Как да различим Унгария от България от Сърбия

Всички тук сме наясно какво има в България, затова няма да давам нагледни примери за сравенение.

Следните снимки направих докато пътувах с автобус от Германия за България на 22-ри Декември. Когато влизахме в Унгария, тъкмо бяха отворили границата. Беше много странно, защото пункта беше там, а само ни махнаха да минем. За сега в България това е възможно само с Румъния и Гърция, но го пожелавам да стане по-скоро.

Ето два примера за стъпка в правилната посока. Единият е положителен, другият отрицателен. Единият е от Унгария, другият от Сърбия.

200712210948_00377_t.jpg

Тези електрически централи могат да се видят на влизане в Унгария. Имаше гъста мъгла, но въпреки нея успях да преброя поне 30 от тези, които бяха близо до пътя. Хората са се възползвали до крайност от възможността да използват този възобновяем източник на енергия. За разлика от други държави, в България имаме много места с такъв потенциал. Не съм го виждал лично, но са ми казвали, че по границата с Гърция има подобно нещо. От гръцка страна има множество такива централи, а от българска нито една. Те са се възползвали и печелят от това, а ние не. Сега се води разгорещен спор дали да има централа в Белене или не. Независимо от резултата, такива мощности ще помогнат не само на енергетиката, но и на имиджа на България. А всички знаем, че имаме гореща нужда и от двете.

200712211546_00379.jpg

Това пък може да се види на влизане в Белград. Табелката еднозначно показва, че каруците не трябва да влизат в града през главният път. Не, че беше спазван де – 100 метра след завоя на булеварда имаше каруца с широко ухилен циганин на нея. Имаше една известна снимка на магистрала Тракия, когато я отвориха. Показваше как каруца минава през чисто новият път. Каруците са символ на селското, изостаналото, а в последните години – на циганите. Не харесвам отрицателният смисъл, който влагаме в думата „селско“. Това е останка от комунизма, когато всички трябва да са граждани и всичко да е индустриално. Все пак е добре, че каруците почти са изчезнали и не ни се налага да слагаме такива знаци. Сега трябва да обуздаем и шофьорите и нещата ще се оправят.

[tags]примери, българия, унгария, сърбия, развитие, европа, енергия, възобновими, централа, каруци[/tags]

5 коментара

  1. Вятърните електроцентрали са новите молове – сега куцо, сляпо и сакато се е втурнало да внася second hand генератори и да ги инсталира. Според мутрите е изгоден бизнес.

  2. Аз не знам и нямам гореща нужда да подкрепям енергетиката на България и имиджа и на енергиен ценър. Вместо да подкрепяте ядрена централа където и да е, по-добре отделете някой лев за болните от рак (които оцеляха) от уранодобива и след аварията в Чернобил. Путин и централите сами ще си помогнат (като си го вземат от нашия джоб) а ние сме хора и най-добре да се подкрепяме или помагаме на други хора.
    Преди 50 години та до преди 30 все се смяташе за престижно и символ на развитието да имаш комини бълващи пушеци пред прозорците. Сега смятаме за правилно и престижно да имаш перка или АЕЦ. Според мен и по темата скоро ще разберем, че не е толкова важно какво имаш, а е важно това което имаш как го използваш.

  3. @тома – не си прав, че не трябва да се занимаваме с тези неща. Идеята е в даден момент да се използват само чисти и възобновими източници на енергия. Единствената цел на това е да предпазва населението от токсини, радиация и объркан климат. АЕЦ-ите не са въобще добър избор предвид колко радиация, отпадъци и топлина бълват, но са по-малкото зло. Другата алтернатива са газта и въглищата. Въпросът не е дали подкрепяме нова вълна на индустриализация или нова мода за екология. Сам каза, че трябва да се грижим за здравето на хората. Ами това е начинът. Вместо ТЕЦ-овете да обгазяват градовете ни редовно и измерванията на нивото на радиация в Козлодуй да се фалшифицират за да са в границите, пряко можем да спасим хиляди като използваме чисти технологии.

  4. аз учих в Будапеща за известно време. В началото си мислех, че това, което сме чували, че страните от Вишеград са много по-напреднали, е просто мит. И там има неравни улици (не дупки, но кръпки), и там има нелюбезни продавачи, тук-там типични социалистически фасади и тежка администрация. След няколко месеца се върнах в България за месец и усетих разликата. Както казваше една моя позната, тук е толкова мръсно, че чак листата на дърветата не са зелени, а са сиви. Всеки вика и псува. Кал о колене…трафик. Въпреки че Будапеща е голям град, той е много по-спокоен от София. Чист, уреден, сигурен и ужасно симпатичен с разкрепостеността и спокойствието на хората по улиците. голяма е разликата…но с малко по-модерно мислене и възпитание на гражданите няма невъзможн неща…

  5. Видях Будапеща само за няколко часа между полети. Наистина градът е мръсен и неуреден. Има много рушещи се сгради, ръждясали парапети изпочупени кошчета. Същите неща се виждат и в България. Разликата е, че ние от лошото си правим по-лошо. Изхвърляме всичко където ни падне, а прахта е истински бич. Не е нормално като се измие колата след няколко часа да е сива от прах. Ужасно е наистина, но на много хора не им прави впечатление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.