За влечугите и интернета

Борислав Зюмбюлев е
първи заместник-главен редактор на „24 часа“. Статията на въпросния Зюмбюлев е озаглавена „Влечуги зад компютъра“. Основната теза е, че всички форумджии в нета са злобари, които изливат цялата си жлъч, която са натрупали в живота върху участниците в тези интернет дискусии. Като допълнение, обидите и яростта на някой теми разпалват още повече тези настроения. Това е на кратко доре-долу половината статия. Сравняват хората, които пишат във форумите с антисоциални потенциални убийци с раздвоена личност, чиито мнения не не четат в мрежата.

Нека погледнем обаче върху средностатистическия българин. Прекалено много хора в България се оплакват и псуват всичко и всички. Не ми харесва това, но виждам тенденция на подобрение. В тинейджърската част от населението се вижда силна деморализация, което е дълъг термин за това, че псуват, пият, нямат интереси и си губят времето. За това аз обвинявам точно родителите им, но това е друга тема. Забелязал съм, че 90% от хората, които пишат по форумите са точно тинейджъри. Наистина много от тях псуват, но в повечето случаи авторът на статията не е прав.

Обикновено, когато една тема се разгорещи, админите се намесват. По-принцип обаче не се стига до там. Форумите които позволяват такива „дискусии“ не са много и обикновено нормалните потребители бързо си отиват. Това е защото постоянно се появяват идиоти да им развалят темите. Форумите в интернет пространството е много подобно на разговор по време на коктейл – събират се малки групички от хора и всеки обсъжда нещо. Ако се появи някой, който псува на висок глас, то той бива изхвърлен. Разбира се всичко зависи от админите, както казах по-горе.

Тезата на автора се гради върху това, че злобния потребител в мрежата е анонимен тинейджър, роден на село, отегчен и озлобен от живота, който има нужда от психиатрия. Т.н. „нормален потребител“ е в средна възраст и има достатъчно опит в живота. Първо – кой тинейджър не е озлобен и отегчен от живота? Второ – въобще не е коректно нарицателното „от село“ – озлобяването не може да се ограничи по райони. Освен това имало максимум 2000 потребители, който писали редовно по форумите. Разбрали го по IP адресите. Това очевидно не е вярно, поради простата причина, че повечето хора пишат в интернет кафета или зад частни мрежи. В повечето случаи не го знаят, но доставчиците им използват един или няколко IP адреса. Затова този критерии не е показателен.

По мое мнение въпросния Зюмбюлев сам по себе си е озлобен и си търси изкупителна мрежа. Той има високо мнение за себе си, но не иска да си признае, че не разбира какво става с интернет и с младите днес. Вместо това е решил да си изгради мнение по слуховете от наборите и да го подкрепи със случайни и несвързани цитати, който нямат общо с темата. Предполагам, че си е направил трудът да прочете една-две теми тук-таме и на базата на това си прави генерални заключения.

Защо толкова много блогъри се ядосаха на статията? Просто всички от нас са били форумджии преди това, а някой все още сме. Всички сме обидени от такава генерална квалификация. Проблема е, че знаем, че наистина има такива субекти и пораженията които правят върху интернет пространството, въпреки че са малко на брой. Като пример бих ви дал двама, които писаха всеки ден расистки коментари по повечето статии на нюза, преди да се махнат коментарите като цяло. Работата е там, че те са наистина малцинство и бързо биват изритвани или пренебрегвани.

Не може човек да си прави изводи за нещо, което не познава. Виждам, че не познава интернет пространството, защото аз лично смея да твърдя, че го познавам доста добре. Аз съм нещо като маниак на тема социални мрежи и форуми – имам профил почти навсякъде и съм водил дискусии на повечето места. Дори администрирам един. Не могат да се пишат статии от дочути слухове. Но затова сме държава със свобода на словото – всеки може да пише каквото си иска, нали. В същото време всеки има правото и да реагира, а реакцията на българската Блогосфера е напълно оправдана. За мен тази статия е нищо по-различно от същите писания, които самата тя обсъжда – жлъчните излияния на един злобен човек.

Ако имате да му казвате нещо, може да му пишете тук или на главния редактор тук. Приятно форумджийстване.

[tags]Зюмбюлев , влечуги зад компютъра, блогосфера, 24 часа[/tags]

5 коментара

  1. Наистина Зюмбюлев изби рибата с тоя си пасквил. Бива генерализации, бива, ама това… Само в нета има злоба, а извън нета всички се прескачат, пеят и танцуват като в някаква хипи комуна. Мани, не ми се говори… 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.