В България храната и пиенето е най-евтино

kawarmar.jpg

Бих добавил – и най-вкусна, но това си е мое мнение. Със сигурност мога да ви кажа обаче, че се храним по-здравословно и зеленчуците са ни истински. Дори преди време на едно летище разглеждах немски пътеводители за България и там започнаха описанието с „Страната, в която зеленчуците все още имат вкус…“.

Но това дали нещо е вкусно или не е въпрос за кулинарите. За средния потребител все още най-важното е цената. Според Евростат – Европейската Статистическа Агенция – цената на храните и алкохола в България е най-нисък в Съюза, като за цяла Европа единствено в Македония е по-евтино от нас (документа). Ето карта с относителните нива на цените на храните и безалкохолните напитки спрямо средното за Европа.

stat_food_europa.png

Ясно може да видите, че единствено България и Македония сме под 60% от средното. Някой може да каже, че да – евтино е, но и заплатите са много ниски и ще е прав. Разликата обаче е, че в България по-голямата част от храната е с добри вкусови и хранителни качества. Да не говорим, че лесно може да намерите екологична храна без химикали, добавки и консерванти в някое село или на пазара. В Европа, обикновено такава храна е в специални Bio магазини, и струва от 2 до 5 пъти по-скъпо от обикновената. Вие представяте ли си да плащате 15 лева за кило домати.

Ето и още статистика, която ще ви покаже къде сме точно спрямо другите държави по отношение на храната, алкохола и цигарите. Средното за Европа е отбелязано с черно.

Статистика за относителната цена на хранта и безалкохолните напитки в Европа Статистика за относителната цена на алкохола в Европа Статистика за относителната цена на цигарите в Европа

[tags]eurostat, statistics, food, price, bulgaria, europa, eu, ес, българия, европа, статистикам, храна, алкохол, цигари, цени[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.