Универсално соларно зарядно

efx-solarpanel-c.JPG Появило се е универсално зарядно за мобилни устройства, което работи на слънце – Universal Solar Charger. Точно затова говорех преди, че ми трябва. Работата е, че май не работи с лаптопи, но все пак ще питам. Универсално е, защото има различни сменящи се накрайници, с който може да се зарежда. Освен това има вътрешна батерия, която може да се зарежда отделно и по-късно да се използва като източник за зареждане на телефона, ipod или нещо друго. Освен от слънцето, може да зареждате и направо от мрежата.

Удобството е, че ще имате еквивалента на допълнителни батерии, но не за точно определена играчка, а за всички. Другото положително нещо е, че няма да има нужда да се мъкнат 20-тина зарядни, а само едно. Точно това ми се беше случило веднъж когато се връщах към България – на скенера чантата ми приличаше на джунгла от жици, защото бях взел към 5 зарядни и 3 различни кабела за данни. Освен това устройството е малко и не много скъпо – около 70 $.

ulife009900_01_l.jpg
ulife009900_10_l.jpg

51vd5kqiq7l_aa280_.jpg Като се разтършувах из amazon, видях че има и други подобни играчки и то не по-малко популярни. Тази тук примерно се казва Free Loader и е на същата цена. Параметрите му изглеждат подобни и също има много накрайници за различни устройства.

Това обаче изглежда е доста търсено – Solio Universal Hybrid Solar Charger. Цената му е по-голяма – около 85$, но ми се струва че отразява повече дизайна, solioblkpr.jpgотколкото функционалността. А дизайна си е наистина добър. Панелите могат да се отворят докато не заприлича на детелина и да се носи така закачена на чантата ви например. Въобще такива играчки навлизат на пазара стабилно и съвсем скоро ще имаме достатъчно надеждни и ефективни зарядни, които ще се смятат за стандартен аксесоар към телефона или лаптопа ви. Също както bluetooth в момента.

[tags]solar, charger, hybrid, universal, Solio, brandos, универсално, зарядно, соларно[/tags]

12 коментара

  1. Zdrasti prochetoh statiata ti i opredeleno mi haresa. Samo da spodelia neshto po temata predi dve godini biah v USA hodih v magazin za vsiakakva elektronika. Tam za purvi put vidiah podobno ustroistvo s niakoi razliki. Cenata beshe okolo $ 40. Niama zariadna bateria a predstavliava dva slunchevi panela prikrepeni edin za drug. Dava dostatachno tok za laptop i vsichki po nisko konsumirashti el. uredi. POZDRAVI !!!

  2. Съмнява ме да е работило добре, защото сега се опитват да създадат точно такива устройства. Тези, които виждаш горе дават достатъчно ток за един телефон, но никое от тях не може да захрани лаптоп. Продават се едни чанти, които имат прикрепени панели на гърба, които стават, но струват 100+ евро. Търсенето обаче продължава. Вчера пак се сетих за темата и прегледах интернет магазините за подобни играчки. Най-евтината за телефони беше 30 евро. Проблемът им че всички са много тежки и обемни. Това е защото още използват силиций като основен компонент. Като довършат разработките за печатани схеми на слънчеви панели, практически тези устройства ще тежат колко лист и ще могат да се вграждат в самите лаптопи и телефони.

  3. Здравейте
    Включвам се по темата за да разясня малко за панелите. Слънчевите панели за зареждане са с много малка мощност и затова се ползват за зарядни на съществуващи батерии , като пример ще дам два вида слънчеви панели – Тези от соларните ламички който се продават по магазините : 0,2-0,4w ; соларен панел за зареждане на акомулатор на кола : 2-7 W ; като този за кола е с размери 25 на 40 см. Правете си сметка колко мощност можете да очаквате от тези зарядни който са за телефон те са с размери 2х по малки от това за кола. В момента в световен мащаб соларните панели са с 25% КПД като се очаква вдигането на мощноста до 40% което пак няма да е достатъчно за директно захранване на каквото и да било (освен калкулатор който също е с презареждаема се батерия допълнително)
    Въпреки всичко е прекрасна алтернатива на места с проблемен ток и места където няма такъв изобщо.

  4. Всъщност вече има преносими соларни зрядни, които се раздват на много голям успех. Това е защото в самите себе си имат допълнителна батерия, която се пълни, докато не са включени към устройство. Втората причина е, че никой не очаква от тях да са основен източник за зареждане, а по-скоро като поддържащ. Пример за това са алпинистите, които могат да го закачат за раницата си и докато хорят през деня, батерията им да се зареди. Вярно е, че ще отнеме може би цял ден да за се зареди един телефон, ако не и повече, но при условие, че нямаш наблизо друг източник. Това е добър вариант.

    Соларните панели се развиват доста бързо и с навлизането на технологията за директен печат цената им спада много бързо. Няма да се учудя въобще ако съвсем скоро стане възможно дрехите и чантите ни да имат прозрачен слой, който да абсорбира улравиолетовите лъчи и/или вибрациите и така да зарежда мобилните устройства по нас. Други две алтернативи са преносимите зарядни с горивен елемент на базата на водорода и безжичното зареждане. Последното впрочем вече е дало работещ комерсиален продукт, но доколкото знам се продава само в Англия. Имам статия по въпроса в блогът.

  5. Абсолтно съм съгласен 🙂 Просто отбелязвам че като директен източник няма да се реализира подобно устройство както по горе беше писано ,
    „Niama zariadna bateria a predstavliava dva slunchevi panela prikrepeni edin za drug. Dava dostatachno tok za laptop i vsichki po nisko konsumirashti el. uredi. “
    а за бъдещето като източник на презареждане си абсолтно прав аз лично разполагам с два малки панела за зареждане и съм страшно доволен сега смятам да взема от големите комерсялни с по 200w напрежение . За това което пишеш с прозрачните панели , вече е направен прозрачен фотоволтаичен панел така че скоро ще може да се види и по магазините, а ако някой се е замислил покрай статията да си купи такова зарядно му препоръчвам навиваемо подобно (като онези силиконовите клавиатури ама е зарядно с фото панел)
    Поздрави

  6. Аз друго се надявам – да вземат да ги инсталират вече по панелите на лаптопите и телефоните. От Apple вече са пуснали патент за такова устройство, на което екрана му е много слоеве – за визуализация, за осветление отзад, за докосване и новостта – слой от слънчеви клетки. Може пък следващата версия на iphone да има и такава функция.

  7. навярно в България са много скъпи тези соларни батерии. Тук – Канада,на разпродажба може да си ги намериш на много изгодни цени стига да уцелиш момента

    тази както се вижда е за автомобил и е макс 17,5v 4,8w 260mA
    и за цена от 20CAD$ a тези за комп се намират на тези цени безпроблемно

  8. Не са много по скъпи . 40 лв. някъде са за автомобил но са със същите размери и са 2вата ….

  9. Сега покрай тези проблеми с газовите доставки за България и евентуален режим на тока се сетих за подобни устройства.

    Виждам сте дискутирали соларните батерии, а момчето от Канада казва, че не са толкова скъпи.

    В крайна сметка някой ползвал ли е такова нещо и може ли да напише впечатленията си?

  10. Забелязал съм, че доста домакинства слагат слънчеви панели, но за топла вода. Такива средства на този етап могат само да ограничат разходите, но не и да бъдат основен източник на енергия. Няма да решим енергийния проблем ако си сложим панел на покрива и дори с няколко слънчеви или ветрени централи. Трябва по-генерално решение. Впрочем една голяма част от осграничаването на разходите в национален мащаб би бил да се изолират къщите и тръбите на топлопроводите. От там нататък, ако има рязане на данъци за подобни панели, то доста хора бих да се оборудвали и това би помогнало много на мрежата.

  11. търсех продукти на Solio в България но за момента няма успех. Ако някой знае нещо, ще се радвам да науча.

    Иначе намерих ето това: може да ти е полезно. Има и големи зарядни за лаптопи.

  12. За щастие с всяка година соларните панели стават все по-тънки. Никой не би искал да носи чанта 5 кг соларен панел със себе си навсякъде 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.