Видео: почистване и приготвяне на нагиле

През Юни миналата година написах една статия със съвети как се приготвя наргиле. Изглежда доста хора се интересуват от темата, защото стана интересна дискусия и доста хора отварят сайта ми като търсят „наргиле“ в Google.

Затова реших да направя нещо по-добро, което може би ще отговори по-точно на въпросите след първата статия. Направих 4 клипа за това как се почиства наргилето отгоре до долу, как се пълни вода и как се пълни главата с тютюн. Ето ги всичките четири клипа:

Може да ги видите във Vbox7 и в Youtube.

Обяснение и почистване на главата:

Почистване на бутилката и на тръбата:

Почистване на маркуча и пълнене на вода:

Приготвяне на главата:

Надявам се това да помогне повече. Ако имате още въпроси, погледнете дискусията от предишната статия. Ако няма отговор там, ще се радвам да отговоря или да направя още един клип.

Препоръчвам ви да погледнете и това списание за наргилета (на английски). Има доста полезни съвети и интересни факти.

Поради многото въпроси, добавям и клип как се пали въглените:

46 коментара

  1. Моето наргиле го чистя по подобен начин, само че веднага след като свършим с използването. Преди да пушим бива само изплакнато, както и маркуча (и него си го мия). За дупката посредата… изгаря по-бързо и не ми е приятно, а за съвета с херметическата кутия – мерси! Преди месец една позната ми донесе от Египет ново наргиле и тютюни, та сега се пуши не 2-3 пъти седмично, а почти всяка вечер. В къщата сме трима и наргилетата са трима.

    btw и за ваната ти завиждам 🙂

  2. Както писах в другата тема, ако миеш маркуча , дървото вътре се подува. По принцип не го шлифоват много добре и остават стърчащи стружки, които също се надуват и постепенно го запушват. Така се случи с моето. може да го оправиш с тънката четка.

    Иначе ваната е яка, но не я използвам много. Удобно е да имаш вана и душ кабина едновременно. Иначе само да си вземеш душ е много неудобно.

  3. почистването е на ниво. уроците са полезни и дори първокласник (не ги карайте да пушат! само ползвайте труда им :D) може да го направи. браво на бат’боян!
    за подготовката на главата имам няколко отбелязки: струва ми се, че тютюна е много и би опирал о фолиото, което е предпоставка за изгаряне. не трябва ли да оставиш поне 10-15 мм толеранс?
    дупките според мен са много, което значи повече студен въздух, което пък значи по-бъзрзо изгаряне на въглена и непълна експлоатация на съдържимото в главата. това само на пръв прочит. и без да съм опитал. тази вечер обещавам да пробвам като в последния урок. обещавам и да споделя опит. хай със здраве!

  4. Слагам повече тютюн и дупки, защото го предпочитам по-тежко. Друга предпоставка за дупките е ги правя много малки и пръснати за да се топи по-равномерно тютюна. Иначе въглена винаги го въртя по края на главата, защото използва големи въглени, които развиват яка температура и ако са в центъра, тютюна гори твърде бързо.

    Полезна беше бележката обаче, че ако искате по-леко наргиле, сложете по-малко тютюн. Внимавайте колко дупки слагате обаче, защото може да се окаже, че не влиза достатъчно въздух. А и впрочем тютюна така или иначе е много близо до главата (<1 см.) и топлината на въглена минава през фолиото безпроблемно.

  5. Добре, че намерих блога! Гледах клиповете и направих наргилето точно така…НАПРАВО СЕ РАЗБИХМЕ!!! 🙂 супер беше мн дим изкарваше и яко ни умая! Мерси Боби!

  6. Нямам такава четка за почистване на тръбата. Други предложения как може да се изчисти? Само със вода не става.

  7. За жалост трябва с четка. Само с вода не може да се изтъркат залепналите частици по тръбата. Пробвал съм с вода под налягане и дори тогава не става. Пробвал съм и с дебело въже, но тъй като ръбовете на тръбата са обикновено грапави се къса, а и пак няма ефект. Един начин, който може да пробваш е да купиш четка за миене на бутилки, но такава с тънка тел, и да и подкосиш нишките до един или половин милиметър. Другия вариант е да потърсиш в някой арабски или турски магазин.

  8. можеш примерно да си направиш.. аз тази вечер смятам да пробвам да си спретна сам:
    1. вземаш тел – твърда, около 80 см дълга, памук и… тва е. може да пратя клип как да си приготвим импровизирана почиствачка за тръби наргилетови 😛

    2 . сгъваш телта през средата на две (по 40 см.), защипваш по средата памука – по усмотрение и засукваш като за мартеничка 2те рамена на огънатата тел.

    3. честито, ти вече имаш почиствачка, със здраве да си я ползваш и да си чистиш по lawyer-ски 😉

    поздрави и успех с наргилетата 😉

  9. Може и да стане така. Недостатъкът е, че най-вероятно ще трябва да се сменя памука всеки път. Ако пратиш видео или поредица от снимки как става, би било полезно.

  10. само да ми върнат фотото апаратото 😛 обещано!

  11. нищо не каза за въглените , а според мен това е едно от наи – важните неща при пушенето на нергиле ! тия за котлон са най хубави и специално тия правоъгълните поне според мене……..

  12. В момента приготвям два клипа – един кратък за паленето на въглен и един с експеримент дали и колко са вредни наргилетата. Първия ще го пусна тези дни, а за втория ще трябва повече време докато го обработя.

  13. да ама да допълня че има няколко тънкости относно приготвянето на главата които съм забелязал,първо има едно по дебело фолио което не позолява на въглена да обгаря толкоа силно тютюна и вкуса е по лек и различен, но пък за сметка на това по трудно се опъва,също така съм забелязал че колкото повече дупки има толкова по силен е вкуса и по остър което не ми допада(въпрос на вкус)също гледам да разделям въглена на две и частите да ги разполагам от двете страни(има влияние,може да е с малко но има)другото което понякога правя е да слаггам над въглена нещо като похлупак със малки дупки за да има кислород и въглена да не изгасне на бързо,това също оказва роля на вкуса.

  14. Всички неща, които изброи, влиаят на двете основни променливи при запалването – колко бързи гори въглена и колко добре се разпределя топлината върху главата. Вместо дебело фолио може да се използва двойно нормално. Някой в другата статия го предложи и от тогава само така правя. Единственото усложнение е, че е по-трудно да се опъне. Въглена наистина мога да се разцепи, но тогава изгаря по-бързо. Похлупака може да се използва за да се забави горенето и съответно температурата. Имам такъв, но не го използвам, защото обичам наргилето ми да е по-силни и по-бързо. Вече е въпрос на вкус. Добри бележки обаче.

  15. Pingback: Blog Masa » Blog Archive » Наргиле, Witer Pape или ShiSha.
  16. Почнах само за 2-3 реда станаха 2xA4 🙂

    По повод катрана в този тютюн от Дубай е 0.00, никотина е 0.05.

    написах още малко полезни съвета, дано има полза от тях.

    Best Wind for All and Good Memories

  17. Изглежда доста добре. Всъщност сега се сещам, че съм си купувал няколко пъти тютюн с бандерол за цигари. Това означава, че има все пак контрол на качеството и тези цифри, които споменаваш са верни.

  18. Всички писания относно наргилетата , които си написал са много интересни и полезни , за което всички читатели можем само да ти благодарим 🙂 Имам един проблем обаче… От къде мога да закупя такива четки за почистване на тръбата и бутилката ?

  19. @Любопитко – Благодаря за комплимента. Четки не знам откъде може да вземеш, но ти препоръчвам арабските магазини. Там непременно трябва да има. По принцип там където продават повече наргилета ще има. Тук точно от такова място ги взимам.

  20. Ще Тършувам из Пловдив , ако намеря ще споделя и с останалите читатели 🙂 Сега мисля да си забъркам един коктейл от сок касис с парченца нарязани плодове за бутилката и тютюн „грозде“ ( от онзи , който не е много грозде 😀 ) за чашката … Любопитно ми е ,до колко ще спомогне за вкуса микса в бутилката и съм готов да експериментирам 🙂 Ти какво мислиш по въпроса …

  21. Аз пробвах с мляко в бутилката и вместо чашка – 1/2 портокал, малко се издълбава за да се сложи тютюна прави се и малка дупка от долу, отгоре се слага пак фолиото както при чашката.
    За съжаление звучи добре, но няма голяма разлика. 🙂

  22. Много полезни клипчета.Направих всичко както е показано и стана супер.Благодаря за съветите. :)))

  23. Искам да попитам и колко е силен по-принцип вкуса на тютюна?Сега имам пъпеш и има някъкъв вкус, но някак си не е толкова силен колкото очаквах.Може би зависи от качеството на тютюна,но все пак да питам…:)

  24. @Петя – Е, не очаквай да можеш да вкусиш тиквата. Зависи от тютюна де, но вкусът трябва да е мек и леко сладък. Основното усещане трябва да е от аромата.

  25. здравейте! аз съм новак в тази област и преди няколко дена си купих едно малко наргиленце, около 24 см и бих искал да ви попитам преди да го използвам за пръв път, на самата тръба ( най отгоре където се слага главичката ) има една гумичка. Тази гумичка трябва ли да се махне или не? Защото аз пробвах само да видя как стой и се чудех какво да правя с гумичката, понеже като я махна и галвичката не може да седи стабилно а се клатушка 🙁 моля Ви помогнете ми!!! предварително много много благодаря

  26. @boris – като напълниш главата и сложиш алуминиево фолио отгоре, запалваш въглена и го слагаш над фолиото. Като попушиш малко, може да го преместиш на друго място. В началото трябва малко по-силно да дърпаш, за да се запали. Как се пълни и приготвя, може да прочетеш горе.

  27. Мерси много добри клипчета, доста ми помогнаха тай като съм начинаеща в паленето и почистването на наргиле. 🙂 Вече знам как да го почиствам за да няма неприятни усещания повреме на ползване 🙂 🙂 😛

  28. Здрасти разгледах клипчетата и не ми стана ясно цялата глава ли трябва да се напални или не е задължитено и има ли нещо по- специално при поставянето на фолиото ако сложим по малко тютюн ?

  29. Здравейте! 🙂 Относно фолиото за главата,не стават ли по-хубави дупки с клечки за зъби?

  30. @Петьо – няма нищо по специално. Просто при по-малко тютюн ще трае по-кратко. Не трябва в никакъв случай да се натъпче, защото гори, а не се топи и става много вредно.

    @snoopy – става и така. Повечето щипки имат накрайник за тази цел. Моят беше тъп и с едни клещи го отрязах под ъгъл и така става. Както ти е удобно. Аз дълго време до правих с нож.

    @почистване – благодаря 🙂

  31. Здр казвам се Денис и сам голям любител на наргилетата.Благодаря За предходните коментари някои наистина ще влезат в употреба.Бих искал да попитам от каде мога да си закупа по качествен тутюн но не като тези от България те са истински буклуци.Разбрах че има доставчици от др страни които донасят доста добри тутюни.Бих искал да попитам дали някои познава такав доставчик и ако да би ли могал да ме свърже с него. Бих искал да знам на каква цена бих могъл да взема един тутюн.И бихте ли ме оведомилли за още неща които биха ми помогнали.
    Благодаря Предварително.

  32. Здравей! 🙂
    Нормално ли е след около час, час и нещо да започне да те боли глава и учите ти да туптят и леко да ти се притъпи слуха ? Особено ако няма вентилация ? 🙂

  33. Има вероятност нещо тютюна да е стар, да е вкиснат или да има нещо токсично вътре. Може да имаш алегия, а и не е препоръчително да не е проветрено. Предложението ми е да хвърлуш тютюна, да вземеш друг от друго място, да изчистиш основно наргилето и да го направиш по-леко (не тъпчи тютюна и сложи по-малко). Пробвай пак и ако пак стане, или не ти понася, или нещо друго не е наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.