Тест за компютърна грамотност

clip1.png Преди седем години, когато бях в 10-ти клас, се сблъсках с жестоката действителност за компютърната грамотност на служителите в България. Тогава помагах на една неназована институция да си оформи документите. Повечето им служители имаха сертификати за първо или второ ниво на грамотност (каквото и да значи това). Да можеха поне да си пуснат компютъра.

Затова може да разбереш, защо ми стана интересно, когато се натъкнах на тестовете на Test.bg. Конкретно тестът за компютърна грамотност се състои от 45 въпроса, като за всеки имаш по 3 минути. Най-вероятно скоростта на отговаряне се отразява в крайната оценка.

За да сме наясно, ще ти кажа, че имам 77 точки при максимум 100. От тук нататък имай в предвид, че не заяждам със тестовете заради тази си оценка. Наясно съм колко знам и гледам да го прилагам в такива проекти например.

Въпросите в този тест са невероятни. Някой наистина отразяват знания, нужни за използването на Windows, но не виждам кой би оценил сертификат за такава компютърна грамотност. На практика в този тест се показва дали можеш да си пуснеш компютъра, да пуснеш програма и да я затвориш. Любимият ми сегмент от въпроси са типа, в който те питат с каква серия от менюта трябва да се мине за да пуснеш нещо. Това е малко като майка ми в началото, когато си пишеше всички действия на компютъра на лист като редица от стрелкички и рисувани икони. В тази връзка има и въпрос как може да си пуснете кламера в Word. Предполагам, че въпросът за спирането на кламера е в раздела „Напреднали“. Въобще кой някога си е помислял да си пусне кламера, без да е бил пиян.

clip.png

Друга забележка, която имам към тестовете е, че разчитат на това хората да работят на английската версия на Windows. Доколкото знам, голяма част от държавната администрация, а и все повече фирми, взимат версии на български език. При това условие, не може да се очаква някой, който сериозно има нужда от такъв тест, да знае и английската версия. Най-вероятно е работил с българската, защото не знае английски.

Открих и някой грешки в сайта. Когато човек се регистрира и има анти-спам код, се подразбира, че формуляра не различава малки и големи букви. По принцип в такива кодове малки букви не се използват. Дори и да има значение, това е изрично опоменато точно поради общият навик. Да не говорим, че един ред javascript код, който да оправя проблема, не боли въобще.

test_numbers.png

Също така като с оправи кодирането на текста в сайта, може да се избегнат подобни неразбираеми грешки. Това съобщение излиза ако се опитате да направите теста повече от два пъти.

test_error.png

Накрая пак искам да ти кажа, че наистина не се опитвам да се заяждам. Всъщност бих се заял за това, защо въобще не споменават и не включват и знания от Firefox, Skype и Linux, но това е от друго. Също както при VBox7 (по който отдавна не съм писал, но скоро пак ще го ‘емна), давам съвети за подобрение. Всъщност намирам този тип тест за стъпка напред. В предишни години за основна компютърна грамотност се е разбирало да можеш да си включиш компютъра и да не изтриваш текста с коректор по екрана. Затова една допълнителна услуга на Test.bg би могла да бъде интерактивни курсове по този материал. Смятам, че ще са доста успешни при сегашното положение.

А, и едно допълнение – открих начин да мамя на теста. Проблемът е, че когато го пробвах, примерните снимки от въпросите даваха 404. Или сървъра им се е скапал, или имат някакво много странно чувство за хумор. Утре пак ще пробвам и ще ти кажа дали и как става.

[tags]test.bg, тестове, компютърна грамотност[/tags]

4 коментара

  1. Срещата ми с този сайт преди година приключи с паническо затваряне на браузъра. Принципно при компютърните тестове нещата са доста относителни и не е кой знае колко лесно да конструираш някакъв тест който да има еднозначен отговор. Но test.bg определено не са нито новатори нито най-добрите. Не вярвам че сертификат от тях ще ми повиши самочувствието, ама все пак ако кандидатстваш на нова месторабота подобно листче с името ти отгоре би могло да бъде в плюс. Ако аз назначавам някого и ми дойде с листче от подобен тест – няма да го смятам за плюс а ще му дам някаква задача. Преди време работех в уеб фирма и точно така наехме един човек. Много от кандидатите имаха различни умения според афтобиографиите но като им дадох трудна задача за 2 дни и малко се справиха а само един перфектно 🙂 За това за мен този метод с тази проста проверка е ефективен. Дори и аз съм бил поставян в подобен тест.

    А иначе 77 не е зле, аз май бях 73 или 75 което е далеч от моите възможности, но така са преценили хората 🙂

  2. Хаха! И аз го открих това със въпросите, но при теста за Photoshop картинките са ми от значение. Изкарах 75.12 без да мамя, но с отворен Photoshop, за да проверявам някои неща. И все пак не мисля, че тия сертификати имаг някъква стойност. Не съм виждал такъв, но мисля че зад test.bg не стой някъква сертифицираща организация. А и при кандидатстване за работа едва ли някоя сериозна фирма ще го вземе на сериозно. Нямам информация за хора доказали грамотността си с такъв сертификат. Е дано не е толква измислен. Лично аз не мисля да го поръчам за 45 лв.

  3. @Драго – Идеята според мен е да генерира серитификати за кандидатстване за работа и някаква платформа, която да дава някаква тежест на сертификатите, без реално хората да имат знания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.