякото беше много гъсто.

  88. Brian, ако знаеш къде е „Царството на наргилетата“/на ботев №109, ако не се лъжа/ иди, там има от въпросните сребристи въглени. Аз от скоро ги ползвам и са доста добри последния път двама човека и полувина с едно блокче, което се чупи на 3, искарахме над 2 часа.

  89. ходих и до Царството и до този на Кирков и на двете места ми казаха, че е само за котлон :/ но все пак ми вършат много добра работа 🙂 мерси много 🙂

    @Боян Юруков – не зная каква ти е каната.. но аз ползвам кана с по дълъг отвор и млякото не ми създава такива проблеми 🙂

  90. При моята има около 15-20 см. от нивото на водата до ръба на каната и млякото се разпенва яко. Що се отнася до въглените – може да си вземеш спиртов котлон или малко газово котлонче – палят се много по-бързо и по-чисто, отколкото с котлон.

  91. Те попринцип сребърните са водят за котлон ама няма ядове и на газово котлонче да се палят. Или както правин един риятел с пистолет с горещ въздух също става и то много бързо.
    Бояне може би грешката ти е била че си сложил вода. Не съм сигурен тъй като и аз не съм пробвал с мляко, но май ше да е там проблема.

  92. Не ми се хаби още два литра мляко за целта, а и ме съмнява, че това е причината. Водата разрежда млякото и намалява повърхностното напрежение и това води до по-малко мехури. Не е изключено да греша затова като пробваш, сподели какво е станало.

  93. 😀 Още не съм стигнал до там, ама ми казаха че млякото трудно се миело особенно от съдове с тесен отвор и за това се върдържам да пробвам.

  94. на мен не ми създаде никакви проблеми миенето… просто сложих каната под висока струя и после много бързо центруфугирам малко вода със сода вътре

  95. Да, наистина не е трудно. Естествено трябва да го почистиш веднага след чистенето, защото иначе млякото ще се вкисне. Сигурно тези, които са ти казали, че се мие трудно им се е случило точно това.

  96. Нем, те казаха че попринцип трудно се мие, не спецялно за наргиле, но щом казвате че няма ядове скоро ще пробвам. 🙂

  97. Разбира се може и да не го вариш, както правя аз… купувам си млякото от магазина, отиваме в парка и пушим… все пак това мляко не го пием, ми го ползваме за пречистване 😀

  98. Не бе, това с варенето нямаше общо с наргилето. Прост като се вари прясно мляко и загори после трудно се маха. А в наргилето може да си го слагаш както си искаш. Аз пък искам да пробвам с кола или някакво друго безалкохолно. Не знам какво ще стане. Сигурно като се разгазира ще остане само сладка вода. Ще видим.

  99. ми.. проай примерно със спрайт или шшшшвепс цитронада.. аз лично много бих се разрадвал 🙂 по-назад в класацията ми остават лимонадата и етъра/сайдера.
    да се произнеса и за въглените – да ви дам една идейка дреббббббна 🙂
    дървени въглища за барбекю – хубави, сплескано кубични и ефективни. 3 кила – 3 лева. паленето на котлон е времеемко и скучно занимание. ако имате керамичен плот/котлон – заклевам ви – не ги палете там! за целта батко ви lawyer.bg ви е подготвил рецепта:
    1. набавете си микровълнова печка.
    2. набавете си фаянсова плочка, дето да издържа на мигновени температурни амплитуди – може и парче тухла.
    3. поставете плочката/тухлата в микровълновата.
    4. накундете въглищенцето върху поставената керамика.
    5. максимална мощност + 30-40 секунди + добра аспирация.
    6. разпален, long-lasting въглен за наргиле.

    have a nice smoke!

    p.s. не съм забравил за видео урока за DIY почиствачка за наргилетови тръби, просто нямам време да намеря тел.

  100. Идеята е много хитра. Трябва да се пробва. Само да не ми скапе микровълновата. За какво обаче е керемидата? Ясно, че се нагрява, но надали чак толкова, че да се запали въглена.

    По принцип познатите ми тук си го палят на керамични котлони. Кофтито е, че е много бавно и много мръсно, а да не говорим че се скапва и котлона. Излиза обаче най-евтино, защото няма нужда да се занимаваш с горелки и газ. Ако годния метод обаче наистина става, ще е супер.

  101. о, чада мои… хахахах
    ами микровълновата се скапва определено, но само кога не поставиш керамиката. питаш защо – отговарям ти – мигновената амплитуда на температурата на повърхността на поставката за въглена предопределя разрушаването на материала. представи си, че преди да поставиш въглена връткащата се чиния от огнеупорно стъкло е с температура стайна – 20-30 градуса. сега си представи, че за секунди въгленчето от магнетрона развива много висока температура, става на жар (без да гори – там е хватката) и си поддържа температура 400-800 градуса, която се бие с температурата на чинийката и става „цепи мрака“ работата. в случая на мен ми се нацепи и в последствие начупи чинията на мокровълновата.
    това е единствената увреда, която може да възникне от разпалване на въглени за наргиле.
    за това дълго време се чудек кой е най-удачния вариант и ми щукна за керамиката – само да не е чиния, че може и нея да спукате.
    въглена почервенява за 5-7 сек., но е добре да го подържите поне до 20тата, за да се запали равномерно, в противен случай се запалва само частта, към която е насочен магнетрона, а остатъка се запалва в процеса на пушене, което оставя много ярки и неприятни жили на сяра в аромата на тютюна.
    очаквам отзиви!

  102. О, това ще се изпробва непременно. Трябва да видя дали имам дървени въглища в мазата от посления грил. Тук обаче дървените обикновенно са си на трески, а не на кубчета. Ще видя дали ще намеря такива. Остава само да го направя така, че останалите в къщата да не ми се скарат. То микровълновата така или иначе никой не я използва.

  103. Аз да ви кажа съм пробвал с водка да го напълня и не е много зарибяващо, на мен не ми хареса повече отколкото с вода. И с мляко съм пробвал и пак не е нещо особено. Веднъж ми направиха един много як микс в „Алкохол“ ама не го запомних точно, за което много съжалявам и до днес- беше невероятно вкусно и издържа много дълго време вкуса без да се развали!

  104. Досега най-яката вариация на това в бутилката, която съм опитвал е лед с ягоди. Алкохола удря в главата, но малко. Има специални смески, които ги правят в арабските страни, като има и ароматизирани въглени. За жалост не ги знам, а и надали ще мога да ги направя.

  105. лично според мен вида на алкохола в каната няма да промени кой знае колко вкуса, веднъж-два пъти съм пробвал с водка и много здраво се бях натровил… това са си алкохолни изпарения :D:D

  106. видеото с въглена и мкровълновата е готово, кажи на кой мейл да ти метна линка 😉

  107. тц.. ни мой тука.. боянски ше го метне в отделен пост, линкнат към настоящия 🙂

  108. А дали същия ефект не би могъл да се постигне с газово котлонче или пистолет с горещ въздух?

  109. Oпределено може. Това е стандартния начин на палене. Даже се продават специални горелки с газ за запалки. Метода на Денис обаче е страшно удобен, защото е по-чист, бърз и евтин, най-вече защото почти всеки има микровълнова и трябва да се чисти само нея. На обикновен котлон, трябва да се загрява до червено и така се разваля, а и се пръскат много сажди. Ако имаш обаче газов котлон, определено ти препоръчвам да го правиш на него.

  110. Денис, това дървени въглища или дървени брикети са?
    Ами днес палих от сивите плокчета на гозивия у за няма и минута въглена беше червен от горе до долу 😀 .

  111. Брикети, защото са пресовани. Би трябвало да е същото и с дървените въглища. Наистина става бързо и с газов котлон, но както казах, не всеки има такъв. Микровълновите са много по-разпространени.

  112. Ами намират ми се тук две три пърчета брикети може да пробвам с тях. Единствено ме притеснява че са доста големи и дали няма значително по бързио за изгори тютюна.

  113. Те горят по принцип бавно и тъй като са големи, траят по-дълго. Е, все пак зависи от това какви са въглените де и колко голяма е главата. Моята е голяма и има много тютюн, така че ми се налага да паля по два малки пресовани въглена.

  114. всякой въглен става. тя идеята е една – да се загрее и да отдава. номера е да се загрее, знаете вече как да стане бързо. другия начин е с напaлм 😀
    (заклевам ви – не правете това у дома си!)

  115. Напалм ли? Аз Молотов се опитах веднъж да забъркам, но не ми стигна захарта нещо и се отказах. Пък и нямаше къде да го пробвам. За наргилета определено не става, освен ако не искате да поставяте рекорд по пушене и ви трябват бързо няколко хиляди разпалени въглена.

  116. Другото което мисшях за тия брикети беше да се сложат в съд и да се сипе малко спирт за горене примерно да среседат минута две и от там само със запалка примерно и пак от раз да стане но не съм сигурен че ще е ефективно.

  117. герги – не е добра идея, пич трябва ти висока температура ударно и равномерно. спирта е бавна топлина като свещ. пробвал ли си да палиш онези сребърните на свещ… освен да ги опушиш друг ефек – нихтс. дерзайте. аз все си мисля, че има още начин де не съм го пробвал…

  118. Дам това със спирта май не е много удачно. Между другото съм палил сребърен въглен не на свещ а със запалка 😀 ефекта беше постигнат с цената на една разтопена запалка. 😀

  119. Със спирт въобще няма да стане. Използваме спирт като палим гриловете и ако малко се изчака и не се запали веднага, спиртът попива в шуплестите въглени и почти не гори. Това е защото измества кислорода във въглена.

    Сега използвам от ония малките пресовани бързо запалващи се въглени. Паля ги със запалка, но от ония дългите, които се използват за газови котлони. Така ръката ви е далеч от топлината и запалката не се топи.

    Със свещ не препоръчвам въобще. Ако нямате газов котлон, това е добър начин да се палят трудно запалими въглени – има постоянен пламък, а не хабите газ от запалката. Проблемът идва ако случайно докоснете въглена до разтопения восък. Дори да е за много кратко, восъкът попива във въглена и започва страшно да пуши. Така въглена се скапва. Дори и да не го допрете до восъка, пак пуши повече, защото част от восъка се изпарява и попива докато палите въглена. Дълго време палих така въглените и имах специална дебела свещ. Въглените по правило много пукат докато се разпалят и свеща беше цялата черна от жар.

  120. За това ми харесват сивите въглени. Палат се бързо /на газ и малко по бавно на котлон/, почти не пушат при запалването и държат страшно дълго време.

  121. В момента приготвям два клипа – един кратък за паленето на въглен и един с експеримент дали и колко са вредни наргилетата. Първия ще го пусна тези дни, а за втория ще трябва повече време докато го обработя.

  122. Преди няколко дни „сготвих“ едно наргиленце тутюн- ябълка+съвсем малко мента, а в водата добавих мента (може и лимон)…Да, малко е странно но пък е приятно. Все пак яросното „дъпане“, не е за препоръчване, защото лесно се замайваш или омайваш … 🙂 Заслужава си да се пробва;)

  123. С мента не съм пробвал. Трябва да намеря. Грозде много ми харесва, но не съм намирал досега. Трябва да питам пак.

    Сега имам остатъчни количества роза и реших да ги смеся с пъпеш. Купух една малка опаковка (50 грама), но като я отворих се оказа, че е почти сух. Свикнал съм да има сок вътре, но изглежда пъпеша няма. Като си спомня, преди пробвах с портокал и той също беше сух. Сега обаче като смесих пъпеша с розата стана много приятно и леко.

    А когато се дърпа силно е не само неприятно, но и вредно. Така пушекът влиза още по-дълбоко в дробовете. Да не говорим, че е затормозяващо и се губи целия ефект на наргилето.

  124. пуша от около 6 години и да споделя най-популярния тютюн и най-добрия според хората от арабските страни това е ябълката, и на мен най- много ми допада,срещал съм 2 вида и двата са добри,относно съветите за приготвяне които е написал колегата,съгласен съм със тях напълно,

  125. Да, и на мен са ми го казвали. Дори един ливанец веднъж се учуди, че го питам кой му любимия вид. Каза ми, че е пушил само ябълка. Изглежда както всяка друга местна традиция, която става популярна по света, и при наргилетата чужденците предпочитат нещо различно от традиционното. Други примери са италианската паста и китайското. Спагетите, които ядем ние са само една разновидност на италианските, а сосовете са съвсем различни. За китайското да не говорим.

  126. така е.( като стана въпрос за спагетите знам че италянците не ги ядът, като нас със всякъкви миксове).Та по темата, на скоро се запознах със един ливанец,той ми сподели че имат някъква специална ракия която била по различна от нашата и в наргилето била доста коварна.Аз лично съм пробвал със всякакви видове алкохоли чак до мастика но ефекта не е толкова голям,но за тази ливанската ракия която стана на въпрос удряла направо в главата нз до колко е варно това.

  127. Аз пробвах с ракия и ме удари в главата. Беше много силна и не ставаше много за пиене, така че реших, че за да не се изкуша някой път, да я оползотворя по друг начин. Основната функция на водата в наргилето е не да пречиства, а да изстудява пушека, който идва от главата. Иначе щяхме да си изгорим гърлата. Така заедно с пушека получаваме и малко изпарена вода.

    Предполагам, че ефекта с алкохол е същия – докато изстудява пушека, част от алкохола се изпарява и влиза директно в кръвта чрез белите дробове. Ако е по-силен концентрат ефекта ще е по-осезаем. По британското шоу Brainiac показаха, че човек може да се напие ако влезе в сауна, в която вместо вода, изливат водка върху камъните. Ефектът там беше 1.3 промила за няколко минути престой. Според мен подобен ефект може да очакваме и при наргилетата.

  128. За тези, които се интересуват кое е по-вредно – цигарите или наргилетата, направих експеримент. Клиповете все още се обработват, затова ще запазя резултатите за малко по-късно. Сега ви давам две от снимките за сравнение. Познайте, кое е наргилето и кое са цигарите.


    Тук може да я видите по-голяма.

  129. Да и аз съм гледал този епизот на брейниак,а за вредата на наргилето ммм… има но не е голяма поне според моите изчисления.ако става за въпрос никой тютюн (наркотик) не е безвреден, въпроса е колко:^)нз за българия мисля че още не е навлезнала модата ако мога така да го нарека на „емфието“ мисля че то е най- безвредно поне за мен.

  130. Залагам, че по тъмното е наргилето. 🙂 Ако започнем да разнищваме кое е вредно и кое не … Ако искаш да живееш здравословно, от много неща трябва да се откажеш… Като започнем от най-елементарното, това което ядем и докато минем през удоволствоята … Мисля, че накрая нищо няма да ни остане. Нещата стоят малко, като знака на фармацията(чашата с увитата змия около нея), всичко с мярка. 🙂
    Относно добавките към водата в няргилето, може би по сполучливо ще е да се експериментира с ароматни алкохоли. Е, и ракията има яромат, но не за този авомат става въпрос. ха-ха мастичката ще ми е интересно с какво ще си подхожда 😉 Към ескперимента може да добавите и пури, все пак там няма филтър… Какво ли ще излезе?!

  131. Наистина много неща са вредни в една или друга степен, но в много случаи вредата се преувеличава или принизява. Започнах този експеримент, защото видях много разнопосочни мнения кое е по-вредно. Един еврейски учен е казал, че наргилетата са в пъти по-вредни. Други казват точно обратното. Общоприетото мнение е, че едно наргиле се равнява на една кутия цигари. Искам да видя дали е така.

    Експеримента е готов, но както казах искам първо да обработя клиповете. Единия вече е готов, но ще направя и кратки версии от по минута и половина. Другия ще е готов сигурно утре. В края на седмицата мисля да направя същия експеримент, но с много леки цигари, а защо не и с пури. Само да не ме убият вкъщи, че овонявам на цигари.

  132. Аз ще започна малко като от рекламата на д-р Ливайн, пробвал сам хиляди… варянти като започна от това с какво и как да запаля въглвна до това с какъв филтър и с какъв тютюн или друг екстракт да пуша.Много станаха статиите и разбирачите по интернет,ала до преди година и полувина- две, като напишеш в google наргиле и ти излизаха 2-3 страници свързани с това.Моя съвет е, да го използвате за каквото си е направено за да има най-добър ефекет и за да го усетите.

  133. Еми тя моята статия е от преди година. Тази тук пък е от преди година и половина. Наистина тогава имаше само няколко на български език. Затова търсех инфо предимно от приятели араби.

    Наистина истината е в експеримента. Накрая всеки си напасва подготовката по свой вкус. Проблем обаче става, като хората не знаят кое е прекалено вредно. Така има хора, които тъпчат главата с тютюн и той започва да гори яко и да изпуска гъст черен дим. Вкусът му става супер тежък и особено вреден.

  134. нямам предвид за твоите статии,хубаво е че ти взимаш информация която е точна в смисъл от хора които знаят за какво става въпрос. (не мислех че ще се задържа тук да пиша коментари,ала ми стана интересна темата и е хубаво,че хора да споделят мнения за нещо което ти е мания,силна дума ма реално доста зарибява наргилето)Само да не стане, да почнем по улиците да го пушим ,че става опасно,макар че в турция съм виждал хора ди си го пушат по улицата като цигара и на никой не му прави впечатление.Иначе ето тук малко снимки като ги видях малко зе зачудих кое е по-вредно наргилето или цигарите 😀 (шегувам се )

  135. Наистина е яка мания. Изглежда близкоизточната култура идва пак на мода, както в началото на миналия век. В интерес на истината, познат от Ливан ми е казвал, че тези, които ги виждаш от улицата да пушат наргиле в кафенета, са най-големите лентяи. Нещо като нашите пияници, които стоят по цял ден в кръчмата и бичат карти. Наргилето е за отпускане в компания, а не за пушене постоянно като цигарите. Аз обикновено изпушвам по 3-4 на седмица и това е горната граница според мен.

    А за вредата – точно това беше аргумента на ония еврейски учен – че няма качествен контрол върху производството на наргилета и тютюн, за разлика от цигарите. Ако питаш мен, предпочитам да си купя наргиле точно от такова място, което ти показа, защото там ги правят ръчно и знам че ще са качествени. Всъщност едно наргиле в Ливан струва под 10 лева, а най-хубавите са под 30 лева, така че си струва да се вземе нещо прекрасно, ако се случи да се ходи натам.

  136. като стана въпрос за цените,аз моето първото си го взех от Турция,и беше доста смешна ситуация,наргилето струваше 27 милиона(наистина тук надценките на тези работи са 100% даже и повече,общо взето са скъпи)та давам аз на тоя пич 28 милиона и той ми връща 27,и не загрява колко ми е върнал в последствие доста се зачудих дали да му ги върна, и си викам аре пак кво ся,така съм възпитан 😀 отидох върнах му ги оправихме си работите мн се зарадва даде ми някав тютюн free, и ме пита от къде съм, странно му стана като разбра, ала поне му доказах че има чести българи. Някой знае ли как вървят цените по кафетата за едно зареждане :^)

  137. Добре си направил. Така се създава добро впечатление. Веднъж тук в банката тегних пари и онази ми даде 200 евро вместо 150. Като се усетих се обърнах и ги и върнах. Въобще не се замислих. Беше много щастлива, защото после щяха да и ги искат от нейния джоб.

    А в България наргилетата са наистина необяснимо скъпи. Не може да е от доставката, защото повечето са от Турция, която е близо. Още повече, че съм сигурен, че повечето се внасят нелегално и не се плаща мито. Недостатък на турските обаче е глинената глава. Нямам такава, но са ми казвали, че вкусът се променял и се скапвали по-бързо. Керамичните са по-добри.

  138. ами чесно да ти кажа по трудно се мие,осават остатъци от тютюна,по лесно се чуми,но като вкус не се различава даже имам спомени че беше доста приятен, одавна не съм го ползвал защото е в лошо състояние :~)нормално в българия да са скъпи,незнам заради коренцията ли е или не,аз например за черна техника пазарувам от америка,давам пример един лап топ от там ми излезна 900$ тук същият струва 2500лв.Аз пак да си питам някой знае ли някои как вървят цените по кафетата за 1 зарежданде, че един приател имат в заведението и се чуди кви пари да го пусне.

  139. ами чесно да ти кажа по трудно се мие,осават остатъци от тютюна,по лесно се чупи,но като вкус не се различава даже имам спомени че беше доста приятен, одавна не съм го ползвал защото е в лошо състояние :~)нормално в българия да са скъпи,незнам заради коренцията ли е или не,аз например за черна техника пазарувам от америка,давам пример един лап топ от там ми излезна 900$ тук същият струва 2500лв.Аз пак да си питам някой знае ли някои как вървят цените по кафетата за 1 зарежданде, че един приател имат в заведението и се чуди кви пари да го пусне.

  140. Ами за едно зареждане, ако питаш колко е удоволствието да го пушиш в някое кафе или клуб. За Бг мога да ти кажа от 10 до 20 лева съм срещала. Сега като реклама може да прозвучи, но има едно клубче в София до Мола на Станболийски, арабско си е, там го правят хубаво и последно беше 15 лева 🙂 Е като имаш предвид, че по сносния тутюн е 7-10 лева, но там все пак и атмосферата е като за наргиленце 🙂 Не съм мносигурна, но тутюна май не го пазаруват от Бг, защото колкото и да му се суетя в нас, не става като тяхното.
    P.s Май и аз, ще се вкюча в оная схема с цакането за рек…опа, Клуб Зенобия да видят ценорасписа!Хахаха Айде и с по едно безплатно наргиле за тука пишештите, може да минат!

  141. От щатите сега всичко излиза по-евтино, защото е там не могат да си позволят високи цени. С доставката обаче става същото. Изгодно е ако някой се връща от там и ти го донесе.

    В България не знам колко струва, но си спомням, че в ориент кафето до кино Лъки в Пловдив беше около 15 лв. Това обаче е инфо отпреди година. Тук в Германия почти зачезнаха кафетата с наргилета, заради тъпата забрана за пушене на закрито. Така им убиха бизнеса и беше нарочно. Иначе е около 15-20 евро.

    И много ще се радвам ако някой ме черпи едно наргиле в България. Така де – създаваме им тук клиентела като популяризираме наргилетата.

  142. Статията е готинка,но си мисля дали разликата на снимката,която си поставил въз основа на експеримента не е от тютюна?Имам в предвид,че в единия случай пушим напълно изсушен тютюн докато в другия случай имаме доволно количество глицерин и есенции,които,според мен,преминавайки през водата докарват този цвят.Мисля,че ако сложим два изсъхнали тютюна експеримента с филтъра ще добие друг вид.:)

  143. Мисля, че ще запазя обяснението си за Сряда. По моя преценка тогава ще е готова статията. Интересни са ми обаче вашите теории, защо се е получил такъв резултат.

  144. Има едно място в сф- казва се Наргиле и цената там е от 6 до 10 лв в зависимост от това дали е с вода или мляко. Обстановката си е ориенталска.

  145. В Пловдив знам със сигурност за Ориент кафе и Planet. Мисля обаче, че вече го предлагат навсякъде и най-вероятно ще е по-евтино от София. Тук в Дармщадт имаше едно кафене, което беше като в арабските приказки – с възглавници за сядане, ниски масички от мрамор и дърво, леки завеси и т.н. Във Франкфурт пък имаше голям бар направен по същия начин, но там имаше и нормални маси и огромни стени за гледане на мачове. Много приятна обстановка. В София досега не съм пушил май. Трябва да накарам някой познат да ме заведе.

  146. в наргиле в лозенец наргилетата са малко по-ужасяващи от буда бар за разлика от наргиле в студентски

  147. Пушил съм няколко в Пловдив, които бяха толкова ужасни, че ги помолих да си ги направя сам. Познайте дали ми позволиха. Като им казах, че техните не стават за пушене, почти ме изгониха, защото бях обидил сина на собственика, които си мислеше, че може да прави наргилета. Тъпа история.

  148. Евалата Бояне, евалата Юруков. Сега най-после мога да покажа на наще че наргилето не е това което те мислят. А между другото как се казва песента от кратките клипове?

  149. Радвам се да помогна. Всъщност клиповете имат ефект и върху тези, които пушат цигари, защото резултата от онзи тест беше просто гаден.

    Всички песни са на Shatel. Мисля, че са сърби и правят нещо подобно на Горан Брегович, но по-клубно и включват музика от целите Балкани. Мислех на краткия клип с цигарите да сложа една песен, в която се пее „… иаз съм мала циганка…“. Майка ми ми е разказвала, че през 60-70-те единствените жени, които са пушили цигари са дебелите стари циганки. Затова реших, че ще е твърде грубо.

  150. а дали мога да те помоля да ги качиш някъде или да ми ги пратиш на мейла тъй като не намирам нищо. Благодария ти предварително. 🙂

  151. Не мога да ти ги пратя така, защото са твърде големи. Може обаче лесно да си ги свалиш от Замунда. Просто напиши „Шантел“ и ще ти излезе всичко.

  152. Пътрвия път си пропуснал едно „н“ и явно за това не съм намерил нищо. Благодария пак. 🙂

  153. С алкохол наистина удря бая… А иначе от познати ливанци и впоследствие от личен опит знам, че най-доброто наргиле става като се смесят 2 вида тютюн: мента и нещо друго (поне на мен най ми пасва ябълка, а мента/шоколад не струва). А, и ако ви падне йеменски тютюн, грабвайте – най-хубавия от Мароко до Иран.

  154. И аз съм чувал за този от Йемен. Най-много ми харесва обаче Иранския. Веднъж пробвах от Ливан и също беше супер. Турския обаче е кофти. Казвали са ми, че някой правел и в България, но май е само слух.

  155. и много зависи и от маркуча, точно преживях разочарование с един, който нямаше чистене и вкуса не става и не става, независимо от тютюна 🙂 Но поне научих , какъв е най-добрият маркуч: от истинска козя кожа (абсорбирала била никотина) и с накрайник от некво специално дърво, за съжаление му забравих името… уви, целия масраф чини минимум 24 евра – по-добре да си купиш покрай рамадана цяла коза , че и за гайда ще остане кожа 😀
    Иначе в никой случай не го чистете с вода, щото се разкапва кат велпапе или ръждясва кат тенекия за сирене, само като в коментар Nr. 34; или другото, което съм виждал е, да го сгъват на две и да го бият безжалостно в стена или врата, докато се изтресе цялата пепел.
    И нещо, което един тунизиец ме светна за тютюна: трябва да се реже на ситно (за да влиза повече въздух) и да се махат всички частици дърво – иначе влошава аромата.

  156. Маркуча наистина не трябва да се мие, но има такива, които могат. Моя е с найлон отвътре и не ръждясва. Повечето обаче са от хартия или плат и се скапват веднага. Лично съм го изпитвал. Иначе това с биенето в стената помага – аз само така го мия. Стига обаче да се разтърсва достатъчно продължително и да се духа от единия край. Показал съм го в един от клиповете. Писах вече това за тютюна, че трябва да е на ситно и да няма едри парчета. И това го има в клиповете.

  157. Pingback: Blog Masa » Blog Archive » Наргиле, Witer Pape или ShiSha.
  158. Эдравеите!
    Тъкмо си вэех наргиле /25 см эа 15 лв от кирковския паэар/.Эех си тютюн Al-Waha,специялно деело фолио эа наргиле и въглени эа эапалка-черни кръгли эа 1 и 50.Пушил съм само 2 пъти и не съм гледал как се прави наргиле,но искам да кажа че БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС от първия път стана трепач.Много ви благодаря!

  159. Може ли някои да ми каже какви въглени да эимам-да не миришат-и от каде да ги эема в софиял

  160. Прочетох всичко эа наргилета в тоя саит 😉
    Може ли някои да ми каже какви въглени да эимам-да не миришат-и от каде да ги эема в софия.

  161. На Ботев №109(ако не се лъжа) има един магазин „Царството на наргилетата“ се казва. Отиваш там и питаш за сиви въглени за котлон и взимаш от тях. Най-на оферта е да вземеш голяма кутия за 5лв. В нея има 20 блокчета които се чупят на 3, тоест имаш 60 въглена. С един въглен се кара около 30/40мин (зависи от хората и начина на пушене).
    Относно паленето им единя варянт е на котлон може и керамичен, нищо им няма, и го държиш докато не се зачерви изцяло от едната страна. След това по време на пушене само го въртиш от време на време, защото отдолу изтива/изгасва, но от горе е екстра.
    Другия варян е на газов корлон – принципа е същия. 🙂 Аз лично преди пушех с пресованите саморазпалващисе кръгли въглени, но от както разбрах за тези не съм и помислял да ги зменям. Е освен ако няма „истинска“ жар покрай мен :D:D

  162. Ако имаш газов котлон наистина тези въглени са идеални. Номера с керамичните котлони е кофти, защото става много мръсно и се развалят котлоните в един момент. Затова е по-добре да използваш този метод тук.

    Другия вариант е да използваш малките кръгли пресовани въглени. Те издържат около 20 мин. и се палят много лесно със запалка. Проблемът им обаче е, че миришат кофти и вкусът на наргилето е по-лош. Обаче тъй като са удобни за използване и палене, аз ги предпочитам. Продават се на разфасовки по 10 във всички специализирани магазини.

  163. :О 20мин?! Бах талантливото копеле (както казва един фр.) 😀 . Тва 20мин сам или с компания? Щот аз днес с един такъв въглен сам пушене едвам едвам 10-тина минути изкарах.

  164. Вкус – царски микс, кокос, торпически или както аз му викам тути-фрути. Фирми – в общи линии трябва да си ги пробваш и сам да прецениш какво ти харесва. Аз си пазарувам предимно от този магазин „Царството на наргилетата“ и съм доволен.

  165. Както писах под статията ти – това е най-изчерпателната и точна статия за наргилета, която съм чел. Доста неща се повтарят с това, което изписахме тук, но има и доста нови като това с облицоването и размера на наргилето.

    Впрочем сега ми хрумна, че не е лоша идея да направиш едно съдържание в началото с линкове към разделите, че текста е доста дълъг .

  166. Да ти кажа едвам се сдържам да не ти изтрия коментара заради псувните. Независимо дали някой не разбира от нещо или не, няма нужда да се отнасяш така. Освен това съм сигурен, че ти самия нищо не разбираш, но си избиваш собствените комплекси.

  167. Занимавам се от около 6 месеца с наргилета и си имам мое. Четох по-горе за това да внимаваме с хартиените маркучи, обаче моят е от някаква пластмаса(огъваема,но не гума). Та да питам де, дали мога да го промивам с вода?

    P.S. Мерси за отговора

  168. По принцип може. В двата края обаче най-вероятно ти е от дърво, което също може да се развали – надува се или изгнива. Но дори и да го промиваш, пак не може да се измъкнеш от якото разтърсване за да се отделят частиците.

  169. Az izpolzvam nargile ot 5 god i sam stignal do tezi otg ot praktikata koqto sam pridubil s 4estoto izpolzvane na nargile ,koito vie tuk ste gi napisali v saita.Da pravi ste za absolutno vsi4ko koeto ste napisali i ot opit znam 4e e taka.No znaite 4e edno nargile kolkoto i dobre da bade po4isteno si ima godnost koeto ozna4ava 4e za 5-6 god pri 4esto izpolzvane ..govorim za nad 100 pati kato kazvam 4e sled vseki pat se 4isti ..nargileto si e izqlo parite no ne staklenata 4ast a jelqznata za6toto samo ot stomana i to dobre izrabotena togava moje da se izpolzva ve4no no takiva sa mn skapi a i rqdkost v BG pone.Sled tova marku4a i toi si ima godnost i kolkoto i da se 4isti materiala ot koito e napraven se skapva i prosto e jelatelno pone na 2 god nov marku4 da se kupuva ot 10 lv nqma zna4enie dali 6te e golqm debel i t.n. vsi4ki dokarvat do dim i do qko prejivqvane stiga da znae6 kak drugoto da go prigotvi6.Za 4a6kite v koito se slaga titun za men li4no nqma zna4enie ot kakvo e izrabotena za6toto ako e dobre polirana kakto trqbva da bade i dvete mogat da badat i da dovedat do edin isa6t efekt sas ravnostoino zna4enie na pu6eneto.Glinenite se ronqt no ne se 4upqt za smetka na porcelanovite no vsi4ko zavisi kak e napraveno.A i fakta 4e Giove4etata se pravqt v Glineni sadove a ne v porcelanovi govori za fakta 4e te sa po izdrajlivi na toplina NALI?ako gre6a nqkoi da me popravi.Za vredata sam saglasen 4e tolkova mn nevredqt kolktoo cigarite no vse pak si e Dim a polezen dim nqma dori i gazovete koito gi izpuskame ot ……… 🙂 Druga vajno e vsi4ko da bade dobre oplatneno za6toto ako ot nqkade hlopa i ima mqsto ot kadeto da vliza vazduh kogato darpa6 togava se gubi vakuma koito predvijda pri vdi6vane da se darpa samo ot 4a6kata i to po to4no ot malkite dup4ici za da moje dobre da obgbarq tituna a i da nehabim sili v prazno vdi6vane na prosto VAZDUH ot mejdu jelqznata 4ast i staklenata vaza ili pak mejdu jelqzoto i 4a6kata ili mejdu krai6tata kadeto e slojeno folioto na 4a6kata ….Za tova dali vav vazata raztvora moje da se sloji alkohol …. slaga se no ne cqlata te4nost da bade v alkohol a edna kapa4ka e dostata4na za da te zamaii.Ako iskate daite da se saberem golqma kompaniq nargile pu6a4i i da se razbiem sas 20 nargileta 🙂
    kakvo mislite po vaprosa da napravim edna semeina sbirka ili pak da osnoven klub po nargile pu6a4i no negovorq za narkomani koito izpolzvat i nargileto….pi6ete

  170. Pingback: Миглен » Как да запалите наргиле
  171. Значи от Египет си купих наргиле и с тютюн.Там ми показа един арабин как се прави и като го направи той пак вкуса не е същия както в един клуб в София който хода да пуша наргиле там.Просто в този клуб излиза супер много дим.. всичко пред теб става в димна завеса.А аз като си купих наргилето и го направихме и не излизаше почти дим… да речем е двойно повече от цигарения… но не е това което очаквах, не е гъст и голям ;(
    Значи имаха те там само 1 вид тютюн.Той е в една кутийка колкото за цигари голяма.Пробвах и с банан, с череша,ябълка и вкуса ми е все един и същ-> особен и гаден.
    Дадоха ми въглени – кръгли които са самозапалващи се.Като запаля леко с запалката и той започва сам да изгаря и пука нещо като бенгалски огън. и просто незнам какъв е проблема… дали в въглена или в тютюна че не е от скъпия 😐

  172. По вероятно нещо не правиш като хората. Като запалиш въглена изчакваш ли да се разпали добре и да спре да „пука“ преди да го сложиш върху фолиото? Ако питаш мен намери си по добре от сивите въглени за котлон с тях става много по добре. Пробвай няколко пъти да го направиш накрая ще стане. 🙂

  173. @ Dragomir_Ivanov – знам какъв тютюн са ти дали и какви въглени. Аз използвам същия формат, но са от Иран. Причината да няма много пушек може да е от това, че наргилето не се е разпалило добре, че е било старо или не добре уплатнено. Освен това никой не е казал, че всички араби правят добри наргилета. Има го и другия момент обаче – както писа Боби Димитров, в някои тютюни слагат много мед и течност и това не е добре. Пушекът наистина става много силен и плътен, но пушенето става много по-вредно. Ниво на пушека като това при цигарите е достатъчно.

  174. Pingback: Какво хората търсеха през изминалата година | Блогография
  175. Доказателство, че правенето на наргиле си е изкуство и не могат да се спазват точни правила е това, което ми се случва сега. От началото на годината не мога да запаля наргилето си като хората. Вярно, че съм пробвал само няколко пъти, но все не се получава. Напоследък пуша по-малко и затова не съм се занимавал много, но изглежда причините са две – скапал се е маркуча заради това, че го измих два пъти и тютюна е кофти. Не изглежда сух, но въпреки това реших да сложа веднъж от онези овлажнители в главата и пак не става. Утре ще мина през иранците да си взема нов маркуч и нов тютюн от онези малките да пробвам пак.

  176. Зависи какво не се получава – нагаря ти тютюна без да дава дим, пали се, или нямаш налягане в системата? Последното можеш лесно да провериш като дръпнеш директно от дупката за маркуча, за да елиминираш проблем с него. Ако е много сух тютюна, овлажняването трябва да стане отделно и предварително – в една купичка примерно – и да престои известно време, за да поеме. Поне това показва моят опит.

    М/у другото аз като купих пратката Romman имах първите 2 пъти голям проблем, докато не усетих, че този тютюн иска повече жега, за да почне готвенето. Така вече винаги почвам с два въглена и после поддържам с още един. Тъй че си има мурафет различната стока… Да не отварям дума пък за тютюните Tangiers, където се иска много време за овладяване на тънкостите…

  177. Смесвам предварително тютюна с овлажнителя и после го слага. Пробвал съм и номера да дърпам без маркуч и от това не става. Явно наистина ще се наложи да започвам с два въглена, защото не ще да се запали самия тютюн. Добра идея е това. Сега като се сетя – в арабските заведения тук слагат два от онези големите квадратни въглени и после махат единия. Това за маркуча ми го каза моята „ливанска връзка“ дето ми дава инфо за наргилетата.

  178. Иван Иванов – От месец редовно пуша наргиле (всяка вечер си е задължително 🙂 ) и от тогава и цигарите ги спрях. Купувам си тютюн от един арабски магазин във Варна. В България като цяло се срещат тютюн на „Al Waha“ и „El Nakhla“. Първият е от Юрдания и на мен повече ми харесва, по сочен е и е по мек димът. Като цяло постоянно си купувам различни видове тютюн и пробвам различни комбинации, докато най много ми допадне някой тютюн, а и е хубаво да се разнообразява, защото се свиква с един и същ аромат. Като цяло ми допадат тропически микс, царски, любов (поне така ми го преведоха), ванилия, банан и пъпеш. За разлика от другите ябълката не ми допада .
    Относно водата, предпочитам да се слага лед, доста по-мек става димът и е по-приятно за пушене.
    До преди 2 седмици ползвах кръглите въглени за запалка. Изпробвах доста и различни видове. Има едни дето са са 6 бр. в червена опаковка. Много бързо се разпалват и що годе добре държат, обаче пак си се налага 2 въглена за едно зареждане. В момента използвам едни дето са като пръчки с триъгълна форма в опаковка 500гр. Разпалват се бавно, няма пушек, значително си държат, не придават гаден аромат, обаче да гори хубаво трябва да се отчупят 2 или 3 малки парчета и да се сложат в/у фолиото. Така по-равномерно горят и като цяло е по-добре. Въпреки всичко ще ги ползвам до изчерпване на количеството 🙂 Ще продължа да си пробвам различни, докато не намеря подходящи.

    И да изразя мнение относно вредата цигари – наргиле. То че и двете са вредни това е ясно. Единственото което е че при наргилето обема на димът който се поема е повече. Иначе съдържанието на катрани и др. частици е къде къде по-малко от това при цигарите, а пък и лично аз се чувствам по-добре сега като пуша само наргиле в сравнение с преди като пушех цигари. Не е ми тежко на дробовете и почти не кашлям сутрин 😉

  179. Здравейте. Прочетох тази статия, също така изгледах уроците за миенето и приготвянето на наргилито. Та, аз лично имам проблем с моето наргиле. Подариха ми го за рожденния ден. Още вечерта когато ми го подариха с приятелите ми се опитахме да го запалим. Повечето от тях са пушили наргиле и казаха, че знаят как се приготвя. Та, приготвихме го ние, но нищо не стана. Запалихме въглена, сложихме тютюна и всичко останало, но нямаше ефект. В смисъл, по клипчета, филми и т.н, а също и приятелите ми ми казаха, че трябвало да има много гъст пушек. Е да, но при мен това го няма. Все едно не иска да се запали 🙁 Никога не съм пушил наргиле и честно казано много искам да пробвам. Казвали са ми, че е много хубаво..
    Сега (преди 10-тина минути), измих наргилето по показания видео урок постнат тук. Също така го приготвих по видео урока, и пак същото.. Няма пушек..
    Чудя се от самото наргиле ли е, или нещо от тютюна или въглените.
    Наргилето е взето от магазин „На Тъмно“, както и тютюна и въглените (предполагам). Въглените са марка „AlWard“ (пише, че са произведени в Сирия). Триъгълни са, или по-точно казано, с някаква обла триъгълна форма са. Тютюна не знам каква марка, още вечерта на рожденния ми ден, кутийката му изчезна. Тютюна е с „вкус“ на коктейл, така пишеше на опаковката. Друго не знам какво да добавя за да си опиша проблема.. Честно казано си мислех, че проблема е в гуменото оплътнение, което е между „вазата“ за водата и горната част на наргилето (не съм много навътре и не знам, как се наричат тези части точно). Пробвах точно там, където се съединяват двете части да го облепя с наилон, но отново нищо не стана. 🙁 Днес проверявах и маркуча, да не би да е спукан някъде или нещо такова, ама ми се струва, че не е спукан.. Моля за помощ.
    Утре ще постна снимки на въглените, тютюна, наргилето и всичко към него.. Дано някой ми помогне да го оправя. За сега съм се отказал да му се чудя и мисля да си взема ново, но от друга страна това ми е подарък и ако има някакъв начин да се оправи, ще се радвам да си го ползвам него. В крайна сметка има някаква сантиментална стойност за мен 🙂 Благодаря Ви предварително! 🙂

  180. Ако можеш да поемаш въздух и няма течове в наргилето, значи няма проблем. Водата трябва да е достатъчно за да бълбука леко, но да не затормозява поемането на дим.

    От там нататък майсторлъка е да се запали. Виждал си всички обяснения и клипове как се пълни и как се опакова. Само че запалването си е строго индивидуално за ситуацията. Правилото е, че трябва да се вдишва силно за да се запали тютюна и да се мести въглена често. Аз го паля с два въглена едновременно за да има повече равномерна топлина. После махам единия за да не изгори.

    Въпреки всичко, както казах си е майсторлък. Трябва да се научиш сам и няма да стане от първия път.

  181. Провери клапана дали е затегнат, да не е да поемаш въздух от там. Др логичен отговор нямам, щом и оплътнения и всичко си е наред 😉
    А иначе добре пригласеното наргиле и вече сложен въглен при 2ро 3то дърпане трябва вече да си е супер 😉

  182. Прогони системата на сухо.

    Започни само с маркуча. Запушваш единия край и дърпаш през другия. Не трябва да пуска въздух.

    После само с тялото на наргилето. Запушваш горния край и дърпаш през тръбата, която се потапя във водата. Не трябва да пуска въздух. Възможно е да имаш развинтен клапан за въздух – затегни го или го натъпчи с ал. фолио и тогаз го затегни, за да не пуска.

    Постави тялото върху стъклото, без вода. Запушваш горния край и дърпаш през дупката за маркуча. Не трябва да пуска въздух.

    Добави и чашката и маркуча. Сложи длан върху чашката и дърпай през маркуча. Не трябва да пуска въздух.

    Ако системата е изрядна, имаш проблем с паленето. Чети по моя блог статията и вярвам, че ще станат нещата.

    Ако толко имаш проблем, па заповедай на гости с бутилка Бушмилс, ша ги наредим нещата.

  183. Да, Иван Иванов и Боби са прави – така може да си провериш най-добре наргилето за течове. При паленето обаче не винаги става и то особено в началото. Затова казах, че си трябва майсторлък. В блогът на Боби има хубави наставления – виж ги.

  184. Аз искам да попитам дали някой е пазарувал онлайн от и ако е по запознат да даде няколко съвета 🙂

  185. Благодаря на всички за съветите.
    Проверявах наргилето за течове по начина който Боби ми каза и според мен няма..
    Поразрових се из нета и попаднах на това клипче:
    http://www.youtube.com/watch?v=q4ucownikpQ
    Тези дни ще видя да пробвам начина на този пич от клипчето.
    А да попитам, гледам и по разни други клипчета, навсякъде слагат въглена след като е запален изцяло. Така ли трябва да бъде? Защото аз лично съм пробвал 2 пъти да запаля наргилето (единия на рожденния ми ден, другия беше малко след него), и 2-та пъти не паля целия въглен, а само половината от него горе-долу. В смисъл, слагам го на котлона докато видя, че часта от въглена, която е на котлона се е запалила.. Дали в това ми е грешката? 😕

  186. Имам наргиле от скоро първо пуших един тютюн мисля че беше сух и не го осещах оня ден отидох в един фр и имаше някакъв тютюн с мн странен вкус уж беше ягода ама въобще не миришеше на ягода , та беше отвратителен и сега наргилето ми не може да се изисти измих го с вода , маркуча също го измих сега прочетох че не трябвало и въпреки това пак мирише духах кво ли не праих не се отмирисва … И като вдишам през маркуча без да е закрепен към другата част на наргилето и напрао ми се повдига 🙁

  187. За маркуча има няколко начина. За повечето се ползват препарати за чистене на плочки. Аз лично ползвам 1 Фрош с аромат на ябълка. Ако маркуча е от синтетика(гума,изкуствена кожа) просто изстискваш вътре обилно количество от препарата и го оставяш за 10-15 мин да кисне. После изплакваш и трябва да е премахнало голяма част от аромата. Повтарям маркучя трябвя да от синтетика…. иначе край с него.

  188. Здравейте, наскоро и аз си купих едно наргиленце от Илиенци. След като го купихме с приятелите го пробвахме в близкия парк.Първоначално нито дим излизаше,нито вкус се усещаше.Изхабихме сигурно 5-6 въглена (от кръглите). Направи ми впечатление че като духам през маркуча и излиза дим от клапана, който е точно срещу мястото където се слага маркуча.Също така дим излизаше и от мястото където се свързват вазата и тялото на наргилето.Кога се запуши с пръст, този клапан и дима става много по гъст и като че ли аромата се изостря.ПРоблема в наргилето ли е или аз не правя нещо както трябва?

  189. Проблемът е, че уплътнението ти се е скапало. Трябва да не излиза отникъде въздух ако духаш в маркуча. Клапата трябва да може да се затвори. Тя се използва само, ако димът е прекалено гъст. Изолация може да си мупиш или да импровизиаш с 20-30 ластика сложени накуп около мястото където стъклото и метала се допират.

  190. Ясно…Ок, мерси, ще пробвам, а да ви питам по колко долу-горе вървят по големичките маркучи, че един приятел се е зарибил да си купува,щото според него, с по-голям маркуч излиза повече дим 🙂 ( за мен тва е чиста гъзария ама как и да де 🙂

  191. Ехааа, чакайте бе, момчета, дайте едно по едно, че много спекове се натрупаха!

    Марто, първо почни с описането в този мой коментар:
    http://yurukov.net/blog/2007/06/09/syveti_za_prigotvqne_na_nargile/#comment-9190

    Прогони системата и пиши какъв е резултатът. На сухо, едно по едно всяко парче – маркуч, тяло, тяло със стъкло, накрая всичко заедно. Не трябва да пуска въздух от никъде.

    Не знам как е възможно да „ти се е скапало“ уплътнение, при все, че си купил скоро наргилето?! Моето първо е на 2 години яка употреба и си е още с оригиналните гуми!

    Второ: „изхабихме … 5-6 въглена (от кръглите)“! Какво правите вие бре момци! За начало не ползвайте от кръглите въглени! Ама никога! Те съдържат яко химия (за запалването), което придава лош вкус на тютюна и разваля аромата и вкуса на наргилето!

    После – с едно правилно пълнене на чашката по моята система не би трябвало да можете да пушите повече от 2-3 въглена, като се поставят един по един, а не заедно; къде се юрнахте със шест?

    Освен това въглените реално са евтината част, много по-сериозният консуматив е тютюнът. Ако ти се вижда обратното, замисли се какъв тютюн ползвате… Аз лично докато съм пробвал различни хватки в началото съм употребил кутия със 60 въглена от плоските 2-3 седмици, но тя е 5 лв, а тютюнът, който изхвърлих, беше за около 30 лв.

    Ся, за маркуча. Имай предвид следното. Големите маркучи се съхраняват по-трудно, страшно трудни са за чистене (защото повечето не могат да се мият от вътре), читавите (които не се разпадат след месец) са поне 30-50 лева и освен това НЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ДИМ.

    Да не говорим, че един голям маркуч събаря наргилето много, много лесно и ще имате големи дертове с него, освен ако нямате наргиле с кристална (демек тежка) основа, която побира поне литър вода. Което силно ме съмнява…

    Ако искате гъзария, вземете си един тънък маркуч и един плюшен плат и облицовайте маркуча. Ем ша изглежда обемист, ем лъскав.

    Изобщо виж по-горе какво съм писал за Бушмилса и те така… 😀

  192. Ми въглените ги изхабихме, щото не усещахме никъв вкус..мисля че тютюна беше Удоволствие или нещо такова, марка не мога да ви кажа,щото ни го дадоха без кутийка (5лв), а въгленчетата бяха по 1,50- 6 бр. Взехме от тях щот нямахме търпение да го пробваме в близкия парк, а за сребърните, нямаше къде да ги палим.А за маркуча се отказахме след последния отговор (10х на Боби, за който).Ще пробвам да прогоня системата,ще видя къв е резултата и ще пиша.Мерси за вниманието! 🙂

  193. Линка от 51 пост не работи за съжаление ;-(
    Аз съм от Варна и не съм намерил още хубав магазин Ако знаете интернет магазин от който мога да си поръчвам рани неща ще ви бъда благодарен!

  194. трябва мляко с ниска масленост,иначе и на мен не ми харесва с мляко.мерси за съвета за плодовете във водата,ще се пробва.и да, чистете наргилето – разликата във вкуса определено се усеща

  195. Здр. баща ми е сириец и мин год ходих да вида роднините и си взех наргиле (мн.голямо:тм бра4еда ми го праеше за отрицателно време и аз тука като тренирах малко 🙂 го праа вече барзичко обаче с тия ваглени … кажете как да ги паля а и тука имали такива за запалка щото един ми каза че има или иначе ако има некаф трик ???

  196. Абе ти не знаеш ли припинателните знаци! 🙂 Виж тази статия тук за лесен начин. Как ми се припуши сега. От месец не бях палил заради ремонта. Утре ще си направя едно.

  197. Здравейте,аз си взех наргиле от Дубай :D.Абее мн е голямо само4е!около 1.5-2 метра е :X. Но имам проблем пу6ека е мн е слаб а не сам натапкал тютюна и не сам надви6ил нивото на водата.Пре4истих вси4ко но пак мн слаб дим.Ако можете да помогнете 6те сам ви мн Благодарен 🙂

  198. @Yasen – ти малко си се улял нещо с наргилето. то 1.5 метра си е цял човек. Причините може да са много, но на мен ми хрумва, че просто е твърде голямо и не може да се разпали тютюна добре. По принцип тези големите се използат от по няколко човека едновременно.

  199. @Силвестър – Зависи от къде го купуваш. В Пловдив съм мяркал и по 30 лева, но не са хубави, защото са медни и с турски глави. В София не знам колко са. Приготви си 50 до 100 лв. В Германия се движат между 20 и 100 евро. 20 евро са ония малките преносимите.

  200. @Силвестър – Ако си от София свиркай да ти кажа един магазин. Има доста прилични наргилета по около 35/40/45лв.

  201. Имам голям мерак да си купя една таква джаджа и ако има някой, който знае от къде мога да си купя, в регион на Габрово-Търново ще съм мн благодарен

  202. В крайна сметка кои въглени са най добри кръглите бързо горящите, от пресовани дървени въглища, сребристите плочки?

  203. @Жоро – трудно е да се отговори еднозначно. Зависи от големината на главата на наргилето и колко бързо ти гори тютюна. Зависи и от самите въглени. Аз използвам главно пресовани големи, защото наргилето ми е голямо. Ако се палят бързо обаче, имай в предвид, че и ще изгарят бързо. Научава се с проби и грешки.

  204. опа как е? : ) горд собственик съм на наргиле от половин година. моято наргиле си го поръъчах от интернет заедно с тютюна , и затова искам да попитам къде във варна мога да закупя от магазин с добро разнообразие тютюм ; )

  205. Нямам време да отида да намеря борсата във Варна, от където като цяло се зарежда, но аз си купувам от едно магазинче на Колхозния. То има доста такива, но това от което аз си пазарувам се намира в пресечката отстрани на Била. Продава арабин и поне ще ти обяасни ако имаш някакви въпроси, а и има достатъчно голямо разнообразие 😉 Ако имаш допълнителни въпроси казвай 😉

  206. иван иванов мерси за инфото. аз също разбрах някав магазин до КФС -варна, 101, 1000 вида наргилета ли как са казва също продавал арабин

  207. м/у другото бояне, аз не слагам фолио в/у главата, защото много чакам докато се разпали като хората…незнам може и аз да прая няква грешка или просто така си се пали бавно при сички. аз слагам директно въглена в/у тютюна, обаче тва нещо скапва вкуса и тютюна изграя по бързо . кажете като сложите въглена отгоре( бързогорящи пресовани използвам) колко време да го чакам докаото издишам кат змей горянин

  208. @terziev – аз около 20-30 сек. вдишам силно докато се разпали. Недий направо обаче – така направо гори и отива всичко по дяволите. Понякога не се разпалва, не знам защо. Може би защото тютюна е с сух.

  209. Терзиев (дано не си тоя дет си мисля от Бургас) – какви са тия извращения, лек? Ако искаш другия път кат зареждаш колата направо в цилиндрите наливай горивото, че трудно пали.

    Тютюнът не трябва да се пали никога. Той трябва да се овъглява без да гори – трябва да се пече/готви. Облицовай чашката с фолио отвътре, сложи тютюна и покрий с фолио, като гледаш да има разстояние между тютюна и горното фолио.

    Онзи ден пушихме Fumari Cholocate Mint в продължение на два часа и половина без проблеми от рода на „нещо скапва вкуса и тютюна изграя по бързо“.

    И не ползвай бързогорящи въглени. Тютюнът трябва да се готви нежно. И ако искаш да издишваш „кат змей горянин“ е доста вероятно да страдаш от един болестен синдром на пушачите, за който (а и за много други наргилести неща) говоря тук.

  210. не ве батко не ма оплювай веднага( не съм от бургас м/у другото , 100км по ангоре) баш от синдорми не страдам, но последния път кат си напраих беше както е оригинала, и си са разпали доста добре, но въглена свърши, а ме домарзя да заредя нов. заради тва ще трябва д аси купя по „качествени“ въглени … с епак наргилето не е да му слугуваш хахха

  211. искам да ви поздравя и двамата (боби и боян) за изчерпателните теми и видеота които образоват нас простосмъртните

  212. Здравейте!
    Скоро ходих в Турция и естествено си купих наргиле но обаче до сега не съм пушил и не съм се интересувал по принцип и сега не мога да разбера как да го запаля! Ще ми помогнете ли?

  213. здравейте много интерестна тема сте заформили,искам да попитам знае ли някои в БГ мож ли да се намери тютюн Romman,пушил съм много видове но за мен тоизи е наи-добър.

  214. Здравейте. Блога е наистина интересен и помага страшно много. However, имам проблем. На скоро си купих наргиле, взех тютюн, въглени и фолио, ноо немога да докарам този гъст дим, който по принцип би трябвало да излиза. Направих го точно както клипчетата от Блога. Възможно ли е наргилето да е дефектно.. или можеби тютюна не гори както трябва.. ?

  215. @misho_pk – наскоро ми писаха от един online специализиран магазин за арабски стоки. Като излезе ще пусна адреса. Иначе някой в БГ трябва да каже.

    @наката – и аз имам този проблем напоследък. Важно е тютюна да е влажен (не капещ) и в началото докато го палиш да има висока температура. Пробвай в началото докато тръгне пушека с два въглена и после махни единия.

  216. Благодаря за съвета. В понеделник ще пробвам с компанията и ще пиша за резултата 😛

  217. Браво за начинанието, Анатоли. За жалост не виждам нищо интересно като тютюни, същата работа като в Царството на наргилетата. 8 вида от Факира, останалото посредствена работа.

    Точно по тази причина продължаваме да поръчваме и внасяме тютюни от САЩ, дори цените да са значително по-високи (близо 20 лв за 100 грама Фумари, и пак там за 125 Romman или Starbuzz). Просто качеството си заслужава, особено ако знаеш какво правиш и какво искаш.

    Интересното в магазина могат да се окажат ето тези въглени:

    Макар че съм леко скептичен докато не пробвам, след колосалното разочарование с Cocobrico, уж много прехвалени, но толкова трудни за палене (и не се палят един от друг), че не си заслужават усилието според мен.

    Успехи ви желая и по желание хвърлете поглед на:
    http://bobydimitrov.com/mind/435/nargile

  218. Ще трябва да започна да изпробвам и снимам тютюна, който виждам в магазините тук. На кофти въглени попадам обаче напоследък.

  219. @Боби – благодаря за коментара. Прочетох статията в твоят блог и всички коментари към нея още когата се захванах с този проект. За съжаление тютюните които цитираш ( и поръчваш от САЩ) не могат да бъдат внесени в България ( засега). Когато посъберем сили се надявам да успеем . ДУбайска шатра е собствена марка на фирмата която ми е доставчик . Опитват се да наложат качествени продукти и се надявам да успеят. Al Fakher явно е скъпичък за България и затова разнообразието засега е малко . Надявам се и клиентите да ме насочат .

  220. Ще пробваме Шатрата – не я видях при първото посещение и ще се изкажа след тестове 🙂

    Иначе си прав, че хората у нас са дръпнати като пари, щом в Царството се дочуват неща като „дай ми от тоя скъпия“ за Al Fakher, който реално изобщо не е скъп на фона на качеството, сравнено с Nakhla примерно.

    Но нека дам един пример. В моето скромно обкръжение вече 6-7 човека предпочитат и купуват Romman & Fumari, макар цената да е супер висока при тези поръчки на дребно. Това са хора, които първоначално са били скептично настроени, но след известно време разбират, че качеството е по-важното от количеството. Днес пуснах поредната заявка – кило и полвина Фумари, пълен избор от пълния асортимент вкусове. За два дни „квотата“ от 15 пакетчета се запълни само от 4 човека (аз вкл.)

    Ясно ми е, че да вземеш за себе си и да направиш услуга на приятел е едно, а да правиш бизнес е друго. Но ако се намери начин примерно Фумари да стига до тук на цена от 15 лв или по-малко за пакетче (100 грама), вярвай ми, че клиенти ще има. Ние ще сме първите, а за последните 3 години сме купили близо 10 кила тютюн от САЩ.

    Аз вече съм на такова ниво, че е почти невъзможно да седна в някой бар, да си поръчам наргиле и наистина да ми хареса. Или е прегорен тютюна, или е некачествен, или дупките на фолиото са огромни и всичко се тъпче с пепел…

  221. Ще ми бъде любопитно какви са отзивите за шатрата. Естествено доставчика я хвали много , но…аз все още не съм пропушил наргиле , но май трябва да започна – най-малкото за да разбирам кое наистина е добро и кое не . Всъщност идеята на сайта е да продавама много широка гама от ориенталски продукти.Надявам се скоро да включим и подправки и сладкарски изделия . Днес получих и първата поръчка 🙂 Табла за игра . Като за магазин на три дни е добре 🙂 А очаквах да е наргиле или консуматив за наргиле . Сега започвам да проучвам възможностите за внос на качествените тютюни .

  222. Искам да ми препорачате калто за парвъ път кавки тиутуни да взема и каква смеска да наоправя и да не ме грамне яко да додие по леко в на6ия магазин няма мнго качествени въглени и тутуни за отва ако можете да кажете не6то 6те сам ви мнго благодарен

  223. Анатоли, за начало можеш да почнеш с Факира – след като имаш канал за него, поне опитай да набереш разнообразие. Особено препоръчителни са 250 грамовите кутии, сред които и Golden серията. Но дори и от 50-грамките да трупаш само, тия 8 варианта на фона на 40те възможни са оскъдица 🙂

    Ся, друг е въпросът, че в Царството е по 5 кинта, вместо 6.40…

  224. Ще се постарая . А с моят доставчик май ще имаме сериозен разговор , защото нещата които ми говориха когато се договаряхме май не са съвсем верни. От няколкото коментара които вече имам от различни места разбирам че ценово не стоим много добре – особено за редовните потребители на наргиле , които вече са проучили всички най-добри варианти за пазар. Радвам се че отношението към магазина все пак е доброномерено въпреки този ценови проблем. Благодаря за инфото.@Боби

  225. бат бояне скапа ми са вкуса на наргилето и е от маркуча, как да го изчистя ?????? 😐 или ко е решението…кажи ми най лесния начин да изкарам гъст дим , защотот мри мене ту става ту не……………………

  226. @terziev – ако маркуча ти е от найлон вътре, може и да ги измиеш. Иначе се скапва, защото често са вътре от хартия. Правилото е всеки път след и преди да пушиш яко да го разтърсваш и да духаш през него за да се махнат саждите. Все пак дори и да го продухваш и промиваш, пак се натрупват. Затова аз през 6-8 месеца си взимам нов.

    За гъст дим прехвърли коментарите по-горе.

  227. Здравейте! Накратко нов съм в наргилетата, имам наргиле от януари. Изчел съм 2-та най-големи блога за наргилета и благодаря, че има хора като вас, които оценяват и „Зарибяват“ ( в добрия смисъл ) хората с това изживяване. Според вашите указания (микс от 2-та блога) наргилето ми става както го искам, понякога по-силно, понякога по-леко с малко чил аут музичка 😉 Та- от скромния ми опит ще дам малко отзиви за Дубайската шатра 🙂 Банан-силен и приятен аромат, както в сурово състояние, така и по време на пушене-съчетава се добре с 1/3 мляко и 2/3 вода в стъкленицата ( когато сложа повече мляко, почва да се пени от бълбукането и тръгва по маркуча, а самото количество е нормално-2 см в тръбата). Капучино-странен аромат в сурово състояние и адски готин и лек по време на пушене. Дори, след като издишате дима, самите облаци носят аромата на капучино-кеф 🙂 Отново става с мляко 🙂 Днес си купих Пиня колада и довечера ще пробвам-сурово състояние много лек и свеж аромат 🙂 Това е от мен, коментирайте 🙂

  228. бояне забрави за въпроса ми с гъстия дим , се едно не съм го задавал… : ))))хаха

    пробвах яко да го раздусам и продухам, и ти казвам такова приятно усещане на тютюна беше, че… много помогна

  229. @terziev – прави го всеки път поне след пушене. Ако се сетиш – и след. Също така е добре през 2-3 пъти да измиваш наргилето и то най-добре след пушенето с гореща вода. За подобряване на вкуса сменяй водата често. За да е по-свеж, слагай лимони и/или лед.

    Впрочем адаша спомена, че в скоро време може да направи специализиран сайт за феновете на наргилетата. Всички 260 коментарта от тук ще ги обобщя по някое време там в едно FAQ, защото (ествествено) на никой не му се прочита 5 метра дълга страница с мнения.

  230. 2 пъти вече пуша от Пиня колада на Дубайска шатра. Правя си наргилето както винаги, но става адски тежко и дразни много на гърлото. Предполагам е от тютюна. Не ми харесва. Следващият ще е лимон/мента на Ал Факер.

  231. Купих си на скоро наргеле,но не сьм доволен,пьрво не излиза достата4но дим,второ вьглените изгарят много бьрзо,пробвах разли4ни на4ини,направих малко дупки….много дупки на главата с игла,сменях тутуна и пак су6тата ситоация няма достата4но дим които да ме насити!!! моля помогнете!?

  232. здравеите,искам да попитам дали има желаещи да се съберем няколко човека и да поръчаме по-качествен тютюн от щатите?

  233. Желаещи има и такива поръчки правим от година и половина (до момента над 10 кг тютюн сме поръчали). Дори точно днес ми пристигна поредната пратка, от която ще останат няколко пакетчета Fumari. Ако си мераклия – пиши, като за първо включване ще минеш с двайстак.

    пп: Съвсем скоро ще подкараме едно микро-сайтче, което ще включва голямата статия от моя блог, но направена на още по-голяма 😀 така че реално няма да има извинения за никой от рода на „не ми се получава наргилето“. Ако се спазва процеса – проблеми няма да има.

  234. Малеее , как от ламарина е по добре бе. Ламарината ръждясва ако незнае6 за 1-2 месеца ще трябва да го хвърлиш това наргиле. Истинските наргилета са от мед или месинг. Медта корозира съвсем малко като образува тънък зелен защитен слой и е почти вечна. ….. хаха от ламарина … как може да си го помислиш…. те ги прават от ламарина щото е по евтино. 1м мед тръба струва 6лв, а ламаринена 50ст

  235. @onequeen – добре, аз ти казвам от мой личен опит. Всеки си решава сам. Имал съм наргиле както от мед, така и от ламарина. Първото му се скапа вкуса много бързо точно заради въпросния тънък целен слой, по който полепваха по-лесно сажди. Миех го редовно и много го търках, но не паднаха. Ламарината, ако е качествена не ръждясва. Сегашното ми наргиле го ползвам от близо 2-3 години и не е мръднало. Няма налепи отвътре, а за ръжда не може и да се говори.

  236. Искам да потвърдя, че медните тръби са значително по-трудни за поддръжка. Аз специално съм унищожил не една телена четка в борба с едно окислено медно наргиле и накрая прибегнах към шкурка и дремел… Смяяяяятай, елка. Това колко струва материалът няма отношение към приложимосттта му за едно наргиле.

  237. Аз само с найлонови четки действам. Трябва ли да се стигне до телена значи нещо не е наред. Цената на материала наистина няма значение, а и медта се обработва по-лесно от ламарината, за да се превърне в наргиле.

    Както и да е – мед-лошо, ламарина-добро.

  238. става само казваш как ще стане покупката и правим сделката?

  239. Видях, че обсъждате Дубайската шатра и искам да кажа, че като съотношение качество-цена са на доста високо ниво. За нас в Силистра, затирени в края на света, няма много избор и за момента това е най-доброто и най-качественото, което може да се намери тук. Вече съм опитал голяма част от асортимента и съм доволен от почти всичко. За мен обаче смеските на са сполучливи. Макар и с гръмки имена не представляват нищо особено като аромат, като гъстота на дима са отлични, но им липсва аромат след като се запалят. Иначе едно голямо благодаря на Шатрата.

  240. Кво, ми е хвалите тази шатра? Нямате си на представа…какво е ка4ествен тутун,шатрата е пален с глицерин и мед,много е лепкав,има голяма влажност,в германия законите гласят 4е влажноста на тутуна не трябва да е пове4е от 5%,и затова ме боли постояно главата от дубаиска шатра,днес едвам си измих рьцете от боята дето слагат вьтре!!! ужаз!!!

  241. @Илиян – това с влажността е голяма глупост. Продава се сух и не е добър. Затова много слагат от евтини облажнители и се получава същия ефект. В един ирански магазин тук ми продават под масата истински добър тютюн. Не помня марката обаче. Трябва да ги посетя пак скоро.

  242. Незнам дали е глупост?Но законите са си закони! 5%,но това важи за белите дьржави,куто германия примерно,не казвам 4е трябва да е сух,а нормално влажен!дубаиска шатра не ми допада,мирисьт е прекалено силен което говори 4е има доста подобрители вьтре,все едно да си купиш хляб които не е замесен с мая,а само с набухватели!!!този магазин от кьдето си купуваш тутуна в софия ли е ?много ми е трудно да намеря ка4ествена стока напоследьк!

  243. @Илиян – Казвам, че е глупост, защото реално се продават овлажнители и повечето вдигат глюкозата сами. Разликата е, че става по-некачествено. А магазина е в Darmstadt, Германия.

  244. Да в германия има ка4етвени тутуни,но в бг.се срештат рядко…а онлин саитовете за доставка на тутун от германия искат по 30 евро за доставка!!!Искам да те питам,за трубата на наргилето!знам 4е по добре да е от ламарина,но немога да разбера моита от кькво е?жьлта е на цвят и когато постои мокра хва6та зеленикава плесен?и би ли ми препорь4ал някакво наргиле сьс снимка или линк до 100 лв ,6те сум ти много благодарен!

  245. @Илиян – от мед ти е наргилето. Нямам много информация за магазините в БГ. Виж най-добре сайта Задимено, който съм линкнал в началото на статията – там най-вероятно вече пише нещо. Ако не – пиши им и ще ти помогнат.

  246. Продавачът, който ми продаде наргилето, ме убеждаваше че това не е мед. Ако е било мед, нямало да струва 25лв, а 55! Цветът на трабата е ярко жълта, като злато и няма никакъв червен отенък, какъвто имат по принцип медните траби.Затова и ти зададох въпроса. Как да разбера от какъв материал е трабата, когато купувам ново наргиле? И кои са по – добри.. китайските или сирийските?

  247. @Илиян – аз точно обратното знам – тук качествената ламарина е по-скъпа. Може да е някаква друга сплав, но надали. Старото ми наргиле беше от мед и по същия начин позеленяваше – особено тръбата, която е във водата. При всички наргилета се получават налепи там, както и вътре, но при медните се чистят най-трудно. Освен това самата мед оставя различен металичен вкус на наргилето. Ламарината е по-неутрална. За Сирия/Китай не знам, но бих заложил на Сирия.

  248. Как се познава от каква сплав е трабата на наргилето? Какъв цвят трябва да е, дали да е тежка или лека? Чувал съм, че месинговите траби са по-добри. Ето линк на моето наргиле:

  249. В софия предлагат наргилета единствено по арабските магазини,кудето са: Или китаиски или сирииски,пьрвите са с бели трьби а вторите са сьс жьлти!неразбирам много от метал затова зададох вьпроса?!Питал сьм един приятел които,е сирииец….и тои ми каза 4е месенговите нергилета са наи хубави!но като се поразрових в нета:разбрах,4е основата на месинга е мед!!!Имам и оште един вьпрос?Ако си купя малго наргиле,такова дето се продава в куфар4е…и е около 30 см,ще искарва ли достата4но дим,колкото голямото?кькви са плусовете и минусите на голямо и малко наргиле?!

  250. Може ли някои,да ми каже от куде мога да си купя овлажнители:за исьхнал тутун?В София няма никьде такова нещо,проверих по вси4ки арабски магазини и „НЯМА“!!! Пробвах сьс мед,и ме заболя главата,пробвах сус глицерин,и се промени вкуса на тутуна….!

  251. @Илиян – Не, не мисля, че е обикновен мед. Може да провериш в мрежата дали има „рецепта“, но аз не намерих. Аз си взимам в Германия от арабските магазини. Ако няма в БГ, предлагам ти да предложиш в Задимено да се съберете ентусиасти и да си поръчате заедно от щатите или Европа.

  252. Купих су марку4 с далжина 1.5м… за 18 лв,много е твурд не е като този които ми продадоха с наргилето,вапросьт ми е следния:как мога да разбера може ли да се мие или не?

  253. @Илиян – като правило – недей го ми. Аз ги сменям на 6 месеца като се замърсят. Все пак можеш да питаш продавача дали вътре е с найлон или хартия. Съветът ми е като се замърси порядъчно, да пробваш да го измиеш – ако се скапе, така или иначе ще взимаш нов. Проблемът при миенето обаче е, че дървените части се надуват, затова ако имаш някоя стара четка от ония тънките, използвай нея, за да махнеш треските, които са се надули от вътрешната част на двата края на маркуча. Така ще разшириш и дупките.

  254. Темата за наргилетата взе да ме валнува много,и реших да проверя наистина куде е тункоста и изкуството в правенето на едно добро наргиле!!!С моя приятел Ха4ик,които е сириец пушихме истинско сириско наргиле видях,кьде и какво трябва, за да се полу4и наистина както трябва,така 4е на кратко ще поясня:1.Широка и керами4на 4а6ка,:2Наргилето да е от месинг,да е платно…такова наргиле в бг.струва 100лв!!!!А в сирия 25$!!!Пора4ал сум на Ха4ик едно такова,да видим!….Пове4ето бьлгари си купуват наргилето от 25-60лв което в общи линии предтсавлява една труба малко наки4ена и това е!!!Поеснявам истинското наргиле е от месинг и е платно,има траба която се маха собствено рь4но!!!Предпо4итам на хора които искат да осетят наистина удоволствието да пу6ат наргиле!Това да си взвмат!Пушил сум в клубове малко наргиле и голямо,е разлика има!!!!Голямото си е голямо:

  255. един съвет – никога не измързелявайте да си оставите изпушеното и неизпразнено наргиле на терасата при градуси към минус 22 по целзий. пагубно е за шишето. за това се наложи да ходя до египетския (подпкравковия) пазар в истанбул 🙂 та.. честито ми ново съкровище

  256. Знам какво е обеснено в задимено,но това си е ли4но мое мнение!Пушил сум от малко и от голямо наргиле,и то в клубове кьдето знаят как да го приготвят…малкото наргиле едвам испускаше пушек,а с голямото пафках като локомотив!!! 🙂

  257. Относно за студа и градосите,идва лято и ве4е няма такива градоси бе 4овек…коментара ти е излишен!!!!

  258. @Илиян – не че нещо, но откъде реши, че можеш да казваш кое е излишно? lawyer.bg е дал много полезни идеи и съвети на посетителите на тази статия и този тук също е такъв. Ако не си забелязал тук има 300 коментара в последните 2 години, затова бележката му е полезна.

  259. Добре,ще го имам на предвит за следващата зима!Ако не забравя до тогава,4есно казано незнаех 4е като оставиш вода в стаклено шише при миносови температури замрузва и шишето се прьска!Прав си много полезна информация 🙂

  260. Ето това наргиле искам да си купя,някои има ли сьщото?Някакви отзеви,дали е хубаво?!

  261. Някои да знае от кьде мога да си купя кокосови вьглища за наргиле?

  262. Има едни вьглени които се правят от кокосови 4ерупки,знам 4е по бавно се запалват,но са по безвредни и придобиват приятен вкус…има ли ги някьде в бг?

  263. Точно такива имам, писал съм за тях дори – погледни последните 3 параграфа: http://zadimeno.com/nargile/vugleni

    Ако искаш мога да ти дам 4-5 кубчета да ги тестваш, според мен изобщо не са толкова добри, колкото ги изкарват и правят неприлично много пепел. А въглен да придобива вкус до сега не съм виждал…

    Иначе не се продават в БГ, но можеш да си ги поръчаш от Германия примерно, Amazon дори ги продава ако не се лъжа!

  264. Добре ще сьм ти много благодарен,кьде може да си видим?Бих искал да ги пробвам!Ако на теб не ти харесват може да ми ги продадеш,германците сьщо така хвалят едни вьглени които се казват банбу4а от банбук! намери ме на скаип first_klass_

  265. Привет!
    Купих си наргиле, но „клапана“ нещо ми се струва, че не е наред. Като го отворя има едно топче и това е. Нормално ли е, защото пробвах да смуча при запушени всички други дупки и влизаше въздух от някъде…(всичко беше добре уплътнено) Според мен не е наред, защото като запуша дупката на „клапана“ се появява дим, който иначе липсва.
    Моля, помогнете!

  266. @BeeFeaTeR4y – възможно е наистина да е скапан. Трябва да го завиеш до края – този клапан се развива само кагато димът стане много тежък и искат да изкаваш насъбралия се в стъклото или да го разредиш. Ако не се появява твърде много пушек и клапана е развален, може директно да го запечаташ.

  267. Общо взето в бг.няма хубави наргилета,вси4ки наргилета са от евтин материал,имам приятели араби,които ги продават… и казват не може да продаваме нещо хубаво понеже българите не дават пари за такива неща. Всичко е от евтина ламарина, което от своя страна води до неблагоприятно и недостатъчно качествено пушене. Аз пазарувам единствено от Он-Лайн сайтове в чужбина, където има наистина интересни продукти, които не могат да се намерят в България. Всеки може да си купи кутия цигари да изпуши една и до там. Наргилето е нещо съвсем различно, изисква се повече старание и резултатът е на лице. Ако искаш, скоро ще си купувам наргиле от германия, което се казва – WPD 620 B Youtobe има много видео материали за това наргиле и всичко е обяснено.Tова е наргиле от месинг,не съм пробвал ,но са ми казвали 4е разликата е огромна!

  268. Точно такива имам, писал съм за тях дори – погледни последните 3 параграфа: http://zadimeno.com/nargile/vugleni

    Ако искаш мога да ти дам 4-5 кубчета да ги тестваш, според мен изобщо не са толкова добри, колкото ги изкарват и правят неприлично много пепел. А въглен да придобива вкус до сега не съм виждал…

    Иначе не се продават в БГ, но можеш да си ги поръчаш от Германия примерно, Amazon дори ги продава ако не се лъжа!

  269. Най хобавуту наргелета е индиискоту.има ги в индиискити мангъзините

  270. Тези въглени кокосовите за които става въпрос се продават в България и то на много лесно място,в студентски град има магазин за такива неща точно на светофара преди боулинга и фантастико
    (до манджа стриит)

  271. То това отдавна е факт – Коко Нара и подобните въглени ги има поне от началото на годината в много магазини. Това, обаче, не ги прави по-добри ;D Все така цапат, трошат се, правят яко пепел и се палят трудно.

  272. До колкото съм виждал и като прочетох статията придобих доста полезна информация. Скоро заредих едно наргиле както е описано тук. Просто се чудех защо слагаш толкова много дупки, когато заредиш главата? Видях по същият начин с толкова дупки и въглените отстрани изкарваше доста, но аз като опитах не се получи. Някакви идеи защо е станало така?

  273. @Илиян

    Дай ми някакви твой данни за контакт с тебе относно наргилето от Германия

  274. Скаипа ми е iliyan_79 , намери ме и ще видим с какво мога да ти помогна (:

  275. @Николай – Скаипа ми е iliyan_79 , намери ме и ще видим с какво мога да ти помогна (:

  276. Предлагам Немски наргилета от лицензирани магазини !!! За повече инфо скаип: iliyan_79

  277. Здравейте, чудя се дали може да се зареди с трева наргилето. смисъл по същия начин ли се слага тревата, както и обикновенния тютюн.

  278. На Илиан може да му теглите една майна на тоя лъжец само говори и нищо не прави несериозник е! А относно въпроса слага се станиол първо и се правят 3 малки дупки и слагаш тревата и палиш със запалка и дърпаш това е. 😉

  279. Здравейте!Имам нужда от помощ..без да искам си счупих вазата за наргилето…то е много отдавна,подарък е на съпруга ми,но сега почнахме да го използваме!Аз съм от Русе и тук никъде не намерих резервна ваза,после реших да си взема едно ново,но навсякъде са Китайски и са много грозни..до колкото разбрах,моето е сирийко..мога ли от някъде да си поръчам нова ваза или няма смисъл..по-добре едно ново!Благодаря предварително 😉

  280. @М.Тодорова – Здравеи, надали в русе ще намериш ваза за наргилето ти. В софия е по вериоатно да има такава, наи добре е да носиш горната част със себеси ако имаш път към софия. Другия вариант е , ако не държиш на това наргиле да вземеш друго.

  281. @Илиян
    Не съм съгласен аз си поръчах наскоро наргиле от http://www.nargilehouse.com и съм доволен от качеството, медно наргиле а не от тези боклуци алуминиевите…

  282. Здравейте, а какво мислите за смеските без тютюн? Някои казват, че са по-вредни, но според мен смеската е същата само тютюна липсва
    Поздрав!

  283. Искам да попитам дали може да се замени фаянсовата плочка със глинен съд(гюведже)

  284. искам да ви попитам когато пуша наргиле и ми става гадно на гърлото и ме боли главата някакви идеии ?

  285. @Кеистиян – може. Някои глави са от глина. Чупят се по-бързо и се развалят по-лесно. Освен това е важно да не е декоративно гювечето, а да става за ядене – тогава лака му няма да е отровен при високи температури.

    @иван – Много силно го правиш и много дим изкарваш. Виенето на свят и гаденето са от приемане на твърде много моноксид. Това означава, че много силно гори тютюна. Пробвай с доста по-малко тютюн, който да не докосва фолиото и с по-слаб въглен, който местиш по главата. Ако те разхлабва, значи поемаш твърде много никотин. Смени тютюна и пуши по-леко. Няма нужда да си взимаш здравето.

    @Георги – за глицериновите капки ли? Взимаш малко тютюн в длан, капваш 2 до 4 капки и го овалваш. Използва се обаче само когато тютюнът е много сух. Иначе става много тежък. Тютюнът не трябва да капе като го вземаш.

  286. Братле много четох и съм чел но имам чуството че какъвто и вкус да сложа не го осещам …… уж правя всичко ама бах ли го…. ако нещо се сетиш пиши:)

  287. Ще има ли проблем ако паля квадратни въглени на котлон със стъклено покритие?

  288. Много добри съвети! Изцяло съм съгласен.

    Като човек живял в Ливан и с доста опит в пушенето и правенето на наргиле искам да добавя, че качествените въглените са един от най-важните елементи за добро наргиле.

    Най-добри, по мои наблюдения са естествените дървени въглища, но тези за барбекю, каквито можете да намерите в България, а специални за наргиле. В Ливан обикновенно се използват въглени от лимоново дърво, които горят много дълго и са почти без дим и мирис. Използва се и още едно дърво, за чието име не съм сигурен. Ако имате шанс да намерите истински въглени за наргиле непременно си вземете и ще усетите разликата. От лоши въглища човек се трови излишно и е много вероятно пушенето да завърши с адско главоболие.

    Важно е също как въглените се поставят върху фолиото. Най-добре да се използват 2 или 3 малки въглена, които се поставят в периферията, а не в центъра. Когато поставите въглен в центъра е много вероятно тютюна да се запали и димът да стане тежък и неприятен.

    Поздрави!

  289. Здравейте,аз съм майка на едно 17 г момче,той има наргиле вкъщи,от 3 месеца,преди това е пушил в заведение,та на последък забелязвам когато пуши вкъщи той е един къто замаен ,(всякаш алкохол е пил)притеснена съм да не слага нещо друго .

  290. @Сиси – Ако слагаше нещо друго, първо щеше да се усети по миризмата, второ значи му давате твърде много пари, защото бая трева ще отиде за едно наргиле. По-вероятно не го чисто добре и прекалява с пушенето – високата концентрация на никотин и въглероден моноксид води до замайване, диария и прочие неприятни неща аналогично на цигарите. Добре е да понамали както честотата, така и времето и да го чисти добре. Също да не до тъпчи толкова. В заведение е едно да се пуши – вкъщи човек е много по-склонен да прекалява. Знам го от опит.

  291. Днес си купих котлон за въглени от магазин на гази, малък, побира 3 въглена, но когато го включих започна да изхвърля искри и да пръщи. Изключих го и не съм го включвал отново. Нямам идея къде е проблема. Добри хора помогнете да се наслада на едно хубаво наргиле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.