Workshop за проекти по еврофондовете

Миналия вторник ми се обади един приятел и ми каза, че вечерта щяло да има среща на тема „Кандидатстване за еврофондовете“. Стана ми интересно, защото преди 6 месеца имах идея за проект, но ми липсваше финансиране. Хрумна ми да опитам с еврофондовете, но след дълго търсене и няколко писма без отговор се отказах.

На срещата имаше около 15-тина човека. Интереса беше много по-голям, но всичко беше станало набързо и малко хора разбраха навреме. Там беше Иван Тошев – заместник председателя на НСМСБ (Национално сдружение на малкия и среден бизнес) (сайта за област София). Всичко продължи около 3 часа, като разяснихме условията на кандидатсване, основните ни цели, общата рамка на това което трябва да научим и накрая – проекта който имах в предвид. Всъщност се оказа, че и други хора име хрумнало нещо подобно, така че няма да останем без екип.

Решихме, че ще е добре да се направи еднодневен workshop на темата, защото няколко часа са крайно недостатъчни. Не, че за един ден ще научим всичко, но ще имаме поне началните стъпки. До тогава всеки ще събере идеи, които да развием в проекти. Някой може да са чисто тренировъчни, но аз си мисля, че ще успеем да направим истински успешен проект. Имаме много интелигентни хора с опит и с огромното желание да направят нещо от този ранг.

Това което ми хареса в целия процес е, че всъщност човек не прави проект за да източи пари по някакъв начин – целта е така да формулираш идеите си, че те да бъдат финансирани и с резултата да помогнеш на обществото и самия ти да спечелиш от това. Представете си, че винаги сте искали да направите нещо като спортен център или завод за тухли, но сте нямали инвестиции или хора, които да вярват във вас. Парите в тези фондове си стоят там точно за такива цели – доказвате, че можете да го направите (което е първата трудна стъпка) и че това ще помогне на обществото по този и този начин (примерно ще осигури работа на 100 души в Родопите). Следващата трудна стъпка е да го направите по определените условия и наистина да работи. Има наистина много ограничения и трудности, но по този начин човек наистина може да направи нещо значимо.

Освен това, доколкото разбирам, поради липса на такива проекти и достатъчно желание у хората, голяма част от парите, които са дадени на страната, няма да бъдат оползотворени. Това е все едно да са ви подарили 100000 с условие да ги изхарчите, а вие да не сте го направили, защото не знаете за какво. Е, почти, но картинката е подобна.

Ще пиша повече подробности след workshop-а в Събота за това какво сме решили и дали ще я бъде.

[tags]НСМСБ , еврофондове, проекти, кандидатстване, обучение, идеи, финансиране, фондове, workshop, darmstadt, студенти[/tags]

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.