Кое е по-вредно – наргилето или цигарите?

Изглежда темата за наргилетата навлиза все повече в България, щом статията ми за това как се приготвят и почистват стана толкова популярна. Направих и няколко клипа, в които показвам обясненото. Както обещах в коментарите на тези статии, направих експеримент кое е по-вредно – цигарите или наргилетата. Тази тема ме гложди от две години, но едва сега намерих време и нерви да я тествам. Статии като тази и тази казват, че наргилетата причиняват еднаква или по-голяма вреда от цигарите. Дори често съм чувал, че едно наргиле било еквивалентно на една кутия цигари. Нека да видим.

Тъй като нямам апаратура да тествам отделените газове при пушенето, реших да направя преценка по това, което мога да сравня – отделянето на катран и сажди. За целта импровизирах филтър от дебела тоалетна хартия. Тя има достатъчно малки пори за да пропуска въздух, но не и малките сажди. За тестовата установка реших да използвам обикновена прахосмукачка, като я включих на минимален режим.

Първо направих теста с наргилето. Почистих го и го приготвих точно както винаги го правя за себе си. Изолирах маркуча и го свързах с прахосмукачката. Така то беше изпушено за около 35 мин. По средата усетих, че филтъра се е скъсал, защото прахосмукачката не се напъваше. Оказа се, че заедно с пушека се отделя и значително количество пара. Това е защото основната роля на водата е не да пречиства, макар че и това прави добре, а да охлажда димът. Така филтъра се беше намокрил и скъсал. Затова го смених и продължих експеримента. Втория филтър беше съвсем малко замърсен, защото наргилето вече беше към привършване. Кратка версия на експеримента (1:30 мин.) може да видите тук:

При цигарите установката беше почти същата. Там направих грешката да сложа 9 цигари едновременно. Така се разви висока температура и едвам не подпалих всичко. Филтъра беше почти черен, което отдадох на грешния експеримент. Затова смених филтъра и промених тактиката – слагах цигарите една по една. Всяка беше изолирана с много хартия, която действаше като импровизирана уста. Така бяха изпушени 8 цигари една след друга. По моя преценка, това е малко над средното за повечето пушачи, но доста по-малко от горната граница от 1-2 кутии на ден. Резултата сами може да видите в краткото видео (1:30 мин.) тук:

Сами виждате разликата. Вляво е филтъра от цигарите, а вдясно е този от наргилето. Когато пуснах тази снимка в коментарите на другата статия, повечето си помислиха, че е обратното. Всъщност притъмних малко този от наргилето за да отчета факта, че част от катрана е отишъл във втория филтър, но от видеото трябва да ви става ясно, че на втория филтър няма почти нищо. Както сами се досещате, има някои неточности в експеримента и затова трябва да ги отчетем:

Наргиле
Не се отчита димът, който се отделя в стаята и после се вдишва
По-принцип не се почиства след всяко пушене
Няма качествен контрол над тютюна, което предполага вредни замърсители
+ Обикновено едно наргиле се пуши от няколко души
+ От наргилето не се вдишва постоянно, а само пред 30-50% от времето на пушене
+ При постоянно вдишване (както при прахосмукачката) въглена се загрява много повече, което предполага повече вредни газове
+ Не се отчитат вредните газове като въглеродния-монооксид, например
Цигари
Не се отчита димът, който се отделя в стаята и после се вдишва
Използвал съм червено Marlboro, което е сравнително тежко
При толкова силно вдишване цигарите горят по-бързо
Много хора изпушват по-малко от 8 цигари на ден
+ Но и доста хора изпушват повече от 8 цигари на ден
+ Ако прегледате внимателно видеото, цигарите не бяха напълно изпушени
+ Не се отчитат вредните газове като въглеродния-монооксид, например

* Ако някой се сеща за още фактори, ще ги добавя.

С червени минуси съм отбелязал тези, които правят теста по-тежък от нормалното пушене, а със зелени плюсове – тези, които го правят по-лек. Трудно е да се прецени до колко влияе всеки от тези фактори на крайния резултат, но по моя преценка те се уравновесяват. Затова смятам, че резултата е коректен.

Единствено може да се спори, че по-леките цигари биха имали по-малък ефект. Виждате обаче колко е тежко положението при червеното Marlboro. Леките цигари имат около 50% по-малко катран в тях и дори с това количество, филтъра ще е в пъти по-тъмен от този на наргилето. Все пак смятам да направя същия експеримент с 8 леки цигари и с една или две пури, за да сме сигурни.

Накрая искам да кажа, че с този експеримент не целя да откажа никой от цигарите или наргилетата. Не искам да омаловажавам вредата нито на едното, нито от другото, а просто да разбия един мит, който витае в обществото. Виждате, че се ограничавам да правя изводи, защото смятам, че всеки трябва да ги направи сам за себе си.

112 коментара

  1. наистина интересни експерименти,напълно съм съгласен с казаното от теб,отказал цигарите преди доста време,просто вече ми става кофти от самия дим около мен та камоли да ги пуша, ала при наргелето нещатата стоят по различен начин,както и да е това е въпрос на гледна точка.Но при самияя факт през какво и как минава пушенето на наргле,може да се установи за какво става въпрос

  2. Ама разбира се че наргилето е по-малко вредно, защото колкото и да си вманиачен, надали има човек дето да си пали наргиле след ставане, или в обедната почивка. Освен това той тютюна по-скоро се пече отколкото гори. Обаче надали е безвредно. Като съм виждал непочистено наргиле бая катрани си има.

    Между другото леки цигари няма. Затова и май забраниха „леките“ цигари да ги наричат така – Lights. Те не са по-малко вредни. Просто хващаш рак по-надълбоко в дробовете от тях. По-важно е съотношението катрани/никотин ако си редовен пушач.

    Иначе и да е по-малко вредно наргилето, пак си е вредно. Оловото евентуално е по-малко вредно от стрихнина, ама надали имаш желание което и от двете да ти е в супата, така че най-добре по-умерено да се кара и с наргилето.

  3. @ irrefutable – цигарите много смърдят. След експеримента с тях цялата ми къща се беше овоняла независимо от това, че правех всичко на балкона с открехната врата за кабела на прахосмукачката. След наргилето пак остава малко тежък аромат, но е сякаш си прекалил с ароматни свещи. Това е защото тютюна е ароматен и придава добър мирис.

    @Канев – наистина тютюна се пече и топи при наргилето, вместо да гори. Това ми беше и основния довод преди време, че наргилетата са по-малко вредни. Но пак е вярно, че проникват сажди от въглена и от горните слоеве на тютюна. Все пак 90% от катрана и саждите полепват по стените на наргилето, маркуча или остават във водата. Затова и се казва, че пушека се пречиства много добре.

    Разбира се, когато наргилето не се почиства често или добре, полепналата гадост пак влиза в теб, но това е от глупост. Същото важи за тези, които си натъпкват главата здраво и се тровят. Затова и написах тези статии – за да пусна информация кое е вредно,как трябва да се прави и как трябва да се почиства.

    А, че и двете са вредни – така е. Всичко е вредно в една или друга степен. Въпросът е да не се залъгваме заради остарели норми, суеверия или градски легенди. Нали така бяха изкарали, че спанака бил много полезен. Същото е. Всеки трябва да си прави сам преценка какъв риск поема, но за да е добра преценката, трябва да има подходящата информация. Това е целта на този експеримент. Не е от най-обективните, но смятам, че се доближавам до целта.

  4. Прощавай, но докато учих химия, биохимия и разни такива неща… мисля, че няма голяма научна стойност експеримента ти.

    Освен всичко друго само 35% от населението биха развили белодробни карциноми. За сметка на това 95% от развилите го са пушачи, сиреч:
    Ако си предразположен към този тип карциноми и пушиш не ти мърда рака:)

    Остават и нещата акто рак на гърлото, устата и разни други много неприятни неща. Но те не са включени в това изследване.

    Всъщност аз нямам нищо против пушенето и пушачите, особено ако нормите се спазват (да не се пуши в офисите, да не се пуши в асансьорите, местата за хранене и тн). Относно вредата нямам имформация, обаче коментара на Канев е много верен – при всички положения дори наргилето да е по-вредно употребата му е много по-рядка. И има социална стойност (някаква евентуално – ако се събираш с приятели да пушите наргиле, никой не ходи на гости да изпуши две цигари). В този смисъл мисля, че е по-добрия вариант.

  5. Въобще не претендирам за научна стойност. Нямам нито знанията, нито апаратурата, нито контролни тестове, нито надзора – нищо. Показвам обаче как с подръчни средства може да се изкарат някакви резултати, които правят разликата между двата начина на пушене очевидна.

    Затова и изрично казвам, че и двете са вредни и то особено като не се спазват нормите. Искам обаче да разбия мита, поддържан отчасти заради приписването на наргилетата към турската култура. Наистина цигарите са по-вредни и много по-неприятни за околните от наргилетата.

  6. Готин експеримент:)
    Но мене повече ме интересува името на парчето което използваш в клипа

  7. Браво, гледал съм подобни клипове доста отдавна, но такова сравнение не бях виждал. И ме изненада мотива ти 🙂 не знаех че повечето хора мислят, че наргилето е по-вредно. Аз съм си фен на наргилето и по начало знам, че то е по-безвредно (ПО-безвредно, не НАПЪЛНО безвредно).
    @ Петър: 🙂 като си учил химия, биохимия и разни такива неща защо не се сети, че вода може да разтваря газове => абсорбира част от отровните газове ( въглероден монооксид примерно, който още с вдишването разрушава хемоглобина, онова дето разнася кислорода на сам на там), нещо което онзи малък цигарен филтър, много подобен на импровизацията с тоалетна хартия не може да прави + това водата сама по себе си много по добре филтрира тежки частици, както се видя от клипа 🙂

  8. Не знам дали знаете, но когато пушека преминава през вода, във водата остават над 90% от канцерогенните (причиняващи рак) елементи.
    Също така тютюна за наргиле тъй като не е тютюн съдържа много по-малко катрани отколкото тютюна в цигарите.

    Истината е че можеш спокойно да пушиш наргиле редовно в продължение на дълги години и това да не се отрази на здравето ти ако разбира се не прекаляваш и водиш активен живот.

  9. Всъщност прекаляваш с оптимизма си. Не е вярно това за 90% от веществата. Случвало се е след 5-6 пушения да не си почиствам наргилето и водата въобще не е толкова тъмна. Само леко позеленява. Наистина има по-малко катрани в тютюна, но е вярно и че няма строг контрол над съдържанието и има опасност от вредни смески. Също така ракът на дихателните пътища се появява (най-вероятно) от каквото и да е замърсяване – било то прахово, от токсини, от цигари или пушек от пожари. В този смисъл винаги има риск от рак на дробовете, независимо дали човек пуши или не. По улиците в България има толкова много прах, че не е истина. Когато обаче човек пуши, риска е по-голям. Дали ще се развие рак или не, зависи от предразположеността на индивида, а не колко дълго е пушел. С този експеримент искам да покажа, че риска от наргилетата е по-нисък, а не липсващ. А това за активния живот важи винаги и за всичко.

  10. Аз пък няма да давам съвети или да изказвам мнение 🙂 Експеримента ти ми се стори много интересен. Дава тема за размисъл и клипчетата са яки (кратките, не че имам нещо против гласа ти де 🙂 ) Пуша наргиле достатъчно често, за да ме вълнува темата 🙂

  11. Големите клипове са за тези, които се интересуват от подробностите на експеримент. Кратките пък са за тези, които не им се занимават толкова. Всъщност това беше най-сложната обработка на клипове, която съм правил. Не, че са станали толкова хубави, но като за първи път са ок. Продължителността от 1:30 е защото във Flickr това е максимума за клипове.

    Също така трябва да кажа на всички фенове на наргилетата – този експеримент може да ви успокоява, но не забравяйте да ги чистите основно след пушене, защото от това зависи основно колко са вредни.

  12. @ Стоян
    Всъщност момента на насищане става много бързичко… Ма няма да споря ся щото реално и аз не съм правил тест с апаратура. Всъщност друго имах предвид аз, че при всички положения канцерогени перминават и оцветяването (предимно от картаните) не е показател за „пречистеността“ на газовете. Само това:) Нищо друго:)

  13. @ Петър 🙂 хех май се изказах неподготвен :] за момента със насищането си мислех, че водата има малко по голям капацитет … поне за половината наргиле .. к’дае, фен съм на водния филтър, каде да се мери с 20 мм памуче 🙂

  14. @Mиглен – бе моля ти се, аз съм направо знаменитост. 🙂
    @Петър – точно защото не мога да измеря тези газове, казах че теста не е пълен. Отбелязал съм го в таблицата горе. Това, което обаче мога да измеря е катрана, който е един от трите основни показателя заедно с никотина и въглеродния монооксид. Ефектът от последния е предимно временен и влияе на хемоглобина, а никотин в тютюна за наргилета няма.
    @Стоян – якото на водния филтър е, че може да пречиства димът за дълъг период еднакво добре. Памучния филтър на цигарите пък се насища бързо с катран и никотин и след средата на цигарата вече си го гълтате на воля. Минусът обаче на водата е, че има шанс да глътнете някоя частица изгорял тютюн, но шансът е малък като се има предвид назъбения маркуч.

  15. Едното момиче толкова въудушевен разказваше на другото, че се почудих дали наистина чувам това или просто е страничен ефект от многото четене на рийдъра.

  16. Случвало ми се е да срещам разни хора във влака за София и е ставало дума за vbox7. Тогава са ми казвали, че някакъв бил написал отговори на доста въпроси са сайта и ако съм искал да ги видя. Ставаше дума за тази статия тук.

    PS: Става дума за един случай със няколко гимназисти.

  17. :D:D браво Юруков.. нагоре не видях да си го писал за това ще спомена, че освен лекия тютюн който се ползва в наргилетата в България и някой други европейски страни съществува и един много по-тежък, който не е легален в повечето страни и се проверява на митницата почти като марихуана.. тези тютюн има много по вредно въздействие, тъй като не е овлажнен достатъчно и в известна степен изгаря + това водата не го пречиства напълно и ефектът е почти все едно че пушиш нормално наргиле с нормален тютюн, но без вода.. а иначе червеното боро са едни от най-тежките цигари … мисля че са три десетки.. според мен два-три пъти месечно по едно-две наргилета с двама приятели са в рамките на нормалното

  18. Не съм чувал за този вид тютюн. Сигурно има наистина хашиш в него за да е толкова тежък. Чувал съм обаче познати да са смесвали нормален тютюн с трева, но за да има ефект, количеството трябва да е прекалено голямо и излизало скъпо.

  19. Едно момче от VBox7 ми прати ледната статия за вредата от наргилетата. Там се използва същото сравнение, че едно наргиле се равнява на 40 до 200 цигари, но е уточнено, че става дума за въглеродния моноксид. По принцип това уточнение се изпуска и излиза, че същото се отнася и до всички останали показатели като катран и никотин, които са много по-вредни.

  20. Страхотен експеримент! Много полезна информация, за заблудените хора… А все пак, наргилето, което използваш е сравнително голямо, с по-малките ще имаш още по незначително замърсяване…
    Поздрави,
    Нед

  21. Не е така. Боби писа доста за малките наргилета. Вярно е, че при тях има по-малко вода и маркуча е по-къс, но основната цел на водата е охлаждане, а не почистване. Тъй като от малките наргилета се пуши по-малко, нуждата от пречистване е и по-малка. Най-основното при този експеримент обаче е, че показвам, че наргилетата при пушене имат по начало по-малка нужда от пречистване.

  22. Pingback: Миглен » Howto запалите наргиле
  23. Юруков мерси за тези съвети..искам да те питам нешто… трябва ли да се гълта пушека от тези аромати ?? и вредно ли е според тебе..

  24. и оште нешто трябва ли тръбата да е потопена във водата или трябва да е много близко до повърхността на водата

  25. Най-отгоре на статията има линк към съвети за приготвяне на наргиле. Тръбата трябва да е между 2 и 4 см. под водата. Зависи от това колко ти е трудно да дърпаш. Дали ще гълташ пушека има значение от това дали го усещаш достатъчно. Ако не го гълташ според мен, няма смисъл да пушиш. Дали е вредно – да определено е вредно, но ако го чистиш редовно, приготвяш както трябва и не пушиш често, вредата е минимална.

  26. Браво! Аз бях много изумена от цялата ти статия, включително експериментите.. Страхотна работа! Дано да има повече хора като теб в БГ.. А да не забавя да честитя на всички новата година, спожелание за здраве, късмет, много усмивки и сбъднати мечти.. и не прекалявайте с наргилетата : )

  27. Юруков мер мерси за полезната информация мисля си че без теб нямаше да успея да се спрявя с моето наргиле На рождения ми ден ми подариха и аз го гледах кат пън и си викам бах маму как да го направя сега пък туи и викам чеки да видя в гооглето добре че искочи ти 🙂 и сега сам голям фен на наргилето 🙂 имам само 4е 1 вапрос кам теб
    значи аз не сам пу6а4 но пу6а наргиле наи малко в седмицата по 3-4 по4иствам си го наи редовно естественно както си написал но 3-4 пати много ли са за 1 седмица

  28. Добре е след всеки път. Аз обаче го чистя по веднъж на два пъти. Иначе 3-4 пъти да пушиш на седмица не е малко. Всъщност за виси как го пушиш и колко голямо ти е наргилето. Ако е малко или го пушиш с приятели е ок, ако обаче го пушиш сам си е доста. Аз сега пуша само по 3 пъти на месеца, защото не съм вкъщи много, а и този тютюн дето го имам сега нещо не е хубав.

  29. На нас пък един приятел от Катар ни донесе грозде… такова друго.. няма.. по-уникално и от две ябълки. Та съквартирантът ми за една нощ стигна да си изпуши сам 6.. инцидентно.. после месец не пуши 🙂

  30. А, сигурен съм. Аз така веднъж за една вечер изпуших две в дискотека в Пловдив. Имаше промоция – бутилка алкохол с наргиле и взехме две. После една седмица не можех да дишам.

  31. значи пуша го винаги със приятели никога сам щото ми е скучно мерси за савера!

  32. Здрасти Юруков..Според тебе кои са наи хубавите тЮтЮнИ ?? и наи ароматните

  33. @Krasimir – Моля, по принцип е по-добре така. Аз правя грешка като пуша сам, но така или иначе не го правя често и не съм го правил отдавна.

    @VanKata – Не мога да ти кажа точно. Тук трябва да ти помогнат хората, които са в БГ, защото не знам кои марки са там. Аз лично предпочитам едни Ирански. Добър съвет, който даде Боби Димитров (виж коментар 26) е да избираш тютюн, от който не тече течност. Съветвам те да купиш по една малка опаковка от всеки вид и да пробваш.

  34. ванка саветвам те ябълка и екзотик мисля че се казваше много са приятни видях в интернет че има и мента и ако намеря ще я пробвам ако някои е пробвал нека сподели 🙂

  35. здравейте , без да искам да доказвам каквото и да е просто ми се наложи често да наминавам през ракова болница София , заради мой близък да ви кажа честно питайте там болните от рак на белите дробове и вижте колко от тях са пушачи …доста малък брой

  36. @Krasimir – Пробвал съм мента и е ок. Само че е добре да се смеси с нещо друго – примерно лимон. Другия вариант е да се сложи нарязан лимон и лед във водата.

    @велко – Ако можеше да се направи директна връзка, щеше да е доста лесно и щяхме да забраним изцяло цигарите.

  37. Евала Юруков много добре се получи Железен си 🙂 ако има о6те някои готини Нещица казваи ^^

  38. Интересно, точно такава тема търсих, че сега пак си запалих наржиленце и доста се зачудих за здравето ми защото съм свикнал така на ден по 1 да си паля но често вече си го паля през ден.

    Идеални са експериментите

    P.С. Саждите от тютюна дали пък не могат да се спрат като ползваме филтри някак си в наргилетата? ще го пробвам скоро.

  39. Браво за експериментати приятел бая информация дава на хората,дане забравим и този факт че вече под 3 лева цигари няма и пушачите поне 1 кутия употребяват на ден затова цигарите излизат и по-скъпо и по-вредно,просто всеки със собствените си пари се отравя затова ако обичате поне малко живота си препоръчвам ви да спрете проклетите цигари !!!

  40. @Боян Юруков – Със алкохол просто гърлототи отива на кино сигурен съм че може и да доведе до повръштане

  41. Пробвал съм и наргиле и цигари, както и пури… И от всичко най ми допада пушенето на пури, но пуша много рядко – само на някои празник, парти и т.н 🙂 Т.е 4-5 пури на година…

    Иначе точно на мен наргилето ми харесва много повече отколкото цигарите 🙂

  42. Pingback: Боян Юруков
  43. Pingback: Боян Юруков
  44. Здравейте, аз съм стар фен на наргилето. Научиха ме араби. Преди много години пушех и бях стигнал до 2 кутий. После не пуших 10 год.После пробвах пури и пурети. Много вредно! За мен наргилето е най малко вредно. Пуша всеки ден и спортувам активно.Не ми пречи засега.Но не знаех че трябва да се чисти толкова често.От 1 година започнах да си правя смеси с изкл. на ябълката.Знам страхотни рецепти.Ползвате ли тенекия за покриване при вятър? Дълга четка за почистване?

  45. Откога пушиш? Ппобвай шоколад+мента(50:50), дъвка+мента, портокал+мента. Следват т. нар. от мен „ГЪРМЯЩА“смес:4–5 различни тежки тютюна 1 от които мента.Нарочно я слагам навсиакъде,придава профирност на всеки тютюн. МЕКА смес за МЕКИ КИТКИ–леки тютюни(дъвка,мента, кайсия,ябълка,кокос или маракуя) Пробвай. Сега пуса шоколад с мента. Много яко. Само ябълката я предпочитам чиста.Пусни някоя тайна и ти!?

  46. @Боян Юруков – пушил съм цигари, наргиле, пури, пурети и мога да кажа ,че от всичко е най-приятно наргилето когато е с умерен вкус не прекалено сладък или горчив. Междодругото чувал съм ,че ментовия прави проблеми с половия орган при мъжете…

  47. ДА , ама НЕ!!!!!!!! 😉 Лимон с мента е предпочитания от арабите в Сирия, а имат много деца…….
    А м/у другото плоския въглен е по – добър от бързо запалимия.

  48. Супер статия…От 1 месец се опитвам да убедя баща ми че наргилето е 100000 пъти по безвредно от цигарите и ти много ми помогна.Преди 2 месеца спрях цигарите и мога да кажа че се чувствам много по добре а наргиленцето си го паля през ден ;)Много по приятен и мек вкус от цигарите заради който не ядях за да си ги копувам.Сега хем имам кинти 🙂 хем си пуша наргиленце и си ми е екстра.

  49. @ники – покажи му клиповете – помага. ако не – дори и снимките стават. Опитвам се да измисля по-достоверен тест сега. Може би ще взема по-добър филтър и ще пуша аз.

  50. Много добра статия.Имам асма и пушех цигари.За 2 месеца имах 2 пристъпа.Но няколко от твоите статии ми помогнаха.Сега пуша наргилето и нямам проблеми.Но и пушех много цигари по 2 кутии на денл

  51. Наргилето е страшно!!! Благодарение на него отказах цигарите. Сега и от него се мъча да го понамалявам по едно на няколко дена. Пробвал съм всичко но това наистина ми помогна а и ме напушва което си е екстра :).

  52. @Петър – 2 кутии са доста. Реално и наргилето може да ти пречи на асмата, но с правилно приготвяне, няма да има прах и тежък пушек. Все пак попитай лекаря си са съвет. Много се съмнявам обаче някой да е правил реални изследвания как влияе на астмата.

    @Антонио – аз напоследък почти не пуша. Донякъде ме мързи да го приготвям, а донякъде и съм разочарован от тютюна, който имам сега. Трябва много основно да почистя наргилето, защото последните няколко пъти вкусът беше много лош. Вярно е, че малко пристрастява, защото онзи ден видях наргиле в бар и много ми се прииска да си взема. Не взех, защото бяхме за кратко там. От друга страна обаче не помня от кога не съм пушил, което е показателно, че не ми е проблем независимо от количествата, които изпушвах преди година.

  53. Здравей, попаднах на статията случайно, търсейки в гугъл съвсем други работи за наргилетата. Мога да твърдя, че съм голям фен на наргилето или царицата, както му казваме с приятелите.. общо взето не минава ден без да пуша. А цигари не пипам. И аз много често съм чувал да казват, че наргилето било много по-вредно от цигарите и много съм се дразнел. Сега вече имам черно на бяло доказателство, че това са пълни глупости 🙂 Евала за експеримента, много ми хареса:)!

  54. В YouTube се появиха доста коментари, че това, което съм направил не е изцяло коректно. Все пак показва някакви данни. Наргилето обаче може да бъде по-вредно, ако не се приготвя правилно и не се чисти редовно. Виж останалите статии в този блог за наргилетата за повече информация.

  55. Шелдън Купър веднага би попитал: Кое е по вредно на грам, на минута или на бройка си изчислил? Вредно за кой орган или за цялото тяло си изчислявал? Има различни видове цигари и тютюни, как обобщи за всички? И ако можеш да определиш по вредното само по цвят, лесно ще избегнеш нитратните зеленчуци на пазара.

  56. Шелдън е параноик. И пред него да го направя по неговите правила, пак ще каже, че и той не е перфектен и очевидно в космически мащаб опитите ми са елементарни и непълни. Айде сега…

  57. Юруков 🙂 я кажи има ли начин да оцветим дима от наргилето. Това би било много яко, ако е възможно.

  58. Е това не ми беше хрумвало! Може по принцип, но не мисля, че ще е добра идея. Цветният пушек е много наситен с бои, които при пушенето ще отидат директно в дробовете ти. Ако оцелиш обаче правилните хапчета, всичко ще ти се струва цветно 🙂

    PS: и това не го препоръчвам.

  59. ОК, но все пак нали има разни безвредни бои предназначени за хранително- вкусовата промишленост. Дали ще стане с тях? А за хапчетата- веднъж от Амстердам съм си взимал халюциногенни гъби, но не останах очарован, хем бяха уж най- силните 🙂 имаше някакъв ефект, но бях далеч от това да се пренеса в друга реалност.

  60. @Mind_Control – Има бои, но те са предназначени за храни, където стомахът ти ги разгражда или поне изолира. При пушенето влизат директно в кръвта ти през белите дробове. Но не знам, може и да има.

  61. По-важното е дали наистина „би било много яко“ – с каква цел е нужно това? Ако ще правиш светлинно шоу с димна завеса, замисли се за генератор за дим и лазери. Горе-долу подобна по „смисъл“ (забележете кавичките) ми се струва идеята да се овкуси водата във ваната… все едно някой ша засърба…

  62. Ами би ме изкефило да излиза цветен дим. Че няма практическа стойност е ясно 🙂

  63. Разбирам… В деня, в който цвета на дима започне да има по-голямо значение от вкуса и аромата – ще направя статия на Zadimeno.com, в която ще обясня как се постига и ще обявя официално, че спирам наргилето 🙂

    Все пак ме дръж в течение, ако стигнеш до някакви нетоксични алхимични формули 🙂

  64. От всичко , което прочетох през последните две седмици, излиза, че наргилето е толкова вредно, колкото и цигарите. Без да искам да те обиждам, такива експерименти са смешни и лаишки ( представи си да исках да те обидя). Биохимията не е за пренебрегване, ако ще доказваш кое колко вреди. Статистиката също. С малко думи, създаваш на пуберите и на всички, които искат да оправдаят наркотичната си зависимост, някаква илюзия за безопасност. Цигарите вредят по-малко от кокаина, но това не им пречи да убиват 10 милиона на година. Дори наргилето да вреди по-малко от цигарите, то пак вреди. Намирам публикацията ти за безотговорна и вредна. Какво ще кажеш след десет години на един болен от рак, който ти си убедил с нея, че е ОК да си пафка наргиле?!?

  65. За темата с цветния дим съм чувал от приятели, че става със степчета но е трябвало да се сложат много, апък ефект голям нямало. Аз пробвах с едно степче, не стана нищо но ароматът ми хареса повече. Само да попитам с какво да измия маркуза за наргилето защото има ужасен мирис пробвах само с вода с веро с medix дори но не се почисти.
    Някъкви идей ?

    извинявам се за правописните грешки

  66. Най-драстичният начин за намаляване на вредните газове, изпускани при горене на въглена, е въобще да не се ползва въглен. 😉 Използва се нагревател с кабел, включен към ел. контакта.
    Ето и едно клипче, как изглежда това:

    http://www.youtube.com/watch?v=t9vE3RhbLHE&feature=related

  67. Полезен съвет:

    Ако няколко човека пушите от едно наргиле, за да не се лапа от всички накрайника на маркуча, което е и по хигиенично, плътно се обхваща същия с ръка, устата се допира до палеца и показалеца и се всмуква.
    Така винаги мундщукът остава чист, а и пушенето май е по-яко. 😉

  68. Други полезни съвети:

    – Купете си най-малката чашка и я ползвайте, когато пушите сами. Големите са за компания или поне двама. Изпушването на голяма доза от един човек учестява сърцебиенето и вдига долната граница на кръвното;

    – Не слагайте алкохол във водата

    – Не пийте твърд алкохол, когато пушите наргиле, после главата ще ви цепи;

    – Колкото е по-дълго наргилето, е по-безвредно, заради по-дългия път на дима;

    – Слагайте похлупак с дупки върху чашката, за да горят по-бавно въглените, а и за безопасност;

    – Максимум още един път можете да поставяте въглени, за едно пушене;

    – Ако искате качествено наргиле, избирайте металната част да е от месинг и тя да се завърта за металния пръстен с резба, намиращ се на отвора на бутилката;

    – Използвайте ламаринена „цедка“ за многократна употреба (има ги в магазините за наргилета), вместо фолио. Дърпането е много по-лесно и после тя бързо се почиства.

  69. Задължително ползвайте метална купичка за пренасянето на въглените. В противен случай рискувате да повредите килима, пода или масата.
    Най-лошото ще е да изпуснете въглена върху някой или върху краката си.
    Ползвайте наргилето върху поднос – около него може доста да се замърси, а и също заради принадлежностите към него.

  70. @xmoka – не мисля, че ще е по-добре е с нагревател. Губи се вкуса някак. Иначе наистина по-лесно се контролира.

    Впрочем пиши на Zadimeno.com с тези съвети да ги поместят там. Събрали са доста хубави неща и е добре да са на едно място.

  71. – След обилно пушене на наргиле отхрачвайте натрупалите се на входа на гърлото глицерин и катрани.

    – При пренасяне въгленът се обръща с горящата част нагоре.

    – Хубавият тютюн не „дращи“ гърлото. Не взимайте от този в заоблените пластмасови, прозрачни кутийки – Prince Arumai Dubai; в картонените – Nakha tobacco… Ароматът на некачествените и посредствените смески идва от есенциите им, а не от плодовото съдържание!

    – Поставете си кухи месингови елементи за увеличаване на височината на наргилето.

    – Пушенето „върви“ със сладки и студен натурален сок. 🙂

    – За мен, чашките от глина, без покритие, като че ли придават най-добър ефект от пушенето, макар че поемат от тютюните.

    – Плодовете, поставени във водата, мисля, че пречат на добрата абсорбция, а и ферментират бързо. За това чиста вода май е най-добре.

  72. – Поставете си възможно най-голямата метална чинийка за събиране на пепелта и отпадъците, за да не изпадат навън.

    – Да се има впредвид, че и хубавите тютюневи смески имат имитации. За това купувайте от познат и проверен търговец.

    – Ползвайте не от бързо-запалващите се въгени (химия са), а предимно дървени, бавно-разгарящи се. Не се мъчете да ускорявате процеса на разпалване на тютюна със силно дърпане, а просто изчакайте 5-10 минути това да стане естествено. Няма и нужда въглените да се нагряват изцяло до червено на котлона – така или иначе, това се случва, когато са поставени върху наргилето, а и тютюнът е по-ароматен, когато се нагрява по-бавно.

  73. – По два въглена едновременно при пушене, за мен е най-удачната комбинация.

    – За по-продължително пушене големите съдове, като че ли са подходящи, заради обема на водата.

    П.П. Май това е всичко, за което се сещам досега.

  74. Друго:

    – Погрешно е схващането, че тръбичката трябва да е потопена 2-3 см! За да се пречиства добре пушекът, тя е хубаво да е бъде поне до половината на водното ниво, дори и повече към дъното. За тая цел, се продават по-дълги тръбички. Китайските са с тънки стени, пукат се и пропускат дим! Взимайте си такива от неръждавейка, с дебели стени, правени на струг, има ги.

    – Ако наргилето ви е ниско, снабдете се с допълнителни кухи месингови сегменти. Те са на резба и лесно се захващат един към друг, като 2-3 са достатъчни.
    Трябва да се внимава, те да не са от желязо (или чугун) и помесинговани, и отворът им да е правилен, а не назъбен и шуплест, съответно по-трудно почистващ се.

    – Менте щипките за въглени са тънкостенни и се огъват лесно, при по-силно стискане могат да се деформират и да се изпусне въглена. Намират се и от „истинските“, с по-дебели стени, обикновено златисти и релефен надпис на производителя върху метала (на арабски).

    – Качествената дървена ръкохватка на маркуча е с дължина,равна на тази на двете китки, долепени една до друга (около 20 см.). Свръзката между нея и маркуча, е кръгъл метален пръстен, който при качествените маркучи е не се вижда и е покрит с дебел нагънат плат, същото е и при дървения мундщук откъм страната на наргилето.

    – Стъклото на бутилката (1,5 – 2 л.) е добре да е прозрачно или полупрозрачно – веднага се вижда кога водата трябва да бъде сменена (когато леко потъмнее).

    – Ако ползвате фолио за покритие на чашката (а не метална „цедка“), вместо всеки път да дупчите с игла, вземете си (продава се) плоско и кръгло „таралежче“ с около 30-40 иглички на него. Две-три притискания с него върху алуминиевото фолио, с което предварително е облечен отворът на чашката, и последното ще бъде добре пробито.

    – Ако нямате миялна машина, предварително престоялите в сапунена топла вода порцеланови и глинени чашки се почистват прилично с четка за миене на бутилки.

  75. Искам да изкажа мнение за тютюна „Al Fakher“: от този, който се предлага в картонени малки опаковки, дори и с лентичка на фирмата отстрани, според мен или не е оригинален, или са го развалили. Не съм купувал от по-големите картонени опаковки – 250 гр. (в тях се предлага само лимон, засега). Ужасно ме цепи глава от него, пробвах почти всички видове (за всеки случай) и повече няма да си взимам! Всичко замина в кофата!

    При класическият „Al Fakher“ който се предлагаше в разфасовки от 500 гр. и в кофичка, който го намирам само на едно място и само един вид, качеството е несравнимо с този в „картонените“ кутийки. Човек трябва да е с много занижени претенции или да не е опитвал „оригиналния“ или някоя от марките, дето не се предлагат в магазините тук, за да пуши, който и да е, от останалите видове арабски тютюн.
    Опитвал съм всичките, предлагани в арабските магазини за наргилета.

  76. Случайно погледнах тук, защото от както направихме Задимено не съм влизал по тия части на блога на адаша.

    Хикс-мока, известна част от съветите ти ме озадачиха, други ме фърлиха в тъча, трети ме притесниха. Не смятам да коментирам всичко подред, защото животът няма да ми стигне. Радвам се, че поне за някои неща сме на едно мнение.

    Но не мога да подмина, кхм, физиологичните аспекти. Какви са тия цепения на глава, неупотреба на алхокол във водата или перорално, отхрачвания на глицерин?! Някаква гигантска грешка се оформя в главата ти, според мен. От както пуша наргиле ни един път не ме е цепила глава, а не помня да не съм подплатявал със сладки питиета. В Задимената тайфа сме 10 човека, как един не се е оплакъл?

    Сполай ти!

  77. @xmoka – Значи относно тютюна – ако е съшия за който си мисля – пупа нещо такова в Германия и наистина го скапаха.

    За цепенето на главата – случвало ми се е да ми се гади като прекаля някоя нощ – две наргилета сам или не се усещам, че е свършило и още дърпам. Това обаче е нормално. От обикновено пушене не би трябвало. Или има нещо с наргилето, или на теб ти е противопоказно.

  78. здравейте от 10 години близо пуша наргиле… имам 3 вкъщи. Едното е купено от тук а другите две от Сирия едното от Сирия струваше близо 300 долара.. но е уникало цялото е във седеф и е като маса отгоре се слага кафето.. Страхотно е. Цигари не пуша но наргиле пуша всяка вечер или сутрин а понякога и двете… и ви казвам почти не е вредно….

  79. Изглежда причината, поради която ми е харесал толкова оня I’ll fuck her, се крие в датата му на производство – 2002 г. пишеше на кофичката с пакетите.:) Някаква залежала партида, явно.

  80. Напоследък чета статии в интернет че наргилето било много вредно,даже по – вредно и от цигарите..Аз по принцип не пуша цигари, а само наргиле (имам 1 в нас) и се чудя дали това ,което чета е вярно, тъй като тренирам баскетбол и не искам да ми пречи на тичането и т.н.
    Благодаря предварително!

  81. @Боян Иванов – маркуч не се мие той се сменя защото се износва от вътре най-добре е кожен маркуч.

  82. Аз сега си взех еди силиконов прозрачен. Маншона също е прозрачен и е стъклен. Супер е як и се мие елементарно.

  83. Пропускате нещо много много важно! Никотина!
    И това, че неможете да се пристрастите към Наргилето! А към цигарите
    Множете! Това според мен е напално достатъчно да избера наргилето пред цигарите ! Мога да изредя и куп други неща като негатииви на цигарите . Например, че миришеш на пепелник след като ги употребиш….
    Нека всеки направи своя избор! Моя е НАРГИЛЕ!
    Няма такова удоволствие ! Особено споделено с приятели 🙂
    Упсех на всички !

  84. Нито пия нито пуша , но днес драпнах за 1ви път от наргиле ще ми стане ли нещо ?

  85. @xmoka
    Ами ако го пушите няколко човека просто на всеки се раздава индивидуален Муштук аз в къщи така правя с гостите си ( и ги моля да не духат в маркуча а само да си дърпат от него ) 😛

  86. Искам да попитам от кои сайтове могада се снабдя с хубав плодов качествен тютюн за наргиле Защото тези от кутийките малките на дубайска … не ми харесват виждам че маса народ използва Факхир фирмата но още не съм го опитвал поради пречина че все в сайтовете нямат в наличност Аз съм от Варна тук освен магазини за наргилета за тютюн не съм виждал
    За първи път пуших наргиле в Алжир в едно заведение и тогава се запознах с техните марки много са добри.
    В защита на Наргилето само ще добавя – Не пуша цигари само наргиле от време на време страхотен покой смесен с приятна Chill out музика това е страхотно изживяване 🙂

  87. провери за „fumari“ няма ги в България, ала може да си поръчаш от интернет, доставката излиза малко повече, но са един път:)

  88. О благодаря вече разглеждам сайта им
    Абе чудя се все Турция ни е тука на една крачка тези хора не внасят ли такива неща ?! не произвеждат ли ?!

  89. Глицеринът се слага в тютюна за повече пушек. Обаче от друга страна е много вреден за сърцето заради внезапното ускоряване на сърцебиенето. Ефекта му отминава чак след няколко часа.

  90. Хрумвало ли ти е да направиш същия експеримент с тютюн за лула? Би било интересно… 🙂 (Имай предвид, че тютюнът за лула също се пуши при по-ниски температури, както и наргилето – лулата не се вдишва непрекъснато а само леко тлее през повечето време; димът минава през хартиен + въгленов филтър; и мундштукът удължава „пътуването“ на дима, което допълнително помага за охлаждането му (дължината на мундштука може да варира от около 10-12 сантиметра до поне 40 при лулите „за четене“). 🙂

  91. Нета е пълен със статии с подобно заглавие като тази, но повечето стигат до извода, че няма верен отговор. Браво за положените усилия и разгорещената дискусия.

  92. Ако може да попитам,пушека от наргилето вредно ли е като се не гълта,само дърпаш,държиш няколко секунди и пускаш (в този смисъл),какви са плюсовете и минусите на това НЕгълтане на дима и ако се пуши 1 наргиле от 3ма човека за 2 часа (примерно) това колко е вредно,защото търся в интернет и нищо никъде не намирам,а се притеснявам. :/

  93. Пушач съм от 15г,сменил съм доста марки цигари но наргилето не ми понася,става ми лошо от него.

  94. Обаче ако не слагаш тютмн в наргилето, а от онези аромати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.