Какво може да научим от изборите в Хесен, Германия

Тези дни имаше избори в Хесен (Hessen) – провинция на Германия, в която аз живея. Аз малко усетих от нея, защото не гледам телевизия. Спечели Кох, който управляваше и досега. Темите в дебатите са се въртели около строежа на нова атомна централа, (евентуалното) минимално заплащане на труда, данъците и новите студентски такси. От тях мен само последното ме грее, но както е тръгнало няма да ги махнат. Въобще тази кампания въобще не ме засяга.

Забелязах няколко неща обаче, които ми направиха впечатление. Ще ми се да се случат и в България.



Първото е дебатът за екологията. Тук хората до толкова са вманиачени на тема екология, че дори чужденците разказват вицове за това. Наистина разделят боклуците на поне 5 части. Някой немци и на повече. Екологията е голяма политическа тема и обикновено не се говорят празни приказки, а се действа. Стигнало се е до там, че има анти-кампании за екологията – някой хора си мислят, че се отива твърде далеч. Пример за това са плакатите горе, на които пише „Моля скъпи избиратели, пазете се от тези идеологически глупости!“ (груб превод)


Второто е за това как се лепят плакатите. Всички сме виждали какво става след избори в България. Мен много ме дразни израза „Те това го няма в Европа“, но в случая може да го кажем. Тук е забранено да се лепят плакати където и да е. Политическите партии имат право да слагат единствено тези дървени плоскости и то само на определени места. След това трябва да бъдат непременно събрани. Така не само се избягва прекомерното лепене на плакати, но и рекламните материали се събират по-лесно след изборите. Не знам дали сте отлепяли плакати – по-лесно е да махнеш самата мазилка.

Питали са ме защо съм отишъл да уча в Германия като толкова обичам България. Ами за да ги видя тези неща и да почерпя опит. Не са много нещата, които харесвам тук, а още по-малко са тези, които са приложими в България. Тези двете са от тях.

Допълнение 29 Януари 2008

Днес, едва ден-два след изборите, ето как изглежда място, където снимах плакатите.

Същото място веднага след изборите.

Единственият белег, че е имало избори по цялата улица, беше това парче.

Единствената следа

[tags]германия, опит, българия, политика, избори, екология, дебат, плакати[/tags]

6 коментара

  1. да, това с плакатите и на мене ми направи впечатление, като ходиш в края на миналата година. едва се разбираше, че ще има местни избори, едва ли видях и по десетина плаката на всеки от двамата кандидати в града, всичките на такива плоскости.

  2. оо съжалямвам но това за екологията въобще не съм съгласен … вярно немците са доста запалени на тази тема, но баща ми е прекарал по-голямата част от живота си в Германия а и аз съм ходил на няколко пъти… в Дармщат не зная как е, но в северна Германия определено не разпределят боклука толкова грижливо и изпитите са малко по различни

  3. Аз, като живял не много в Германия, но познаващ я от 22-23 години бих казал, че И в северната и част хората си разделят боклука. Не знам на 4-5 ли е (колкото и подигравателно да е това), но определено не е сложно и от над две години го практикувам и в София.

    Да вярно е, че са малко вманячени на тема еколкогия, но според мен по-добре така, отколкото да е както у нас.

    А това за плакатите …. ами то е въпро са манталитет (решенията все пак от там идват). Не мисля, че е нещо ново. Просто там се действа повече, а не като у нас … предимно да се говори.

    Германците са доста по-скромни (то сравнение с нас, май само от USA не са по-скромни) и обичат да се похвалят с резултата си, а не с идеите, които няма да се реализират. Нещо в което ние сме специалисти.

  4. Pingback: Q&A – Преди, за и след учението в Германия | Кандидатстване в Германия и Австрия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.