Диета – Подготовка

Няколко познати вече приложиха диетата на Пиер Дюкан. Беше успешно и реших да пробвам и аз. Разрових се в нета и ще следвам тези инструкции тук. Планът е всеки ден да се меря колко тежа и да описвам как се чувствам. Основната фаза ще продължи около седмица, а цялата диета ще е 2-3 месеца. През този период имам да взимам няколко изпита, трябва да работя и да започна бакалавърската. С две думи ще имам нужда от много енергия и не знам дали ще стане при условие, че не поемам никакви въглехидрати. Диетата изглежда така:

1-3 ден: Телешко, говеждо, пилешко и патешко. Трябва да е само печено. Позволени са също яйца, обезмаслено мляко, кафе, чай и малко сол и горчица. Задължително трябва да пия по 2 литра вода на ден, но за тази част въобще не е проблем.

4-8 ден: Трябва да се редуват дни като горните три и дни, в които е позволено и малко зеленчуци. Трябва да избягвам въглехидратите, т.е. картофи, ориз, боб, царевица, граф, леща и хляб. С две думи единственото позволено е зелена салата. Това ще ми е разнообразието.

9-80 ден: Същото както във втория етап, но всеки ден мога да ям по един плод. Два дни от седмицата ще ям и картофи и ориз. Два пъти на седмицата ще мога да ям почти нормално и, което е по-важно, да пия алкохол. Трябва обаче веднъж седмично да ям само месо. Пише, че ще мога да ям и свинско и телешко, но аз така или иначе не ям такова и няма да ми липсва.

Цялата дандания започва от утре. Сега данните ми са следните:
Тегло: 83,5 кг.
Обиколка: 96 см.

Целта ми е 75 кг. Тъй като ще готвя много пилешко и телешко, ще търся доста рецепти в нета. Ако нещо стане сполучливо ще пусна рецептата тук. Даже ако утре имам време ще взема да си направя план с рецепти за първата седмица.

Пожелайте ми късмет.

26 коментара

  1. Помисли си добре, тази диета е доста вредна за здравето!!

    Чувал ли си за д-р Емилова (emilova.org) и лечението (диета) с плодове (+захранване)? Това е единственият начин да отслабнеш без да навредиш на здравето си.

  2. Наложената диета е, като наказание и при достигане на резултат следва отпускане, тоест тъпкане. Освен това организмът ти ще преживее голям стрес. Добавиш ли и този от работата и ученето става страшно. Не си причинявай това! С диети се отслабва трудно и не за дълго. Добре ще е, ако се получи естествено и е свързано с приятни емоции. Съвета ми е да си записваш всеки ден какво ядеш и на следващият ден да го преглеждаш и да видиш, какво можеш да подобриш. Между другото колко си висок?

  3. Драго – говориш пълни глупости. Можеш ли да ни обясниш с кое тая диета е толкова вредна, а плодоизмъчението на д-р Емилова – единствено „полезна“?

  4. Само да не започнете да спорите коя диета е по-полезна или по-ефективна. При намален прием на калории, което е основата на всяка диета, неминуемо се отслабва. Друг е въпросът колко здравословно е това. Диетолозите не препоръчват лишаване от който и да е хранителен елемент за по-дълго време, независимо дали става въпрос за въглехидрати или мазнини. Аз ще питам – добре за няколкото месеца диета отслабвате, а какво става после? В повечето диети се препоръчва спазването на някакъв хранителен режим, който да поддържа постигнатото.
    Аз мога дакажа следното – прескочете диетата и преминете направо на режима след нея.
    Никоя диета не може да замени пълноценното, умерено и редовно хранене.
    Успех на изпитите. 🙂

  5. Успях, Боян.

    Мога да те обнадеждя – в офиса ни я прилагаха трима души, двама мъже и една дама. Всички отслабнаха видимо. При дамата резултата беше много нетраен (две седмици отпуска и качи същото, което бе свалила за 4 месеца). Освен това, понеже обядвах с нея през повечето време мога да ти кажа да се подготвиш да не ти е вкусен обяда:)

    PS. Ако тренираш усилено (фитнес и разни такива неща) май не е много добра идея тази диета….

  6. И аз имам познати приложили тази диета, които видимо са по-слаби от преди, а като седнем с тях на една маса изяждат повече от мен, но само определени неща. Лично аз също мисля да приложа тази диета и се чудя дали да не направим едно съсътезание по отслабване за да имаме стимул за това. Това в кръга на шегата разбира се.

  7. Както Поли вече ти е подсказала – номерът не е в диетата. С произволна диета можеш да свалиш X(X) килограма за някакво време, ама после? Написал си „…два пъти в седмицата ще мога да ям почти нормално…“ – а даваш ли си сметка, че именно с „нормалното“ си ядене си стигнал до положението да се подлагаш на диети? Ако не промениш нещо в начина си на живот и начина си на хранене – никаква диета няма да има резултат за повече от няколко месеца…

  8. работата е не да спазваш диета един месец и после да почнеш да си ядеш както преди – щото теглото ти пак ще стане както преди, нали

    работата с диетата на Дюкан е да свикнеш да ядеш по-малко въглехидрати и повече протеин, да не се тъпчеш с хляб (както аз правя 🙂 ), да не ядеш след 5 часа вечерта.

    и моля те, вземай витамини, препоръчвам centrum

  9. В крайна сметка проблемът наистина е нездравословното хранене. Както каза Поли, истинския ефект се получава от последния етап, където се задържа теглото.

    Когато дойдох в Германия вдигнах доста килограми. Причината беше в рязката промяна на начина на живот, различната храна, стресът и не на последно място – страшно некачествените продукти тук. Истината е, че за да си запазя здравословно тегло, трябва да да се храня здравословно, а не да се тъпча с fast food и дюнери. Пробвал съм го това преди, но като не видя бърз резултат, оставям всичко. Просто ми липсва постоянство.

    Идеята на тази диета е през първите две седмици да сваля ударно нужните килограми, за да не се отчайвам. Алекс и Драго наистина са прави, че това е неестествено за организма и следователно – вредно, но не чак толкова. Ще ми липсват въглехидрати и от там ще се чувствам по-уморен, но това ще трае само 2 седмици. После въпросните „гала вечери“, които ще бъдат 2 пъти седмично, ще съдържат просто повече зеленчуци, а не преяждане. Ще има и алкохол, който определено ще ми липсва.

    През този период няма да тренирам усилено, защото така или иначе ще уча доста. Висок съм 170.

  10. Здравей, ако позволиш коментар от личен опит?

    Много е опасно да си правиш такива планове – времеви (по дни). Чисто психологически. Режимът действа на всекиго различно, има и педиоди на задържане. Т.е. този „график“ въобще не е сигурно, че ще се сбъдне…

    Още:
    Изпуснал си важен продукт – рибата.
    Разбирането ти за зеленчуците е невероятно – къде остави доматите, краставиците, зеления боб (фасул), зелето, броколите и още много, много…

    За написаното за 3 етап ще се въздържа да коментирам.

    Най-приятелски те съветвам, не започвай режима, преди да си прочел книгата (но цялата) и да си се подготвил добре. Това не е някаква диетка, а режим, който, ако се спазва стриктно, може изцяло да промени отношението ти към храната.

    Ако нямаш книгата, можеш да я получиш на първо време (докато си я купиш) срещу празен мейл до ducan_book (at) yahoo (dot) com
    Обикновено става до 24-48 ч.

    Ако желаеш, може да разгледаш и тук: http://dukanskirecepti.wordpress.com/

  11. Рибата съм забравил да я напиша, но аз така или иначе не ям много риба. По принцип ям много пиле и затова мисля основно на това да карам, като разнообразявам с телешко и сьомга. Доматите и краставиците ги включвам към зелената салата. Зеле не съм виждал тук, но за сметка на това има богат избор от марули. Броколи и аспержи не ям. За морковите обаче не намерих информация.

    Прочетох няколко сайта и навсякъде дават различна информация около подробностите. Затова ще се ръководя по това колко въглехидрати има в храната ми, като ще се стремя да ги минимизирам. Това автоматично означава, че хляба, картофите, пърженото и плодовете се изключват за следващите 3 месеца. Може накрая за ям пълнозърнест.

    Графика знам, че няма да е точно така, както съм го дал тук. Вече ми е ясно например, че първия период може да го удължа до 5 дни, в зависимост на това колко бързо свалям. Днес примерно е т.н. нулев ден, в който се подготвям за диетата. Ям позволените неща, но с малко по-висока масленост. Примерно не ми се хвърляше една телешка кайма и я направих на кюфтета на скарата. Има и едни млека, които ги свършвам. Знам, че няма строги граници и ще гледам да спазвам правилата стриктно. За първия период знам, че трябва само месо, обезмаслено мляко и яйца и само това ще ям. През него ще чета за втория период.

  12. Здравейте и от мен 😉

    Първо, пиша на фонетик на виста…ще се постарая да не се изнервям от размяната на някои букви.

    Второ, на 7 Май почнах въпросната диета..имам още малко до началото на 3 фаза…после вече е лесно….та мога да ви споделя моя опит. Бояне, наистина намери си книгата и я прочети цялата преди да започнеш. В началото, първите 5-6 дни наистина са си стрес, но след това се забравят. Следващият проблем, с който се сблъскваш е намирането на въпросната позволена храна във свободното ти време. Аз лично като се прибирах от лекции в 21:30 вечер, имах доста проблеми. А след това , лека полека нещата си влизат в ритъм. Като свалиш 6-7 кг, почваш да се чустваш много добре – по-лек и въобще по-щастлив и това ти е като стимул и после вече всичко е малко или много рекурсивно 😉 И настроението ти се променя и всичко. Идва един момент, в който спираш да обръщаш внимание на това какво ядеш, но все пак бавно си вървиш надолу с килограмите. И тука може би идва следващият проблем – когато вече се чувстваш добре, но въпреки това не си достигнал обещаните кг (обещани пред самия тебе де). И аз сега съм точно в него момент – чувствам се много добре, случват ми се хубави неща като цяло и се чудя защо по-дяволите ми е да отслабвам още няколко кг. Но въпреки всичко искам да си спазя обещанието 🙂 …А иначе, дойде ли третата фаза, вече е фасулска работа.

    Аз също имам приятели и колеги, който уж спазват диетата. Само дето никой не е толкова сериозен като мен и постоянно си намират поводи да кривнат. Така че да знаеш че изисква доста воля, ако нямаш по принцип.

    Ами това е засега.

  13. По принцип аз смятам, че мъжете трябва да си тежат на мястото. Хаха Но щом си решил да ставаш лек мъж 😉 Пробваи с кардио упражнения. Всички лишения, на които се подлагаш сега с тази диета или с някоя друга ще имат ефект докато я спазваш. При първото залитане от сорта „само днес ще си хапна това…“, и си пак приятелю там където си почнал. Няма такава диета, която като я спазваш 2 месеца и свалиш 5 кг после да не ги качиш по празниците да речем… Ако промениш нещо в начина си на живот и го спазваш винаги тогава ефекта е постоянен. Логично 🙂 Аз имах нужда да сваля 2-3кг, но не защото толкова видимо се нуждаех, ами просто защото лично за себе си имах нужда. Някак си, чувствах че ми тежи. От много неща съм се отказала, не с идеята че ще дебелея ами защото няма смисъл да ям нещо от което после ми е кофти. И така реших, че ще е с тренировки. С фитнеса не стана нищо кои знае какво… Пък и приятелките ми са толкова несериозни, че примерно предпочитат да идат на кафе пред това да потренираме 1 час. В интернет е пълно с разни филмчета с тренировки и реших да си изтегля тае-бо, по конкретно Tae Bo Cardio 2004 и TaeBo – Billy Blanks – Billys Boot Camp – Basic Training Bootcamp. Е разбих се прървите няколко тренировки, обаче после всеки път като тренирах и след това усещах огромен прилив на енергия, все е дно си зареждаш батериите 🙂 Освен че ги свалих тия 3 кг, стегнах се видимо, тоя ефект се виждаше вече след втората седмица. Следвах следния план : първите две седмици кардио-то всеки ден по 1 час, след втората седмица минах на Billys Boot Camp (5 дена) и 1 път кардио и 1 ден почивка (аз в тая почивка си правех само аеробика и коремни преси, но с тях или без тях…) Сега продължавам вече месец и половина, незнам как ще успявам да съчетавам нещата вече с работата и университета, но съм решила колкото ми е възможно да тренирам. Може да пробваш, ако ти допада идеята…Сигурна съм, че ще има ефект, особено като усетиш как те зарежда с енергия една такава тренировка. На мене ми се смяха, като почнах, но после… А ако си много вдъхновен да отслабваш:прави тренировките и си взимай L-carnitin и сутрин по чаша кафе. Разбира се пиенето после на вода колкото имаш нужда, не се наливаи излишно. Усещаи тялото ти какво и колко иска.

  14. Няма лошо от фермани. Чувал съм за тези упражнения. Момичетата тук ходат на нещо подобно + аеробика. Аз предпочитам да ходя на фирнес. Там също има кардио преди и след тренировка и се събират около 20 мин. бягане или степери. Такава ми е програмата. Якото на моя фитнес е, че може да си въведеш целите в компютъра там и той да ти изкара директно програма с номерата на уредите, брой повторения и граници на натоварване. Удобно е. Моята цел сега е да си нормализирам яденето и да обърна мазнините в мускули. Така ще си запазя теглото, но процентът мазнини ще спадне.

  15. Да, яко е, че можеш чрез компютъра да си правиш фитнес програма. Тае-бо не е само за жени, обаче. Това второто са си направо упражнения за военни:) Луда работа е правиш 10 лицеви и тоя ти вика „моного добре айде пак“, и още и още… За мен поне да направя 10 лицеви след половин час ритници и клекове си е …голяма работа!И какво тоя там ти вика айде още 10. Понеже мой приятели си мислеха, че едва ли не това си е женска работа, някакви си тренировчици. Убедиха се, тренировката си е доста натоварваща и добре балансирана. Някъде по форумите за финес четох, че един пич следва програма,като всеки ден тренира в четвъртък прави тези упражнения и един ден има за почивка. Пишеше още, че за изчистване на мазнини това е доста добро. Четох го по повод това че на мен плочките по корема са ми някаква мечта, само че колкото и да правя, ефект почти няма.Оформям, стягам, а от горе си седи всичко прегрешено ;)твърдят че с ходене, бягане и въобще всяко кардио помага да се се чисти… Вкрайна сметка, мисля че ако тренираш редовно и се движиш достатъчно, храната която ядеш няма да ти е проблем. Аз, сега си ям всчко, което ми се прияде. Няма начин, на 17-18 години и два шоколада на веднъж не ми бяха проблем, но сега като седя по цял ден на компютъра и единственото ми упражнение е гимнастика на мозъка и евентуално някое друго излизане по работа или на лекции, ми не става. Трябва да се спортува, за да сме стегнати и да изглеждаме добре в всичко, пък и за тонус. 🙂
    Така че, давай смело с тенировките и диетата. Все пак каквото и да правиш е по добре от нищо. Ако някои ден, ти стане любопитно за какво става въпрос изтегли си ги тези, за които си говорихме и да не ги правиш има отделни упражнения, които са доста ефективни и може да ти харесат.
    Успех! 🙂

  16. Упражненията и диетата изискват дисциплина, която нямам. Чрез тях може да си установиш режим, чрез който да постигнеш дисциплина, но за да подейства трябва да имаш много добра причина като здравословно състояние например. За щастие и такова нямам.

    Опитвал съм се и аз да правя плочки и гръб и т.н., но проблемът при мен е, че съм много набит и колкото и да тренирам не мога да ги направя. За сметка на това от 2-3 тренировки се стягам супер яко. Генетично съм предразположен да правя бързо мускули, което е яко, защото повече от 1-2 тренировки на седмица ми стигат. Въпросът е да си закарам задника в залата.

    Като започне да се тренира е хубаво да има специален режим на хранене, защото организма се натоварва повече и в различни части на деня от обикновеното. Добра идея е поемането на допълнителни белтъчини и протеини. Всичко обаче зависи както винаги от биохимията и обмяната на веществата на всеки човек. Някой хора ядат колкото си искат и пак са слаби и стегнати. На други пък един бонбон им се лепва на задника веднага. Трудно е да се говори общо, защото сме много различни, но тук мисля, че си права – ако се живее активно, човек може да си позволява повече. Препоръчвам ма’ане на гащи в планината и активно участване в протестни шествия и инициативи като тази на 11. Октомври или похода против рака на гърдата (последния беше преди няколко дни).

  17. Pingback: Преди Дюкан и След Дюкан « tin4e-blog
  18. Pingback: Коледното предизвикателство на Лонгалон – торта от месо « Бърборанка, весела дюканка
  19. Въпреки, че вече не съм на диетата, ше поема предизвикателството. Ше се опитам да я направя още тази събота и неделя. Ако не – другата. Идеята ми е да направя няколко блата от пилешки хапки и зеленчуци между тях, както и за украса. За формата още не съм измислил нищо.

  20. В диетата Дюкан се твърди, че се постига бърза, постоянна загуба на тегло без глад.
    Диетата на Дюкан споделя някои характеристики на високо протеиновата, нисковъглехидратна диета Стилман, заедно с диетата Аткинс.
    Официалният уебсайт на „диета Дюкан“ предоставя списък на 100-те разрешени храни в диетата. От 100 храни 68 са „чисти протеини“, а 32 са зеленчуци.
    Интересното е, че Пиер Дюкан е заличен от медицинския регистър във Франция за комерсиализиране на диетата с високо съдържание на протеини, която носи неговото име.
    И най-важното е, че въпреки всички диетични стратегии, контрола на теглото все още се свежда до калориите, които приемате, спрямо тези, които изгаряте.

    https://spiritell.com/какво-представлява-диетата-на-дюкан-и/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.