Тест за компютърна грамотност – мамене

Както вчера ти обещах, ще ти покажа как може да получите максимума брой точки в Test.bg. Не мога да ги получа сам, защото обещах на определени хора да не влизам по непочтени начини в класацията им за топ 100.

Ето трите прости причини, поради които ти давам тази информация:

 • това е уязвимост на теста и собствениците ще е добре да я оправят
 • всеки, който разбере как трябва може да се направи е достатъчно IT грамотен
 • ако някой реши да помогне на друг (незнаещ) да мами, то той може да го направи по много други по-конвенционални начини
 • Това, което пречи в теста е времето. То върви в горният десен ъгъл. Това, от което имаш нужда е Firefox (разбира се) и Firebug. Като се отвори страницата, в конзолата на Firebug трябва да напишеш следния код:

  setInterval(„timeSeconds=180;“,1000);

  Това ще фиксира часовникът на 3 минути. Неудобството е, че след всяко презареждане, трябва да пускате кодът. Затова може да направиш страница с два фрейма в нея – на първия да върви test.bg, а на другият скрипт, който сменя времето в първия.

  testbg.png

  Може да си се сетил и че така може да си сложите и каквото искате време. Затова горната снимка показва как на един въпрос ми остават 30 минути от 3 зададени. Не знам как това ще се отрази на сметките в системата, затова по-добре е да са 3 минути или 2 минути и 59 сек. Във всеки случай това работи, защото системата разчита изцяло на javascript кода да изпрати резултата и времето за което е дадено. Това е направено за да се избегнат проблемите около лошият интернет.

  Не препоръчвам на никой да мами на този тест за да се изкачи на горните места поради три причини – не е честно към останалите взели теста, не е морално и най-вече – олигофренско е. Все едно си гимназистът, който се перчи пред първолаците, че може да смята. А така или иначе администраторите ще махнат „рекорда“ след няколко часа.

  На Test.bg пък ще препоръчам да си направят тестовете на applet-и. По моята статистика, около 95% от компютрите ги поддържат. Освен това очевидно въпросите им са в базата данни и се генерират динамично – няма да е никакъв проблем да се направи аналог на java. Така ще е много по-сигурно и точно. Дори няма да се натоварва сървъра, защото резултатите може да се събират при клиента и да се качват на сървъра подписани за да не се фалшифицират.

  [tags]test.bg, тестове, компютърна грамотност, мамене, cheat, резултати, съвет, сигурност[/tags]

  3 коментара

  1. Неудобството е, че след всяко презареждане, трябва да пускате кодът. Затова може да направиш страница с два фрейма в нея – на първия да върви test.bg, а на другият скрипт, който сменя времето в първия.

   Или да асоциираш JS файлче с този код с домейна test.bg чрез GreaseMonkey addon-a за FireFox – ще ти изпълнява кода в скрипта на onload 😉

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.