Графити в протест на Олимпийските игри в Китай

Тези графити могат да бъдат видени по улиците на Банкок. Вчера олимпийския огън е минал през града и са били забранени всички протести. Припомням, че във Франция и Англия имаше бурни протести и дори първите успяха да угасят огъня. В Япония огъня не е бил допуснат в манастир. Много световни лидери обмислят личен бойкот на игрите, а спортистите са разкъсани между желанието за медали и отговорността пред свободното общество. Световния олимпийски комитет е забранил на спортистите да притежават каквито и да е било тибетски знаци. Ако такива бъдат намерени в стаите им, то те ще бъдат веднага дисквалифицирани. Безпрецедентно държание на една организация отговаряща за най-голямото спортно събитие, което би трябвало да носи мир на света.



Източник: woostercollective.com

19 коментара

  1. Това за тибетските знаци не го знаех…А може би трябва да седна да почета новини малко и да оставя тази Delta Force 🙂

    МОК принципно ще застане според мен при (почти) всякакви обстоятелства зад Китай, защото икономиката върти света, нали така? Въпросът е другите какво ще правят…те сега само опипват пощата като търсят принципно съгласни с бойкота, за да си подредят картите.

  2. Китай си вкараха такъв автогол с Олимпийските игри, че дълго ще си спомнят. Никой нямаше да ги закача за Тибет, а сега цял свят ги плюе. Развалиха и без това не много добрия си имидж.

    Липсва едно „т“ в заглавието 🙂

  3. Бояне, май си объркал заглавието. Не се ли пише ОлиМпийските? 🙂

    Поздрави!

  4. @pierrot – тъпото е, че МОК е предпочел икономическата изгода пред принципите на олимпиадата. Не знам дали някой вече си спомня, но по време на игрите, всички военни действия, в които страните участнички са страна, трябва да спрат. Това вече никой не го зачита. Даже страната организатор избива монаси, докато огъня обикаля света. Всичко е покварено. Огъня, който по принцип е символ на надеждата и мира, вече не е нищо и затова се опитват да го угасят. Олимпиадата вече е просто поредното комерсиално събитие за милиарди долари.

    @SSH_ON – Те че си вкараха автогол, вкараха си. Положителното тук, доколкото може да има такова, е че ако я нямаше тази олимпиада, нямаше да се вдигне толкова медиен шум около събитията в Тибет. По принцип масите в западния свят е отрицателно настроен срещу Китай, било то заради некачествената продукция, кражбата на работи места или пазари. Сега тази ненавист е канализирана в протеста в подкрепа на Тибет и няма да бъде толкова лесно замазана с медийни изяви и толкова типичните за Китай и САЩ гръмки пропагандни съобщения.

  5. Тъй, яко – изял съм 2 букви. Ще взема да направя състезание кой ще намери най-много грешки в текстовете ми. Или трябва да си намеря редактор, или да се запиша на вечерно училище по български език.

  6. Истината е, че никой не дава пет пари, както за Тибет, така и за Ирак и много други бедстващи райони по света. Всичко е само извиване на ръце и политически игри. Видяха възможност да потопят Китай (то и без това икономиката им с тези цени на петрола ще се свие неуменуемо) и се възползваха. Какъв Тибет, какви демонстрации? Европейците не знаят дори къде е Тибет (до вчера не предполагаха, че съществува), а днес вече тръгнали да протестират и да защитават човешки права.

  7. А дали има пропаганда на отсамната страна на Китайската стена?! Дигаме пак желязните завеси май.
    От друга страна ембарго не може да има, защото няма да имаме какво да облечем, носим, използваме и т.н. Всичко ни е направено в Китай.

  8. Прочети това:

    Не пречи малко по-дифертенцирано мение, но е не лесно да се стигне до него след като ни се снася само едната страна на монетата 99% от времето.

  9. Не знам дали ти прави впечатление, че това което си написал е крайно арогантно: „Ние безгрешните ще ги принудим тия престъпници да не си мачкат народа, щото ние много милеем за китайския (и още повече за тибетския) народ“. Някой питал ли го е китайският народ какво той мисли? И не е ли това негова работа. Арогантността на запада може да му излезе през носа по някое време.

    Виждам, че темата те интересува живо, ето още едно диференцирано мнение по въпроса:

  10. Първото нещо, което трябва да знаеш за Волмер е, че е теоложка по образование. Второто нещо е, че зелените са най-тъпата партия в Германия, защото експлоатират желанието на народа за природосъобразен живот. Те са основните поддръжници на масовото затваряне на атомните централи по света, но в същото време не се борят за затварянето и забраната за отваряне на нови топлоцентрали, които са много по-вредни.

    Темата за нова глобална война, било то студента или ефективна, е много пиперлива тема в Германия. Тук биха направили всичко само и само за да се разграничат от нещо такова и да покажат колко са се променили от 44-та насам. В този смисъл казаното от Волмер е поредната социална провокация.

    Защо няма да се стигне до война с Китай: западните корпорации имат интерес отношенията с тях да са добри, за да могат да тъгуват с тях. От друга страна, китайската икономика им зависи изцяло от потреблението в западните страни. Също така Китай е страната с най-големия валутен резерв от долари извън щатите. Така имат още по-голямо икономическо влияние. Ако щатите не започнат война, Европа няма никога да започне. Твърде сме си изпатили вече.

    Защо евентуално ембарго ще е добро: Не си прав, че няма да има какво да носим. Местното производство има пълен капацитет да задоволи нуждите ни. В началото ще е по-трудно, защото цените ще скочат, но в последствие икономиката ще разцъфне, защото ще има много по-малко внос и изтичане на капитали. За страна като нашата пък ще има още един плюс – ще се отворят повече ниши в западните пазари за нашата сравнително евтина продукция.

    Ако такова ембарго бъде приложено, Европа ще си поеме дъх. В същото време могат да се наложат серия от предписания на Китай за подобряване качеството на живот, условията за работа, спазване на международните спогодби, опазване на природата и намаляване на емисиите. Сега вероятността да носиш тениска, която е произведена с детски труд или в отвратителни условия (т.н. sweatshops) е притеснително голяма.

    Тибет е само една капка в морето от проблеми, които хора като мен виждаме в Китай. Макар и ужасиите, които армията им извършва да са достатъчно сериозни, те далеч не са най-голямото прегрешение на режима. А ако слушаш хора като въпросната Волмер, то ти не си с нищо по-различен от тези, които са гледали спокойно как Хитлер е покорявал Полша когато дядовците ни са били бебета. Разликата е, че Полша е тук, а Тибет е на удобната обратна страна на кълбото. Казвам удобна, защото хората с късоглед поглед над нещата могат сега да сипят реторика спокойни, че утре няма да им разбият врата китайски войници и да им се случи това, за което се шепне из блоговете.

  11. По комунистическо време в България децата са били учени, че виждаш ли лошите капиталисти ще дойдат и ще избият всички. Затова майка ми се крила в горите край Албена и са я карали да стреля с автомат. Липсвала е или поне е била силно ограничавана информацията за външния свят. Как може да очакваш от една група хора, която вижда и чува само едната страна на нещата, да може да си изгради информирано мнение.

    Европа не може да се похвали с много славно минало в сферата на мирът – все пак всички по-големи войни са се пръкнали от тук. Да не говорим за щатите, които са си истински генератор за проблеми. Този ни опит обаче ни е научил на много неща. Не знам дали са най-добрите, но тук навлизаме вече в дилемата дали трябва да действаме ако смятаме, че някой наранява друг или да ги оставим да се трепят. Всеки си има принципи и сам решава дали да ги отстоява. В крайна сметка студената война беше между два модела на управление и демокрацията спечели. Не е прекрасно решение, но е най-доброто, което имаме. Всъщност образованите китайци искат демокрация в Китай. Въпрос на време и образование. Ако вкарването на забранена информация в страната е пропаганда, то ще я подкрепям с всичка сила.

  12. Всичко което се изписа по проблема в Тибет е крайно изкривено(да не казвам – чиста лъжа).И първо да попитам,ако в Бг малцинствена група се надигне с искане за независимост – Вие как ще реагирате?
    А иначе по темата.Точно тибетците са тези които започнаха с агресията.По западните медии беше показано как китайската армия напада „мирните“ протестанти,но не показаха какво точно е предизвикало действията на армията,а именно агресия от страна на така наречените „мирни“ протестанти.

    @Боян Юруков. Много се лъжеш като смяташ,че образованите китайци искат демокрация.Това можеш да го чуеш от последователи на Фалунгун или от някоя западна медия.Всъщност истината е друга.Също така не знам кое точно те кара да смяташ,че ще се намери страна която да се престраши да обяви ембарго на китай.Ти май не знаеш,че около 90% от стоките за всекидневна употреба се произвеждат именно в Китай.

    @SSH_ON: Прав си.Всичко е политическа игра на тези които се чувстват застрашени от главоломното икономическо развитие в Китай(визирам най-вече щатите).Не Китайците си вкараха автогол,а американците.Ама това ще се усети след Олимпиадата

  13. Пич, бунтовете в Тибет бяха вдигнати след като китайската армия се нахвърли върху мирно шествие на монаси. Не можеш сериозно да твърдиш, че монасите, които са в центъра на освободителните им движения, са предизвикали агресия и са започнали да избиват хора. Тибетските монаси от край време са шашкали света със стоицизма, пацифизма и човеколюбието си. Дори и сега Далай Лама призовава за конструктивен диалог за правата и свободите на Тибет, а не за революция.

    Също така не можеш да сравняваш отцепване на група българи от България с протестите в Тибет. Първо, Китай е много по-голяма и самата тя е съставена от много народности. В този смисъл Китай е една от последните останали империи. Голяма част от тези народи са били включени в държавата им по време на експанзията след комунизма им и в това число включваме и Тибет.

    Лесно може да говориш за конспирации и политически измами, но за събития, които са далеч във времето и за които няма достатъчно данни. По стечение на обстоятелствата обаче, живота на Тибет преди Китай, окупацията им, репресията им и борбите им са били много добре документирани от европейски и азиатски журналисти и историци. Начина, по който китайското правителство се отнася с тях е същия, както това на Бирма се отнася с техните монаси. А всички знаем какво става в сегашен Мианмар.

    Друг факт, който трябва да ти говори много, е забраната за споменаването и показването на тибетски знаци на олимпиадата. Заплашили са спортистите дори да държат такива знаци в хотелите си и най-вероятно ще ги пребъркват редовно. Подобно медийно заглушаване е редовна практика в Китай и има за цел да пази крехкото доверие на народа им в партията. Китай до толкова ги е страх от свободното слово, че дори няма да пуснат не филтриран интернет за кореспондентите и гостите на олимпиадата. Това е било едно от основните изисквания на МОК. Те обаче вече са направили достатъчно отстъпки в ущърб на принципите на това спорно събитие и не се съмнявам, че и това ще бъде приплъзнато в кофата.

    Това е нещото, което намирам за най-смешно – идеята на олимпиадата е да се празнува мирът и приятелството между хората. Вече никой не спазва принципа, че всички военни действия трябва да спират по време на игрите. Всичко се е комерсиализирало и МОК са говори да направят всички отстъпки, само и само игрите да донесат повече приходи.

    Не е тайна, че тази олимпиада е важна за Китай, защото иска да изчисти образа си пред света и да покаже че е прогресивна. Аз и много като мен смятаме, че са си вкарали гол, защото се получава точно обратното. Колкото и прекрасни и екологично чисти да са сградите за олимпиадата, новината как са били построени получи по-голяма гласност от самата архитектура. Снимки на изгонените китайци докато им рушат къщите изтекоха през защитите на репресивния апарат. В същото време събитията в Тибет помрачават всички опити на партията им да получи PR дивиденти от началото на олимпиадата. Мисля си, че тепърва ще става интересно – очаквам хиляди протестанти да посетят олимпиадата и да я превърнат в цирк или по точно да покажат какъв цирк е вече.

  14. Пич,точно това казвам.Армията атакува едва след като протестиращите започват да я замерват с камъни,тухли и разни други.Точно това не го дадоха по „свободната“ медия.Относно изселените от домовете им китайци – не ставай смешен.В Китай,ако държавата реши да събори сградата в която живееш:
    1.Ще ти предложи апартамент в новопостроена жилищна сграда.
    2.Ще ти предложи обезщетение за имота ти,като с това обезщетение ще можеш да си купиш нов.
    @Боян Юруков – „очаквам хиляди протестанти да посетят олимпиадата и да я превърнат в цирк или по точно да покажат какъв цирк е вече.“

    По-горното можеш да си го мислиш колкото искаш.Само да знаеш,че Китай не търпи хора,които се намесват във вътрешните и работи.
    Освен това в момента издаването на визи минава под микроскоп,така че надявай се.

  15. Значи според теб нарушаването на основните човешки права в Китай, пълната липса на свободно слово и експлоатирането на по-бедното население е в реда на нещата. Купувайки техните продукти ние ставаме косвено съучастници в този процес и затова аз лично предпочитам да купувам продукти само българско производство.

    Ако си чел малко история ще знаеш, че китайската армия е всичко друго но не и справедлива и милостива. Като се има и в предвид, че строгия комунистически режим им дърпа конците, много се учудвам, че смяташ действията им за оправдани. На китайската полиция не им трябва провокации като хвърляне на камъни и тухли. За тях идеята за съществуването на опозиция и свободомислещи хора е достатъчна провокация. Доказали са го многократно досега. Почети малко история моля ти се.

  16. От както съм в Китай съм видял системно да се нарушават правата на:
    джепчии,нелегални продавачи,нелегални таксита и тем подобни.Това с експлоатацията на бедното население е малко разплуто,защото в развитите градове бедното неселение работи за около 300 лева,като им се осигурява храна 3 пъти дневно,квартира и ако имат нужда транспорт.Освен това имат обедна почивка от 12.00 до 14.00 на обяд.В по неразвитите места е нормално заплатите да са по-ниски,но като цяло се работи при същите условия.
    Чел съм достатъчно история,но предпочитам да живея сега и да осмислям това което се случва,а то е – Китай само се води комунистическа държава.
    За китайската полиция можеш само да си правиш свободни съчинения за това каква е,що е.
    За опзицията – в китай появи ли се такова нещо ще настане световна суматоха.За да се управлява 1.5 млр паплач трябва желязна ръка.

  17. Кажи го на студентите от площада Тиананмен и на следните хора.

    Ако се наложи ембарго на Китай, много компании ще загубят, но ефекта ще е временен, защото местното производство ще процъфти отново. Според мен това е единствения начин да се натисне държавата да спазва международните спогодби, правата на човека и да започне да си опазва околната среда. Факт е, че много региони около индустриалните зони за обявени за мъртви и е забранено да се ходи там заради токсичните отпадъци.

    Ако си в Китай не е учудвам, че нищо не си забелязал. Първо си чужденец и второ си в голям град. То и през фашизма в Берлин не е можело да се видят изгорени хора – всичко е процъфтявало и блестяло.

  18. Достатъчно обикалям из Китай,за да не съм съгласен с теб и позицията ти.
    Кои са тези зони с токсични отпадъци,че това определено е ново за мен.Не ми стана ясно кое не съм забелязъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.