Безжично и miniUSB захранване

m8700jpg.png В началото на юни месец писах за няколко нови технологии, сред които и пробив в безжичното захранване. Тази възможност ме заинтересува много, защото това е последният кабел, който стърчи от машинариите, които използвам.

kabel2.png

Лаптопа ми в момента е на безжичен интернет, слушалките ми са през bluetooth, мишката ми е с infrared. Единствено ми се налага да зареждам батериите на телефона и слушалките и да пренасям данни от фотоапарата. Имах идея да си взема WiFi SD карта, която би трябвало да позволи на фотоапарата ми да има поддръжка за безжичен нет. Изглежда обаче няма да стане.

kabel1.png

За щастие освен зарядното на лаптопа ми се налага да нося само един кабел – USB/miniUSB. И pda-то, и слушалките, и фотоапарата го използват, което неимоверно улеснява нещата. OMTP са се договорили да използват само miniUSB стандарта за зареждане на телефони (тук) и изглежда и други индустрии са се насочили към този стандарт. Предимствата са, че докато сваляте снимки, качвате музика или синхронизирате календара, батерията започва да се зарежда автоматично. Същото важи и за слушалките ми.

kabel3.png

Колкото и да е удобен miniUSB-то, все пак е кабел. Безжичният пренос на данни вече не е проблем, но при енергията нещата стоят различно. Тук идва британската компания Splashpower. Те разработват метод за захранване на портативни устройства от малко разстояние. Достатъчно е да оставите телефона или лаптопа на индуктивната повърхност и той започва да се зарежда.

Вярно е, че няма да можете да се разхождате по улицата или вкъщи и телефона ви да е на външен ток постоянно. И за това има време. Удобството тук е, че няма да има нужда да търсите кабели, контакти и да включване нещо към устройствата. За целта джаджите трябва да имат малък чип-приемник. Фирмата вече е подписала споразумения с дизайнерски къщи водещи производители да интегрират технологията и да създадат поставки за зареждане. Обещанието е, че ще има външни адаптери за старите устройства. Ако се питате какъв е смисъла при условие, че пак ще се включва нещо в машината – било то кабел или адаптер – не мога да ви кажа.

Аз обаче със сигурност ще се възползвам при първият комерсиален продукт. Очаква се към средата на 2008. Не го търпя това захранване вече. Ще е голям пробив ако успеят да създадат индуктивна повърхност под формата на залепващо се фолио. Така може директно да се оборудват масите вкъщи, в кафенетата, на работа, в конферентните зали, в аудиториите и т.н. с възможности за зареждане. Ако това стане, ще се реши един от основният проблем за динамичното създаване на безжични физически p2p мрежи – слабите батерии.

Чакам с нетърпение. Няма да имам и нищо против ако направят и лаптоп с интегрирани слънчеви панели. Това обаче е още далеч.

[tags]безжично зарядно, usb, wifi, Splashpower[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.