Webware 100

Тези дни излязоха резултатите от Webware 100 – класация на най-успешните услуги и инструменти в мрежата. За мен лично нямаше особени изненади в класацията – google зае главните позиции в няколко категории заедно с много известни имена в мрежата. Естествено е да няма изненади при условие, че гласуването се правеше от потребителите, чиято активност прави съответните сайтове толкова популярни и дори полезни.

Има десет категории: browsing, комуникация, общества, данни, забавление, медия, мобилност, продуктивност и комерсиални, публикуване и знание. Browsing не е преведимо, но е ясно за какво става дума – програми и инструменти за разглеждане на сайтове. Във всяка категория има 10 позиции. Ето някой акценти от класацията:

Google

Както казах, google обраха много аплодисменти. В Browsing, Google Reader е на второ място, gmail също в Комуникация; в данни е едва на шесто, но там акцента е на споделяне на информация; в Мобилност различни продукти са на първо, трето и четвърто място; в Продуктивност и комерсиални заема между шесто и осмо място; в Публикуване и Знание е на съответно пето и четвърто място. YouTube и Blogger, които са собственост на google, също са тук. Накратко различни услуги и продукти на Google заемат 14 от 100-те възможни места в класацията. За сравнение microsoft имат 4, а yahoo имат 6.Това прави Google една от най-успешната компания в интернет, което разбира се всички вече знаем. Друго си е обаче това да има цифрово изражение. Според мен тук трябва да е и Picasa, но тя още не е толкова популярна както и Web Albums. Има време.

Firefox

Това не мога да не го спомена – лисицата е на първо място и тук. Може би е там, защото е най-бързо развиващия се browser, може би защото потребителите и са много по активни, а може би и защото хората наистина го харесват повече. E-то е на трето място, а операта и сафарито са на седмо и осмо. Само нагоре.

Skype

На пето място е в Комуникации, но трябва да се каже, че е и най-новата и най-успешната програма от този тип досега. AIM e на първо място. Аз лично не познавам човек, който да я използва, но предполагам, че в САЩ е популярна. Интересното е, че ICQ не е в класацията, а MSN е на осмо място. Мисля си, че догодина Skype ще бъде на първо. И като се има в предвид всички планове и допълнения, които E-bay направиха, нищо чудно да влезе в категорията Комерсиални.

P2P

Ох, вълшебна дума. Има много програми базирани на технологията като BitTorrent, Skype, Аzureus, BitComet, mTorrent, DC++ и много други. Повечето целят лесно и безнаказано споделяне на данни, но някой като Skype и Joost са в сферата на комуникацията и забавленията. Технологията е много мощна, но все още има технически и законови пречки за да разгърне потенциала си. Всъщност в повечето случаи легалната част поражда технически проблеми от типа на защити, интернет филтриране и ограничаване на правата. Затова в тази класация можем да видим много малко такива програми, въпреки че добре знаем, че вече почти всеки има някаква torrent програма. Това е отразено с присъствието на BitTorrent и Allpeers в категорията Данни.

Първата всички я знаем, но втората може да не сте я чували. А трябва. Allpeers е plug-in за Firefox (естествено), който добавя функционалността на p2p програма в познат interface. Много лесно могат да се споделят файлове с приятели и те да ги дърпат директно от вас. Преди програмата беше в бета версия и я пробвах за известно време, но липсваха някой неща и я изоставих. Сега вече е официално пусната и изглежда набира стабилно скорост, защото в класацията в на първо място. Препоръчвам ви да я пробвате.

Публикуване

Както се досещате акцента тук е върху блоговете, въпреки че е отделено и място на различни инструменти за показване на съдържание като Flash и Silverlight. Естесвено Flash, който както знаете е вече собственост на Adobe заедно с цялата Micromedia, е задължителен за всеки сайт и browser. Интересно ми е обаче присъствието на Silverlight тук. Наистина това е най-добрия конкурент на flash, но той тепърва има да набира скорост. Да не говорим, че като рожба на microsoft, ще има стабилен отпор от доста потребители.

От инструментите за блогове разбира се виждаме WordPress (който аз използвам), Blogger и Typepad.

Въобще много може да се говори по тази класация и да мъдруваме накъде е тръгнала мрежата и дали ще ни повлече. Бързо ще стигнем до извода, че фактически няма свободен пазар в интернет. Наистина потребителите определят кое ще стане следващия хит с действията си, но в крайна сметка всичко се определя от големите играчи. Ако google купи нещо то автоматично е обречено на успех. Дали обаче ще се запази на върха зависи от това колко добре си свършат работата програмистите. Както казах за мен най-голям потенциал имат p2p инструментите и интернет обществата. Блогът като концепция още не е изчерпал потенциала си, затова ще се запази още доста време. Ето тук може да видите още анализи по темата.

[tags]webware, 100, firefox, flash, p2p, silverlight, azureus, DC++, IE, bittorrent, skype, aim, youtube, wordpress, blogger, google, класация, интрументи, сайтове, allpeers, joost[/tags]

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.