TED – що е то и пет нови попълнения

ted_logo.png

TED – технология, забавление и дизайн. Това са трите сфери, които се обсъждат на тази конференция. Най-великите умове и таланти се събират всяка година на това събитие за да представят и обсъдят новостите в тези три направления и да представят погледа си върху света и напредъка на човечеството.

Може всичко това да ви звучи превъзнесено и най-вероятно преувеличено, но е самата истина. Повечето разговори от конференцията са записани на видео и са на разположение на официалния сайт. Често когато се връщам от работа, си записвам последните няколко лекции на телефона и ги слушам докато се прибера. Някой от нещата могат да ви обърнат мисленето и да ви завъртят главата.

Като пример ще ви дам Ханс Розлинг, който разчупва предразсъдъците за бедността по света с един интересен статистически софтуер софтуер. Или пък Фил Боргс, който показва колко бързо бива загубвано културното наследство на човечеството и колко е опасно това за нас. Ибал Кадир, който показва как развитието на мобилните комуникации в бедните райони на Индия са помогнали за икономическото развитие. Обаче най-любимата ми лекция е тази на Сър Кен Робинсън, който обяснява как днешното образование убива въображението на младите и ограничава възможностите им.

Освен това на конференцията са говорили хора като Бил Клинтън, Боно, Ал Гор, Никалъс Негорпонте, Джими Уейлс, Сергей Брин и Лари Пейдж. Но колкото и да са известни тези хора и колкото и да са допринесли за света, в TED може да намерите много по-интересни и вдъхновяващи идеи и концепции.

Ето и кратко описание на лекциите добавени през последните дни:

Тео Йансен показва мобилните се скулптури, както той ги нарича. Това са всъщност произведения на изкуството, които си взаимодействат със средата за да се движат. Неговата концепция е, че границата между инженерството и изкуството е само в главите ни.

Андрю Муенда представя нов поглед върху Африка. Може да имате малко проблеми с диалект му, но лекцията е много полезна. Той обяснява много добре защо хуманитарните и финансови помощи всъщност пречат на Африка.

Ерин Маккиин говори за любовта и към думите и нуждата от нов тип динамични речници, които да съберат всички думи използвани в ежедневието. Тя прави много интересни сравнения със старите речници и събиране на този тип информация. Лекцията е направена страшно забавно.

Дийн Камен представя перспективите за нови видове протези. Тези които той е разработил имат за цел да помогнат на войниците връщащи се от Ирак с липсващи крайници.

Джеф Сколл, който е един от първите президенти на eBay, обяснява как харчи богатството си сега за направата на филми, които биха повлиали на обществото да разбере и да се противопостави на проблемите в управлението. От неговата продуцентска компания са излезли заглавия като Murderball, Syriana, An Inconvenient Truth.

Един малък съвет – когато пуснете клиповете на сайта, в началото музиката става страшно силна, затова я намалете малко. После силата на звукът се оправя когато започнат да говорят. Освен това видео плейъра им не е много добър, затова когато използвате паузата или прескачате във самото видео не се изнервяйте от голямото забавяне.

[tags]ted, ideas, worth, spreading, идеи, технология, забавление, дизайн, перспективи, проекти[/tags]

6 коментара

  1. TED – это где-то было, помнится в фильме „Пункт назначения“, там так звали парня, который в ванне очень глупо погиб.

  2. Сдесъ идет реч о саите с идеях, о не о филме. ТЕД оченъ популярное имя, и поетому многого напоминает, но здесъ это просто сокращение.

  3. Pingback: Две статии за мен в блогът на TED Prize : Блогография
  4. Pingback: Демокрацията и науката : Блогография
  5. Pingback: Демокрацията и науката | Блогография

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.