Аз в „Булевард България“ по Re:TV за емигрантите

В петък Ованес от екипа на Back2BG ми писа, че някой от Re:TV ми търсил координатите. Изглежда са ми писали във форума на Darmstadt, но не съм го забелязал. Свързахме се със Зорница Тодорова и се оказа, че вечерта в предаването им „Булевард България“ темата ще е емигрантите ни в чужбина и как да ги върнем. Разбрахме се да се включа за 5 мин. да разкажа нещата от моята гледна точка.

Бях много ентусиазиран, защото това ми е първото подобно участие, и разбира се бях притеснен. Даже си написах на листчета неща, които мога да кажа. Е, не че ми помогнаха много – пак се запъвах като ученик на дъската в час по физика при Църцарова (завършилите Английската в Пловдив знаят). Важното обаче е, че темата беше добре представена и в студиото бяха казани много точни неща. Честно казано водещия Иван Бедров много ми харесва как затапва понякога. Това, което той ме попита, се отнасяше предимно до Back2BG. Причината беше статията ми за тях и усилията ми да популяризирам тази услуга (тук, тук и тук).

Ако се интересувате от темата ви препоръчвам да гледате записа:

Get the Flash Player to see this player.

Вижте го и в архива на Re:TV

19 коментара

  1. Мисля, че си доста самокритичен, въобще няма нищо запъващо в изказването ти.Колкото до темата, не знам.Мисля, че ще е трудно привличането на българите от чужбина.Първо заплащането тук е несравнимо.Условията са несравними, въобще не виждам стимула на тези хора, освен може би носталгията.

  2. Поздравления за участието ти! Пожелавам ти да те включват още много пъти и в други предавания!

  3. Самокритичен съм, защото това е нещо, по което трябва да работя. Лесно ми е да пиша тук или да говоря на презентация, която съм подготвил, но трябва да се науча изказа ми да е по-плавен. Пък и исках предварително да възспра хората, които ще се заяждат на темата, а сега се сещам за поне двама.

    Стимули има много – не е само носталгията. Един пример е семейството – ако живееш в чужбина, децата ти няма да познават родителите ти и няма да знаят нищо за България. Това аз не мога да си го представя за моите деца. Друг аспект е природата. И в Германия има зеленина, паркове и прочие и са много спретнати. Даже са твърде спретнати. Въобще не роптая срещу подредените градинки – точно обратното, но когато в повечето гори, които съм виждал, дърветата са под конец, малко става прекалено. И тук има природа, но е култивирана и урбанизирана. В България е все още чиста и естествена и хайде да не почваме спора за това как се строи и разрушава, защото и Испания са го имали този проблем и чак сега се осъзнават.

    В първата ми статия за Back2BG писах, че повечето българи, които учат или работят в чужбина, са на кантар в един или друг момент. На този кантар стоят всички плюсове и минуси за това да останат или да се върнат в родината. За всеки тези фактори са различни и всеки от тях има различна тежест. Естествено парите и работата имат важна роля и тук сайтове като Back2BG могат да помогнат. И в България се дават много пари за специалисти, а повечето завършили чуждестранни университети са точно такива. Целта е да се покаже потенциала българския бизнес на завършващите студенти и вече те да решат, кое е по-добро за тях. Знам, че това е важно, защото виждам как у хората тук има предразсъдъци за икономиката в България, които са вече остарели, но все още ги възпират да погледнат и тази възможност за реализация. Моят принцип е, че не знае човек от къде ще изскочи заека.

  4. Както споделих в разговор по скайп с една приятелка преди малко – когато бизнесът в България започне да предлага конкурентна работа на Западна Европа, то служителите ще допринасят с една идея за по-добра държава.
    Поздравления за интервюто, и наистина – нямаш никакви притеснения по гласа, ти си знаеш вътре какво ти е било 🙂

  5. Супер ти е участието. Поздравления!
    Ако така си бил и при Църа съм сигурен, че поне оценките за срока да са ти били добри. Знаеш за какво говоря 😉

  6. Дано. 🙂 Отдавна бях чул за Re:TV, но наскоро започна доста да ми харесва стилът им. Сега чух, че щели да пускат и предаване за технологии и идеята била зрителите да могат да се включват с web камери. Струва ми се интересно. В Бразилия имаше едно такова предаване, в което из студиото освен редовните гости имаше и хора с телевизори на главите (плоски екрани, които стояха пред лицата им). Когато някой зрител се включеше по Skype, главата му се виждаше на мястото на някой от тези хора и участието му беше много по-реално. Писаха за това в блогът на Skype преди около година.

  7. Радвам се, че взе участие в предаването и подкрепяш инициативи, които ще спомогнат за завръщането на повече българи в родината.

    Проучването, което провеждаме сред българските студенти в Германия, може би няма конкрентни краткосрочни ефекти, но се надяваме, ще повлияе дългосрочно чувсвително дебата по тези въпроси, след като засега чрез него са изразили мнение над 1000 човека. Така се надявам и ти чрез твоя блог да популяризираш анкетата. Ето и адресът, макар че мисля, че ти известен:

  8. Станкова бе чудесна. Приятно е, когато от екран се вижда че в част от институциите – все още – се намират хора, дето си разбират от работата. Компетентно представи идеята и я защити.
    Четох оперативната програма от националната стратегическа рамка и нямам съмнение, че това е сред най-грамотните проекти на съвремието.

    Трябва да им се подаде рамо, но не виждам това да стане с шпионите от посолствата. Нека не се лъжем кои биват изпращани в чужбина.

    Хубаво е, че акцента е млади хора. От образовани, Богу, бг има нужда.
    Има нужда и от още една група. Амбициозните.
    Нивото тук, Бояне, е различно и не говорим просто за дипломирани. Сертифицирани. С два чужди езика.

    Говорим за хора на действието, вложили в кариера и с ясно виждане в какъв свят живеят. Там инициативи като сайтът/работодателите в него и инициативата на бг правителство (с лошо име, заслужено) не стигат.
    Това не са хора дето си простират резюметата вдясно и на юг.
    За тях трябва перспективност и опции за развитие.

    Поздрави за участието. За хората без интернет щеше да е добре да имаше твоя снимка, но явно графичен отдел в ре тв още се затруднява със задачата. По правило, Бедров бе по агресивен, отколкото е приемливо в моите меридиани. Може би, не непременно лош за темата, дискутиращите или бг публиката.

  9. @pierrot – Благодаря. Колкото повече от нас се връщат, толкова повече ще се качва нивото.

    @Станков – О, аз при Църа нямах толкова проблеми. Мен не ме мразеше толкова. Но някак си в петък си припомних чувството за сблъскване с нещо неизвестно, което човек усещаше при изпитванията и.

    @in2h20 – Наистина Станкова се държа доста по-адекватно от повечето си колеги в държавната администрация. Личеше си, че правят нещо или поне са тръгнали в правилната посока. Тук трябва да отбележа и работата на Агенцията за Българите в Чужбина, от която имам доста добри впечатления и то главно чрез представителката им в Германия – г-жа Димитрова. Срещнахме се на събранието на студентските сдружения в Германия и ако половината инициативи, които агенцията им е започнала, станат реалност, то значи си вършат работата добре.

    Наистина има разлика между хората, които скоро ще завършват и тези, които работят вече от няколко години. Първите се намират в преходен период и е по-лесно да им се повлияе. Вторите обаче вече имат по-улегнал живот и планове за следващите 5 години. Трябва нещо много яко да им е писнало в работата и сегашния им начин на живот, за да направят такава основна промяна като преместване в друга държава, пък било то и родината. Факт е обаче, че има такива хора – постоянно чувам от приятели за семейства, които се хващат и се връщат в България след като са живели 5, 10 или 15 години някъде на запад.

    Вече всичко е въпрос на избор и приоритети. Целта на инициативи като Back2BG, Тук-Там и тези на правителството е да покаже, че има и България е вариант и то доста добър. Затова и гледам да ги подкрепя всякак.

  10. Поправи ме, ако бъркам, но някакси ми се струва, че умишлено избягваш да споменеш анкетата в последния ти абзац. Ако случайно има нещо, което те смущава в нашата инициатива, ще се радвам да го науча, за да променим нещата за по-добре.

  11. Не, всъщност когато си пуснал коментара, аз писах моя. Когато видях твоя, нямах време да отговоря. Вече съм подкрепил вашата инициатива и го отбелязах на Ваня Никова, когато се видяхме е Ерланген през Май. Когато я получих, я препратих на всичките ми познати, пуснах я във форума и дори известно време ми беше като съобщение на Skype-а. В блогът не съм я писал, защото читателите ми предимно са от България.

    Всъщност имам едно предложение, така като каза – пуснете резултатите. Не е нужно да са окончателни и да имат сложни анализи. Просто пуснете средните данни за всички анкетирани досега.

  12. Pingback: pligg.com
  13. Наистина се радвам, че точно ти си включен в предаването, защото следя този блог още от създаването му и ти Бояне, със твоята работа по него израсна страшно много (във блог средите имам предвид).

    Поздрави и успех.

  14. Благодаря, старая се. Опитвам се напоследък повече да пиша на общозначими теми като емиграцията и да ги пречупвам през позицията, в която се намирам. Най-вече, защото ми се струва, че ще са полезни за хората, а и това отделя някак си блогът от останалите. Отдявна не съм писал за технологии, но това е защото не мога да изнасям информация за това, което работя, а обичам да давам практически примери и ще се изпусна нещо.

  15. Браво Бояне, добре си се представил! Браво и на Re:TV, че са се сетили да коментират тази важна тема.

    Що се отнася до инициативата на министерството, какво да кажа, те са загубили връзка с реалността. Никой не е чувал за тях или за програмата им. Аз съм българин, който има интерес да се върне в България, но сега за първи път научавам за тяхната програма, но въпреки това те не успяха да продадат идеята си. Не са осъществили връзки с работодатели, нито със студенти.

    Друго нещо е, че според мен не е необходимо да се връщат всички българи обратно, защото в България няма предпоставките те да се развият. Трябва да се върнат само тези, които наистина ще имат полза от това. А парите също не са основният проблем, защото ние имаме редица мотивиращи фактори да се върнем в родината и да работим в България. Най-голямата пречка в това отношение е глупостта която царува в България, некоректното отношение на хората помежду си и липсата на култура. Това тежи много повече на българите в чужбина, отколкото ниското заплащане.

    Иначе се регистрирах в Back2BG и още на следващият ден ми се обадиха с няколко предложения за работа. Така че явно тази инициатива е успешна и е точно в очите на правилната аудитория, за разлика от министерските програми.

  16. В последните дни говорих с няколко човека, които са се върнали в България или имат връзки с такива хора и всички ми казват, че най-големият проблем е бюрокрацията, корупцията и мръсотията. Заради тези неща хората си тръгват от България. Иначе бизнеса вече се е ориентирал правилно и търси българи от чужбина и гледа да им плаща добре. Даже да цитирам един от тях: „Проблемът не е във фирмата или заплатата – там всички върви гладко и стимулите са налице. Проблемът е като излезеш от фирмата на улицата и трябва да се оправяш с ежедневните проблеми.“

    И с Людми спорехме наскоро по темата. И двамата бяхме на мнение, че трябва да се връщат хора, но спорът беше колко се връщат сега като тенденция и дали трябва да се ичака в България да се оправят условията. Спред мен е добре да гледаме да заинтересуваме точно тези, които могат да помогнат на родината в тази насока – с опит, социални програми и нов бизнес.

  17. Pingback: Германия и България конкуренти в борбата за емигрантите | · БгБлог ·

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.