Защо не искам да живея в Германия?

Макар и преувеличение, следният скит показва основните характеристики на немците. Те са и основната причина да не искам да живея за постоянно в Германия. Не, че са лоши хора – напротив, познавам страшно много свестни и кадърни. Смятам обаче, че всички, които са прекарали известно време в тази спретната държава, ще припознаят всяка дума в следния клип:

Може да ви е интересно и да прочетете какво съм написал за срамът на немците от войната тук и тук

21 коментара

  1. Клипът опитва да прави смешки с предрасъдаците спрямо германците, но сам по себе си не е смешен. Юруков, напълно не съм съгласен с теб, че тези неща са верни…

  2. хехехехе може би ако живееш там, ще намериш какво да те подразни в това клипче…

    … ама на мен ми е супер забавно 🙂

  3. ммммм….не, определено това не е вярно. Живял съм в Германия, познавам ги сравнително добре. Това на филмчето е представата на агличаните за немците, която не е претърпяла промяна от Втората световна война насам. Една от особеностите на тази представа е, че англичаните по неясни причини са супер убедени, че немците не спират да говорят за войната, докато в същото време англичаните са тези, които нон-стоп плещят за „The War“, ако разберат че имаш каквато и да е връзка с Германия 🙂

  4. Да потвърдя… абсолютно никаква връзка с реалността.
    Това, заради което аз не бих живял в Германия е, че в детството си съм гледал Сънчо, а не „Die Sendung mit der Maus“. С други думи, имам друг културен background, който се вписва в немската реалност само с цената на известно количество компромиси. А компромиси с живота си е хубаво да правиш, само когато не ти е останал друг избор.

  5. Хах и сред моите културни приятели – немци съм чувал подобни версии, не толкова емоционално озвучени 😉

  6. До втората минута ми се виждаше доста средновато, но от извинението натам е наистина добре!
    Немците са си наистина вманиачени на тема войната и вината, което много им пречи.
    От друга страна, не разбирам как точно пък това е причината да не искаш да останеш в Германия.

  7. @Longanlon – мен не ме дразни. Би подразнило много един немец. На мен ми е страшно забавно, защото виждам преекспонирани реални характеристики у тях.

    @Веско – не виждам реплики, които са насочени срещу предразсъдъците на англичаните. Вярно, че британския хумор е много завоалиран и странен на моменти, но бих очаквал нещо в стила на Euro trip. Реално се присмиват на прекаленото самобичуване и предразсъдъци у самите немци.

    @tL_ – и на теб, и на Веско бих препоръчал статиите ми за срамът на немците тук и тук. Бях забравил да ги добавя горе. Наистина немците не говорят за войната, а британците постоянно я изкарват наяве. До тук си прав. Истината в клипът е, че немците постоянно се сещат за нея и свеждат глави дори от най-бледа асоциация. Както казах, държанието на Юрген (или както се изговаря Ию’рген) е преекспонирано, но са представени реални проблеми, които глождят сегашните поколения немци. Патриотизъм е мръсна дума в Германия. В същото време обаче немците си остават шувенистична нация също толкова, колкото французите, италианците и англичаните. Не се съмнявам, че си мислят последното, което Юрген каза – че под Хитлер щяло да има повече ред.

  8. @Комитата – да, малко са се олели тук с акцента и емоционалността. Всъщност на някои немци английския акцент е точно такъв, но надали има някой, който да е толкова емоционален на тези теми. Особено за автобуса. И там доста закъсняват.

    @И.Е. Станков – а, дойдохме си на думата. Повечето, които са живели в Германия ще разберат веднага какво имам в предвид. Вярно е, че втората, част е по-смешна, но първата част показва елементи от типичния характер на един немец, които го правят скучен. Наистина са много скучни понякога. Това, комбинирано с овчата дисциплина и студените отношения създава доста кофти социална среда, която не ми понася много. Който и да питате, дето е решил да остава, ще ви каже, че това е голям минус, но подредеността на живота там му харесва повече. Е, при мен е обратното. Затова и участвам в проекти като Тук-там, за да направим домът ни по-добро място за живеене и да покажем на останалите българи в чужбина, че е такова.

  9. @Владо – много точно и кратко определение. Браво. Напълно съм съгласен с него, но аз гледам да показвам какво налага компромисите. Те са доста по-големи за нас от източна Европа, отколкото някой би си помислил.

  10. Абе де да знам за първата част. Че има немци подобни на този, две мения няма. Но скучни не са. Различни са от нас! Много. И е наистина трудно да се свикне, ако човек не иска да се пренастрои, когато е на гости в страната на немците.

    Иначе, браво за инциятивата Тук-там. Ще хвърлям по едно око.

  11. Естествено е да са различни, както е при всички народи. Затова ми хареса определението на Владо, че човек просто трябва да е готов да прави много компромиси със себе си и живота си, ако иска да остане за постоянно в чужбина и да се разбира с хората там. Аз не съм готов да ги направя, а и не виждам смисъл. Идеята на Тук-Там и подобни проекти е да покаже, че няма и нужда. Споменах за това в краткото ми участие в дискусията в Re:TV. Надявам се да потръгне и да има ефект.

  12. Нищо вярно, само предразсъдъци. Единствено мога да се присъединя към Веско. Дори това с компромисите е преувеличено. Гледането на Die Sendung mit der Maus (и всички останали неща, просто това беше дадено за пример) могат да се наваксат. При добро желание.

  13. При добро желание и известно време, всеки може да се адаптира малко или много. Проблемът е, че наистина трябва да се правят компромиси с културата и навиците си за да стане прословутото „германясване“, което може би сте чували от хора, живеещи в Германия (аналогично за другите страни). Лесно може да се видят хората, които са се адаптирали изцяло, защото напомнят все по-малко на българи. В това няма нищо лошо, защото това си е техния избор и те са решили да живеят така. Въпроса е, че аз не искам да правя тези компромиси, защото знам, че после ще съжалявам.

  14. Всъщност темата е безкрайна и е въпрос на гледна точка и приоритети. Просто не ми се стори смешно клипчето, защото е плосък хумор и не би трябвало да дава повод за точно това заключение.

  15. Темата наистина е безкрайна, но клипчето не е повод, а по-скоро пример. Всеки изживява нещата различно в зависимост от това, с какво се е сблъскал и какво е видял. Показах клипчето, защото е гротескова репрезентация на начина, по който аз гледам на немците като цяло. Тъй като в този блог пиша предимно за себе си, нямам никакво намерение да обобщавам възприятията на всички чужденци в Германия. Затова и заглавието е в първо лице.

  16. Аз познавам така да се каже културата и манталитета на германците от далечната 1985 и още 1990, когато повечето не знаеха какво е чужбина, отидох да живея там.

    Да, странни са германците, кои ли пък не са. Лично аз обаче не мога да си представя да съм на място, което не ми допада, било като география, било като култура, народопсихология или история. Е … с България е друго … Родина все пак.

    Това обаче, което не разбирам, особено сред мадежта е защо взимат от ръката на този, който заплюват или прекалено критикуват?

    Предпочитам обаче такова отношение (не че го одобрявам), отколкото като руското. Да се отричат от СССР, но да се прекланят пред онази мумия. Двойният стандарт е типичен за тях. Познато е и у нас. Особено из някои среди.

    Конкретно за клипчето … ами не ми е чак толкова смешно, а и не мисля, че е повод за някакви заключения. Но тук Боян е прав … въпрос на гледна точка.

    Не забравяйте … ubi bene, ibi patria.

  17. Какво са ви виновни германците бе!? Който плюе германския народ е комплексиран индивид! На германците дължим всички блага на науката от които се ползваме в момента! Стига с тази антигерманска кампания! Аз бих се гордял да съм германец! Това е най-доброто нещо,с което животът може да те възнагради – да бъдеш чист ариец,висок,строен,здрав физически и психически и най-важното – умен и напредничав!

  18. @Герги – еми стани германец бе. Лесно е. Защо четеш и пишеш на български и защо се обиждаш. Европа е отворена – можеш да станеш дори и маймуна в Берлинския зоопарк, ако искаш. Всеки си има избор. Нямаш право обаче да критикуваш този на останалите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.