Върхът на инженерството – Бурж Ал-Такуа

Не си мислете, че става въпрос за супер модел БМВ, невероятно малък компютър или телефон. Не става въпрос дори и за космическите хотели. Става въпрос за сграда. Наистина е трудно да се построи сграда, особено в условията, на които трябва да издържи тази. Ако сте гледали документалните филми за строежа на Бурж Ал Араб, ще разберете.

Има планове за много сгради в Дубай. Този оазис просто разцъфва с хотели като този например. Това, което прави тази сграда уникална по рода си в света е, че няма да има никакъв отрицателен ефект върху околната среда. Това означава, че ще произвежда цялата си енергия и вода сама и ще рециклира отпадните води и смет.

burjaltaqasoutside1.jpg

За производството на ток ще отговарят 15000 квадратни метра слънчеви панели на покрива и 17000 – на малък „остров“ по-навътре в морето. Освен това на върха, където ветровете са екстремни, ще има 60 метрова турбина. Тя ще произвежда голяма част от енергията. Всъщност слънчевите панели се очаква да са много ефективни, защото според последното проучване на НАСА, Дубай се намира в част на земята, където има доста слънчева енергия.

gerber-1.jpg Излишното количество енергия ще се консервира за нощите и по-тъмните дни под формата на водород. Той ще се извлича от морето, ще бъде съхраняван в контейнери и след време водородни клетки пак ще го обръщат в ток. Предполагам и че получената вода от горивните клетки ще бъде използвана като питеен източник, защото ще е абсолютно чиста.

gerber-2.jpgОсновната причина за загуба на енергия в подобни сгради е охлаждането. Температурите в Дубай са непоносими и климатичните инсталации работят с пълна сила. Бурж Ал-Такуа е така замислена, че да има минимална повърхност за да поема по-малко слънчеви лъчи. Освен това външната й обшивка действа като шит и отблъсква топлината. За да се изстуди допълнително сградата, хладните въздушни потоци от върха на кулата ще се прихващат и ще циркулират в климатичната инсталация надолу.

Реално погледнато това чудо на инженерството използва всички възобновими ресурси около себе си, за да пести и произвежда енергия. Ако бъде построена, ще бъде важен опит и пример на останалия свят, че екологичното строителство може да бъде едновременно печелившо, красиво и сравнително евтино.

burjaltaqasinside1.jpg

Източници: gerberarchitekten.de bustachange.com

[tags]Burj Al-Taqa, дубай, небостъргач, инженерство, екология, стабилно, развитие, слънчева, енергия[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.