Дизайнът ми възкръсна

Ако сте влизали вчера в блога ми, то той може да ви се е сторил грозен. Това беше идеята. Вчера беше CSS Naked Day 2008 – поредната блогърска инициатива. За някой май още тече. Аз се включих в 1:30 вчера сутринта. и възстанових дизайна снощи към 1.

Равносметката досега е 1999 включили се, което хич не е зле като се има изискванията да махнеш всичкия CSS oт блогът си. За един блогът това е равностойно да се съблечеш гол и така да се разхождаш цял ден. Почти като Мишел и Ани. Наистина точно така се чувствах – нямах търпение да свърши деня и да го оправя.

Защо тогава се включих? Идеята е символично да покажем, че най-важното в блогът ни е съдържанието, а не дизайна. За мен означаваше и още нещо – да покажем, че не ни е срам да си обезобразим сайта и че в такъв случай пак ще ни четат. Аз лично получих около 650 хита вчера въпреки грозотата и при това продължителността на престой беше по-голяма. Голям плюс беше и ефекта, който се получи днес сутринта – когато го включих оцених още повече изгледа на сайта и си отбелязах няколко неща за промяна. Иначе човек свиква с един и същи вид и не обръща внимание на дефектите.

Въобще догодина пак 🙂

8 коментара

  1. О, денят все още продължава, защото по „международен стандарт“ е до 48 часа (заради датите и часовите зони по света) 😉

    🙂

    Инициативата не е блогърска, всъщност, а преди три години се заражда като идея „Нека покажем, че един сайт, написан с изчистен HTML и показващ дизайна си чрез CSS само, може да бъде ползваем и без CSS“ (за разлика от „старите“ дизайни, от едно време, пълни с ненужни таблици и dhtml, които не са ползваеми в такъв случай).

    Радвам се, че се включи 🙂

  2. Ми 24 часа са достатъчни 😉

    А сега си представи, че хората които четат блогове но не виждат, „виждат“ дизайна така винаги… без CSS. Just text. 🙂

  3. Еми яко ще е – по-просто, по-бързо и по-ясно. Няма толкова eye-candy, но без това се оливаме напоследък с дизайна. Трябва да потърся инфо как да си оптимизирам сайта за да може да се чете от незрящи.

  4. Той може да се чете от незрящи! Повечето съвременни WordPress теми се четат прекрасно – за себе си знам, че имам поне един постоянен читател, който ме чете с JAWS или негов аналог…

    В момента, в който подредиш съдържанието на блога логично (nav, main content, secondary content), той си е вече доста достъпен за незрящи…

    Добре е само да има едно quicknav меню горе, в началото на всяка страница, и направено „невидимо“ чрез CSS, но то ще си е видимо за гласовите браузъри. То трябва да позволява навигацията между основните 2-3 секции в самата страница и това е. Все още нямам такова, при мен, но го обмислям…

    🙂

  5. Знаеш ли, Боян, аз винаги съм гледал този сайт без дрехите му. Щото съм изключил зарждането на „украсите“, научих този начин на работа от един „върл хакер“, невероятно се подобрява ползваемостта на съдържанието. Онова, което ме дразни са плаващите елементи в някои страници, които остават прозрачни при този начин на работа и текста в тях си пречи с текста в нормалната страница. Понеже се създават динамично от JS скриптове и понеже все пак са функционални, можеха да предвидят, че някой ще иска да ги ползва без украсата им…ама нейсе. Мисля, че първата работа на дизайнера, когато реши че е готов, да изключи CSS, цветовете, ползването на прифтове зададени от страницата и JS и да разгледа сайта си. Ако ще става, значи е свършил чудесна работа. Също така бих ти препоръчал изложението на… омфг.. забравих му името, ама беше един чичко, който говори в аулата на гугъл по темата dont make me click. Много интересно нещо, потърси го в youtube видеото и ще видиш, обещавам ти да чуеш интересни неща, ако вече не си го гледал.

    Та… за мен блогът ти винаги е бил гол:) И кой ти каза да го покриваш:) Да не си ял от забранения плод и да си научил кое е добро и лошо?

    Шегичка:)

  6. @Мишел – не знаех, че може. Трябва да почета все пак повече по въпроса. Помня, че бях видял един plug-in, който сменяше изцяло темата, така че всичко да е максимално опростено (само текст), за да е по-удобно за генераторите на реч. Даже мисля да си инсталирам един такъв и да тествам със затворени очи. Всъщност този изглед май ще се хареса и на Петър. 🙂

    @Петър – Ами аз си падам по въпросните eyecandy – неща, които радват окото. Затова си сложих и Beryl на Kubuntu-то. Съгласен съм с принципите в дизайна, които защитаваш, но аз не съм дизайнер. Въобще не си правя такива илюзии. Аз съм coder-че. Пиша код. Програмно мога да ти направя всичко. От дизайнерска гледна точка куцам като 18 годишен швед излизащ от бургаска кръчма. Това, че тук съм стъкмил нещо, не означава нищо. И точно защото съм положил много усилия да си наредя графиките че да излезе нещо, когато ги махна се дразня. Отчитам, че не съм предвидил сайта да изглежда добре за тези с изключен JS и CSS, но за толкова време – толкова. Благодаря все пак за напътствията, разбирам гледната ти точка 🙂 Освен това ме кефи как нареди lyd в другата тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.