Две нови БГ блог общества

blogcatalogИзглежда има все повече желание да се организира българската Блогосфера. Вчера забелязах новия социален сайт за блогове – BlogCatalog.bg. Функционалността му включва лични профили на блогърите, категоризация на блоговете, гласуване от посетителите, показване на последните статии, групи и дискусии. Като цяло страницата е добра и досега са се регистрирали около 100 блога. За жалост обаче все още няма голяма посещаемост от читателите и съответно гласове и трафик към блоговете. Регистрацията е свободна, но блоговете на всеки потребител се одобряват лично от администраторите.

Този сайт може да се сравни с TopBlogLog, където обаче няма гласуване, а класацията се оформя според рейтинга в technoraty. Трябва да отбележа и че след като вчера регистрирах този блог, днес той е избран като блог на деня. Писах си с Павел (един от създателите на сайта) и той ми изясни, че засега избора е според личната преценка на администраторите. Предполагам, че по-късно ще е въз основа на гласовете.

bglogo5 Друг тип сайтове са типичните агрегатори подобни на всеизвестната Блогосфера на Дневник. Тук трябва да се спомене Блогографията, която излезе наскоро. Базирана е на wordpress и има доста по-добро оформление от Блогосфера. Също така има специални рубрики, в една от които бях интервюиран преди седмица.

14 коментара

  1. Онова, което ме стъписва в тези два сайта е факта, че на първо посещение трябва да се оглеждам като гърмян заек, за да схвана за какво иде реч изобщо. В смисъл такъв, идеята явно я бива, но някак си дизайна и ползваемостта му (демек до колко лесно става всичко) нещо…. явно аз не разбирам де, то е ясно, но това не пречи да не ме кефи:)
    Може и малко по-конкретно:
    сайт 1: блогкаталог
    * категориите са изнесени много хубаво в ляво, веднага се ориентирах но… но няма как да цъкна на категорията, мога само да цъкам по самите блогове. Едва ли някой ще тръгне да издирва къде точно трябва да се разходи за да стигне до пълния списък на блоговете в дадена категория.
    * on hover preview – картинките са толкова малки, че е абсурд да се ориентираш, само разсейват, вместо това можеше да изскача примерно пълното име на сайта/публикацията
    * дизайна е много красив, спор няма, само че не разбрах какво прави онова голямо жълто парче хартия най-горе… някой дизайнер се е развихрил. Винаги съм мислел, че сайтовете, които агрегират информация каквато и да била или служат като портали не трябва да прекаляват с екстравагантния дизайн. IMO разбира се
    сайт 2: Блогография
    * много добре направена навигация, темите са най-горе, веднага ги видях и…. какво беше смайването ми, когато щом цъкнах на една от тях ми се изплющяха цели постове. За да стигна до третия трябва да мина през първия и втория. Целите. В цялата им прелест разбира се, с все снимчиците на манджи, примерно.
    * забавно беше, докато се чудихме с моята по-добра половинка, какво аджеба е РСС. Ако не беше иконката до него, така и нямаше да се досетим. Аз веднага предположих, че списващия сайта е русофил и е искал всъщност да напише СССР но също като мен е спънат с клавиатурата. Половинката предположи че е някакъв вид под-категория, която е отишла твърде в дясно в лентата за навигация, защото отново съм бил размърдал шрифтовете на Firefоx-а (правя ги да са минимум 14 p защото на 12 инчов лаптоп всичко изглежда миниатюрно,btw Юруков, да те похвалим в това отношение си бомба, както и да изкилиферчвам шрифтовете, блога ти все добре излиза:) )
    * не на последно място – имаме не 5 а 10!!!! звездички за гласуване. Десет (словом). Доста смешно изглежда, всъщност звездичките са толкова големи, че привличат повече внимание от самия пост.
    Та така за тези „сфери“. Ще ги видим, някоя безсънна нощ, когато предложенията на google reader са изчерпани и умирам от скука.

    P.S. Никой да не се чувства обиден от краткия коментар, идеята му е банална – да се посмеем малко. Това не бива да бъде считано като опит за омаловажаване на важността на такива сайтове или на труда на разработчиците им, всичко в тях в крайна сметка е безплатно и всички дизайнерски и технически решения са изцяло на техните автори, а те със сигурност са ако не капацитети, то поне повече разбиращи от мен от тези неща. Стила на лека ирония е взаимстван от ранното творчество на LLенков, моля не ме обвинявайте в плагиатство:)

  2. Кой е правил това контрастно лого в червено и жълто ?
    Най сетне енергия..няма как да го сбъркаш със супа на прах или автомобилно масло. Най сетне един/една дето мисли. Много ми трябва името, ако обичаш ?

  3. Имаш ли си любима публикация и ако да, коя е тя?
    Нямам. За мен всяка статия има стойност, защото някой е вложил труд в нея. Не мога да
    отделя една или друга. Забелязал съм обаче, че понякога супер тъпи неща, които съм писал,
    са получавали голямо внимание, а други, в които съм вложил доста труд и съм търсил много
    материали, остават незабелязани.

    Съгласен съм с това, което казваш, а и на мен ми се е случвало. Просто няма кака да предвидиш човешкия фактор, а и менно – кое ще се хареса и кое не. В началото на мен ми беше малко обидно, но после свикнах, че хората са различни и затова е нужна толерантност.

  4. Имам предвид с това, което казваш в интервюто –

    Имаш ли си любима публикация и ако да, коя е тя?

    Нямам. За мен всяка статия има стойност, защото някой е вложил труд в нея. Не мога да
    отделя една или друга. Забелязал съм обаче, че понякога супер тъпи неща, които съм писал,
    са получавали голямо внимание, а други, в които съм вложил доста труд и съм търсил много
    материали, остават незабелязани.

  5. @ Петър – съгласен съм с повечето забележки. Благодаря за похвалата. Специално за шрифтовете и padding-ите съм се старал, защото на всеки browser и операционна система излизат различно. Единствено като се свие страницата до 1024 широчина се получава малък проблем със снимките вдясно, но не се вижда много.

    @in2h20 – логото и на мен ми харесва. Пиши на Блогография да ти кажат кой е дизайнера.

    @Виктороправих цитата в първия коментар. Няма какво да се обиждаш – всичко, което пишем го даваме на хората да го използват. Дали ще го прочетат и харесат си е техен избор. Дали ще им е полезно пък не зависи нито от нас, нито от тях. При достатъчно голям брой постове и дискусии обаче, няма как да не излезе нещо хубаво и да има положителен ефект.

  6. Здравейте всички,

    първо искам да благодаря на Боян за статията, както и на всички хора даващи мнението си за сайта. То за нас е много важно, защото отстрани нещата се виждат под друг ъгъл.

    Петър – Добавихме на 1-ва страница под всяка категория на блогове и публикации по един линк „всички“, а иначе категориите се виждат като отидеш в Класация или Публикации, в един страничен прозорец от дясно.

    В момента мислим какъв точно прозорец да изскача и какво да има в него освен уголемена снимка. Отначало го бяхме направили без снимки на 1-ва, а като поставиш курсора на линка да ти се визуализира снимка, но стоеше много сухо сайта и затова прибегнахме до това решение. Явно ще направим някаква комбинация от двете.

    Колкото до жълтото поле, то е предвидено за банер и е консултирано с хора от рекламния бранш, според които ще е много подходящо за рекламодатели. Все пак от някъде трябва да идват приходи.

  7. Привет,
    Първо искам да благодаря на Петър за посочените слаби страни на Блогография. Това „РСС“ верно е дразнещо и се каня да го оправя отдавна, но все не стигам до него. Ще видя какво мога да направя и относно публикациите в категориите. Звездичките също ще гледам да ги поодялкам малко.

    @in2h20, логото си го правих сам, понеже преди време пуснах тема във форум за уебмастъри и не ми хареса нито едно от предложенията, та се наложи сам да се спасявам. Благодаря ви на теб и на Боян за добрите думи!

  8. Едно гласче от мен, наиста му беше времето да се появи и такова животно на бг ниво. Пожелавам да се развият и да постигнат много тези бва сайта. Успехи на новото начинание. 😉

  9. Наистина е хубаво, че излизат такива общества. Имаше една много интересна презентация, на която казаха, че хубавото на много отворени проекти е, че в крайна сметка няколко успяват и стават много популярни. Още по-хубавото обаче е, че тези, които се провалят, попълват всеобщия опит на интернет обществото. И двата варианта са полезни, защото в крайна сметка се учим от грешките си и получаваме по-добри резултати. Надявам се тези два проекта да са от успешните.

  10. BlogCatalog.bg е доста добра идея, имайки предвид че световния сайт който е с разширение .com се радва на голяма популярност, както и имам 2 блога там и през ден си правиме вътрешни общности – навързване на профили с цел кой кой чете и кой подържа като идея.

  11. Значи може да се направи и такова нещо на Български език за нашата блогосфера. Дано да има успех, въпреки, че вече има няколко подобни начинания.

  12. Ей супер сте всички, как бързо реагирате, не очаквах честно казано.
    @Павел – чудесно е станало това с „всички>>“ идеално даже, дори по-предвидливо е отдолу на списъка на не най-горе. За банерите горе не се бях сетил, прав си идеално място за реклама, просто не го оставяйте празно:) Ако мога да вметна тук нещо, не знам до колко е relevant обаче аз да кажа: забелязвам че в повечето сайтове рекламите се връткат чрез flash някакъв. Забелязвам и драстично увеличение на flash blocker инсталациите. Намерих един много приятен скрипт, много лек наистина, той значи какво прави, плавно прелива картинки. Тъй като флаша като менка реклами реално прави същото си мисля, може би е удачно да се пробва като вариант. От една страна нежно натвърдваме на потребителя, че не бива без рекламки „за да ни има“ и от друга спестяваме един флаш. (вярно е признавам си не съм му фен).
    @roc3n
    Браво, RSS е съвсем друго нещо.
    За списъка с публикации, дали е възможно да са няколко реда с един js линк отдолу „още>>“ примерно който да разпъва цялата статия? Дори да не е тов сигурен съм че варианти има много. А за звездичките – кефят, честно! Нали това казах, толкова кефят, че статиите не ме интересуваха толкова, колкото готинките звездички.
    Още веднъж – направо ме смаяхте с бърза реакция. Браво и все така да подобрявате нещата:)
    Боян: брей брей виж какъв полезен се оказва блога ти. Хехех:)

  13. Pingback: Какво хората търсеха през изминалата година | Блогография

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.